Back-ups in WordPress – Maar je hoster doet dit toch al?

Over het maken van Back-ups in WordPress

Back-ups in WordPressHet maken van back ups is net zo iets als tandenpoetsen. Iedereen vertelt je dat je het moet doen, maar als je het een keer achterwege laat gebeurt er niets. Maar op een gegeven moment ontdek je toch, dat er iets fout is gegaan… en ontdek je dat een behandeling bij de tandarts nog het minst pijnlijk van de twee is.

Enkele weken geleden had ik het nog bij de hand. Een klant waarvoor ik een website had gebouwd, besloot dat ze het allemaal zelf wel in de hand kon houden… geen service contract en geen support strippenkaart. Op zich is dit natuurlijk allemaal heel terecht, maar dan moet je wel consequent alle handelingen die horen bij een stabiele en betrouwbare website uitvoeren: zoas bijvoorbeeld de back ups… en op zijn minst regelmatig controleren, of je website nog wel online is.

Dat deed deze klant dus niet. En enkele weken geleden kreeg ik het verzoek of haar site nog ’te redden’ was. Maar helaas, de site was weg en de hoster had hier geen back-up meer van, omdat ze dit te laat had ontdekt.

Maak een back-up in WordPress voor je update

Hopelijk voer je regelmatig updates uit van je plug-ins, thema en natuurlijk WordPress zelf. Altijd wanneer je dit doet, krijg je het advies om eerst een back-up te maken. Doe je dat ook?

Ik doe dit wel, maar ik moet eerlijk toegeven, dat ik me regelmatig afvroeg hoe nuttig dit nu werkelijk is. Mijn hoster maakt toch ook een back up? Die WordPress upgrades zijn veilig genoeg, er is nog nooit was mis gegaan. Tot er afgelopen maandag avond echt iets fout ging.

Voor een kant van mij moest ik een vrij complexe upgrade uitvoeren. Want naast een aantal standaard plugins, had hij ook een aantal premium plugins… bovendien werden bij zowel de upgrade van WordPress als de upgrade van WooCommerce gewaarschuwd, dat er een aantal dingen aan de interne werking waren veranderd. Voor ons een reden om de upgrade niet direct uit te voeren, maar op een avond, wanneer zijn winkel weinig bezoek zou verwachten.

Ik maakte de back up, startte de upgrade… en plotseling ging het mis! De Wet van Murphy bewees zijn geldigheid, want midden in de upgrade ging de server down. Een hardware storing. Toen de server echter weer op kwam, was de upgrade maar half uitgevoerd… en de complete website lag overhoop.

Ik probeer mij niet voor te stellen, hoeveel werk ik gehad zou hebben, indien ik geen back-up had gehad. Nu was het gelukkig binnen no time weer terug gezet en konden we gaan testen…

Back-ups… die ene muisklik en vijf minuten wachten had mij uren herstelwerk en ergernis bespaard!

Maar het hosting bedrijf maakt toch een back-up?

Als het goed is, maakt jouw hosting bedrijf ook een back up van de site. Maar dat doen ze niet net voor jij een upgrade uitvoert… maar op een door hun bepaald moment. Meestal ’s nachts. Maar ondanks het ‘feit’ dat ze geacht worden dit te doen, heb ik het in het verleden regelmatig meegemaakt, dat die back-up niet is wat je er van zou mogen verwachten. Vandaar enkele punten die je moet controleren -of laten controleren- voor je er op vertrouwt, dat het allemaal wel goed zit met de back-ups.

Wanneer en hoe vaak worden de back-ups gemaakt?

Op welk tijdstip wordt de back-up gemaakt? Is dit -zoals bij de meeste Nederlandse providers- ergens na 2 uur ’s nachts? Of ben je in de VS gehost en wordt de back-up gemaakt als je net aan het ontbijt zit ? En wordt die back-up ook dagelijks gemaakt ?

Waar wordt de back-up gemaakt?

Geloof mij of niet, maar er zijn genoeg hosters waarbij de back-up gemaakt wordt op dezelfde hard-disk waar ook de rest van het systeem staat. Bij een crash van de harddisk is de back-up verloren!

Kan ik er zelf bij en kan ik zelf iets instellen?

Kun je zelf toegang krijgen via een admin panel tot de instellingen van de back up? Als dat zo is, kun je dan zelf ook de back-up frequentie (hoe vaak) en het back-up plan (welke back-up vervangt welke?) instellen? Er zijn drie ‘soorten’ back-up plannen -uitgaande van een dagelijkse back-up- populair: 3 generaties, dag-week-maand en een combinatie hiervan. Bij 3 generaties wordt iedere dag een back-up gemaakt. Op de vierde dag wordt de oudste (die van dag één) overschreven… enzovoort. Bij dag-week-maand wordt een back-up gemaakt en iedere keer de oude door de nieuwere overschreven, maar op dag 7 wordt er één extra bewaard… hetzelfde op dag 30. Het voordeel van de eerste methode is dat we altijd één of twee dagen terug kunnen grijpen, het voordeel van de tweede methode is dat we een week of een maand terug kunnen grijpen. En de derde methode combineert beide voordelen, maar kost wel meer opslagruimte.

Werkt de back up ?

En het is altijd goed, niet zomaar op een back-up te vertrouwen, maar altijd te testen, of het terugzetten van een back-up ook werkt! Doe deze test het liefst voor je live gaat met je site!

De extra back-up van je website

Voor je iets groots met je site gaat doen, is het altijd goed om een extra back-up te maken en deze te downloaden. Op deze manier verzeker je jezelf ervan dat bij eventuele calamiteiten je altijd terug kunt naar een vorige stap. Mijn persoonlijke favoriet voor het maken van back-ups is ‘All in one migration‘. Dit is niet alleen een geweldig programma voor het snel handmatig maken van een back-up, maar bevat ook nog eens de intelligentie om een site te kunnen klonen. Bij het importeren van een geëxporteerde site  worden alle noodzakelijke verwijzingen ‘omgeschreven’. De ingewikkelde handelingen, die ik ooit uitlegde in mijn artikel over het klonen van een website zijn compleet overbodig geworden. Je kunt je website downloaden naar je lokale machine of naar één van de vele online diensten.

Maak altijd een back-up voor je een update draait! Het is een paar extra muiskliks en het kan een hoop ellende besparen. Wat even belangrijk is maak altijd een back-up wanneer je een grote verandering op je site hebt aangebracht. Heb je net iets groots veranderd? Maak een back-up zodra je klaar bent en sla deze op. Het liefst op twee plaatsen: Een externe harde schijf en een online opslag-dienst als Amazon S3 of DropBox. Zorg er voor, dat de bestandsnaam duidelijk aangeeft, wat de belangrijke verandering was, waarom je de back-up hebt gemaakt. Bijvoorbeeld, indien je net WooCommerce aan je site hebt toegevoegd, hernoem je het bestand naar backup-woocommerce-install.wpress (wpress is het bestandsachtervoegsel wat All in One Migration gebruikt).

Je kunt jezelf ook helemaal ontzorgen. Wanneer je een Service Contract met WordXPression hebt, dan wordt er dagelijks een back-up van je website gemaakt. Deze back-ups worden bewaard gedurende de hele looptijd van het Service Contract. Bovendien wordt de site 24/7 gemonitord of hij nog wel online staat. Op deze manier voorkom je veel mogelijke problemen met de onbeschikbaarheid van je website. Heb je een druk bezochte webwinkel? Dan is het zelfs mogelijk om ieder uur een back-up te laten maken.

 

 

 

 

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Informatie

WordXPression 

Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.