Wanneer een Elementor update niet goed gaat!

… en waarom het toch heel handig is, dat dit mogelijk is!

Ik heb meer dan eens beschreven hoe belangrijk het is om regelmatig je plugins te updaten. En hoe belangrijk het is, om ook voor een update een backup van je complete website te maken. En hoewel het maar zelden gebeurd, is het heel goed mogelijk dat op een gegeven moment een Elementor update niet goed gaat. En dat is mij -en een groot aantal van mijn klanten- afgelopen weekend toch ineens overkomen.

De update naar Elementor (en Elementor Pro) 3.8 is een behoorlijk ingrijpende update. En hoewel het mij eigenlijk zelden is overkomen, dat een Elementor update niet goed gaat, bleek de Elementor 3.8 toch voor behoorlijk wat problemen te zorgen.

De backup terug zetten is niet altijd de oplossing

Nu is het ‘fout gaan’ van een back up nogal verraderlijk met Elementor. Want de meeste gevallen wanneer het fout gaat, zal je pas merken, wanneer je Elementor begint te gebruiken. Dus de updates lijken goed gegaan te zijn… maar toch stiekem niet.

Elementor maakt zwaar gebruik van JavaScript. En het fout gaan zal zich dan niet tonen door een directe foutmelding die gelijk je hele site platlegt, maar door foutsituaties die zich alleen voordoen, wanneer je bepaalde acties uitvoert.

Idealiter zou je dus eigenlijk na iedere plugin update je site uitgebreid moeten testen en alle functies van alle plugins uit proberen. Je begrijpt het al, wanneer je ook nog echt werk wilt doen, is dat ondoenlijk, omdat er toch al snel dagelijks enkele plugins op een update wachten.

Wanneer een Elementor update niet goed gaat, merk je dat dus pas op het moment dat je al met Elementor aan het werk bent. Heb je een eenvoudige site, waar je slechts je diensten of producten laat zien en email adressen op verzameld (die in je marketing mail programma worden opgeslagen), dan is het geen probleem om gewoon even de laatste backup terug te zetten, maar heb je een webshop met dagelijks tientallen tot honderden verkopen, dan heb je een groter probleem. Want door het terugzetten van je back up raak je ook verkoopgegevens kwijt. De gegevens van alle verkopen sinds de vorige backup.

Dat kunnen we niet gebruiken.

Tussen het moment dat je de backup hebt gemaakt en daadwerkelijk ontdekt, dat Elementor problemen oplevert kan behoorlijk wat tijd verstreken zijn. Want waarschijnlijk zit je niet iedere dag aan de opmaak van je website te werken.

Gelukkig beschikt Elementor over de mogelijkheid om terug te gaan naar een vorige versie van Elementor, zonder direct de rest van het systeem ‘terug te brengen’ naar een vorige toestand.

Het Elementor ‘Extra’ menu

Elementor update niet goed

Wanneer je klikt op ‘Elementor -> Extra’ dan krijg je een pagina met enkele tabbladen. Onder elk van deze tabbladen vind je enkele handige functies terug, maar voor vandaag concentreren we ons helemaal op het tabblad ‘Versiecontrole’.

Klik je op het tabblad ‘Versiecontrole’ dan krijg je iets als het onderstaande te zien.

Elementor update niet goed

Voor je hier ook maar iets gaat doen, maak je een backup. Heb je dat gedaan, dan kan je oude versies van Elementor of Elementor Pro terug zetten vanuit de cloud. Je past hier dus alleen de Elementor (of Elementor Pro) plugin en eventuele databaseveranderingen die betrekking hebben op Elementor aan, je laat de rest van de plugins en gegevens helemaal ongemoeid.

Je kiest hierbij natuurlijk voor de laatste versie van de Elementor plugin(s) die nog werkte. Je drukt op de knop en de (oudere) versie van de plugin wordt opnieuw geïnstalleerd.

De derde optie Start het update script opnieuw en de bijbehorende knop Migreer naar v 3.0 laat je ongemoeid. Door hiervoor te kiezen zal je de gegevens van je huidige website onherstelbaar beschadigen en eigenlijk hadden de mensen van Elementor deze knop versies terug al moeten verwijderen. Op dit punt wil en kan je niet meer terug naar Elementor 2.x versies…

Knop nummer vier Beta tester moet je ook nooit op klikken bij een productie site. Hiermee maak je van je site een site waarop je instabiele beta versies uit kan proberen. Iets wat leuk is, als je de impact wilt weten van toekomstige veranderingen aan Elementor, maar zoiets gebruik je alleen in een beschermde omgeving, want ‘beta versies’ zijn meestal niet stabiel, noch veilig.

Maar wat nu?

Je website zal nu hoogstwaarschijnlijk weer werken. Maar je hebt nu natuurlijk wel een probleem. Want je hebt een plugin die je niet kan updaten en daarmee loop je op den duur een veiligheidsrisico.

Gebruik je de gratis versie van Elementor dan kan je de problemen melden bij de support groep voor Elementor op de WordPress site.

Ben je de eigenaar van een geldige Elementor Pro licentie, dan kan je de problemen melden bij Elementor zelf. Dit is alleen mogelijk wanneer jij zelf over een betaalde licentie beschikt. Je zal voor het indienen van een support verzoek ook moeten inloggen.

Heb je een licentie via jouw webbouwer, dan zal deze voor jou contact op moeten nemen. In dat geval neem je dus contact op met je webbouwer.

Mijn ervaring is dat Elementor vrij snel is met het oplossen van dit soort ‘blokkerende fouten’.

Test grote updates uitvoerig

Elementor 3.8 is een grote update. En op het moment dat er een grote update plaatsvindt, waarschuwen de makers van Elementor hiervoor in het ‘plugin update’ scherm. Als er sprake is van zo’n grote update is het een goed idee om deze update toch eerst even in een ‘staging’ omgeving uit te voeren, voor je dit op je live omgeving doet.

Hetzelfde geldt eigenlijk ook -of zelfs sterker- voor grote WooCommerce upgrades. Ook WooCommerce waarschuwt, wanneer er een ingrijpende update plaats zal vinden.

Mocht je vragen hebben bij dit blogartikel, voel je vrij deze in de commentaren te stellen.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht