Toetsen en quizzen bij online trainingen
In diverse blogberichten in het verleden over online leeromgevingen heb ik -hopelijk- duidelijk aangegeven, dat een goede cursus meer is dan kennisoverdracht alleen. Het gaat er namelijk niet om te vertellen wat je weet, maar vooral om dit op een gestructureerde manier te doen.
Dat is één van de redenen dat je -indien je het juist aanpakt- je cursus opdeelt in zogenaamde ‘modules’ (het staat je helemaal vrij deze andere namen te geven: Blokken, Secties… bedenk maar iets) en iedere module is weer opgedeeld in afzonderlijke lessen.
Wat ook heel belangrijk is, is dat iedere module een duidelijk gedefinieerd leerdoel heeft. Je hebt heel duidelijk benoemd, wat jouw cursist straks aan het einde van de module zal moeten beheersen. Dit leerdoel kan kennis zijn, maar ook een vaardigheid of een inzicht betreffen.
Enkele mogelijke voorbeelden :
- Aan het einde van de module kent en begrijpt de cursist de userinterface van een software toepassing.
- Als de module is afgerond, heeft de cursist een beter begrip waar zijn angsten vandaan komen.
- De cursist zal aan het einde van de module in staat zijn een eenvoudige tekening van een mens te maken.
Met name wanneer zo’n leerdoel kennis of inzicht betreft, kan het goed zijn om je cursist deze kennis ook daadwerkelijk te laten testen. En als je dat dan toch doet, is het natuurlijk prettig als zo’n test ook geautomatiseerd kan worden gedaan.
In deze blogpost wil ik eens wat nader stilstaan bij hoe je zo’n test uit kan voeren.
Het leerdoel toetsen
Eén van de mooie zaken van het benoemen van een leerdoel, is dat het je ook goede handvatten geeft om dit leerdoel ook daadwerkelijk te toetsen. Ik kan concrete kennisvragen bedenken, die de cursist kan beantwoorden.
In mijn training ‘Ontwikkel je Online Training‘ beschrijf ik de kenmerken waar een ideale cursus aan moet voldoen. En op het gebied van ’testen’, sluit de ideale cursus iedere module af met een test, waar de kennis of vaardigheid uit die module wordt getest. De hele cursus wordt uiteindelijk ook afgesloten met een test, waar de stof uit de hele cursus wordt getoetst.
Maar welke toetsgereedschappen hebben we tot onze beschikking?
Twee toetsmethoden besproken
Er zijn talloze plugins voor WordPress beschikbaar die het mogelijk maken om zogenaamde ‘quizzen’ op je WordPress pagina’s te zetten. Ik heb er in het verleden enkele besproken. Voor toepassingen in jouw online training wil ik mij echter tot slechts een tweetal beperken. H5P en de internet quizmodule van WP Courseware zelf.
H5P
Ik heb in het verleden enkele malen H5P in meer detail besproken. Om het even heel in het kort aan te geven: Het is een omgeving waarmee je allerlei mooie interactive content voor je website kan maken. Het maken van quizzen in allerlei soorten en maten is slechts een heel klein onderdeel.
Het ongelofelijk mooie van H5P is dat je jouw quiz heel visueel kan maken. Je kan video, afbeeldingen, zogenaamde ‘hot spots’, geluid en -bij gebruik van de Chrome browser- zelfs spraakherkenning gebruiken binnen jouw quizzen.
Geef je een cursus Spaans? Afbeeldingen tonen en jouw cursist laten vertellen wat hij ziet is geen enkel probleem.
Het aardige is dat H5P niet alleen geschikt is voor het maken van je quizzen, maar ook de les content zelf kan je helemaal met behulp van H5P ontwikkelen.
Toch is het allemaal niet alleen maar regenbogen en glitter. Wat bij H5P bijvoorbeeld ontbreekt is een directe integratie met de online leeromgeving. De resultaten van de cursist worden wel opgeslagen, maar los van de overige cursusvoortgang.
H5P is bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld de basis van talenonderwijs, cursussen bedoeld voor (jonge) kinderen en mensen met een verstandelijke beperking.
WP Courseware Quiz
Een tweede quiz mogelijkheid is WP Courseware zelf. Deze heeft namelijk een extreem krachtige ‘Quiz’ module.
Het eerste wat mooi is aan deze module is dat deze helemaal geïntegreerd is met WP Courseware zelf. Je kan zo bijvoorbeeld bepalen, dat iemand pas door mag gaan, als hij een quiz met goed resultaat heeft afgerond. Je kan ook aangeven hoe vaak iemand een quiz op nieuw mag proberen.
Ja, maar wacht eens even! hoor ik je al denken. ‘Zo kan ik het ook! Als je een vraag maar vaak genoeg opnieuw probeert, dan ken je op een gegeven moment alle antwoorden en dan…
En dat is precies wat de makers van WP Courseware ook bedacht hebben. Om het moeilijker te maken om de test ‘uit het hoofd te leren’, hebben ze een zogenaamde ‘Quiz Pool’ bedacht. Je kan een onbeperkt aantal vragen definieren en voorzien van ’tags’. Bij iedere keuzevraag kan je bovendien een onbeperkt aantal foute antwoorden toevoegen.
Bij het samenstellen van mijn quiz zeg ik vervolgens, dat ik bijvoorbeeld 6 vragen uit de categorie ’tag 1′ en 4 vragen uit de categorie ’tag 2′ wil hebben. Uit de mogelijk honderden vragen die ik ooit bedacht heb, kiest de Quiz module zelf de 10 vragen behorend bij de aangegeven categorieën. De volgende keer dat de cursist deze quiz zou doen, zijn dit echter weer heel andere vragen. Bovendien zullen bij meerkeuze vragen de foute antwoorden steeds anders zijn, indien ik meer dan het minimum aantal antwoorden heb aangegeven.
Kortom, de test zal geen enkele keer hetzelfde zijn.
Automatische feedback
Kan het nog mooier? Ja natuurlijk! Weet ik nog, dat ik vertelde, dat ik ’tags’ aan vragen toe kan voegen? Ik kan dezelfde tags ook gebruiken om automatische feedback te geven. Stel je voor. Mijn cursist doet een cursus WordPress. En op de vragen met de tag ‘bloggen’ scoort hij enorm laag. Op de vragen over plugins heeft hij echter een behoorlijk hoge score.
Ik kan bij de ‘feedback’ op een quiz aangeven dat wanneer -bijvoorbeeld- de cursist minder dan 40% scoort een bepaald bericht getoond moet worden na het afronden van de test. Mijn cursist die laag scoorde voor ‘bloggen’ zou bijvoorbeeld het advies kunnen krijgen bepaalde lessen of modules nog eens een keer te bekijken.
Op grond van zijn hoge score voor ‘Plugins’ zou ik hem bijvoorbeeld kunnen aanbevelen een meer gevorderde vervolgcursus te gaan doen.
Vat je hem?
Vergelijken… geen doen
Het is ondoenlijk om H5P en de Quiz module van WP Courseware met elkaar te vergelijken. Het zijn twee totaal verschillende gereedschappen bedoeld voor het testen van een totaal verschillend publiek. Wat ik wel op kan merken, is dat het jammer is, dat er geen nauwere integratie tussen H5P en WP Courseware is. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn, wanneer ik de scores van mijn cursist zichtbaar zou kunnen maken in het standaard ‘Progress’ formulier van WP Courseware.
Ik heb dit echter al een aantal keren richting de makers van WP Courseware gefluisterd. En het leuke van Ben en Nate (de makers), is dat er al heel wat dingen die ik in het verleden hun kant op heb gefluisterd ondertussen gemeengoed in WP Courseware zijn geworden.
Dus wie weet?
Interesse voor online leeromgevingen? Kijk dan eens wat WordXPression voor je kan betekenen.