Jouw tijd is te kostbaar om zelf het wiel uit te vinden
Eén van de mooie dingen van een omgeving als Elementor is dat je eigenlijk al heel veel zelf kan doen, vrijwel zonder enige technische kennis. Het nadeel is echter, dat het best lastig is om helemaal zelf te moeten ontdekken hoe je dit alles moet doen. En daar kan ook vrij veel tijd mee gemoeid zijn.
Ik merk dat er steeds meer mensen zijn die graag met behulp van Elementor Pro zelf een website willen bouwen, maar toch wat extra kunnen gebruiken. Zoek jij ook hulp bij het bouwen van je Elementor Website, dan moet je toch beslist eens verder lezen.
Waarom zou je zelf een website bouwen?
Er is een goed aantal redenen te noemen om een website te laten bouwen, maar met name sinds er page- en theme builders zijn, zijn er ook goede redenen te bedenken om het zelf te doen. Een website is vandaag de dag meer dan ooit een dynamisch iets. En kleine veranderingen in je website kunnen grote effecten hebben met betrekking tot je conversie. Het is dus handig, wanneer je zelf in staat bent om dit soort veranderingen toe te passen, zonder dag je iedere keer de hulp van een webdesigner te vragen.
Omgekeerd, het is natuurlijk ook zo, dat een webbouwer meer ervaring heeft met betrekking tot wat werkt en wat niet werkt. Dus op zich is dat een goede reden om juist wel een webbouwer het werk te laten doen.
Of natuurlijk om hier iets precies tussen in te doen! Samen met een vakman zelf je website bouwen. Of tenminste de basis daarvan. En dat is een goede manier om direct ook zelf de tools te leren kennen die er worden gebruikt.
Hulp bij het bouwen van je Elementor website
Er zijn meer zelfbouwers dan ooit!
Ik ben zelf geen grote fan van pagebuilders. En daar heb ik een groot aantal goede redenen voor. Voor een product als Visual Composer (nu WP Bakery) ben ik eigenlijk nooit echt warm gelopen. Maar de eerste keer dat ik met Elementor te maken kreeg, was dat toch wel even wat anders. Het grote verschil tussen een product als Visual Composer/WP Bakery en Elementor is, dat je met Elementor (Pro) niet alleen pagina’s maakt, maar ook een heel thema op kan bouwen. Iets wat tegenwoordig ook met WP Bakery kan, maar dat terzijde.
En daarmee is Elementor Pro een serieus stuk gereedschap geworden voor de ontwikkeling van een website.
Tot die tijd was je als gebruiker van een WordPress website altijd beperkt tot ‘wat er in je thema was ingebouwd’. Tegenwoordig niet meer. En steeds meer eindgebruikers willen in ieder geval de basis van Elementor Pro leren beheersen, zodat ze zelf in staat zijn de site aan te passen.
In de afgelopen jaren -ik werk zelf sinds 2017 met Elementor Pro- heb ik eigenlijk met drie categorieën van ‘zelfbouwers’ te maken gekregen. Let op, dit zijn dus de zelfbouwers die gebruik maakten van mijn diensten. dus niet degenen die het helemaal zelf wilden doen.
De ‘ik wil een vraagbaak’ zelfbouwer
De ‘ik wil een vraagbaak’ zelfbouwer is typisch de zelfbouwer die met Elementor Pro is begonnen, merkt dat het verdraaide krachtig is, maar op een gegeven moment vast is gelopen. Hij of zij weet zeker dat het moet kunnen, maar weet eigenlijk niet hoe dit gerealiseerd moet worden.
Deze zelfbouwer wil dus alleen ondersteuning hebben, wanneer het even niet meer duidelijk is, hoe er verder moet worden gehandeld.
De ‘laat me je kunstje zien’ zelfbouwer
De ‘laat me je kunstje zien’ zelfbouwer lijkt in veel opzichten op de ‘ik wil een vraagbaak’ zelfbouwer. Met één groot verschil, hij begrijpt dat een goede initiële opzet essentieel is voor het succes van zijn website en wil eigenlijk vanaf het eerste begin ondersteuning hebben, maar toch doet hij of zij het liefst zoveel mogelijk zelf.
Vaak heeft deze zelfbouwer al een beginnetje gemaakt -hoe zou men anders kunnen ontdekken, dat er extra ondersteuning nodig is, maar is nog nergens ‘vastgelopen’, omdat er alleen nog maar een paar dingetjes zijn geprobeerd. Het werkelijke grote werk moet nog komen.
De ‘laten we het samen doen’ zelfbouwer
Het ‘zelf kunnen’ is niet hetzelfde als het ook per se zelf doen. De ‘laten we het samen doen’ zelfbouwer heeft duidelijk voor ogen wat het eindresultaat zou moeten zijn, maar weet ook, dat hij dit niet alleen kan bereiken. Het is typisch de zelfbouwer die zelf taken op zich neemt, maar andere taken weer uitbesteed. Soms omdat ze te moeilijk zijn, soms ook omdat hij eigenlijk alleen de leukste dingen wil doen, en die dingen die hij of zij uitbesteed zijn gewoon minder leuk.
Het is ook typisch de zelfbouwer die gemotiveerd blijft, omdat hij alleen voor de leuke zaken verantwoordelijk is.
Waar gaat ‘de zelfbouwer’ nogal eens de fout in?
Wanneer ik kijk naar de momenten waarop een zelfbouwer om hulp vraagt, dan merk ik dat er eigenlijk drie momenten zijn, waarop men het idee krijgt, dat het een stuk efficiënter had gekund. En er dus eigenlijk aan het begin van het proces al iets mis is gegaan. En door gelijk goed te beginnen, kan je eigenlijk heel veel kostbare tijd besparen.
Onvoldoende kennis van het Elementor ‘Design System’
Een website bouwen is één ding. Een website efficient bouwen is iets heel anders. En dat heeft men bij Elementor eigenlijk best traag doorgekregen. Maar na enkele jaren de meest populaire page- en theme builder voor WordPress te zijn hebben de makers van Elementor het toch uiteindelijk wel goed doorgekregen, hoe je een efficient design systeem opzet.
Stel je voor. Je hebt een prachtige website gebouwd met Elementor. Maar wanneer je er nog eens goed naar kijkt ben je eigenlijk niet zo tevreden met het font. Je hebt liever een ander font. Wat ga je nu doen?
Ga je nu alle relevante widgets langs om een ander font in te stellen? Dat is een mogelijkheid, maar het kan veel efficiënter, wanneer je het design systeem goed gebruikt. Centraal kan je alle fonts in één keer aanpassen op die plaatsen waar dit ook moet gebeuren.
Hetzelfde geld voor kleuren overigens.
Niet helemaal begrijpen, hoe de ‘Theme builder’ werkt.
De meest voorkomende situatie waarin mensen om hulp vragen is vanwege de volgende foutmelding van Elementor :
“Sorry, het inhoudgebied is niet op je pagina gevonden. Je moet de the_content-functie aanroepen in de huidige template, zodat Elementor op deze pagina werkt.”
Dat is een lekker cryptische melding nietwaar? En het valt ook niet mee, om een eenduidig antwoord te geven, omdat de oorzaak van de melding duidelijk is (de pagina die je wilt bewerken heeft geen ’the_content’ functie), maar wat de reden is, dat die functie niet voorkomt talloze oorzaken kan hebben. De uiteindelijke oorzaak is vrij dikwijls, dat je op de één of andere manier elementen die thuishoren op een ‘post type’ pagina via een omweg op een verkeerd soort type pagina gebruikt. Of eigenlijk dus ‘omdat je het template systeem van Elementor onvoldoende begrijpt.
Onvoldoende kennis van de mogelijkheden met ‘dynamische tags’
Een ander voorbeeld waar mensen eigenlijk onvoldoende uit Elementor weten te halen, is door de werkelijke kracht van Elementor niet te begrijpen. Wanneer je veel terugkerende ‘soorten informatie’ hebt, kan je het jezelf een stuk makkelijker maken, door die informatie te structureren en via ‘dynamische tags’ op een pagina zichtbaar te maken.
Stel, ik geef trainingen. Dat hoef je niet eens te stellen, dat doe ik ook. En die trainingen wil ik op mijn site graag aanprijzen. Ik kan nu natuurlijk iedere keer een pagina aanmaken, waarin ik alles over zo’n training vertel. Maar dat is iedere keer toch aardig wat werk om zo’n pagina op te bouwen.
Gelukkig heb ik Elementor. Een tweede iets wat ik kan doen is een template aanmaken hoe ik in zijn algemeenheid wil dat die pagina er uit komt te zien, en dan kan ik iedere keer wanneer ik een nieuwe training heb, de template inladen en deze aanpassen. Dat scheelt mij een hoop werk. Maar wanneer ik morgen besluit, dat ik eigenlijk de layout van die pagina’s anders wil hebben, zal ik ze stuk voor stuk aan moeten passen.
Tenslotte heb ik de mogelijkheid om een theme builder template te maken. Ik maak dus een template aan, waar ik bepaalde ‘velden’ in de pagina koppel met de informatie die daarachter wordt opgeslagen. Bijvoorbeeld in ‘Advanced Custom Fields’ velden, Toolset velden of PODS velden. Maar dan moet ik natuurlijk wel weten hoe dit werkt.
Hulp bij het bouwen van je Elementor Website – De praktijk
Stel nu. Je werkt met Elementor Pro en je merkt dat je toch wat kennis of ervaring op moet doen om verder te kunnen met de bouw van je site. Of je besluit een Elementor site te willen gaan bouwen, maar geen tijd te willen verknoeien met je leerpad. Je wilt snel aan de slag. Wat kan ik met WordXPression dan voor je doen?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, in zo’n situatie werk ik altijd met een strippenkaart. En dat is fijn voor zowel jou als mij. Voor jou omdat je heel flexibel bent in het ‘inhuren’ voor hulp en voor mij, omdat het weinig of geen administratieve rompslomp heeft.
Voor we daadwerkelijk aan de slag gaan wil ik -buitende strippenkaart om- graag even kennis met je maken. Wat is jouw ervaring met Elementor en met webdesign in het algemeen? Wat wil je met je site? Hoe snel wil je ‘klaar’ zijn?
Dat is vooral makkelijk omdat ik dan een aardige inschatting kan maken, hoeveel uren er mogelijk nodig zouden zijn. En dat is -omdat je op die eerste strippenkaart toch maar liefst 30% korting krijgt- toch best wel van belang.
Maar wanneer we dat kennismakingsgesprek hebben gehad, en jij je strippenkaart aan heb geschaft, dan maken we de eerste afspraak. Normaliter doe ik dat via Google Meet. Je krijgt van mij toestemming om de sessie op te nemen, zodat je het later ook nog altijd terug kan kijken. Lekker makkelijk dus.
Dan loop ik met jou eerst door de basis van Elementor heen. Zelfs wanneer je al heel wat ervaring met Elementor hebt. Want het is toch goed om toch zeker te weten dat we allebei weten waar we het over hebben. Die eerste ‘kennismaking met Elementor’ kan een paar minuten zijn, als je Elementor al kent, of het kan de hele online sessie beslaan als Elementor helemaal nieuw voor je is.
Tijdens deze ‘kennismaking met Elementor’ houden we het vooral niet bij de theorie. We gaan direct aan de slag met jouw website, zodat je niet alleen betaalt om ‘iets te leren’, maar vooral ook om ‘iets te maken’.
Tijdens zo’n eerste sessie komen er dingen uit die moeten gebeuren. Bijvoorbeeld, wanneer je een webshop wilt, moeten er natuurlijk een product pagina en een winkel pagina komen. Het kan dat we die tijdens die eerste sessie al maken, maar het kan ook, dat we afspreken, dat dit huiswerk is voor de volgende keer. En wiens huiswerk het is, is vooral afhankelijk van de vraag of jij dit zelf wilt doen, of liever aan mij uitbesteed.
Hoeveel kost mij zo’n ‘begeleiding’?
De daadwerkelijke kosten voor hulp bij het bouwen van je Elementor website zijn sterk afhankelijk van jouw kennis en ervaring, en de wil om veel, of juist weinig, zelf te doen. Daar is geen vaste formule voor. Maar daarvoor is juist het kennismakingsgesprek. Meestal blijven we aardig binnen de uren die ik je bij deze kennismaking als inschatting meegeef.
Wat ook goed is om te weten, is dat je alleen betaalt voor de geconsumeerde tijd. Gemeten in blokjes van 10 minuten. Dus wanneer we bijvoorbeeld een sessie van twee uur in hebben gepland, maar we na één uur al klaar zijn, dan is het niet zo, dat het je twee uur kost, omdat dat in de agenda staat, en je mij voor die tijd hebt geclaimd. Het is dan gewoon een uur, en heb je fijn een uur bespaard voor een volgende sessie.
De prijzen voor de verschillende strippenkaarten vind je op de pagina over de strippenkaarten.
Wat als er uren over blijven?
Als er uren overblijven, heb je geluk gehad. Die uren blijven gewoon geldig. Die kan je later gewoon inzetten voor wanneer je tegen andere vragen aanloopt, of je later nog wat dingen aan je site aan wilt passen, en er zelf geen tijd voor hebt.
Een ontwikkelomgeving
De meeste mensen die naar mij toekomen omdat ze hulp bij het bouwen van hun Elementor website zoeken, die hebben al een website. En omdat ze er zelf tijd in steken -en ondernemer zijn, dus ook meer te doen hebben- kan het ‘eigen werk’ wat ze er in willen steken wel eens tegenvallen. Dan kan je twee dingen doen: Of accepteren dat het langer gaat duren, of je koopt uren bij, om mij de werkzaamheden waar je toch geen tijd voor hebt uit te laten voeren.
Je wilt natuurlijk niet, dat jouw site al die tijd op ‘werk in uitvoering’ staat. En daarom werken we ook niet op je originele domeinnaam, maar op een ontwikkelomgeving op één van mijn servers. Het inrichten van deze omgeving en het overzetten naar de live omgeving zit allemaal bij de prijs inbegrepen. Bovendien kan je tijdens de ontwikkeling van je site gebruik maken van mijn Elementor licentie. Pas wanneer de site helemaal live gaat wordt je geacht zelf een licentie aan te schaffen. Dat kan je bij een wat langere doorlooptijd toch al snel enkele tientjes schelen.
Hoe nu verder?
Heb je interesse in help bij het bouwen van je Elementor website, dan is het eigenlijk gewoon het makkelijkst om het contactformulier in te vullen en aan te geven, dat je interesse hebt. Dan maken we een bel- of videocall afspraak en kijken we of wat jij zoekt en wat ik bied op elkaar aansluiten. En als dat zo is, dan kunnen we meestal al snel een eerste afspraak maken.