Meer tips over on page SEO in een tijdperk van kunstmatige intelligentie…

Enkele weken geleden heb je het eerste deel over on page SEO en AI kunnen lezen. Met de eerste drie tips hoe je de vindbaarheid van je site kan verbeteren in het tijdperk, dat we eigenlijk niet zoveel meer op zoekwoorden optimaliseren. Tenminste, niet op specifieke zoekwoorden. Want met de AI functies binnen de zoekmachines is het eenvoudiger geworden om verwante termen te gebruiken.
We gaan nu verder met de volgende tips.
4. Optimaliseer koppen en subkoppen met relevante zoekwoorden
Voor het geval je het niet weet, met ‘koppen en subkoppen’, worden de teksten bedoeld die met behulp van ‘h1’, ‘h2’, ‘h3’, ‘h4’, ‘h5’ en ‘h6’ HTML tags groter en vetter worden getoond dan de rest van de tekst. Waar je ook bij stil moet staan, is dat deze ‘heading’ tags geen indicatie zijn voor de grootte van de tekst, maar de structuur van een document aan moeten geven. Wil je dat een koptekst groter of kleiner wordt, dan doe je dit via CSS (wanneer je codeert) of door de instellingen van je blok.

In het blok ‘Typografie’ van je Gutenberg editor kan je de relatieve tekengrootte instellen.
Wat wel de bedoeling is, is dat het gebruik van H1, H2 etc goed gestructureerd is.
<html>
<head>
<title>Een demo Heading gebruik
</head>
<body>
<h1>Wat headings over fruit</h1>
<h2>Appels</h2>
<h3>Wat zijn appels?</h3>
<h4>Hoe herken je een appel?</h4>
<h5>Anatomie van een appel</h5>
<h5>Appels en peren vergeleken</h5>
<h4>Waar groeien appels?</h4>
<h3>Geschiedenis van de appel...</h3>
<h2>Peren</h2>
</body>
</html>
Door je document op deze manier te structureren, maak je in koppen en subkoppen duidelijk waar nieuwe (deel) onderwerpen beginnen. Dit maakt het ook makkelijker de pagina te indexeren. Vooral in situaties waarbij de inhoud van de pagina door een AI engine wordt geïndexeerd. Context is dan belangrijker dan keywords!
Waarschijnlijk heb je meer dan eens -ook op mijn blog- gelezen, dat je absoluut nooit meer dan H1 kop op een pagina mag hebben. En dat is tot een aantal jaren geleden ook altijd heel waar geweest. Maar reeds in 2019 heeft Google’s John Mueller duidelijk gemaakt, dat vandaag de dag meerdere H1 tags op een pagina mag gebruiken, zolang je de structuur maar respecteert.
Dus
<h1>Kopje</h1>
<h2>Subkopje</h2>
<h1>En weer een grote kop</h1>
is ok, maar
<h2>Kopje</h2>
<h1>HEEL BELANGRIJKE TEKST</h1>
<h3>En weer een grote kop</h3>
zeer zeker niet.
Gebruik zoekwoorden in kopjes
Plaats voor je on page SEO relevante zoekwoorden in koppen (waar passend): Omdat kopteksten vaak groter en opvallender zijn, hechten zoekmachines er iets meer waarde aan. Als je bijvoorbeeld een sectie hebt over snoeien, is “Hoe snoei je rozenstruiken voor een rijkere bloei” als H2 beter dan “Rozen snoeien” alleen. Het eerste is beschrijvend én bevat relevante termen. Maar forceer geen keywords die er niet in passen – de heading moet de inhoud eerlijk weergeven.
Bedenk ook, dat het niet meer nodig is, dat je zoekteksten letterlijk gevonden worden. Soms zie ik op pagina’s grammaticaal of qua stijl heel krampachtige koppen, waarbij ik direct het gevoel krijg, dat de schrijver de kop naar de score van een SEO plugin toe heeft geschreven.
Wat je moet vermijden
- Te veel headings gebruiken (overuse): Als je alle zinnen op je pagina als een heading markeert, verliest het zijn structuurfunctie. “Too many heading tags on a page can make it hard for users to scan the content and determine where one topic ends and another begins,” waarschuwt Google’s SEO guide.
Gebruik koppen spaarzaam en alleen waar ze echt een nieuw onderwerp of subonderwerp introduceren. Een lange lap tekst zonder alinea’s is slecht, maar alles als kop markeren is óók slecht. Vind een balans. - Heading tags misbruiken voor styling: Gebruik headings niet puur om tekst groter of dikker te maken. Ze zijn bedoeld voor structuur, niet voor opmaak. Dus geen trucjes als een hele alinea in een
zetten om het groot te laten lijken. Dat verstoort de hiërarchie (en CSS kan uiterlijk beter verzorgen). - Irrelevante of lege koppen: Plaats geen tekst in een heading die niets toevoegt of niet klopt bij de sectie. Bijvoorbeeld een H2 “Belangrijke informatie” die vervolgens een alinea algemene tekst inleidt – dat is te vaag. Of, zoals Google aangeeft: geen heading tags gebruiken voor teksten die niet helpen de structuur van de pagina te definiëren. Elke kop moet een soort samenvatting of aankondiging van de volgende alinea(’s) zijn.
- Willekeurige volgorde van heading-niveaus: Houd de logica aan: spring niet van een H2 naar een H4 zonder tussenliggende H3, etc. Het is niet dat Google je hier zwaar voor straft, maar het kan voor verwarring zorgen. Net zoals een boek geen hoofdstuk 1 heeft en dan direct hoofdstuk 3 zonder hoofdstuk 2. Volgorde en consistentie maken de structuur helder.
Gebruik headings om je pagina logisch in delen op te splitsen en voorzie die headings van duidelijke, keyword-rijke omschrijvingen van die delen. Hierdoor kunnen lezers sneller vinden wat ze zoeken en begrijpt Google beter welke onderwerpen je behandelt (en welke zoekopdrachten daarbij passen).
5. Gebruik beschrijvende en SEO vriendelijke URL-structuren
Wanneer je met WordPress werkt, dan heb je de keuze uit verschillende soorten van URL structuren. Nu worden er boeken vol geschreven over wat nu wel of niet de ‘beste’ structuur zou zijn, maar waar we het allemaal over eens zijn is dat in de URL iets ‘beschrijvends’ met betrekking tot de pagina moet komen te staan.
https://mijnwebpagina.tld/?id=123456&page=4&session=1234
zegt heel wat minder dan
https://mijnwebpagina.tld/tuinieren/alles-over-spruitjes-telen/
Het is niet alleen voor de zoekmachines, maar ook voor de potentiële bezoeker van de URL fijner en veiliger om te weten, waar de pagina over gaat.
Zorg ook, dat je de URL niet te lang maakt.
https://mijnwebpagina.tld/tuinieren/moestuin/wintergroenten/kool/werkelijk-alles-wat-je-over-spruitjes-en-het-telen-hiervan-wilt-weten werkt ook niet zo best.
Enkele best practices voor URL’s
- Houd URL’s kort en betekenisvol: Idealiter bevat de URL enkele woorden die het onderwerp aangeven. Bijvoorbeeld
.../rozensnoeien-tips
is duidelijk. Vermijd onnodig lange URL’s met tientallen tekens of parameters. Bezoekers (en zoekmachines) kunnen verdwalen in een doolhof van cijfers en symbolen. Hele lange en cryptische URL’s met allerlei parameters zijn intimiderend en lijken onbetrouwbaar. - Gebruik relevante keywords in de URL: Woorden in de URL die overeenkomen met de zoekopdracht worden ook vet getoond in de resultaten. Bovendien kan een gebruiker of crawler aan de URL zien waar de pagina over gaat voordat ze de link volgen. Als jouw URL bijvoorbeeld
/tuinieren/rozensnoeien-tips
is, en iemand zoekt op “rozensnoeien tips”, dan vallen die woorden op in de URL onder het zoekresultaat. Dit geeft extra informatie aan zowel Google als de gebruiker. - Categorieën en subdomeinen bewust inzetten: Gebruik de mapstructuur (subfolders) om de context aan te geven. Bijvoorbeeld
voorbeeld.nl/tuinieren/...
groepeert alle tuinierpagina’s. Dit kan bijdragen aan relevantie. Maar overdrijf niet met 10 niveaus diep aan submappen (bv.site.nl/a/b/c/d/e/page
); dat wordt onnodig complex. Houd het vlak en overzichtelijk. Een eenvoudige directorystructuur maakt het voor bezoekers makkelijk te begrijpen waar ze zich bevinden. - Koppel woorden met koppeltekens (hyphens): In plaats van allesaanelkaarteplakken of under_scores_te_gebruiken, is het advies om streepjes te gebruiken:
mijn-pagina-voorbeeld
. Google interpreteert streepjes als spaties tussen woorden. Onderstreepjes niet altijd. Dusrozensnoeien-tips
is beter leesbaar voor Google danrozensnoeientips
. - Consistent en logisch: Stel conventies op voor je URLs en houd je eraan. Bijvoorbeeld altijd alles in kleine letters, categorie/onderwerp in de URL opnemen, etc. Consistentie helpt ook bij sitebeheer en voorkomt dubbele content via verschillende URL-varianten.
En wat je beslist niet moet doen met URL’s
- Vage, generieke namen: Een URL eindigend op
/pagina.html
of/article1
zegt niks over de content. Beter is/gazon-onderhouden
of iets wat het onderwerp verwoordt (dat zijn natuurlijk voorbeelden; altijd afstemmen op jouw inhoud). - Te veel parameters en sessie-ID’s: Soms ontkom je er niet aan om parameters te gebruiken, bijvoorbeeld filters op een webshop. Maar probeer het te minimaliseren voor contentpagina’s. Lange ID’s maken de URL lelijk en kunnen leiden tot dubbele indexering (dezelfde pagina onder verschillende URL’s). Als je CMS standaard van die ingewikkelde URL’s genereert, kijk of je URL rewrite of een “mooie URL” optie kunt aanzetten. Zoals Google stelt: gebruikers kunnen denken dat een deel van een erg lange URL “overbodig” is en laten dat misschien weg, waardoor de link breekt.
- Keyword-stuffing in URL: Net als in andere elementen moet je niet kunstmatig alle zoekwoorden in de URL proppen. Bijvoorbeeld
.../tuinieren-tuin-tuinieren-tuinwerktips
is overkill. Google noemt dit expliciet als slechte praktijkcuit.columbia.educuit.columbia.edu. Een paar woorden die samen een zinvolle frase vormen zijn genoeg. - Hoofdletters en rare tekens: Hou URL’s bij voorkeur in lowercase en gebruik geen spaties, #, & of andere ongebruikelijke tekens. Deze kunnen encoding-issues geven of door browsers/Google verkeerd worden geïnterpreteerd.
6. Maak voor on page SEO interne links met relevante anchor tekst
Interne links (links van de ene pagina naar de andere binnen je eigen website) zijn het verbindingsweefsel van je site. Ze helpen bezoekers verder te navigeren naar gerelateerde content, en ze helpen zoekmachines alle pagina’s op je site te ontdekken en te begrijpen hoe die pagina’s samenhangen. Een goede interne linkstructuur kan de SEO-waarde (link equity) gelijkmatiger over je pagina’s verdelen en zorgt ervoor dat belangrijke pagina’s gemakkelijker door Google gevonden en geïndexeerd worden.
Belangrijk is de anchor-tekst (ankertekst) van interne links – dat is de klikbare tekst van de link. Deze moet duidelijk maken waar de link naartoe gaat. Gebruik bij voorkeur beschrijvende anchor-teksten die het doel of onderwerp van de bestemmingspagina omschrijven. Bijvoorbeeld, link naar je contactpagina met “contactformulier” of “neem contact op” in plaats van “klik hier voor contact”.
Dit punt is denk ik één van de meeste belangrijke punten wanneer we het hebben over SEO en AI. Jouw on page SEO is sterk afhankelijk van de context waarin jouw pagina zich bevindt. Zoals in mijn artikel over Google’s BERT al aangegeven, is de context waarin een pagina zich bevindt bepalend voor de interpretatie van de tekst. Door vanuit jouw pagina’s door te linken naar andere pagina’s met relevante content, geef je meer betekenis aan de inhoud van de huidige en de gelinkte pagina’s. Bovendien is het natuurlijk ook goed om op deze manier jouw bezoeker te navigeren naar andere voor hem of haar relevante content.
Enkele tips met betrekking tot interne links:
- Link vooral van pagina’s met hoge relevantie naar andere relevante pagina’s (bijv. van een algemene gids naar specifieke sub-onderwerpen en vice versa).
- Gebruik geen exact dezelfde anchor-tekst voor twee verschillende bestemmingen. Dit kan voor verwarring zorgen bij Google. Maak anchors uniek voor de pagina waar ze naartoe wijzen.
- Overdrijf niet: voeg interne links toe waar het zinvol is, maar maak niet elk ander woord klikbaar. Een overdaad aan links kan Google’s crawler vertragen en de gebruiker afleiden.
- Zorg dat elke belangrijke pagina tenminste één interne link vanaf een andere pagina krijgt (zo voorkom je “weespagina’s” die nergens gelinkt worden en dus mogelijk onopgemerkt blijven door Google). Zelfs een link in het menu of sitemap telt, maar een contextuele link is vaak waardevoller.
Ten slotte, interne links hebben niet de externe linkkracht van backlinks, maar ze zijn wel een factor die je volledig in eigen hand hebt. Een doordachte interne linkstructuur kan de indexeerbaarheid van je site enorm verbeteren. Zorg ervoor dat je navigatie en interne links een crawler als het ware door je site gidsen – van belangrijkste pagina’s naar ondersteunende pagina’s – zodat niets belangrijks wordt gemist.
Ten slotte
Het derde, binnenkort volgende, artikel over dit onderwerp zal deze serie met SEO tips afronden. Wil jij op de hoogte blijven met betrekking WordPress, SEO, Online leeromgevingen, e-Commerce en meer? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via het formulier onder aan deze pagina.