Deze WordPress Affiliate Plugin voor WooCommerce is een ware krachtpatser!

Sumo Affiliate Pro – Een krachtpatser op het gebied van Affiliate Marketing

Sumo affiliate pro

Al weer jaren terug ben ik begonnen met de ‘WP Affiliate Platform‘ plugin voor mijn affiliate programma’s. En in principe ben ik hier heel tevreden over. Maar toch wil je af en toe eens wat verder kijken naar de mogelijkheden die er zijn.

Nog niet zo heel lang geleden heb ik een blik geworden op de plugin ‘Sumo Affiliate Pro‘. En ik moet eerlijk zeggen. Ik ben onder de indruk. Wat deze plugin aan mogelijkheden biedt, kom je zelden tegen in WordPress Affiliate plugins.

Eh… affiliate? Wat is dat?

Iedere keer dat ik het woord ‘Affiliate’ in de mond neem, is er een aantal ondernemers wat mij glazig aankijkt. ‘Affiliate? – Wat is dat?’. Ik heb dit in her verleden diverse malen over geschreven en ik raad je beslist aan hier eens over door te lezen. Maar heel in het kort komt het er op neer, dat jij iemand betaalt om verkeer naar jouw site te sturen. Je betaalt hem echter per geslaagde doorverwijzing… dus alleen als iemand ook daadwerkelijk koopt bijvoorbeeld.

Affiliate plugins en WordPress

Nu zijn er voor WordPress al affiliate plugins zolang WordPress plugins kent. En zelf heb ik in 2011 ‘WP Affiliate Platform’ aangeschaft, een plugin die prima aan mijn behoeften voldeed… en eigenlijk nog steeds voldoen. Hij is eenvoudig in gebruik, makkelijk te configureren en hij doet alles wat ik ervan verwacht. Ik heb in het verleden andere plugins geprobeerd, maar geen van deze plugins bood wat WP Affiliate Platform mij bood. Geen wonder dat ik niet verder ging zoeken naar een andere plugin.

Tot ik er toevallig tegen aan liep. In mijn nooit eindigende zoektocht naar plugins om een review over te schrijven liep ik tegen ‘Sumo Affiliate Pro’ aan. Een plugin die in de omschrijving heel wat leek te beloven, dus zeker de moeite van het testen waard leek.

Een eerste indruk

Mijn eerste indruk was positief. En ook na het uitgebreid testen is deze indruk positief gebleven.

De plugin integreert naadloos met WooCommerce en biedt  daardoor een aantal leuke opties.

Eén van deze leuke opties is dat je om een affiliate URL naar een product (een zogenaamde ‘deeplink’) te genereren je niet een url hoeft te copy/pasten. Je kan namelijk gewoon het product ‘ophalen’ door een deel van de naam in te tikken. Dat scheelt heel wat kopieer en plak werk voor jouw affiliates.

Een tweede ding wat heel aardig is, is dat voor iedere gegenereerde affiliate URL er ook een QR code wordt gegenereerd. Dit maakt het makkelijker om affiliate URL’s ook in drukwerk op te kunnen nemen. Het enige wat hier wel jammer is, is dat die afbeelding in het PNG formaat is en niet in een vectorformaat. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet echt mogelijk de QR code zover ‘op te blazen’ dat hij ook op een poster zou kunnen staan.

Nog meer mooie dingen weten? Iets anders wat je kan doen, is je affiliate ‘eigen’ coupon codes geven. Jij moet wel zelf deze codes aanmaken voor je affiliate, maar als deze daarna gebruikt worden, wordt dit direct meegenomen in de verwijzingen. Ook dit maakt offline verwijzingen een stuk makkelijker.

Uitbetalen

Natuurlijk, je affiliate verwijst door om een reden. Hij wil door jou betaald krijgen. Ook dat gaat relatief makkelijk. Wanneer jouw affiliate een PayPal account heeft, dat kan dit zelfs automatisch.

Een andere optie is om je affiliate een bestedingstegoed in zijn ‘wallet’ te geven. Je affiliate spaart dus geld op, om later te kunnen gebruiken om in jouw winkel te kopen.

Kiest iemand niet voor één van deze twee opties, dan kan je nog een ‘bank rapport’ downloaden, een lijst met nummers, namen en bedragen naar wie je het over kan maken. Accepteert jouw boekhoud systeem CSV bestanden, dan is het vaak mogelijk ook iets op het gebied van deze interface te automatiseren.

Integraties

De plugin beschikt over een aantal fraaie integraties. Eén van deze integraties is die met WooCommerce, welke ik hierboven heb besproken. Daarnaast integreert hij ook met een aantal formulieren plugins. Op het moment dat ik dit schrijf zijn het Contact Form 7, WP Forms en Formidable Forms. Helaas maakt GravityForms hier geen onderdeel van uit.

Voor sign ups voor je nieuwsbrief heeft de plugin een integratie met MailChimp en Active Campaign. Vult iemand het formulier in om je nieuwsbrief te ontvangen en is hij binnen gekomen via een affiliate link, dan kan je je affiliate een beloning geven voor iedere nieuwe inschrijving op je nieuwsbrief. Hierbij kan je er zelfs voor kiezen, dat er alleen uitgekeerd wordt indien ook via de dubbele opt in wordt bevestigd.

Daarnaast integreert Sumo Affiliate Pro naadloos met een aantal andere WooCommerce uitbreidingen, die ook allemaal van deze zelfde maker komen. Deze plugins hebben ieder voor zich een apart toepassingsgebied en een aantal hiervan zullen in 2019 worden besproken.

Diverse ‘link modules’

Je hebt vergaande controle over de manier waarop de affiliate URL’s worden gepresenteerd. En het aardige is, je affiliate heeft dit in beperkte mate ook. Het is zelfs mogelijk om helemaal ‘onzichtbaar’ te maken, dat het een affiliate URL betreft.

Wanneer je namelijk als affiliate onder de optie ‘Domain Masking’ een domein invult, dan wordt iedere URL die binnenkomt via dit domein ‘toegeschreven’ aan de verwijzingen van die affiliate. Dus zonder hier specifieke affiliate codes aan toe te moeten voegen.

Algemeen oordeel

Het is een plugin waar ik aardig enthousiast over ben. Toch zal ik niet zomaar WP Affiliate Platform gaan vervangen. Er is namelijk ook een aantal zaken dat op dit moment nog ontbreekt en wat voor mij toch essentieel is.

Het eerste ‘probleem’ is een gebrek aan integratie met GravityForms. Ik heb WP Affiliate Platform bij een aantal klanten ingezet, waarbij GravityForms toch een heel belangrijke rol speelt als ‘Sales formulier’. Geen van de door Sumo Affiliate Pro ondersteunde formulieren biedt de mogelijkheden die GravityForms op dit gebied biedt.

Een tweede punt van aandacht is het gebruik van ‘creatives’. Banners en zo. Sumo Affiliate Pro ondersteunt op dit moment uitsluitend grafische banners. Dus een JPG, PNG of GIF plaatje -al dan niet met animatie- waarbij je met een link op de gewenste locatie komt.

WP Affiliate Platform biedt de mogelijkheid om ook meer dynamische creatives te gebruiken. Zoals geanimeerde HTML banners. Verschillende klanten van mij gebruiken dit. Ook voor hen zou Sumo Affiliate Platform Pro te beperkend zijn.

Het laatste punt is de beperkte mogelijkheden om het signup formulier aan te passen. Je kan hier geen velden aan toevoegen, als je dit zou willen. Dit is -weliswaar wat omslachtig- wel te doen in WP Affiliate Platform.

Vergelijken we de prijzen van beide plugins, dan is in ieder geval met betrekking tot beide plugins één ding wel heel prettig: Een licentie op de plugin is een éénmalige licentie. Je hoeft niet ieder jaar te betalen. WP Affiliate Platform is ongeveer 2x zo duur als Sumo Affiliate Pro.  Staat tegenover dat je WP Affiliate Platform op een oneindig aantal eigen sites mag gebruiken, terwijl je voor Sumo Affiliate Pro per site moet betalen.

Al met al komt er geen duidelijke winnaar uit deze vergelijking. Toch heeft Sumo Affiliate Pro naar mijn gevoel met een neuslengte gewonnen van WP Affiliate Platform. Heb je geen integratie met MailChimp nodig, is het signup formulier naar jouw idee voldoende en ga je ook geen dynamische HTML of Flash in je advertenties gebruiken, dan biedt Sumo Affiliate Pro je veel meer waar voor -als het om één site gaat- minder geld.

Heb je wel de bovengenoemde zaken nodig, dan zou ik toch ook een blik werpen op de site van deze plugin om te kijken of inmiddels deze andere zaken wel worden ondersteund.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Flinke kortingen op cursussen van WordXPression.