Tien goede bronnen om legaal aan gratis foto’s voor je website te komen!

Gratis foto’s voor je website… het is mogelijk! Zelfs legaal.

Wanneer ik met een klant zit waarvoor ik een website bouw, dan is altijd één van de belangrijke vragen, hoe je aan foto’s voor je website kan komen. En dat is een vraag die op veel manieren beantwoord kan worden.

Persoonlijk ben ik een groot fan van Adobe Stock. Voor een relatief laag bedrag kan ik 10 foto’s per maand uitkiezen… en wat ik niet gebruik kan ik ‘verplaatsen’ naar de volgende maand. Officieel, volgens de voorwaarden, mag ik maximaal 3 maanden ‘vooruitschuiven’, maar op dit moment heb ik al zo’n 70 foto’s aan download tegoed staan. Omdat ik niet echt iedere maand 10 foto’s nodig heb.

Toen ik begon, was dit echter nog helemaal niet van toepassing. Want ook al is Adobe Stock niet duur, 30 euro per maand is toch een flinke uitgave voor een startende ondernemer. Tien jaar geleden zou ik mij daar absoluut niet aan wagen. Toen ging ik juist op zoek naar gratis legale afbeeldingen. En ik heb daar ooit zelfs een blogartikel over geschreven, wat ik inmiddels weer heb moeten verwijderen, omdat 4 van de 5 genoemde sites niet meer bestonden. Dat is een nadeel van ‘gratis’.

Maar niets let mij om opnieuw op zoek te gaan naar een aantal gratis sites voor foto’s voor je website. En ik heb er tien voor je gevonden.

1. Flickr

Ik heb hem eerder genoemd, en ik blijf hem noemen. Flickr is één van de rijkste bronnen voor gratis foto’s voor je website. Je moet er echter wel moeite voor doen, want niet iedere foto is daar gratis.

Wanneer je naar Flickr gaat, dan krijg je in principe een scherm met wat foto’s en het veld voor het ingeven van een zoekopdracht.

Wanneer je hier je opdracht ingeeft, dan krijg je het resultaat. Plus de optie om ‘Advanced’ te gaan zoeken.

Kies je hiervoor, dan zie je daarna zoiets als onderstaand:

Gratis foto's voor je website

Klik je daarna op ‘Any Licence’, dan krijg je de pop up te zien die je ook hierboven ziet. Want er zijn namelijk verschillende licentievormen. De meest interessante twee zijn ‘Commercial Use Allowed’ en ‘Commercial Use & Mods Allowed’. Met name de laatste.

Wat is namelijk het geval? Zelfs wanneer iemand het toestaat om zijn fotowerk gratis voor commercieel gebruik te laten gebruiken, zal hij het niet op prijs stellen, wanneer jij de afbeeldingsuitsnede zomaar aanpast. De fotograaf heeft immers met zorg deze uitsnede bepaald.

Zonder ‘Mods Allowed’, staat de fotograaf je in principe niet toe, dat je de foto in een header plaats, als je daarvoor een uitsnede van de foto moet maken. Evenmin vind hij het goed, wanneer je met behulp van fotoshop hier een tekst op plaatst.

Wil je iets anders met de foto dan hem integraal -eventueel verkleind- te tonen, heb je toch de ‘Mods Allowed’ rechten nodig.

Let er overigens op, dat het feit dat de foto’s gebruikt mogen worden, je niet ontslaat van de verplichting de bron van de foto’s te vermelden.

2. Unsplash

Het moet je liggen. Mij ligt het. Unsplash is een bron van stijlvolle foto’s van talentvolle fotografen. Prachtig werk. De site heeft echter een specifieke ‘Unsplash’ stijl en wanneer je de foto’s op deze site niet ligt, kan je beter verder zoeken voor gratis foto’s voor je website.

3. Gratisography

Heb je een luchtige kijk op de wereld en durf je op te vallen, dan is Gratisography de site die je zoekt! Grappige foto’s die zeer zeker op zullen vallen. Een aanrader!

4. Little Visuals

Prachtige natuurfoto’s en een triest verhaal. Nic was een talentvolle, jonge fotograaf die zijn werk graag deelde met de wereld. In November 2013 eindigde zijn jonge leven -hij werd 26- plotseling. Hij werd het slachtoffer van SADS, het ‘Sudden Adult Death Syndrome’.

Je kan zijn werk nog steeds gratis downloaden van zijn site. Zijn familie houdt de site nog steeds draaiende. Het hoeft niet, maar ze vragen om een kleine donatie voor het goede doel. Een stichting die mensen helpt bij een plotseling verlies wat zij te verwerken hebben.

De foto’s en de stichting zijn van harte aanbevolen.

5. Superfamous

Superfamous bevat prachtige abstracte (natuur) foto’s. Bronvermelding is vereist, maar verder is het gratis.

6. MMT Stock

MMT Stock is een makkelijk te navigeren site met talloze mooie stockfoto’s van hoge kwaliteit. Ben je op zoek naar gratis foto’s voor je website is het zeker de moeite waard om deze site te bezoeken.

7. Magdeleine

Magdeleine is een gratis stockfoto site met werkelijk prachtig fotowerk. Ofschoon ik geen werk hiervandaan gebruikt heb als stockfoto’s voor mijn eigen site, ga ik regelmatig naar deze site om van de schoonheid van het fotowerk te genieten.

Hint: Fotowerk van deze site afgedrukt op een metalen achtergrond is een prachtige decoratie voor huis of kantoor.

8. Stocksnap

Stocksnap is een site met prachtige, gratis foto’s voor je website. Let alleen wel goed op: Niet al het fotowerk is gratis. Wanneer je een zoekopdracht uitvoert zullen de bovenste twee rijen met foto’s werk van ‘ShutterStock’ bevatten. Dit staat duidelijk op de foto’s aangegeven. Hier berust ook het verdienmodel van de site op: Veel mensen zullen naar deze betalende dienst doorklikken.

Maar dat is helemaal niet nodig, want StockSnap bevat heel veel mooi fotowerk.

9. Pixabay

Pixabay beweert 1,6 miljoen gratis afbeeldingen te hebben. Wil je dat ik nog meer zeg?

10. Life Of Pix

Life of Pix is één van die andere prachtige sites met gratis foto’s voor je website die je vrijelijk kan downloaden.

11 (bonus) 1 miljoen+ foto’s bij je WordPress XPress website

Wanneer je een WordPress XPress website neemt, dan krijg je voor 3 maanden direct vanuit je WordPress site toegang tot een beeldbank met meer dan 1.00.000 foto’s. Dat is dus meer dan voldoende om jouw nieuwe website en je eerste blogartikelen te voorzien van prachtige foto’s.

Toe aan een (nieuwe) website? Lees dan eens, wat een WordPress XPress website jou te bieden heeft.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht