Provision – Een volwaardige Image Editor voor WordPress

Deze image editor maakt je leven wel een heel stuk makkelijker

Zowel in mijn blog als in de praktijk van alle dag, heb ik mensen al heel wat keren uit moeten leggen, dat WordPress een content management system en geen content creation system is. Eén van de meest voorkomende vragen is denk ik wel ‘hoe kan ik in WordPress iets aanpassen aan mijn afbeeldingen’.

Behalve een paar rudimentaire mogelijkheden om een afbeelding bij te snijden of te vergroten of te verkleinen biedt WordPress die mogelijkheden niet. En dat hoeft ook helemaal niet, want dat wordt niet van een content management system verwacht. In vergelijking met veel andere systemen biedt WordPress met zijn rudimentaire mogelijkheden al heel wat meer dan andere editors.

Dus de meest gebruikte workflow voor afbeeldingen in WordPress is waarschijnlijk wel de volgende. Je zoekt een afbeelding op in een beeldbank, download deze, bewerkt deze met Photoshop of een andere image editor en vervolgens upload je deze weer naar WordPress.

Ik doe het al jaren op deze manier en ben hier prima tevreden over. Maar wat nu als het makkelijker kan?

Een online image editor

ProVision is een online image editor. Het is een gewone WordPress plugin die je op de gebruikelijke manier installeert. Maar dan komt er ineens een aantal krachtige opties bij. Je kan namelijk ineens veel meer met je foto’s. Laten we eens punt voor punt stilstaan bij de mogelijkheden.

Afbeeldingen in folders

Eén van de grote nadelen van WordPress is dat alle geüploade afbeeldingen op één grote hoop geplaatst worden. Wanneer je een foto terug wilt vinden, is het soms heel wat zoekwerk.

Het aardige van ProVision is dat hiermee de mogelijkheid om afbeeldingen in ‘mapjes’ te plaatsen wordt toegevoegd. Je kan dus een mappenstructuur maken met foto’s die iets gemeenschappelijk hebben. Dat wordt een stuk makkelijker zoeken.

Natuurlijk is dit niet het belangrijkste kenmerk van deze editor, maar zo handig, dat ik het toch als eerste wilde noemen.

Gezichtsherkenning

Een tweede coole feature is de gezichtsherkenning. Niet zo geavanceerd, dat het programma je vertelt, dat het een foto van ome Jan in Parijs is, maar wel dat het in staat is gezichten te vinden en te centreren.

Je kent het vast wel. Jij upload een afbeelding van iemand naar WordPress en WordPress is dan zo (on)vriendelijk om op de thumbnail de desbetreffende persoon te onthoofden. Je ziet op de thumbnails alleen de foto’s van de romp.

Met één enkele druk op de knop kan je er in ProVision echter voor zorgen dat het gezicht op de afbeelding wordt gecentreerd in het voor die afbeelding gewenste formaat.

Beeldbewerking

Is je beeld niet zoals je het hebben wilt? Je kan zo de kleurtemperatuur, verzadiging, belichting en contrast aanpassen met behulp van een paar schuifregelaars. Je kan zelfs onscherpte (blur) aan je foto’s toevoegen, een effect wat nogal populair is voor achtergrondfoto’s.

Of je kan in een paar muiskliks je foto helemaal zwart-wit maken!

Instagram-achtige filters

Wil je nog een stapje verder gaan met je bewerkingen, dan kan je hier instagram achtige filters aan toevoegen. Zelf zie ik hier het nut minder van in, maar weet in ieder geval, dat die optie bestaat.

Crop, resize, rotate

Natuurlijk kan je met deze editor ook al die bewerkingen doen, die je ook met de WordPress eigen image editor kan doen, zoals het bijsnijden, draaien en flippen en het aanpassen van de grootte.

In de WordPress eigen editor is dat alles behalve een eenvoudige actie. In ProVision is het echter een fluitje van een cent geworden.

Pas individuele formaten aan

Persoonlijk vind ik dit waarschijnlijk nog wel de prettigste eigenschap. Zoals je wellicht weet wordt er, als je een afbeelding upload naar WordPress, van jouw afbeeldingen een aantal formaten aangemaakt. Afhankelijk van je thema en geïnstalleerde plugins kunnen dat meerdere formaten zijn, maar minimaal kent WordPress de formaten ‘thumbnail’, ‘medium’, ‘large’ en ‘original’.

Wanneer je bijvoorbeeld WooCommerce installeert komt daar nog een aantal andere formaten bij.

Met de ‘gezichtsherkenning’ hebben we het er al over gehad, dat wanneer zo’n afbeelding automatisch wordt bijgesneden, dit helemaal niet zo gunstig voor de afbeelding hoeft te zijn. En met name voor productafbeeldingen kan dit heel ongunstig uitpakken. Want wat heb je aan een productafbeelding die als thumbnail maar een deel van een product, of zelfs het product helemaal niet laat zien?

Je kan uitsnede en alle andere gewenste aanpassingen echter direct uitvoeren op de afzonderlijke formaten. Wel zo handig!

Een leuke tip: Als het past bij het design van je blog is het bijvoorbeeld mogelijk de thumbnails in zwart wit te tonen, terwijl de andere foto’s allemaal in kleur zijn.

Inzoomen terwijl je werkt

En natuurlijk is het fijn om bepaalde delen van de foto wat beter te bekijken, en daarom is het inzoomen om het allemaal beter te kunnen zien gewoon mogelijk.

En tenslotte, de reset knop!

Wil je later de veranderingen die je hebt aangebracht toch niet meer? Geen probleem. De originele exemplaren van de foto’s zijn gewoon bewaard gebleven. Je kan dus altijd weer terug naar de uitgangspositie.

Enkele kanttekeningen

Ik heb deze plugin op een drietal sites een aantal dagen uitgetest. En ik moet zeggen, dat ik er tevreden over ben, maar wel een aantal belangrijke kanttekening moet plaatsen.

Geen Photoshop

Allereerst, ProVision is geen Photoshop. Je kan een aantal aanpassingen op je foto’s maken, maar ProVision heeft niet eens bij benadering de mogelijkheden die Photoshop heeft. De plugin heeft echter wel een aantal mogelijkheden die Photoshop niet heeft, doodgewoon omdat Photoshop een standalone programma is, wat geen weet van WordPress heeft.

Voor mij persoonlijk is -met name wanneer je het in een webwinkel gebruikt- ProVision zijn geld meer dan waard, alleen al om twee eigenschappen: De afbeeldingsmappen en de mogelijkheid om individuele foto-formaten aan te passen. Vooral dit laatste voegt zoveel waarde toe aan je webwinkel.

HTTP-Fout

ProVision kan niet overweg met foto’s die direct uit je digitale camera rollen. Deze zijn te groot. Je zal dus eerst in een ander programma de foto’s moeten verkleinen om te kunnen uploaden naar WordPress. Dit heeft allemaal niets met ProVision, maar met WordPress zelf te maken. Voor meer informatie, zie ook mijn blogartikel over de ‘HTTP-Fout

Chrome preferred

Ik heb de plugin getest in Chrome, Firefox, Internet Explorer en Edge. Hoewel de plugin in alle browsers goed werkt, heeft Chrome toch zeker mijn voorkeur. In de andere browsers is de plugin merkbaar trager, tot bijna onwerkbaar traag in de Internet Explorer.

Dit is overigens door jouw bezoekers niet te merken, alleen degenen met toegang tot het aanpassen van afbeeldingen zal -bij het daadwerkelijke aanpassen- deze traagheid merken.

Dat is omdat het best een complexe plugin is. De gebruikte programmeertaal (JavaScript) vergt heel wat van je browser. Ook zal wanneer je veel vensters open hebt staan, dit duidelijk merkbaar zijn op de snelheid van de image editor.

Maar op Chrome met niet te veel open vensters is het prima werken met deze editor.

Mocht je je foto’s binnen WordPress willen kunnen verwerken, is ProVision een uitstekende keuze.

Workshop productfotografie

En wanneer je natuurlijk het uiterste uit je WooCommerce website wilt halen, zorg je ervoor, dat jouw productfoto’s ook uitstekend zijn. En tijdens de workshop productfotografie leer je precies hoe je daarvoor zorgt.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht