Duizend woorden zeggen meer dan één plaatje…
Nee, het spreekwoord hierboven is geen vergissing. Ik heb het met opzet precies andersom gezet, omdat eigenlijk het spreekwoord zoals het oorspronkelijk is -een plaatje zegt meer dan duizend woorden- eigenlijk onzin is. Mijn gemiddelde blogpost is de laatste jaren bijna 2000 woorden lang en ik betwijfel toch sterk, dat dezelfde informatie met één of twee plaatjes overgebracht had kunnen worden.
Dat neemt natuurlijk niet weg, dat af en toe een afbeelding om een lap van tekst even te onderbreken altijd welkom is. En aangezien ik veel blog, gebruik ik ook behoorlijk wat plaatjes.
En dat invoegen van die plaatjes kost eigenlijk best veel tijd. Vandaar dat ik al meerdere malen met jou naar de ideale image bank plugin op zoek ben geweest via verschillende blogposts. Maar hoewel ik er een aantal goede heb gevonden, heb ik tot nu toe de ‘ideale’ nog niet kunnen vinden.
Want het probleem is, dat de ‘ideale plugin’ in staat zou moeten zijn de ‘ideale foto’ te vinden. En dat is sterk afhankelijk van de onderliggende beeldatabank.
Mijn favoriete stock foto provider is DepositPhotos. Redelijke prijzen -vooral wanneer je een flex abonnement hebt- en een enorme keus. Op de tweede plaats komen de foto’s van Envato Elements. Iets minder keuze, maar wel een geweldige integratie met WordPress. In een paar klikken kan ik een foto direct in WordPress invoegen.
En omdat dit niet lukt met DepositPhotos ben ik -om tijd te sparen- nogal eens geneigd om -ondanks dat DepositPhotos een grotere keuze heeft- toch voor Envato Elements te kiezen.
Wat eigenlijk best zonde van mijn toch wel relatief kostbare DepositPhotos abonnement is.
Integratie tussen DepositPhotos en WordPress
Dat overwegende ging ik op zoek naar een image bank plugin voor DepositPhotos. En die heb ik niet echt gevonden… maar wel iets veel mooiers.
Het is een dienst die toegang biedt tot een aantal gratis beeldbanken voor iedereen en aan een aantal betaalde beeldbanken voor mensen die daar een abonnement hebben. StockPack.
Het zoekresultaat wordt samengebracht in één gebruikersinterface in WordPress.
Kortom, met één zoekopdracht kan ik in meerdere beeldbanken zoeken. Overigens niet gelijktijdig, ik moet eerst opgeven in welke image databank ik wil zoeken. Het enige nadeel is, dat Envato Elements hier nog geen onderdeel van uitmaakt. Maar ook dit is geen groot probleem omdat die gewoon op de tab ernaast staat.
In welke beeldbanken kan ik op dit moment wel zoeken?
- Adobe Stock (abonnement nodig)
- Unsplash
- Pixabay
- DepositPhotos (abonnement nodig)
- Pexels
- GettyImages (abonnement nodig)
- iStock (abonnement nodig).
Nu is de dienst zelf ook niet helemaal gratis, maar daar ga ik even later op in. Na te hebben uitgelegd hoe het precies werkt.
Twee stappen
Om gebruik te maken van StockPack heb je dus twee dingen nodig. Een (al dan niet betaald) account bij StockPack en de StockPack plugin.
Binnen de StockPack website kan je bij de verschillende diensten die betaald zijn of met een API code, of met login credentials een verbinding maken met de diensten waar je een betaald abonnement voor hebt.
Daarnaast kan je aangeven dat je ‘default’ provider voor je afbeeldingen is. Dus waar je altijd het eerst wil zoeken. Daarna kan je altijd nog bij een andere dienst zoeken.
De plugin
De plugin is gratis en kan je gewoon downloaden uit de WordPress repository. Na het installeren moet je onder de ‘Instellingen -> StockPack’ nog een paar voorkeuren ingeven, waarbij de belangrijkste twee eigenlijk zijn het token (dat krijg je door binnen de StockPack website op ‘Copy Token’ te klikken) en ‘ja’ of ‘nee’ voor de vraag of je in staat wilt zijn de bestandsnamen te wijzigen. Hier kiezen we voor ‘Ja’ omdat je dan ook een SEO vriendelijke bestandsnaam aan het bestand kan geven.
En wanneer we nu uit de media library proberen een afbeelding in te voegen, zien we dat er een tabblad bij is gekomen:
Je ziet hier dus linksboven vier tabbladen, uploaden, media gallery, Envato Elements en StockPack. En rechtsboven op de Stockpack tab zie je een keuzelijst met de beschikbare providers. Tik ik een zoekwoord in, dan krijg ik de foto’s te zien, die hierbij horen.
Op de afbeelding hierboven zie je ook een tweetal knoppen. ‘Download’ en ‘License’.
Wanneer ik op Download zou klikken zou ik een lage kwaliteit afbeelding met het watermerk van de provider hebben. Klik ik op ‘License’ dan koop ik daadwerkelijk een licentie voor die afbeelding, indien ik tenminste een abonnement bij de provider heb.
Even iets om op te letten dus.
Ik kan -zoals je onder de gekozen afbeelding ziet- zelf de bestandsnaam aanpassen aan iets wat SEO vriendelijker is dan DepositPhoto-langnummer-groottevanafbeelding.jpg.
Klik ik op License dan krijg ik nog de waarschuwing, dat dit niet gratis is.
Wat als ik geen abonnement heb?
Ook als je geen abonnement hebt kan je via deze image bank plugin alle onderliggende beeldbanken doorzoeken. Het enige verschil is dat je geen ‘license’ knop hebt. Je kan de afbeelding dus alleen downloaden, maar er zal een watermerk op komen te staan.
Dit kan je bijvoorbeeld doen, wanneer je een website voor iemand anders maakt en er tijdelijk voorbeeldafbeeldingen in wilt zetten. Op die manier kan de klant wel of niet kiezen om gebruik te maken van die afbeeldingen, die dan later aangekocht en vervangen kunnen worden.
Cool, maar aan het begin zei je, dat het niet helemaal gratis is. Laat dat addernest onder het gras maar zien!
Deze dienst moet natuurlijk ergens uit betaald worden. Voor een deel is dat vanuit affiliate opbrengsten. Als jij nog geen abonnement bij één van de onderliggende beeldbanken hebt en dit via de StockPack plugin alsnog aanschaft, dan krijgt StockPack daar een bedrag voor.
Een ander deel van de inkomsten is uit abonnementsgelden. Want hoewel de dienst in beginsel gratis is, heeft dat toch bepaalde gebruiksbeperkingen. En dat is de beperking van ’50 requests per uur’.
Dat staat overigens niet gelijk aan 50 afbeeldingen per uur. Hoe wordt zo’n request berekend?
Iedere zoekopdracht is een request. Ga je vanuit een zoekopdracht naar een andere pagina (eigenlijk een nieuwe zoekopdracht) is dat opnieuw een request. Een verandering van provider ook.. en uiteindelijk is iedere afbeelding die je download of waar je een licentie op neemt ook een request.
Als je gedachtenloos door de afbeeldingen aan het bladeren bent, dan ben je dus zo door je requests heen. Ben je gericht aan het zoeken, dan zijn 50 requests eigenlijk best veel. En het is per uur… dus mocht je even door je requests heen zijn, dan ga je gewoon even een kop koffie drinken.
Wanneer ik een blogpost aan het schrijven ben en daar foto’s bij zoek zijn 50 requests meer dan genoeg.
Wanneer ik regelmatig websites met honderden foto’s zou moeten vullen, dan zou het lonen om een betaald account te nemen.
Conclusie
Een leuke image bank plugin, waar ik eigenlijk ook heel blij mee ben. Het scheelt mij per blogpost toch zo’n 10-15 minuten waarin ik bezig ben met het downloaden, aanpassen en uploaden van afbeeldingen. E het geeft je vanuit één omgeving direct toegang tot meerdere gratis beeldbanken.
En wanneer je hier kijkt, zie je nog want andere gratis beeldbanken die zeer de moeite waard zijn.