Een lichtgewicht Membership plugin voor de gezondheidsniche
Wanneer je als fitness coach, gewichtsconsulent, personal trainer of een andersoortige coach binnen de gezondheidsniche actief bent, dan geef je jouw client het liefst ‘iets mee’. Dat kan natuurlijk een paar A4-tjes zijn met oefeningen en diëten, maar wanneer je echt met je tijd mee wilt gaan, dan doe je dit online. En wanneer je nog meer ‘van deze tijd’ wilt zijn, geef je jouw klant de mogelijkheid om zijn voortgang ook online bij te houden.
De Fitness Trainer- Training Membership Plugin is een membership plugin die jou helpt om precies dat te doen.
Het globale idee
Het hele concept draait om het idee van training, dieet en detox plannen die je opstelt voor jouw client of voor een package wat door een online client gekocht kan worden.
Zo’n compleet plan bestaat natuurlijk uit bepaalde oefeningen, gerechten of andersoortige activiteiten die op bepaalde dagen uitgevoerd mogen worden. En hoogstwaarschijnlijk is het allemaal repetitief. Met andere woorden de oefeningen die ik (bijvoorbeeld) vandaag doe, zal ik over een week weer moeten doen.
En dat plan wil je het liefst aan je client presenteren als een agenda of lijst met te verrichten activiteiten per dag.
Als dat is wat je zoekt, dan heb je het hier gevonden.
De plugin stelt je in staat om plannen op te stellen voor individuele gebruikers, groepen van gebruikers (gebaseerd op het WordPress rollen systeem. Niet zo handig, maar daar heb ik het later over) of op basis van ‘product packages’. Ofwel begeleidingsplannen die mensen online kunnen kopen.
Op deze manier is de plugin zowel geschikt als een stuk extra ondersteuning voor je bestaande cliënten als voor de klanten die jou online vinden en ook online willen trainen.
Wat de gebruiker ziet
Aan de gebruikerskant ziet deze plugin er echt gelikt uit. De cliënt krijgt een agenda of een lijst te zien met de oefeningen en voedingsadviezen voor die dag. Klikt hij op zo’n onderdeel voor een bepaalde dag, krijgt hij de details te zien. En die details bestaan uit de content die jij er als trainer in hebt gezet. Video, tekst, geluid… het maakt niet uit.
Daarnaast heeft de cliënt de mogelijkheid om zijn vorderingen op periodieke basis in het systeem te registreren.
Allemaal heel leuk en heel professioneel. Maar laten we ook eens naar de kant van de trainer kijken.
Wat de trainer ziet
Ok, van de kant van de trainer ziet het er allemaal wat minder geweldig uit. Om te beginnen… tja, om te beginnen heb je eigenlijk geen idee waar je moet beginnen. Gelukkig is er een online manual en als je die erbij pakt is het allemaal… nog net zo onduidelijk.
In de omschrijving van de plugin laat de maker van de plugin het woord LMS een aantal keren vallen. Ik heb dit met opzet niet genoemd in de titel, want een LMS is dit zeker niet.
Het is vrijwel onmogelijk om een trainings (of dieet, of detox) plan op te stellen zonder dit eerst op een stuk papier uit te tekenen. Op welke dagen wil je dat iemand wat moet doen? Ik zou zelf aan de beheerskant iets verwacht hebben vergelijkbaar met de cliënten kant. Een agenda, waar ik per dag kan kiezen welk onderdeel van het plan die dag uitgevoerd moet worden.
In plaats daarvan moet ik in een veld, gescheiden door komma’s, de nummers van de dagen invullen, waarop een onderdeel van een plan gepresenteerd moet worden. En maak ik per ongeluk een tikfout en geef ik een punt in plaats van een komma in, dan krijgt het systeem de hik.
Een ‘dupliceer’ knop had handig geweest…
Wanneer je een advies op (semi-)individuele basis geeft, was het handig geweest, wanneer je plannen zou kunnen kopiëren en aanpassen. Want een oefening kan voor twee cliënten vrijwel hetzelfde zijn. Behalve dat één client misschien de oefening 10 maal met 10 kilo moet doen, de ander 30 maal met 30 kilo.
Gelukkig is er van standaard Custom Post Types gebruik gemaakt, dus met de ‘Duplicate Post‘ plugin is het snel opgelost.
Online verkopen van je programma’s
Je kan je plannen ook online verkopen. Maar ook hier is het een ramp om je door de documentatie heen te werken om het daadwerkelijk aan de praat te krijgen.
Het eerste wat onvoldoende blijkt uit de handleiding, is dat je maar één betalingsgateway kan configureren. PayPal, Stripe of WooCommerce. Nu is dat voor ons Nederlanders en Belgen niet zo’n groot probleem. We willen sowieso iDEAL of Bancontact gebruiken, dus we moeten toch WooCommerce installeren. Maar voor de Amerikaanse markt, lijkt het mij een behoorlijke beperking, wanneer slechts één van de twee populairste betalingsgateways actief kan zijn.
Een tweede misser hier is het misbruiken van het WordPress ‘Role’ system voor de packages. Op het moment dat ik een package aanmaak, dan wordt er automatisch een nieuwe rol toegevoegd aan het rollensysteem.
Verwijder je daarna het package, dan zal de rol blijven. En aangezien WordPress standaard geen functies heeft om rollen te verwijderen, zal je een ‘rollen plugin’ moeten installeren om rollen te verwijderen. Niet echt netjes.
Een veel groter probleem is echter, dat de rollen overschreven worden. Bied je twee verschillende packages aan en een cliënt koopt ze allebei, dan zal hij alleen toegang krijgen tot de content van het laatst gekochte package.
Iets om goed rekening mee te houden met de opzet van je producten.
Houd er overigens ook rekening mee, dat je voor een package dat op termijnbasis betaald moet worden, je een ‘Recurring payment’ plugin voor WooCommerce nodig hebt.
Nog meer onhebbelijkheden
Het systeem verstuurt mailtjes. Prachtig. En je kan die mail aanpassen. Nog veel mooier. Maar dat moet dan wel in HTML. Balen.
Ik verwacht namelijk niet dat de gemiddelde personal trainer of health coach getraind is in het werken met HTML. En omdat de aanvankelijke mails in het Engels zijn, zal er toch echt iets aangepast moeten worden. Eén foutje in het bericht en hetgeen je jouw klant toestuurt is complete gibberish.
Conclusie
Het mag duidelijk zijn. Ik word niet echt lyrisch van de beheerdersinterface van deze plugin. Heel jammer, omdat aan de gebruikerskant het hele systeem enorm professioneel gepresenteerd wordt.
Eigenlijk is dit een plugin die door een veronderstelde technische kennis voor de daadwerkelijke doelgroep van plugin gebruikers – de health coaches- totaal ongeschikt is. En dat is jammer.
Wanneer je een WordPress professional bent, die zich recentelijk heeft omgeschoold tot health coach, dan is deze plugin misschien redelijk snel voor je onder de knie te krijgen. Voor al die health coaches en personal trainers die dat niet zijn, kan ik alleen adviseren, dat indien ze deze plugin willen gaan gebruiken, ze er rekening mee moeten houden, dat je niet alleen het -niet al te grote- bedrag voor de plugin kwijt bent, maar ook enkele honderden euro’s moet budgetteren voor implementatie en begeleiding.
Mocht je echter toch al toe zijn aan een nieuwe website dan valt de implementatie van deze plugin in je nieuwe site serieus te overwegen.