WordPress Multisite: Je websites onder controle!
Als ondernemer kun je eigenlijk niet meer zonder website. Een steeds groter aantal ondernemers begint -onder andere na het lezen van Verleid je Klant – door te krijgen, dat het zelfs nog beter is om meerdere websites te hebben. Voor iedere doelgroep of product één. Diverse klanten van WordXPression hebben zo diverse websites.
Op een gegeven moment kan het je allemaal echter teveel worden. Letterlijk. Dertig sites (om maar een extreem voorbeeld te geven) onderhouden door op iedere site apart in te loggen gaat op den duur vervelen en langzaam maar zeker ontdek je dat een aantal van je sites te weinig aandacht krijgt en de plugins en thema’s daar langzaam maar zeker verouderen. Tot op het moment dat het niet meer veilig is en je site wordt gehackt.
Er zijn diverse tools beschikbaar om WordPress centraal te onderhouden. Het idee is dat je dan -online of op je desktop- een programma hebt wat regelmatig geautomatiseerd inlogt op je site en doet wat daar gedaan moet worden.
Een andere oplossing is gebruik te maken van WordPress MultiSite. Toen WordPress populair werd, ontstond al snel de behoefte om ‘snel even’ een eigen wordpress blog aan te maken zonder al het gedoe van hosting er om heen. Een mooi voorbeeld vind je op WordPress.com.
WordPress Multi User Site
Om dit mogelijk te maken ontstond al snel een nieuwe plugin: WPMU, wat stond voor WordPress MultiUser. Natuurlijk was de naam helemaal fout: WordPress was vanaf het begin al Multi User. Je kunt immers meerdere gebruikers voor je WordPress site aanmaken. Toen op een gegeven moment besloten werd, deze functionaliteit standaard in WordPress onder te brengen, veranderde de naam dan ook in WordPress MultiSite, dat was immers wat je werd aangeboden: Meerdere WordPress sites bouwen en beheren vanuit één installatie. Of jij nu de enige gebruiker bent van die sites, of dat je -a la WordPress.com honderden mensen de mogelijkheid biedt ieder een eigen blog bij te houden, maakt in principe niet uit.
De functionaliteit om van jouw WordPress site een MultiSite installatie te maken zit eigenlijk gewoon in je site ‘ingebakken’. En hoe je van je WordPress site een MultiSite installatie maakt, staat duidelijk beschreven in de WordPress Codex. In plaats van stap voor stap het overduidelijke te herhalen, maak ik jou -ondernemer- liever duidelijk, wat voor jou de voordelen van zo’n Multisite installatie kunnen zijn.
Gedeelde plugins en thema’s… dus altijd up to date!
Bij een MultiSite installatie gebruikt iedere site dezelfde programmacode. Met andere woorden, een plugin die je installeert is beschikbaar voor iedere site in je MultiSite installatie. Wanneer je een plugin of thema bijwerkt, is hij dus ook bijgewerkt voor iedere site.
Centrale inlog met gedistribueerde bevoegdheden
Ik heb vroeger bij de overheid gewerkt en ik ben dol op dit soort termen: Veel moeilijke woorden die weinig lijken te zeggen! Maar stel je de volgende situatie voor. Jij hebt een aantal bedrijven en ieder bedrijf heeft een aantal medewerkers. Jij, als eigenaar, wilt met jouw inlog overal bij kunnen. En dat kan, je hoeft maar éénmaal in te loggen om in alle sites te kunnen. Jouw boekhouder mag op twee sites, waar webwinkels staan, vrijelijk in de webwinkelgegevens bladeren, maar hij mag niet in de andere sites… en je medewerkers mogen alleen blogposts als schrijver plaatsen voor het bedrijf waar ze voor werken. Eén medewerker krijgt bovendien een beheersrol op alle sites, behalve op de site van het bedrijf waar hij voor werkt. En het mooie is: Alle medewerkers krijgen automatisch toegang door slechts éénmaal centraal in te loggen.
In enkele minuten maak je de basis voor een nieuwe site aan
Waneer je gebruik maakt van een vast thema -al of niet met variaties daarop- heb je binnen de kortst mogelijke tijd een nieuwe site gemaakt. Je kiest gewoon voor een nieuwe site, verbindt hier een thema mee en je bent klaar. Op de inhoud na natuurlijk.
Omdat het uitsplitsen en overzetten van content de nodige tijd en inspanning zou kosten, werd er bovendien voor gekozen om de nieuwe site niet direct op het bonstaete.nl domein te zetten. Hiervoor wilden we liever een tijdelijk domein te gebruiken. En dat bleek maar goed ook. Want omdat Bonnie zelf de eindredactie van de site wilde doen, maar ook een drukke ondernemer is, duurde het even voor de site daadwerkelijk online kon. Het zou funest zijn, als al die tijd er helemaal geen website zou zijn geweest. De oude site was nog altijd beter dan geen site!
WordPress MultiSite is de ideale oplossing wanneer jij afzonderlijke websites met een vergelijkbare look- and feel wilt.
Een ervaren WordPress gebruiker kan met behulp van de instructies die in de Codex te vinden zijn makkelijk zelf een MultiSite installatie aanmaken. Wanneer je echter een WordPress MultiSite bouwt op een tijdelijk domein en dit naar je productiedomein wilt migreren, is het verstandig hiervoor een deskundige partij in te schakelen.
Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met WordXPression en we kijken samen wat in jouw situatie de beste oplossing zou zijn.
Dit artikel geeft een antwoord op onder meer de volgende vragen
- Hoe kan ik meerdere wordpress sites makkelijk onderhouden?
- Is WordPress Multi Site ook voor mij geschikt?
- Hoe werkt WordPress Multi Site?