Houd de aandacht vast met Adobe Captivate (eLearning)

Rich content met Adobe Captivate

Zoals ook besproken in de Ultieme handleiding om te starten met je online leeromgeving, is er een aantal mogelijke manieren om je cursuscontent aan de cursist te presenteren. Naast tekst, video en audio is er ook interactieve content. In het verleden hebben we al een paar keer naar H5P gekeken. Maar vandaag wil ik eens een compleet ander product voor het maken van interactieve content onder je aandacht brengen.

Adobe Captivate.

Wat is Adobe Captivate

Adobe Captivate wordt gepresenteerd als ‘Course Authoring Software’ of ‘e-Learning Authoring Software’. Heel soms kom ik ook pagina’s op het Internet tegen, waar men Captivate een ‘LMS’ noemt. Maar hoewel al deze termen ons een idee geven wat Adobe Captivate zou kunnen zijn, is er geen enkele term die de lading dekt.

Visueel lessen ontwerpen

Wanneer je interactieve lessen wilt maken, dan is Adobe Captivate eigenlijk een heel mooie oplossing. Om uit te leggen wat het product precies kan, begin ik graag met een vergelijking tussen Captivate en PowerPoint. Want Captivate begint, waar PowerPoint ophoudt.

De basis van Adobe Captivate is een slideshow. Jouw les of toets of zelfs een hele cursus) bestaat uit één of meer slides. Maar in tegenstelling tot PowerPoint, waarbij je één voor één door de slides loopt, wordt de volgorde van de Captivate slides bepaald door het ontwerp van de interactie met de bezoeker.

Een heel eenvoudig voorbeeld zou kunnen zijn, dat een cursist op jouw les komt en jij begint met het tonen van twee knoppen. Er wordt een vraag gesteld wat de voorkennis van je cursist is. Maakt hij de éne keuze krijgt hij een uitgebreide video te zien. Maakt hij de andere keuze krijgt hij een video te zien waarbij een vergaande uitleg is weggemonteerd.

Iets verder gaand, kan je je wellicht ook voorstellen dat je op een vergelijkbare manier complete ‘what-if’ scenario’s uitwerkt. Wat zou er gebeuren, indien een cursist in een bepaalde situatie een bepaalde beslissing zou nemen.

Toetsen

Captivate is ook uitermate geschikt om interactieve toetsen te ontwerpen. Hoewel het beslist lastig is om een ‘vraag en antwoord’ panel vanaf het begin zelf op te bouwen met Captivate, is er een groot aantal ‘vraagtypen’ (multiple choice, open vraag en veel meer) standaard als template voor een slide ingebouwd.

Op deze manier kan je eenvoudig toetsen maken, waarbij het verloop van de toets afhankelijk gemaakt wordt van de gegeven antwoorden.

Rijk aan functionaliteiten

Zoals je wellicht gewend bent van Adobe producten is ook Captivate rijk aan functionaliteiten. En ‘als het er niet in zit, is het wel te maken’. En -ook zoals met zoveel producten van Adobe- gebruiken de meeste mensen maar een klein deel van deze functionaliteiten.

In dit blogartikel wil ik het bijvoorbeeld niet hebben over de mogelijkheid om complete VR (Virtual Reality) trainingen met Captivate te maken, evenmin over de mogelijkheden om een complete ‘digitale gids’ voor een museum, stadswandeling of iets vergelijkbaars te maken. Ik wil me beperken tot de mogelijkheden om interactive content voor jouw online trainingen te maken.

Adobe Captivate is geen LMS

Laten we over één ding vanaf het begin duidelijk zijn. Adobe Captivate is een omgeving om lesmateriaal te maken, het is geen LMS. Net zo min als een leermethode gelijk is aan een opleiding, is Adobe Captivate gelijk aan een LMS. Je kan er echter zeer aantrekkelijke lessen binnen jouw LMS mee maken.

Wanneer je zou willen overwegen om Adobe Captivate te gaan gebruiken voor het ontwikkelen van toetsen, houd dan een aantal belangrijke zaken in de gaten.

Geen ‘blocking quiz’

Eén van de mogelijkheden die zowel WP Courseware als LearnDash bieden is een zogenaamde ‘blocking quiz’ te maken. Je moet de toets met goed gevolg hebben afgerond, voor je verder mag met een volgende les.

Persoonlijk vind ik een dergelijke toets behoorlijk irritant en ik zou je sowieso willen aanbevelen om een dergelijke toets alleen te implementeren, als er dringende redenen voor bestaan.

Lastig de resultaten per cursist ‘samen te vatten’

Hoewel het niet onmogelijk is, is het wel lastig (en kostbaar!) om een verslag te krijgen van de toetsresultaten. Is een toets uitsluitend bedoelt als een zelf-toets voor de cursist, dan is het prima om een toets met Captivate te maken. Wil je dat de toets ook informatie geeft aan een opleider over de voortgang van de cursist, dan is hier heel wat meer voor nodig.

Laten we echter met het goede nieuws beginnen. Het is niet geheel onmogelijk.

Maar een Captivate project wordt als content in je LMS opgenomen en als zodanig heeft het standaard geen directe interactie met het LMS zelf. Het LMS zorgt alleen maar, dat de content wordt getoond.

xAPI Ondersteuning

Zoals ik zei, het is lastig, maar niet onmogelijk. Want de projecten die je met Adobe Captivate maakt kunnen als je ze op deze manier exporteert, de xAPI (Experience API), of ook wel genoemd de ‘Tin Can API’ ondersteunen. Deze ‘Tin Can API’ zorgt ervoor, dat jouw Captivate content bepaalde ‘boodschappen’ afgeeft, die door een ander systeem opgepikt kunnen worden.

Je moet dit ongeveer zien als berichten die vertellen ‘Wilko heeft vraag 1 goed beantwoord’, ‘Wilko heeft vraag 2 fout beantwoord, hij dacht dat het antwoord 4 was’,’Wilko heeft een totaal score van 88%’. Alleen dan niet in natuurlijke taal.

Jouw Captivate Content staat dit echter in het luchtledige te roepen, niemand die naar hem luistert. En je raad het al… er zijn plugins die zorgen, dat er wel naar je Captivate Content wordt geluisterd. Maar omdat dit hele verhaal ver aan de content van dit artikel voorbij gaat, zal ik daar in de toekomst een aantal andere blogartikelen aan wijden.

Captivate project gebruiken als WordPress content

adobe captivate

Het is niet zomaar mogelijk om je Captivate content direct in WordPress te gebruiken. Een Captivate project voor het web bestaat uit HTML, JavaScript en CSS bestanden, een taal die WordPress prima spreekt, maar om dit goed werkend te krijgen binnen je website is heel wat geknutsel met HTML noodzakelijk.

Moet je knutselen met HTML om iets voor elkaar te krijgen, dan is er altijd wel iemand die zo vriendelijk is om hier een plugin voor te ontwerpen, en dat is ook in dit geval zo.

De plugin ‘Insert or Embed Articulate Content Into WordPress‘ zorgt ervoor dat de HTML content van enig xAPI ondersteunende authoring omgeving binnen je WordPress pagina gebruikt kan worden.

Je kan je Captivate (of enig andere xAPI ondersteunende les content) uploaden naar de content van je pagina, post of les en de inhoud zichtbaar zal zijn.

Er is een gratis versie van de plugin die de irritante gewoonte heeft om onder iedere les een ‘Powered By’ link te zetten, die leidt naar de site van de makers van de plugin. Upgraden naar de betaalde versie zorgt dat deze verdwijnt. Een alternatief is deze regel met een CSS regel onzichtbaar te maken.

Een vergelijk tussen H5P en Captivate

In het begin van dit artikel heb ik H5P genoemd. Het is dus niet meer dan logisch, dat we ook eens kijken, hoe deze twee verschillende vormen van content zich tot elkaar verhouden.

Laten we beginnen met het gemak van implementatie. Voor H5P hoef je maar één ding te doen. De H5P plugin installeren en je hebt een complete ontwikkel- en presentatie omgeving tot je beschikking.

Zoals je in het bovenstaande hebt kunnen lezen is het met Adobe Captivate wat ingewikkelder, maar ook niet onwerkbaar lastig.

Dan de prijs.

H5P is gratis. Adobe Captivate kost je zo’n 50 euro per maand.

Het gebruikersgemak

Leren werken met H5P kan ik je letterlijk in een halve dag leren, ongeacht je ervaring. Wanneer je eenmaal de basis door hebt, wijst de rest zich vanzelf.

Wil je met Adobe Captivate ‘dezelfde’ dingen doen, die je met H5P kan doen, dan leer ik je dat ook in een halve dag. Wil je echter uit het programma halen wat er in zit, dan ben je heel wat langer bezig.

De mogelijkheden

H5P heeft een aantal zaken ingebouwd, die niet in Captivate aanwezig zijn. Maar dat zijn ook zaken, die ik de gemiddelde cursusmaker ook niet zal zien gebruiken. Het kunnen spelen van een ‘memory spel’ (vind twee gelijke kaarten) is natuurlijk leuk. Ik zie echter niet veel cursussen, waar dit ook nuttig zou kunnen zijn.

Je zou een dergelijk memory spel ook in Captivate kunnen maken. Maar dit zou toch een behoorlijk project op zich worden, waarbij je ook niet ontkomt aan enig programmeerwerk. Maar nogmaals. Waar heb je het voor nodig?

Met Adobe Captivate kan gewoon veel meer en ook veel mooier. Wanneer ik vragen toon bij een interactieve video in H5P, dan is de vormgeving van de dialoog met de vragen standaard de H5P vormgeving. Daar kan ik weinig aan veranderen.

In Adobe Captivate heb ik 100% controle over de vormgeving. Hoewel we hier natuurlijk wel voorzichtig moeten zijn. Fonts die ik gebruik moeten wel algemeen beschikbare fonts zijn en omdat mijn Captivate content ook op mobiele apparaten getoond moet kunnen worden, heb ik wel enige beperkingen met betrekking tot wat ik wel en niet kan doen.

Ten Slotte

Adobe Captivate is een krachtig hulpmiddel om interactieve content te ontwikkelen. Het is echter een prijzige tool. Het is makkelijk om er direct mee aan de slag te gaan voor wat betreft eenvoudige toepassingen. Maar wil je wat meer complexe projecten realiseren, dan heeft de tool toch best een steile leercurve.

Mocht je willen weten wat de mogelijkheden zijn om content te laten ontwikkelen, kan je natuurlijk altijd contact met WordXPression opnemen.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Tot en met
31 december 2024

Student learning at home with online lesson

25% korting op jouw online leeromgeving

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.