Elementor is jarig – Maar heeft het ook toekomst?

Enkele overwegingen bij de vierde verjaardag van Elementor

Ideas for website

Op 1 juni 2016 werd er een nieuwe WordPress plugin geboren. Het was de zoveelste in een rij van ‘nieuwigheden’ voor WordPress. De zoveelste pagebuilder op een rij.

Er was geen ‘Ster van Bethlehem’ die wijze mensen de weg wees naar deze veelbelovende plugin uit Israel. In tegendeel. De plugin leidde een heel bescheiden, bijna onopgemerkt bestaan naast ‘superhelden’ als VisualComposer (later WP Bakery) en SiteOrigins pagebuilder.

Maar eigenlijk was de plugin weinig bijzonders. Tot dan, met versie 2.0, Elementor van een ‘aardige pagebuilder’ ineens een volwassen en revolutionair product werd.

Stop met die pagina’s. Je hebt een hele site!

Computer with warning pop up sign window

Want met Elementor 2.0 introduceerden de makers ook de ‘Theme Builder’. En dat bleek meer dan slechts een leuke naam.

Tot op dat moment was het probleem met iedere ‘Page builder’, dat het eigenlijk geen ‘Page builder’, maar een ‘Content Builder’ was. Elementor 1.x leed aan hetzelfde euvel.

Het venijn zit hem hier in de staart.

Wanneer je naar de site van WordXpression kijkt -of naar zo’n beetje iedere andere moderne site- valt je een aantal dingen op. Het meest belangrijke wat je opvalt -mag ik hopen- is de consistentie van de interface. Op iedere pagina weet je het menu te vinden en ziet het menu er hetzelfde uit. Op iedere blogpagina kan je dezelfde zaken aan de rechterkant van de pagina terug vinden en onderaan iedere pagina is de site ook hetzelfde.

Dat maakt het voor jou makkelijk door de site te navigeren.

WordPress kent namelijk zoiets als ’thema’s’. De ‘look and feel’ van een pagina consistent door de hele site.

Tot Elementor 2.0 waren echter alle ‘page builders’ echter eigenlijk ‘content builders’. De look and feel van de pagina werd nog steeds geregeld door het gebruikte thema. Alleen de inhoud van de pagina kon visueel worden opgemaakt. Wilde ik de hele pagina zelf opmaken, dan moest ik een ‘blanco pagina’ in gaan vullen. Maar als ik in de toekomst een andere ‘look and feel’ zou willen van de site, zou ik al die pagina’s stuk voor stuk aan moeten passen.

Elementory, Doctor Watson. Elementory and revolutionary!

WordPress heeft een goed in elkaar stekende API (application programmers interface), waarmee ik makkelijk extra dingen in een WordPress thema toe kan voegen.

Dat doe je bijvoorbeeld met een plugin. Wil ik bijvoorbeeld boven in mijn heading iets extra toevoegen of verwijderen, dan heeft WordPress functies, waarmee ik dit kan doen.

Dat is bijvoorbeeld hoe sommige plugins voor WooCommerce winkelwagentjes in menu’s kunnen zetten.

Maar als ik dingen kan toevoegen of verwijderen, dan kan ik natuurlijk ook een complete thema header overschrijven!

Ik kan mij voorstellen, hoe de maker(s) van Elementor zich moeten hebben gevoeld, toen dit tot hun doordrong. Een soort ‘Eureka!’ gevoel.

In Elementor 2.0 kwam er ineens een compleet nieuwe functionaliteit. De ‘Theme Builder’. Een mogelijkheid om ieder element van je thema te overschrijven.

Op dat moment was nog niemand op dat idee gekomen.

En de tiener werd volwassen

Met de introductie van Elementor 2.0 kunnen we stellen, dat de tienertijd van deze plugin voorgoed was afgelopen. Na enkele maanden kon deze plugin zelfs mijn verstokte ‘anti-pagebuilders hart’ bekoren.

En nu, op de vierde verjaardag van deze revolutionaire plugin, wil ik graag stil staan bij een twee- of drietal interessante plugins voor Elementor.

Video Clipping Mask en Image Clipping Masks

Videor – Video Clipping Mask for Elementor en Masker – Image Clipping Mask for Elementor zijn twee ‘lichtgewicht’ plugins als aanvulling op Elementor.

Ik kan me niet voorstellen, dat je nooit eerder een video op een website hebt gezien. Maar wat al die video’s gemeen lijken te hebben is dat ze allemaal wel heel saai rechthoekig zijn.

Zou het niet fraai in het ontwerp van je site kunnen passen, als je een video met ‘andersgevormde’ randen zou hebben? Als je je afvraagt, waar ik het in vredesnaam over heb, moet je beslist eens hier kijken.

Door één van de voorgedefinieerde ‘beeldranden’ voor je video te gebruiken, of er zelf één te definiëren, kan je jouw video’s een totaal ander en aantrekkelijk uiterlijk geven.

De makers van deze plugin hebben een tweede plugin ontwikkeld, die vrijwel hetzelfde doet met afbeeldingen.

Het is overigens best de moeite waard om naar de totale portfolio van dit bedrijf te kijken, omdat ze een groot aantal ‘lichtgewicht plugins’ voor Elementor hebben, die zeer de moeite waard zijn. En de meeste kosten minder dan een pizza…

Piotnet Add-ons for Elementor

Een plugin van een totaal ander kaliber is de Piotnet Add-ons plugin for Elementor.

Ik had deze plugin al een tijdje op mijn netvlies, maar de vroegere versies boden weinig meer dan een groot aantal Elementor Widgets, die je toch al in veel andere uitbreidingen voor Elementor terug vond. Geen dringende reden om de zoveelste plugin met dezelfde functionaliteiten te bespreken.

Recentelijk echter keek ik er opnieuw naar en ook deze plugin is een stuk gegroeid.

Ik zal verder niet bespreken, wat je sowieso al in andere Elementor uitbreidingen vindt, maar liever sta ik stil bij die zaken die deze plugin uniek maken.

Form uitbreidingen

Ik ben sinds ik Gravity Forms begon te gebruiken een enorm verwende formulier gebruiker. En hoe mooi en krachtig ik de form builder van Elementor ook vind, het is en blijft kinderspel vergeleken met Gravity Forms.

Nog niet zo gek lang geleden heb ik een plugin besproken, die een enorme powerboost geeft aan de Elementor formulieren builder en daarmee voor veel gebruikers een geduchte concurrentie voor Gravity Forms kan betekenen.

En weet je wat? De Piotnet plugin heeft ook een aantal krachtige uitbreidingen voor de Elementor formulieren. En een aantal hiervan vind je niet in de hierboven besproken ‘Dynamic Content’ plugin. Helaas kan je de plugins niet naast elkaar gebruiken.

Wat kan je onder meer met de formulier uitbreidingen van Piotnet?

Boekingsformulieren

Een van de mooie dingen die je met deze plugin kan doen is het maken van eenvoudige boekingsformulieren. Denk hierbij niet direct aan complexe boekingssystemen voor het boeken van hotelkamers, maar meer aan een boekingssysteem, waarbij je afspraken of tafelreserveringen in kan boeken.

Online betalingen

Piotrnet heeft een integratie met een aantal betaalsystemen zoals PayPal en Stripe. Iets waar bij Nederlanders en Belgen maar in betrekkelijke mate wat aan hebben. Maar de plugin biedt ook de mogelijkheid om betalingen via WooCommerce uit te laten voeren. En dat is natuurlijk een stuk interessanter. Want daarmee wordt vrijwel iedere bekende betaalmethode mee ondervangen.

Calculated field en conditional fields

Calculated fields zijn velden waar een berekening in wordt gedaan. Wanneer je bijvoorbeeld een bestelformulier hebt, wil je graag dat het aantal producten maal de stuksprijs wordt berekend en liefst ook de BTW nog apart wordt getoond.

Of, indien iemand aankruist, dat hij de factuur naar een ander adres gestuurd wil hebben dan, en alleen dan, de factuur elders wordt bezorgd.

Dat zijn allemaal zaken die je makkelijk met de ‘calculated fields’ en ‘conditional fields’ kan realiseren.

Als je wilt weten, wat er verder allemaal mogelijk is, moet je zeker deze pagina eens bekijken.

Andere functies

Ajax Live Search

Je kent het natuurlijk van andere sites. Je begint iets in te tikken in het zoekveld en op basis van wat je intikt, worden de overeenkomstige zoektermen getoond.

Deze functie is dus op je Elementor Site heel makkelijk met de PiotNet plugin te implementeren.

Wil je een meer geavanceerde zoekfunctie hebben, kijk dan ook eens naar dit blogartikel.

Conditionele zichtbaarheid

Wil je dat een onderdeel op je pagina alleen zichtbaar is, als de gebruiker is ingelogd, of juist als hij dat niet is?

Heb je er behoefte aan om iets alleen te tonen, indien een veld een bepaalde waarde heeft?

Wil je een aanbieding alleen zichtbaar maken, indien mensen op je site komen, via een bepaalde URL?

Dat kan allemaal met de ‘Conditionele zichtbaarheid‘.

En dan de hamvraag. De prijs.

De PiotNet plugin biedt veel voor in principe weinig geld. Speciaal nu. Want op het moment dat ik dit schrijf heeft de maker van de plugin wel een heel speciale aanbieding, indien je een licentie voor een onbeperkt aantal sites en een onbeperkte periode koopt. Normaal betaal je namelijk 50 dollar per jaar voor deze plugin voor een onbeperkt aantal sites. Maar op dit moment is dat slechts 60 dollar voor een ‘lifetime’ licentie.

En daarmee is het ook één van de goedkoopste uitbreidingen op de Elementor Formulieren die ik ken.

Maar… heeft Elementor wel toekomst?

| Elementor is jarig - Maar heeft het ook toekomst?

Toen ik tien jaar geleden met WordXPression begon werd ik door heel wat webdesigners uitgelachen. WordPress is een blogprogramma, daar bouw je geen websites mee. Over vijf jaar weet niemand meer wat WordPress was.

Diezelfde webdesigners bieden nu hun WordPress diensten aan. En een groot aantal van deze designers beweren nu met dezelfde zekerheid, dat ‘Elementor het nooit gaat maken’.

Wanneer je je vooral richt op het design en niet op de functionaliteiten van een website, begrijp ik heel goed dat ontwikkelingen als ‘WordPress’ in het verleden en ‘Elementor Pro’ nu, voor veel webdesigners bedreigend zijn.

Zelf heb ik mij hier altijd minder zorgen over gemaakt. Per slot van rekening… mijn speerpunten liggen niet bij het ‘mooie plaatje’, maar bij een goed functionerende website. En hoe minder tijd ik in het design hoef te stoppen, hoe meer tijd ik over heb, om de klant te leren hoe hij met zijn website tot een meer winstgevende business kan komen.

Wanneer ik kijk naar de toekomst van Elementor, dan kijk ik dus niet met de bril ‘wat zou ik graag willen’, maar ‘naar wat mag je verwachten’.

Ondersteuning

Het succes van een product staat of valt met de ondersteuning die door derde partijen voor dit product worden geboden.

Wanneer ik kijk naar de page builder plugins die ook ondersteuning bieden voor het bouwen van je thema, dan zie ik een viertal namen verschijnen: Elementor, Beaver Builder, Thrive en Oxygen.

Wanneer ik kijk hoe deze producten vanuit de markt ondersteund worden, dan merk ik dat er een enorm verschil is. Voor Beaver Builder zijn er enkele plugins van derde partijen, Thrive is vrijwel exclusief Thrive, en Oxygen lijkt ook niet echt bij derde partijen aan te slaan.

Elementor daarentegen is inmiddels niet alleen geslaagd om het marktaandeel van ‘WP Bakery’ (tot voor kort de meest verkochte builder) te overstijgen, maar heeft ook de grootste support van alle op dit moment beschikbare pagebuilders.

Elementor vs. Gutenberg

Een ander populair geluid is dat uiteindelijk Gutenberg Elementor en alle andere pagebuilders ‘van de markt zal drukken’. Allemaal leuk en aardig en sinds 2018 lopen de jongens van Automattic ons dat te vertellen. Tot nu toe is echter Gutenberg absoluut nog niet eens in de buurt gekomen van de meest primitieve pagebuilders uit 2013-2014, toen de eerste pagebuilders voor WordPress verschenen. Gutenberg verdient zijn eigen plaats in de kist met ‘WordPress tools’, en dit heb ik uitgebreid besproken in een eerder artikel, maar het is absoluut geen concurrentie voor welke pagebuilder dan ook. Laat staan voor Elementor.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Beginnen met Elementor?

Nu is het juiste moment!

Tijdens de BFCM Sales van Elementor heb je tot 75% korting op de Elementor producten

De tijd tikt...

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Cursus Elementor Pro voor Designers

Leer Elementor Pro in detail kennen tijdens deze driedaagse cursus

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.