Elementor Pro – Een Page Builder en meer…

Maar Wilko, was jij niet tegen page builders?

elementor pro | Elementor Pro - Een Page Builder en meer...

Voor mensen die mij goed kennen zal dit blogartikel mogelijk als een verrassing komen. Want nog niet zo gek lang geleden – Nou ja, eigenlijk al weer anderhalf jaar terug- heb ik mij nog heel afwijzend uitgelaten over Page Builders. En met goede redenen.

Vanwaar die omslag?

Het grote nadeel van de meeste page builders is dat deze de ‘opmaak’ met behulp van zogenaamde ‘shortcodes’ wordt gedaan. En iedere keer dat zo’n shortcode wordt gebruikt wordt er een functie aangeroepen om zo’n shortcode door tekst te vervangen.

Zo’n twee jaar geleden heb ik eens een testje gedaan. Ik had twee pagina’s gemaakt die er exact hetzelfde uitzagen. De één met behulp van ‘plain html’, de ander met behulp van Visual Composer (nu WP Bakery Page Builder). Beide pagina’s heb ik 100x geladen en gekeken naar de gemiddelde laadtijd per pagina. Een ‘HTML only’ pagina had maar 30% van de tijd nodig die een ‘Visual Composer’ pagina nodig had. Of met andere woorden, je VC pagina is ruim een factor 3 trager.

Site Origin Page Builder

Een mooi alternatief is de Site Origin Page Builder. Hoewel deze niet zo mooi ‘Drag and Drop’ werkt als Visual Composer/WP Bakery Page Builder, heeft deze één groot voordeel. De code die wordt aangemaakt is geen ‘shortcode’, maar in de HTML worden instructies voor de page builder opgenomen als commentaren. En hierdoor wordt het aantal noodzakelijke functie aanroepen drastisch verminderd, waardoor pagina’s met Site Origin Page Builder gemaakt veel sneller laden. Ook dit heb ik getest en er was geen noemenswaardig verschil te meten.

Elementor Pro

Maar laten we nu de stap maken naar het daadwerkelijke onderwerp van dit blogartikel. Elementor Pro. Misschien ken je Elementor al. De ‘basisversie’ kan je gratis downloaden uit de WordPress repository. En ik moet eerlijk zeggen, dat wanneer ik de gratis Elementor vergelijk met Visual Composer/WP Bakery Page Builder ik al weet welke mijn voorkeur heeft. En dat is niet de plugin van WP Bakery. Maar het is juist de ‘Pro’ editie van de Elementor plugin die mij werkelijk heel blij maakte.

Twee in één tool

Elementor Pro is eigenlijk meer dan alleen een page builder. Wanneer je namelijk speciaal geschikte thema’s gebruikt, is Elementor Pro ook een ‘Theme Builder’. Je kan de complete look-and-feel van een bestaand thema aanpassen met behulp van Elementor Pro.

Wat maakt Elementor Pro zo anders

Eén van de belangrijke verschillen tussen Elementor Pro en veel andere page builders is de snelheid. Omdat deze plugin geen gebruik maakt van shortcodes zijn pagina’s gemaakt met Elementor Pro een stuk sneller dan vergelijkbare pagina’s gemaakt met een andere page builder.

Een tweede groot voordeel is dat de makers van Elementor Pro goed hebben nagedacht over hoe je nu efficiënter met een page builder kan werken.

Templates

De meeste page builders die ik ken hebben de mogelijkheid om templates te definiëren. Maar vaak is zo’n template een template voor een complete pagina. In Elementor Pro kan ik templates voor bepaalde paginadelen maken. Ook dat is niet helemaal uniek. Wat wel uniek is, is dat ik deze templates als ‘Global’ kan bestempelen. Pas ik een global template aan, dan wordt het overal aangepast waar ik gebruik maak van dat template.

Stijlen kopiëren

Wanneer ik 3 maal eenzelfde onderdeel in een pagina wil toevoegen, ga ik meestal als volgt te werk. Ik maak één onderdeel zoals ik het hebben wil, kopieer het en pas vervolgens de content aan. Dat werkt allemaal leuk, tot ik bijvoorbeeld besluit dat kleur en lettertype toch niet is, wat ik zocht. Dan mag ik deze drie blokken stuk voor stuk opnieuw aanpassen.

Met Elementor Pro doe je het iets efficiënter. Je kan namelijk de stijl van zo’n blok kopiëren en plakken. In één enkel ‘drag and drop’ gebaar kopieer ik de stijl van één element naar een ander.

Kant en klare pagina templates

Niet uniek, maar wel handig. Bij Elementor Pro krijg je ruim 100 kant en klare templates voor home-, sales- en andere landings pages. Dit geeft je een makkelijke start bij het opzetten van zo’n pagina. Gebruik de template die je het meest bevalt en pas vervolgens de individuele onderdelen aan.

Ingebouwde form builder

Wat is een website zonder formulieren? In Elementor Pro vind je een form builder die voor veel mensen zal volstaan voor hun basis wensen. Voor een eenvoudig contactformulier of een opt in formulier is deze namelijk heel geschikt. Een aardige extra optie is dat je deze formulieren zonder probleem kan koppelen met diverse email list providers, zoals bijvoorbeeld MailChimp. Met GravityForms heb je talloze meerdere mogelijkheden, maar voor de ‘basis behoeften’ volstaat Elementor Pro zijn form builder prima.

En dan – De Theme Builder

Wanneer je het juiste thema gebruikt, dan kan je in principe alle onderdelen van zo’n thema vervangen met je eigen Elementor Pro elementen. Bevalt de header van het thema je niet? Dit kan je gewoon vervangen. Wil je de productpagina’s anders gestyled? Met Elementor Pro een fluitje van een cent.

Hierbij is overigens wel een waarschuwing van toepassing. Op dit moment is het aantal thema’s wat hiervoor geschikt is beperkt tot zo’n 70 thema’s. Op dit moment werk ik zelf aan een child theme voor Genesis wat in combinatie met Elementor Pro gebruikt kan worden.

De theme builder is een heel krachtig instrument voor het bouwen van een fraaie website. En ik hoop dat in de toekomst meerdere thema’s Elementor Pro zullen gaan ondersteunen.

Klinkt dit je allemaal als muziek in de oren? Dan moet je ook zeker dit artikel eens lezen!

De Conclusie?

De conclusie voor mij is wel duidelijk. In ben om. Eindelijk is er een page builder die mij kan overtuigen, dat een page builder ook in technisch opzicht meerwaarde kan hebben. Eindelijk is er een page builder die mij kan overtuigen, dat ik tijd kan besparen met het bouwen van websites, in plaats van meer tijd kwijt te zijn door dezelfde taken te moeten blijven herhalen.

Bijkomend voordeel is dat ik na Elementor geïnstalleerd te hebben ik afscheid kon nemen van 10 plugins. En binnenkort van waarschijnlijk nog veel meer. Want door de enorme flexibiliteit van Elementor (Pro) kan ik veel functies die oorspronkelijk door extra plugins werden geïmplementeerd via of de page builder, of de theme builder implementeren.

Ik heb dus dank zij Elementor (Pro) ook een veel ‘slankere’ website gekregen.

Deze plugin is zelfs zo overtuigend, dat ik besloot direct de ‘unlimited’ licentie aan te schaffen, zodat ook mijn klanten die hun site via het ‘WordPress XPress programma‘ kunnen beschikken over deze page builder. Want vanaf vandaag krijg je -wanneer je je site laat bouwen via het WordPress XPress programma- de Elementor Pro plugin meegeleverd.

Met andere woorden, Elementor Pro is een page builder plugin die ik zeker durf aan te bevelen.

Lees meer over Elementor en Elementor Pro op deze site

Zelf aan de slag met Elementor Pro?

Op de site WPBasistrainingen.nl worden diverse Elementor Pro trainingen aangeboden voor heel schappelijke prijzen.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht