Een nieuwe formulieren plugin voor WordPress… valt daar echt nog iets te verwachten?
Formulieren voor het Internet zijn ongeveer zo oud als het world wide web. Want het door kunnen geven van gegevens via het Internet was eigenlijk één van de eerste ‘interactive’ toepassingen op het web. Wellicht dat enkele lezers van mijn blog zich ‘formmail.pl’ nog kunnen herinneren, een script wat vrijwel iedere Internet provider aanbood, om het mogelijk te maken ‘mail forms’ te maken zonder te hoeven programmeren.
Het is dan ook niet verwonderlijk, dat het in WordPress land letterlijk barst van de formulieren. En voor langere tijd was GravityForms de ongeslagen kampioen op dit gebied. Bij vrijwel iedere bespreking met betrekking tot formulieren vergeleek ik -en zal dat ook blijven doen- GravityForms met de nieuwe formulieren plugin.
Helaas! GravityForms heeft iets van de glans verloren. Hoewel het nog steeds een uitstekende -zij het wat dure- formulieren plugin is, werkt GravityForms niet echt goed samen met Elementor. Formulieren gemaakt met GravityForms zien er binnen de context van Elementor wat rommelig uit, en zonder wat ‘geknutsel’ met CSS zijn de formulieren eigenlijk niet goed presenteerbaar.
Dat is overigens absoluut niet de schuld van GravityForms… want GravityForms past zich aan, aan het thema waarbinnen het geïnstalleerd is. Heel flexibel. Maar Elementor, vooral wanneer je Elementor Pro gebruikt, installeer je het liefst op een lichtgewicht thema, met niet al te veel opmaak.
MetForm – Een heel andere aanpak
De aanpak van MetForm is eigenlijk totaal het tegenovergestelde. MetForm is een ‘Form Builder for Elementor’. Om MetForm te kunnen gebruiken heb je Elementor nodig.
Elementor. Niet Elementor Pro.
Een aardigheid is, dat je eigenlijk Elementor helemaal niet hoeft te gebruiken binnen je website. Het is dus beslist niet zo, dat je MetForm alleen binnen Elementor kan gebruiken.
Wanneer je MetForm opstart om een nieuw formulier te maken, begin je met een dialoog om de kenmerken van dat formulier in te geven. Heb je dat gedaan, dan wordt Elementor opgestart.
Hier kan je vrij uitgebreid het gedrag van het formulier in vastleggen. Wanneer je met GravityForms hebt gewerkt, zal een aantal zaken je wellicht bekend voorkomen.
De volgende stap is het daadwerkelijk bouwen van het formulier. En om dit te doen wordt Elementor opgestart zodra ik de ‘Edit Content’ knop heb ingedrukt.
Een formulier is immers niet veel meer dan een HTML document. En het is dus heel vanzelfsprekend om gebruik te maken van Elementor om jouw formulier te bouwen.
Om dit mogelijk te maken heeft MetForm een groot aantal ‘MetForm field widgets’ ingebouwd. Een klein puntje van kritiek hier is dat deze redelijk onherkenbaar zijn, omdat ze allemaal gebruik maken van hetzelfde icoontje. Gelukkig kunnen we allemaal lezen!
Hieronder een voorbeeld van een contactformulier wat ik in enkele minuten in elkaar heb geknutseld.
En het grappige is, dat om dit formulier te gebruiken in een pagina, ik absoluut geen ‘Elementor pagina’ nodig heb. Dit formulier is namelijk zonder enig probleem op iedere pagina te gebruiken met behulp van een shortcode. En om het je makkelijk te maken is in de lijst met formulieren de te gebruiken shortcode alvast opgegeven.
En kijkend naar de afbeelding, zal je ook iets anders opvallen. Je kan inderdaad alle ingevulde formulieren ook exporteren als CVS bestand. Lekker makkelijk.
Verborgen feature…
Het is niet direct een verborgen feature, omdat de makers van MetForm het in alle documentatie duidelijk benadrukken, maar voor iemand die geen documentatie leest, zou één groot voordeel van MetForm mogelijk on-ontdekt blijven.
Er zijn namelijk twee manieren om formulieren aan te maken. De eerste manier heb ik hierboven besproken. De tweede manier is door de ‘MetForm’ widget te gebruiken binnen Elementor.
Op dat moment vraagt Elementor of je een nieuw formulier wilt maken, of gebruik wilt maken van een formulier wat je al hebt gemaakt.
Geef je aan dat je een nieuw formulier wilt maken, dan kan je de keuze maken, of je van scratch af aan wilt beginnen, of gebruik wilt maken van één van de dertig meegeleverde templates.
Dat kan je aardig wat tijd besparen.
MetForm vs. de Elementor Formulieren widget
Het eerste voor de hand liggende vergelijk is natuurlijk om de Elementor Formulieren widget te vergelijken met MetForm.
Dit vergelijk is behoorlijk wat lastiger, dan het op het eerste gezicht zou lijken. Want net zoals voor Elementor is het ook zo, dat voor MetForm een betaalde en een gratis versie van de plugin bestaat.
Vergelijk ik de gratis versie van MetForm met de Elementor formulieren widget, is dit direct al een oneerlijk vergelijk. Want de Elementor Formulieren Widget is onderdeel van Elementor Pro. Daar betaal je dus voor. Maar laten we eens kijken wat er ontbreekt in de gratis versie van MetForm in vergelijk met de formulieren widget.
Wat ontbreekt in MetForm gratis vs. Elementor Formulieren Widget
Eigenlijk is het enige wat ik mis in de gratis versie van MetForm de integratie met externe diensten. MetForm gratis integreert uitsluitend met reCaptcha, Slack en MailChimp. Dat is best karig. Een tweede nadeel van MetForm is dat ieder veld een unieke naam moet krijgen, maar MetForm dit niet zelf genereert. Standaard wordt bijvoorbeeld een tekstveld ‘mf_text’ genoemd. Heb ik een voornaam en een achternaam als veld, en ik vergeet de velden unieke namen te geven, merk ik het pas, wanneer ik probeer het formulier te verzenden. Het laatste veld in de lijst met eenzelfde naam wordt getoond.
Als bijvoorbeeld voornaam, achternaam en telefoonnummer allemaal de default naam behouden, dan krijg ik in de email een bericht dat mf_text de waarde van mijn telefoonnummer heeft. Wat de voor- en achternamen waren is niet meer te achterhalen.
Vrijwel iedere formulieren plugin die ik ken, genereert unieke namen en geeft foutmeldingen als er dubbele veldnamen voorkomen. MetForm dus niet.
Ik heb dit als een tekortkoming gemeld aan de maker van de plugin.
Een ander punt wat MetForm althans in de gratis versie mist is de mogelijkheid om ‘multipage’ formulieren te maken. Nu rammelt de Elementor Formulieren Widget’s implementatie van een ‘multipage’ formulier aan alle kanten, en ALS ik een multipage formulier zou willen maken, zou ik hier zeker de Elementor widget niet voor gebruiken, dus zelf zie ik dit niet als een al te grote tekortkoming.
Wat heeft MetForm gratis meer dan de Elementor Formulieren Widget
Wat MetForm in de gratis versie meer biedt dan de Elementor Formulieren Widget is eigenlijk teveel om op te noemen. Eén van de eigenschappen van de Elementor Formulieren Widget is zo bijvoorbeeld, dat je formulieren nogal ‘recht toe recht aan’ zijn. En dat heeft zo zijn voordelen, want je kan heel makkelijk en snel een formulier maken.
Het heeft ook een aantal nadelen. En het grootste nadeel van de Elementor Formulieren Widget is dat het voor een groot aantal instellingen ‘Alles of niets’ is. Wil ik bijvoorbeeld velden gebruiken zonder label, maar met een ‘placeholder’ (een tekst die in het veld staat en verdwijnt als je begint te tikken), dan zal de formulieren widget gelijk bij alle velden het label laten verdwijnen… ook bij radio- en checkboxes, waar ‘placeholder’ teksten niet mogelijk zijn.
Bij de MetForm formulieren plugin is dit per veld in te stellen.
Een tweede niet onbelangrijk punt is dat je de MetForm formulieren plugin ook kan gebruiken in combinatie met alleen Elementor, de gratis versie.
Ook een grotere keuze uit veld typen, meer flexabiliteit in de vormgeving… allemaal redenen om de MetForm formulieren plugin de voorkeur te geven boven de Elementor Formulieren Widget, zolang je deze maar niet hoeft te koppelen aan andere diensten!
MetForm Premium – Wat biedt het meer?
Wanneer we naar MetForm Premium kijken, dan biedt deze plugin direct veel meer. Een vergelijk met de Elementor Formulieren Widget is no compleet irrelevant geworden. Ik zal slechts enkele zaken noemen, die ik zelf van belang vind, voor een complete lijst kan je natuurlijk op de site zelf kijken.
Meer integraties
Waarom veel mensen voor MetForm Premium zullen kiezen, is omdat deze gewoon meer integraties biedt. De lijst hier is niet volledig, omdat er vrijwel iedere paar weken een nieuwe integratie bijkomt, maar de integraties die op dit moment het beta- stadium voorbij zijn zijn naast MailChimp, Slack en reCaptcha (die je in de gratis versie al meekrijgt) AWEber, GetResponse, HubSpot, MailPoet, ActiveCampaign, ZOHOCRM, Zapier, Mailster, ConvertKit, PayPal en Stripe.
Daarnaast beschikt MetForm Premium over een uitgebreide REST API en de mogelijkheid om webhooks te gebruiken, waardoor het voor programmeurs (ja, daar ben ik er één van) mogelijk is om maatwerk integraties te maken. Zo heb ik zelf als een test (totaal nog niet geschikt voor productie) een stukje code geschreven om aan de hand van een bestelformulier op één website, een order in een webshop op een andere website te plaatsen.
Conditionele logica
Bij een goede formulieren plugin hoort conditionele logica! Wat wil conditionele logical zeggen?
Dat naar aanleiding van bepaalde informatie bepaalde secties op een formulier wel of niet getoond zullen worden.
Zo heb ik in het verleden ooit voor een leasemaatschappij een formulier moeten maken voor een aanvraag voor persoonlijke lease. Op het moment dat iemand aangeeft met een partner samen te wonen, dan moet er ineens een complete sectie zichtbaar worden gemaakt, waarin de gegevens van de partner moeten worden ingegeven.
Complexe veldvalidatie
Soms is het niet genoeg om te weten of er letters of cijfers ingetikt mogen worden, maar moet de veldvalidatie een stuk complexer zijn. MetForm ondersteunt zogenaamde ‘regular expressions’, waarmee heel complexe veldvalidatie mogelijk is.
Berekende velden (calculated fields)
Het uitvoeren van berekeningen op basis van veldinhoud is ook vrij eenvoudig mogelijk.
Form to Post
Met ‘Form to Post’ kan je een front-end formulier maken, waarmee iemand een WordPress post (bericht, pagina of custom post type) in kan geven.
Multipage / multistep formulieren
Formulieren met meerdere pagina’s die werken!
MetForm vs. GravityForms
Mijn waardering voor MetForm komt vooral voort uit mijn teleurstelling met betrekking tot de GravityForms formulieren plugin in combinatie met Elementor.
Wanneer ik kijk naar GravityForms dan heeft deze plugin veel meer integratiemogelijkheden dan MetForm. Qua opmaakmogelijkheden is GravityForms echter veel onvriendelijker. Alles moet met CSS gedaan worden. En een aantal zaken is gewoon niet mogelijk. GravityForms formulieren zijn dan ook heel herkenbaar op websites.
Een tweede krachtig punt voor GravityForms is dat het de defacto formulieren plugin is. Er is een grote markt acceptatie en er zijn allerlei uitbreidingen beschikbaar. GravityForms is not dead! Integendeel.
Vergelijk ik beide plugins echter op prijs, dan is GravityForms hier de grote verliezer. Wil jij GravityForms voor één website hebben, dan betaal je niet alleen meer, maar zal je een groot aantal voorzieningen -zoals betalingen via Stripe en PayPal- moeten missen. Die heeft GravityForms uitsluitend beschikbaar in hun duurste versie.
Het onsympathieke van GravityForms is namelijk, dat de licentiekosten niet alleen gekoppeld zijn aan het aantal sites waarop je deze formulieren plugin wilt gebruiken, maar ook aan de functionaliteiten. Heb je één site, maar wil je via PayPal betalingen mogelijk maken vanuit een formulier, kost je dat op dit moment zo’n 250 dollar. Heb je 1000 sites betaal je hetzelfde bedrag. Omdat de betalingen alleen in de duurste versie voorkomen, heb je ook voor slechts één site die duurste versie nodig!
MetForm biedt voor iedere licentie -behalve de gratis- dezelfde functionaliteiten. Je betaalt alleen meer, omdat je de formulieren plugin op meerdere sites wilt gebruiken. Wel zo sympathiek, nietwaar?
Conclusie?
Trek ik hier een conclusie? In ieder geval voor mijzelf. Met MetForm heb ik ‘mijn’ formulieren plugin voor WordPress eindelijk gevonden. In de toekomst zullen nieuwe sites die ik voor klanten bouw -tenzij ze nadrukkelijk verzoeken van niet- voorzien zijn van een licentie voor MetForm Premium.
Voor mensen die wel Elementor, maar geen Elementor Pro gebruiken is MetForm ook een ideale keuze, omdat je slechts één -bovendien krachtige- builder heb voor alles : Je pagina’s en je formulieren.
Gebruik je Elementor Pro, dan heb je voor ‘basisformulieren’ MetForm niet echt nodig. Maar zodra je wat meer wilt, is het toch één van de voordeligste opties, met als extra voordeel, dat het een al bekende gebruikersinterface heeft.
Gebruik je geen Elementor? Zelfs dan is MetForm meer dan het overwegen waard. Het aardige is namelijk, dat je de MetForm formulieren met Elemenor kan bouwen, maar kan gebruiken in ieder type pagina. Voor MetForm heb je Elementor uitsluitend nodig aan de backend van je site.
Kortom, een verrassend vernieuwende plugin, die ik zeker kan aanbevelen.