Zeven plugins voor admins die de moeite waard zijn

Plugins voor admins die het leven overzichtelijk maken

Het beheren van een WordPress website kan soms best behoorlijk complex zijn. Hoe positief ik ook over WordPress ben, ik moet zonder meer toegeven, dat met name in de ‘backend’, in het ‘dashboard’, in de ‘admin interface’, WordPress onnodig complex is. Soms gewoonweg rommelig.

Natuurlijk, als verdediging kan ik komen met opmerkingen als ‘Als je denkt dat WordPress complex is, moet je Typo 3 eens zien’ of ‘WordPress is netjes in vergelijking met Joomla!’, maar ik kan er niet omheen, hoewel WordPress eenvoudig is als een CMS, is het voor de gemiddelde persoon die voor het eerst kennis maakt met de WordPress interface best wel complex.

Daarom wil ik in deze blogpost eens samen met jou kijken naar een zevental plugins, die WordPress in ieder geval een beetje toegankelijker kunnen maken.

Belangrijke overwegingen

Wanneer we kijken voor plugins voor admins, moeten we altijd een aantal zaken goed voor ogen houden:

Iedere plugin vertraagt!

Eén van de belangrijkste overwegingen is wel, dat in feite iedere plugin je systeem vertraagt. Nu is het met goede plugins voor admins natuurlijk wel zo, dat deze alleen worden geladen, als iemand ingelogd is in het WordPress Dashboard, dus de vertraging voor de bezoekers is minimaal. Maar heb je het idee, dat wanneer jij ingelogd bent als beheerder, alles toch wel heel traag is, moet je toch eens kijken, of je alle plugins voor admins wel echt nodig hebt.

Hoe vaak gebruik je de admin functies voor WordPress werkelijk?

Wanneer je één keer per week een nieuwe blogpost schrijft, de plugins update en verder niets met WordPress doet, kan je je afvragen hoe zinvol het is speciale plugins voor admins in WordPress te installeren. Per slot van rekening, jouw enige interactie met WordPress bestaat uit een paar simpele repetitive taken.

Wanneer je echter een online leeromgeving, een webshop of een andere site met veel gebruikersinteractie en active marketing hebt, dan is het een heel ander verhaal. Je werkt regelmatig in de backend van WordPress en natuurlijk wil je die zo efficient mogelijk hebben.

1. White label CMS

Zeven plugins voor admins

De plugin White Label CMS is vooral bedoeld voor WordPress professionals die websites voor anderen bouwen. Jij wilt het je klant zo makkelijk mogelijk maken. Allereerst heb je een mooie mogelijkheid om jouw branding te versterken. Want je kan de login pagina helemaal op maat maken.

Maar het gaat verder. Je kan bijvoorbeeld ook bepaalde onderdelen van WordPress afschermen voor je klant.

Wat ik vooral mooi vind van deze plugin is de mogelijkheid om op het dashbord je eigen informatie kwijt te kunnen. In plaats van de -vaak wat rommelige- standaard dashboard widgets, maak je jouw eigen ‘widgets’, die bijvoorbeeld kunnen bestaan uit een help-systeem bij de website.

En bovendien is (tegenwoordig) deze plugin met een wizard vrij snel en makkelijk in te stellen. Vereenvoudig het beheren van de website door de klant, door voor de klant overbodige zaken weg te laten.

2. WordPress Hide Admin Menu Plugin

Zeven plugins voor admins

Met wat fantasie zou je de WordPress Hide Admin Menu Plugin een ‘White Label CMS Lite’ plugin kunnen noemen, omdat beide plugins een groot aantal opzichten vergelijkbaar zijn. ‘White Label CMS’ kan net iets meer, en is gratis. WordPress Hide Admin Menu kost 29 dollar per installatie (op dit moment, het is mogelijk dat de prijs in de toekomst wijzigt natuurlijk). De keuze voor welke van de twee plugins je zou willen gebruiken lijkt nogal voor de hand te liggen, nietwaar?

Nee dus. Want waar WordPress Hide Admin Menu uniek in is ten opzichte van White Label CMS is dat deze plugin ook geschikt is voor WordPress MultiSite.

Mijn advies is dan ook, dat wanneer je het voor een enkele site nodig hebt, White Label CMS zonder meer de beste oplossing is. Maar wil je de toegang tot onderdelen beperken op een multisite installatie, dan heb je toch echt WordPress Hide Admin Menu nodig.

3. Material – White Label WordPress Admin Theme

Plugins voor admins

Material is meer dan gewoon een plugin met wat handige functies. Het is een mogelijkheid om een compleet nieuw Admin thema te installeren.

Net zoals met de frontend is het ook mogelijk om in de backend een ander thema te installeren. Er wordt alleen heel wat minder gebruik van gemaakt. Je kan op het moment dat ik dit schrijf uit bijna 100 verschillende thema’s kiezen. Dus 100 verschillende manieren, waarop je de beheerdersinterface te zien krijgt.

Ok, ik moet toegeven, sommige ‘thema’s’ zijn gewoon een kopie van een voorgaande met andere kleurtjes en wanneer je daadwerkelijk naar sterk verschillende designs zou kijken, zouden het er hooguit 10-15 zijn, maar toch.

Daarnaast heeft het letterlijk alle functies die je in de twee eerdergenoemde plugins terug kan vinden. En de plugin is volledig Multisite geschikt.

Het grote verschil tussen deze plugin en de twee eerder genoemde is dat met deze plugin de complete ‘look and feel’ van WordPress zal veranderen. De gebruiker merkt dus niet meer dat het WordPress is. En alsof dat nog niet genoeg is, kan je zelf een compleet eigen thema ontwerpen.

Dat is een voordeel voor nieuwkomers, maar brengt ook wat nadelen met zich mee voor de ‘ervaren WordPress rot in het vak’.

4. Admin Columns

Plugins voor admins

Heb jij het ook, dat je het gevoel hebt, dat je in bepaalde overzichten in het WordPress dashboard je informatie mist? Zelf heb ik dat met name met betrekking tot custom post types. Sommige informatie is toch heel belangrijk om in een overzicht te kunnen zien, maar de standaard versie van WordPress staat dit niet toe.

De plugin ‘Admin Columns‘ lost precies dat probleem voor je op. Per lijstoverzicht kan je precies aanpassen wat je in dat overzicht wilt zien. Bovendien wordt er een aantal handige zoekfuncties aan het overzicht toegevoegd. Van deze plugins voor admins is Admin Columns een uitkomst voor beheerders die met meerdere custom post types werken.

5. Admin Menu Editor

Plugins voor admins

Admin Menu Editor. Tja.

Ik heb deze plugin al vaker genoemd, maar in dit overzicht van plugins voor admins wil ik hem ook niet laten ontbreken. Met deze plugin kan je het admin menu helemaal naar eigen hand zetten. Gebruik je bepaalde opties zelden of nooit? Haal ze uit beeld, of verplaats ze in ieder geval naar beneden.

Bouw het hele menu op, zoals het jou uitkomt!

Voor alle duidelijkheid, je past hier het menu aan, niet de toegang tot de onderdelen waar het menu aan linkt.

Deze plugin is ongeschikt als beveiliging, omdat iemand die de links weet, toch in die onderdelen kan komen, maar het is meer een plugin voor jouw eigen gebruik om de overbodige zaken weg te halen, of naar elders te verplaatsen.

6. Aquila Admin Theme

plugins voor admins | Zeven plugins voor admins die de moeite waard zijn

Aquila Admin Theme is net zoals Material een ander thema voor je dashboard. Het heeft minder mogelijkheden dan Material, maar heeft als voordeel, dat het gratis is. Het is niet ‘ingrijpend anders’ als het standaard thema, maar door het Material Design, kan het wat rustiger overkomen aan je ogen.

7. User Role Editor

plugins voor admins | Zeven plugins voor admins die de moeite waard zijn

En hoewel ik deze plugin al eerder heb besproken, hoort hij natuurlijk ook helemaal thuis in dit rijtje met plugins. User Role Editor maakt het namelijk mogelijk om de toegangsrechten (capabilities) haarfijn in te stellen voor WordPress. Wil je bijvoorbeeld dat een co-admin wel toegang tot de meeste instellingen heeft, maar niet tot je klantenbestand? Of dat een Editor wel back ups mag maken, maar verder geen admin taken uit mag voeren? Met User Role Editor kan je zo rechten toevoegen en verwijderen.

Ten slotte

Zeven plugins die je helpen je beheerstaken -of die van je klanten- makkelijker te maken. Wil je het beheren van je WordPress website nog makkelijker maken? Wist je, dat WordXPression een service contract aanbiedt, waardoor jij je in de toekomst geen zorgen meer hoeft te maken om het maken van backups, het doen van updates en de vraag of je website nog steeds ‘up and running is’. Lees meer over het WordXPression Service Contract.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht