BBPress vs. SimplePress – Welk WordPress forum is voor jou?

WordPress fora vergeleken

wordpress forum

Enkele weken geleden hebben we samen naar redenen gekeken om eventueel een forum op je WordPress website te willen. Ik beloofde je, dat het niet lang zou duren voor ik hier dieper op in zou gaan en ik heb behoorlijk wat vragen gekregen, wanneer ik dat zou doen. Dus al die mensen mag ik vandaag blij maken: Vandaag ga ik daar dieper op in.

Er zijn letterlijk tientallen WordPress Forum plugins en een groot daarvan heb ik in de praktijk uitgeprobeerd… en ik moet je eerlijk vertellen, veel zijn de moeite van het bespreken niet eens waard.

Een tweetal Forum plugins springt er echter uit. Dat zijn SimplePress en BBPress. Zijn dit dan de twee beste WordPress Forum Plugins? Nee. Maar beide plugins zijn wel de beste in hun specifieke categorie. En dit artikel moet jou duidelijk maken, welk forum het best past op jouw WordPress site.

BBPress – Naadloze integratie

BBPress is één van de oudste WordPress forum plugins. Het grote voordeel van BBPress is dat het naadloos in je website integreert. Jouw fora worden als ‘Custom Post Types’ in WordPress geïmplementeerd en voor wat betreft de vormgeving past BBPress naadloos binnen je thema.

Naast deze goede eigenschappen heeft BBPress ook een aantal zwakke punten. Omdat het voor de opmaak volledig gebruik maakt van de mogelijkheden van je thema, kan het bij het gebruik van sommige thema’s (OptimizePress, een populair Marketing thema is hier een goed voorbeeld van), die onvoldoende ondersteuning aan custom post types bieden behoorlijk rommelig worden. De oorzaak hiervan ligt echter niet bij de forum plugin, maar bij het thema (Een aantal andere populaire plugins wil ook niet goed samenwerken met OptimizePress).

Een ander nadeel is de relatief ‘platte’ autorisatie structuur. Je kunt binnen BBPress de gebruikers verschillende rechten geven : Ze kunnen forum beheerder, moderator, deelname of leesrechten hebben. Maar het de rol die je een gebruiker geeft, zal voor ieder forum binnen je website gelden. Wat niet mogelijk is, is een gebruiker rechten geven om moderator binnen één forum te zijn en gewone deelnemer in een ander.

SimplePress – With great powers comes great responsibility

Aan de andere kant van het spectrum vinden we SimplePress. Bij SimplePress is maar heel kort nagedacht over de naadloze integratie met WordPress… en het idee daarvoor is snel verworpen. SimplePress kan je eigenlijk meer zien als een ‘applicatie binnen een applicatie’. De plugin trekt zich niets aan van de opmaak van het thema van je website. In plaats daarvan zijn er voor het forum verschillende ‘skins’ beschikbaar waaruit je kunt kiezen… of je kunt er zelf één (laten) ontwikkelen.

De kleurstelling van jouw website en de (beschikbare) kleurstellingen voor het forum kunnen totaal van elkaar afwijken. En dat kan visueel soms heel storend zijn.

De kracht van SimplePress komt echter voort uit dezelfde eigenwijsheid die de oorzaak zal zijn geweest van de eigenzinnige vormgeving. Want SimplePress trekt zich ook weinig aan van de autorisatiestructuren van WordPress en implementeert een eigen, heel uitgebreid systeem voor het toekennen van rechten.

Een gebruiker kan in één forum moderator zijn, in een ander forum deelnemer en in een derde forum zelfs geen leesrechten hebben! Alles wat je wilt is in te stellen.

Maar… wat is het best voor mij?

Er is geen sprake van ‘Welk forum is het best ?’ maar vooral van ‘Welk forum past het best bij mij?’. En aan de hand van een tweetal heel concrete voorbeelden neem ik dit graag met je door.

Een toepassing voor BBPress

Binnenkort komt mijn GravityForms boek uit. En bij dit boek hoort een ondersteunende website. Op deze site kun je de voorbeelden uit het boek downloaden. Maar er zal ook een ondersteuningsforum voor de lezers zijn: Wanneer je een vraag hebt over een bepaald hoofdstuk, kun je deze vraag in het bijbehorende forum stellen: Ieder hoofdstuk heeft zijn eigen forum.

De gewenste autorisatiestructuur is heel eenvoudig : Ik mag alles, de kopers van het boek mogen vragen stellen en op elkaar reageren en de rest van de wereld mag deze vragen en de antwoorden lezen. Omdat ik in geen honderd jaar kan bedenken, waarom bepaalde gebruikers binnen bepaalde fora meer rechten zouden moeten hebben dan binnen andere, maar het wel op prijs stel, dat ik de mij zo dierbare bedrijfsstijl van WordXPression geen geweld aan hoef te doen, is BBPress voor mij de meest logische keuze.

…en een toepassing voor SimplePress

Een zeer gewaardeerde klant van mij houdt er echter van om de zaken groot aan te pakken. Binnenkort lanceert zij een platform, waar mensen op leren om betere aquarel kunstenaars te worden. Omdat niet iedereen dezelfde vaardigheden heeft, en ook niet iedereen dezelfde vaardigheden wil hebben, biedt zij een grote variatie van online trainingen aan : Sommige door haar gegeven, andere door gastdocenten. Per training is er een forum, maar alleen de mensen die de trainingsonderdeel volgen mogen in het forum reageren. Bovendien worden de fora van de gastdocenten door de gastdocenten zelf beheerd en gemodereerd, maar diezelfde gastdocenten hebben in de overige training-fora geen rechten.

Omdat er nog geen vastomlijnd idee over de vormgeving was, maar het gebruikte thema heel aanpasbaar is, is ervoor gekozen om het thema af te stemmen met de gekozen forum skin! Inplaats van dus de -moeilijke- weg te bewandelen van het aanpassen van het forum aan het thema, is gekozen voor de eenvoudigere weg van de aanpassing van het thema aan het forum.

Er is geen winnaar!

Bij het vergelijken van BBPress en SimplePress is er geen winnaar! Beide fora zijn goed en je keuze is meer afhankelijk van de gewenste functionaliteit dan van een kwaliteitsverschil. Maar wat mij betreft zou een forum wat de sterke punten in beide forum plugins in één plugin combineert wel de absolute winnaar worden!

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Flinke kortingen op cursussen van WordXPression.