Hiermee wordt het maken van je eigen Child Theme een fluitje van een cent!

Child theme generator – Het maken van je eigen Child Theme met een druk op de knop

Soms heb je een thema wat eigenlijk helemaal je droomthema is, op net een paar van die kleine dingetjes na, die je graag wat anders had willen hebben.

Wanneer je googelt op het Internet, dan vind je mogelijk codevoorbeelden hoe je jouw site aan past op de manier die je dolgraag wilde, maar dan vind je daar als het goed is ook een waarschuwing bij. ‘Pas dit niet aan in je originele thema, maar doe dit in een ‘Child theme’.

Wanneer je verder googelt op het internet over hoe het maken van je eigen child theme eventueel mogelijk zou zijn, geef je mogelijk de moed op. Want je moet allerlei rare dingen gaan doen met CSS, FTP, HTML, PHP en wat al niet meer. Het enige wat je wilde was die paar code snippets ergens in kunnen plaatsen.

Een child theme heeft altijd een parent nodig
Zonder een parent theme, mist een child theme houvast

Waarom eigenlijk dat ‘child theme’?

Het bouwen van een goed thema is heel veel werkt. En wie werkt maakt fouten. Dus wanneer de maker van een thema zijn product als ‘klaar’ oplevert, is het heel goed mogelijk, dat er fouten in gevonden worden. Sommige zelfs zo ernstig, dat de veiligheid van het thema ernstig gecompromitteerd is.

Daarnaast zullen de gebruikers van zijn thema ontdekken, dat het thema veel kan, maar dat ze eigenlijk nog meer willen. Dus zij geven hun ‘change requests’ door en ergens in een volgende versie zal de maker deze opnemen in het thema.

Kortom, een thema moet regelmatig geupdate worden.

De manier waarop WordPress dat soort updates doet is eigenlijk heel simpel. De map waarin het thema staat wordt leeg gemaakt en het nieuwe archiefbestand van het thema wordt daarheen uitgepakt. Het thema wordt als het ware overschreven.

Dus ook jouw aanpassingen.

Om te voorkomen, dat jij geen ‘blijvende aanpassingen’ kan doorvoeren hebben de makers van WordPress iets slims bedacht. Het ‘Child Theme’.

Hoe werkt een child theme?

Een child theme is een thema wat eigenlijk aan WordPress vertelt, dat het geen volledig thema is, maar alleen maar de aanpassingen op een ‘hoofd thema’ bevat. Dus WordPress gaat eerst kijken naar het hoofd thema en begint dat te laden. Maar zodra er een bestand ook in de ‘child theme’ map voorkomt, zal WordPress het daar vandaan halen. Met uitzondering van een tweetal bestanden, namelijk style.css en functions.php.

WordPress al altijd eerst deze bestanden uit de map van het hoofdthema laden en daarna de gelijknamige mappen uit het child theme.

Hoe maakt het Child Theme zich kenbaar aan WordPress?

Voor het maken van je child theme hoef je eigenlijk maar één ding te doen. Een bestand aanmaken wat ‘style.css’ heet. En in dat bestand zet je vervolgens een aantal ‘commentaar velden’. Die velden hebben allemaal bepaalde specifieke namen waardoor WordPress ze herkent en je vindt dit allemaal terug in de codex (de ’technische handleiding’) van WordPress. Maar als je niet zo technisch bent, dan is die codex best lastig lezen.

En daarna moet je nog eens met FTP aan de slag om dat gemaakte bestand op de server te krijgen.

De Child Theme Generator plugin

Gelukkig voor al die niet-techneuten is er de ‘Child Theme Generatorplugin. Deze plugin is eigenlijk te simpel voor woorden. Wanneer je onder ‘Instellingen’ kiest voor de tab ‘Child theme Generator’ kies je eerst, wat het thema is, waarop je je theme wilt baseren. Vervolgens vul je een paar (goed gedocumenteerde) andere velden in… drukt op de knop… en je hebt je Child Theme.

Zo makkelijk gaat dat.

Maar het maken van je eigen child theme is natuurlijk net iets meer. Je deed het omdat je veranderingen door wilde voeren. Hoe doe je dat dan?

Waarschuwing: Maak eerst een back up

Voor je ook maar iets gaat doen, wat ik je nu ga vertellen, maak je eerst een back up. Want als je nu iets fout gaat doen, kan je site er zomaar uit komen te liggen. Klaar met de back up? Daar gaan we dan.

Onder ‘Weergave->Thema editor’ vind je het meest gevaarlijke geheime wapen van heel WordPress. Hiermee kan je zomaar je thema bestanden aan gaan passen.

De eerste keer dat je hier klikt, krijg je eerst een hele batterij waarschuwingen, waarbij de waarschuwingen op een pakje sigaretten in het niet lijken te vallen.

Wanneer je nu klikt om door te gaan… gefeliciteerd. Vanaf dit moment ben jij een WordPress PowerUser. Jij bent de automobilist die het zelf aandurft om onder de motorkap te kijken.

In dit scherm zie je rechtsboven iets wat lijkt op dit:

maken van je eigen child theme | Hiermee wordt het maken van je eigen Child Theme een fluitje van een cent!
Onder de motorkap van WordPress

Klik je op ‘Stylesheet’ dan krijg je de mogelijkheid om code aan te passen / toe te voegen in het stylesheet (style.css), klik je op Themafuncties, kan je het bestand ‘functions.php’ aanpassen.

Wil je je aanpassingen in een ander thema verrichten (altijd een goed idee het niet in het actieve thema te doen), dan kan je dit selecteren in de lijst bij ‘Thema selecteren om te bewerken’.

Een ‘schone’ plugin

Behalve je Child theme zal deze plugin niets extra installeren. Sterker nog, na het maken van je eigen Child Theme kan je de plugin in principe deactiveren en verwijderen. Want nadat zijn taak voltooid is, heeft hij niets meer te doen.

WordPress is geen programmeeromgeving

Gebruik maken van deze mogelijkheden is leuk als je een code snippet die je op het Internet hebt gevonden wilt toevoegen. Het is ongeschikt om hier bijvoorbeeld een compleet nieuw thema mee te ontwikkelen.

Wil je grote aanpassingen maken, kijk dan ook eens naar mijn artikel over het ‘spelen in de zandbak‘. Het is veel beter om in zo’n geval te werken met een WP installatie op je lokale machine.

Wil je een thema helemaal naar je hand zetten zonder ook maar een letter te hoeven programmeren? Dan is misschien de Elementor Pro training precies wat je zoekt!

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.