SEO Finetuning : Een tekst die klinkt als een klok

SEO Finetuning… wanneer je bijna klaar bent…

Guitar Cable

Zoekmachine optimalisatie of SEO is enorm belangrijk, wanneer je gevonden wilt worden op het Internet. En een goed uitgangspunt is de WordXPression ‘SEO Checklist‘ te doorlopen en eventueel -wanneer je echt serieus aan het werk wilt gaan- de SEO WordPress PowerClass te volgen. Op het moment, dat je weet, dat je bouncerate in orde is, je WordPress SEO Score niet tegenvalt en je site snel genoeg is… kun je dan nog iets verbeteren?

Natuurlijk… anders had ik dit artikel niet geschreven!

Leesbaarheid als een vindbaarheids factor…

Voor Google is de leesbaarheid van een blogartikel altijd een belangrijke factor geweest. Tot voor kort was het echter voor andere talen dan de Engelse taal nauwelijks van belang. Hoogstwaarschijnlijk omdat de door Google gebruikte Flesch – Kincaid readability test hoofdzakelijk ontworpen was voor het Engels taalgebied.  Sinds enige tijd gebruikt Google een sterk vereenvoudigde versie van deze test voor de andere talen.

Google gaat er hierbij van uit, dat we online anders lezen dan vanaf papier. Voor een online tekst verlangen we meer overzicht. In het kort gelden er -voor Google- de volgende regels voor teksten op het Internet:

  • Je wilt gemiddeld niet meer dan 20 woorden per zin. Het aantal zinnen met meer dan 20 woorden mag niet meer dan 25% van de complete tekst uitmaken.
  • Een tekst moet verdeeld zijn in paragrafen, per paragraaf mogen er maximaal 100 woorden voorkomen.
  • Per maximaal 300 woorden wil je een ’tussenkopje’ voor het overzicht.

Yoast Helpt!

Dit is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar we willen niet constant tellen hoeveel woorden we hebben. Gelukkig biedt de WordPress SEO plugin van Yoast hierbij uitkomst. We hebben in eerdere blogartikelen de analyse van je ‘focus keyword’ al uitgebreid besproken. Sinds enige tijd zie je naast het tabblad hiervoor een nieuw tabblad: Leesbaarheid. Hier vind je de tips met betrekking tot wat je kunt doen om de leesbaarheid te verbeteren. Nu zal een ‘minder leesbare tekst’ je niet direct onderaan de Google resultaten plaatsen, maar in het kader van de SEO finetuning is het toch beter ook aan de leesbaarheid de nodige aandacht te besteden.

Met terugwerkende kracht

Zelf heb ik sterk de neiging zinnen te lang te maken. Dank zij deze nieuwe functie van Yoast ben ik echter opnieuw eens door mijn teksten gelopen en heb mijn blogartikelen (nu nog voor een deel, maar ik ga er mee door) eens kritisch bekeken. In de meeste gevallen kostte het ‘leesbaar maken’ weinig tijd.

Wanneer je namelijk op het oogje naast een tip klikt, worden de teksten waar het ‘fout’ gaat paars gemarkeerd. Vaak was het opsplitsen in paragrafen, het splitsen van drie of vier lange zinnen of het plaatsen van een enkel kopje voldoende. Maar wanneer je toch een artikel onderhanden neemt, is het goed om er ook verder eens kritisch naar te kijken.

Waarom zou de SEO finetuning zich moeten beperken tot de leesbaarheid? Met de informatie van WP Rankie en de bezoekersaantallen voor de pagina’s uit Google Analytics. Dit is met name een goed moment, om eens te bezien waar je extra links naar andere blogartikelen van je aan wilt brengen. Meestal link je wel vanuit nieuw geschreven artikelen naar oudere artikelen, maar doe je dit ook andersom?

Resultaten

Wanneer je dit allemaal goed doet, kun je op meerdere fronten resultaten verwachten. Allereerst is het natuurlijk zo, dat de leesbaarheidsscore er niet voor niets is. Je doet het niet voor Google, je doet het voor je bezoekers. Als een tekst makkelijker leest, is een bezoeker eerder geneigd door te lezen en op een link te klikken. Hiermee verbeter je weer je bouncerate. Door tijdens deze SEO finetuning nieuwe links toe te voegen verhoog je de kans, dat er ook inderdaad doorgeklikt zal worden.

Zelf zie ik het niet als toeval, dat een aantal artikelen na een ‘herziening’ drastisch zijn gestegen met betrekking tot hun SEO positionering.

Er valt nog veel meer te vertellen over het goed vindbaar maken van je webpagina’s. Dat doe ik dan ook tijdens de SEO WordPress PowerClass, onderdeel van een drietal PowerClasses, waarin je leert meer rendement uit je website te halen. Wil jij ook meer met je website? Mis dan deze PowerClasses niet!

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.