Verbergen van Gutenberg blokken en Elementor Widgets

Soms wil je niet alles laten zien… Het verbergen van Gutenberg Blokken

Colourful plastic block
Colourful plastic block

Het onderhouden van een website is een behoorlijke klus. Vooral wanneer je door de jaren heen aardig wat blogposts hebt, zoals ik. Want die posts linken onderling weer naar elkaar en wanneer om wat voor reden dan ook een blogpost komt te vervallen, dan wil je natuurlijk ook het liefst, al die blogposts die erheen verwijzen ook bijwerken. Daar zijn gelukkig plugins voor die op zoek gaan naar ‘dode links’ en je helpen dit op te ruimen.

Soms kan je op voorhand al ‘voorspellen’, dat bepaalde informatie niet meer geldig zal zijn. Wanneer ik bijvoorbeeld in een blogpost een cursus aankondig, of een tijdelijke korting benoem, dan weet ik al, dat dit over enige tijd niet meer van toepassing zal zijn.

Hoe makkelijk zou het dan niet zijn, om deze informatie automatisch te ‘verwijderen’? Of in ieder geval onzichtbaar te maken voor de bezoeker.

En dat kan gelukkig ook. De manier waarop je het op wilt lossen, is echter sterk afhankelijk van op welke manier je jouw pagina hebt opgebouwd. En in deze blogpost kijk ik naar twee mogelijke oplossingen: Het verbergen van Gutenberg blokken… en het verbergen van Elementor Widgets.

Laten we eens met de Gutenberg blokken beginnen.

Het verbergen van Gutenberg blokken

Er zijn twee goede plugins die je kan gebruiken voor het verbergen van specifieke blokken in Gutenberg.

Conditional Blocks

Conditional Blocks is op zich een plugin met heel uitgebreide mogelijkheden om blokken wel of niet zichtbaar te maken onder bepaalde condities. Er is een gratis versie van deze plugin, plus een betaalde versie. Nu vind ik zelf de gratis versie van deze plugin nogal beperkt. Het enige wat je kan doen is het verbergen op basis van het wel of niet ingelogd zijn van een gebruiker, of het tonen of verbergen, afhankelijk van het apparaat waarmee de pagina wordt bezocht (telefoon, tablet of desktop).

Met de betaalde versie is enorm veel meer mogelijk, zoals het tonen of verbergen op basis van gebruikersrol, URL referrer (je kan zo bijvoorbeeld een speciale coupon code tonen, voor bezoekers die via Facebook binnenkomen, om maar een voorbeeld te noemen), bepaalde WooCommerce condities of zelfs op basis van zelf te programmeren PHP functies. Je kan het dus zo gek nog niet verzinnen, of het is mogelijk.

Voor de simpele functionaliteiten waarvoor ik de plugin nodig had, was echter de tweede plugin meer dan voldoende. En deze is bovendien gratis :

Block visibility

Block Visibility heeft in de gratis versie heel wat meer te bieden dan Conditional blocks. Het verbergen van Gutenberg blokken kan op basis van een groot aantal verschillende mogelijkheden. Kies je voor de betaalde versie van de plugin, dan heb je nog veel meer mogelijkheden. Voor een totale lijst verwijs ik je graag naar de repository pagina van de plugin. Ik had de plugin maar voor één heel simpele functie nodig. Ik wil namelijk onder aan blogartikelen bepaalde acties aan kunnen kondigen, maar waarbij de aankondigingen vanzelf verdwijnen, wanneer de gebeurtenis is afgelopen.

Dus stel, ik zou je vertellen, dat je tot een bepaalde datum een korting krijgt op een product. Het blok waarin ik dat vertel (of de ‘blokken’ wellicht, wanneer een bericht uit meerdere blokken is opgebouwd), moet of moeten vanzelf verdwijnen, na het verlopen van de de afloopdatum.

En dat is prima te doen met deze plugin.

Eenvoudig in het gebruik

Verbergen van Gutenberg Blokken

Door op ‘Enabled Controls’ te klikken krijg je een lijst met instelmogelijkheden te zien. Helaas werkte die functie niet zo best samen met mijn screen capture programma en klapte de lijst dicht, zodra ik een screen capture probeerde te maken.

Maar je kan kiezen uit de volgende mogelijkheden :

  • Datum Tijd
  • Query String
  • Screen size
  • User Role
  • Advanced Custom Fields

Je kan deze opties al dan niet aanvinken om die controls ook zichtbaar te krijgen zoals in de meta box in de afbeelding hierboven.

Door dus een einddatum in te geven, zal het betreffende blok na die datum niet meer getoond worden. Je kan ook met EN en OFF voorwaarden regels combineren.

Al met al een aardige plugin om tekst blokken met een ‘beperkte geldigheidswaarde’ op tijd weer te laten verdwijnen. En links zo’n tekstblok naar een pagina die ook maar beperkt geldig is, dan kan je die pagina zelf natuurlijk mooi met de ‘Future plugin van PublishPress‘ laten verdwijnen.

Zaken onzichtbaar maken Elementor

Nu leent Gutenberg zich prima voor blogposts en eenvoudige teksten, maar wanneer je een fraaie landingspagina wilt bouwen, dan doe je dit meestal toch het liefst met een een page builder. En wanneer ik page builder zeg, dan denk ik natuurlijk het eerst aan Elementor.

Voor het verbergen van specifieke ‘blokken’ (die bij Elementor widgets heten) heb je geen extra plugins nodig, dat kan heel makkelijk met de ‘Responsive’ instellingen die je onder het tabblad ‘Geavanceerd’ van de betreffende widget kan vinden.

Nu heb ik in een recent verleden de plugin ‘Dynamic Conditions’ besproken, en dit is een geweldige en zeer uitgebreide plugin met enorm veel mogelijkheden. Maar de mogelijkheid om iets op een bepaalde datum zichtbaar of onzichtbaar te maken zit daar niet bij. En dat is eigenlijk best wel jammer.

Nu is er gelukkig ook nog een andere plugin, Dynamic Visibility for Elementor. Mocht je toevallig al de Dynamic Content for Elementor plugin gebruiken, dan is de Dynamic Visability daar al een onderdeel van.

Deze plugin heeft ruwweg dezelfde mogelijkheden als de eerder besproken ‘Dynamic Conditions’ plugin, met als extra voordeel, dat je dus verschillende tijd gerelateerde regels kan gebruiken.

Wanneer je deze plugin gebruikt, krijg je een extra tabblad in je Elementor tool panel, het ‘Visibility’ tabblad, waar je behoorlijk wat voorwaarden in kan stellen. Maar net zoals met Dynamic Conditions, is het ook met Dynamic Visibility for Elementor niet mogelijk om meerdere condities in te stellen (dus bijvoorbeeld ‘de datum moet tussen x en y zijn of tussen a en b’)

Verbergen van Gutenberg blokken

Ik heb deze plugin pas recentelijk ontdekt, en ik moet toegeven, dat deze plugin meer mogelijkheden biedt, dan de Dynamic Conditions plugin. Ik kan hem dan ook van harte aanbevelen.

Dit blogartikel geeft onder meer antwoord op de volgende vragen

  • Hoe kan ik de content van mijn pagina laten verlopen
  • Is het verbergen van Gutenberg blokken mogelijk in WordPress
  • Is het verbergen van Elementor Widgets mogelijk in WordPress

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Beginnen met Elementor?

Nu is het juiste moment!

Tijdens de BFCM Sales van Elementor heb je tot 75% korting op de Elementor producten

De tijd tikt...

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Cursus Elementor Pro voor Designers

Leer Elementor Pro in detail kennen tijdens deze driedaagse cursus

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.