Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een Virtual Private Server over een ‘gewoon hosting account’?
Jaren geleden, om precies te zijn in 2012, heb ik ooit een blogartikel geschreven over ‘virtual private servers’. Maar dat waren andere tijden en wat ik toen schreef is vandaag niet meer geldig, dus dat artikel is alweer een aantal jaren verwijderd.
En aangezien ik zelf behoorlijk profiteer van ‘Virtual Private Servers’, heb ik er eigenlijk vrij weinig over geschreven.
Ok, ik heb een aantal malen geschreven over Amazon AWS, en hoewel dat zeker meer dan de moeite waard is, is dat vooral voor de echte techneuten. En de meerderheid van mijn lezerspubliek behoort daar niet toe.
Maar laten we eens kijken naar wat een ‘Virtual Private Server’ precies is, en wat de voordelen hiervan zijn.
Shared hosting
Wanneer we het willen hebben over de voordelen van een Virtual Private Server, moeten we eerst eens kijken naar de meest gebruikelijke vorm van het hosten van een website. Een vorm die we ‘Shared hosting’ noemen. En we noemen dit zo, omdat we eigenlijk meerdere websites op één server aanbieden.
We delen dus ‘onze’ website met tientallen -of meer realistisch honderden- andere websites.
We hebben eigenlijk geen enkel idee met hoeveel andere websites die capaciteit delen. Maar als een vuistregel kan ik je eigenlijk wel voorspellen, dat hoe goedkoper je hosting is, met hoe meer andere sites je jouw site(s) moet delen. En je deelt eigenlijk alle systeembronnen, zoals schijftoegang, geheugen, en database toegang met die andere sites.
Wanneer één site op jouw server traag is, maakt dat alle sites traag. En je hebt hier geen enkele invloed op.
Jouw eigen server
Aan het andere uiterste staat je eigen server. Een complete fysieke machine die helemaal tot jouw eigen beschikking staat. Eén groot nadeel is echter, dat zo’n oplossing best kostbaar is.
Zelf heb ik in een vlaag van waanzin in 2013-2014 ooit bedacht dat ik hosting aan mijn klanten aan wilde bieden. Omdat ik behoorlijk wat van Linux en internet servers weet (in een grijs verleden ben ik ‘security officer’ bij een grotere organisatie met diverse Internet servers geweest) dacht ik dat het zelf aanbieden van hosting voor klanten wel een goed idee was.
Niet dus.
Vanuit de hosting fees werden de 175 dollar per maand die ik voor mijn server moest betalen wel gedekt. Maar de uren die het beheer van die machine mij kostte was mij het geld niet waard.
De voordelen van een virtual private server
Beide oplossingen zijn dus verre van ideaal. Je zou dus eigenlijk iets daar tussenin willen. En gelukkig bestaat er ook zoiets.
Het idee is al vrij oud, maar oorspronkelijk had het idee weinig met het Internet te maken. Het had vooral te maken met software ontwikkelaars die soms met Windows, en soms met Linux wilde werken.
Wanneer ik software voor het Internet moet ontwikkelen (eerlijk gezegd, doe ik dat steeds minder), dan vind ik het fijn om Linux (in speciaal het ‘smaakje’ Ubuntu) tot mijn beschikking te hebben. Ik ben niet zo’n ‘klikspaan’ en inplaats van oneindig klikken tik ik liever een paar commando’s in. En dat is verrekte krachtig in Linux.
Maar wanneer ik met afbeeldingen aan de gang ga, dan martel ik mijzelf liever niet met Gimp, maar gebruik gewoon Adobe Photoshop. Sorry voor de ‘freeloader crew’, maar leren werken met GIMP is gewoon te kostbaar voor iemand die zijn uren aan klanten moet declareren.
Maar om op één computer zowel Linux als Windows mogelijk te maken werd al snel (ik gebruikte het al in 1996) een ‘bootmanager’ bedacht. Bij het opstarten van je systeem kon je kiezen of je Windows of Linux wilde hebben.
Da’s natuurlijk leuk, maar om iedere keer te moete rebooten wanneer je een ander programma op wilt starten is natuurlijk niet echt effectief. Daar moet iets anders voor bedacht worden. En dat werd het ook snel.
Dat werd dus ‘virtualisatie software’. En waar dat eigenlijk op neer kwam was dat je in een venster van je operating systeem een heel ander operating op kon starten.
En dat was best cool. Van 2008 tot en met 2010 heb ik gewerkt voor een bedrijf waar de standaard laptop was uitgerust met Linux (Debian). Binnen Linux konden we een venster met Windows openen. En tot mijn grote verbazing was Windows opgestart vanuit Linux een stuk sneller dan de ‘gewone Windows’.
Meerdere operating systems
Maar ik dwaal af. Waar het om gaat, is dat de ‘virtualisatie software’ in die tijd duidelijk maakte, dat op één computer meerdere operating systems naast elkaar gelijktijdig konden draaien.
Maar als meerdere verschillende operating systems naast elkaar kunnen draaien, is het dan ook niet mogelijk om meerdere vergelijkbare operating systems naast elkaar te draaien?
Natuurlijk! Maar waarom zou je dat willen?
Wanneer je dit bekijkt vanuit je eigen lokale PC, dan is er natuurlijk geen enkele reden waarom je dat zou willen.
Kijk je echter naar een computer verbonden met het internet, dan is er een groot aantal redenen waarom ik dat juist wel zou willen.
Nogmaals… de voordelen van een Virtual Private Server
Wanneer ik niet op een lokaal werkstation maar op een server meerdere versies van hetzelfde operating system zou installeren, dan heb ik in principe een x-aantal operating systems ieder met hun eigen inloggegevens.
Ik zou dus heel eenvoudig zo’n instantie van een OS met een eigen beheerder aan kunnen bieden aan ‘iemand’.
En dat is ook precies wat er gebeurde. En we noemden dit een ‘Virtual Private Server’.
Wanneer we het hebben over de voordelen van een Virtual Private Server, dan moeten we er vooral aan denken, dat we dit moeten bekijken vanuit het oogpunt van de gebruiker van het VPS.
Hoewel we eigenlijk gewoon te maken hebben met een computer die met veel mensen wordt gedeeld, kunnen we het er in ieder geval over eens zijn, dat één van de voordelen van een virtual private server is, dat we een ‘eigen’ plekje hebben op een server verbonden met het Internet.
En op dit plekje kunnen we doen wat we willen, zonder onze buren op dezelfde server lastig te vallen.
Time slicing
Eén van de grote nadelen van shared hosting is, dat wanneer één account onevenredig veel resources nodig heeft, dit een invloed heeft op alle andere sites op die machine.
Met Virtual Private Servers werkt het net iets anders.
De processortijd is namelijk gelijkmatig verdeeld over alle ‘virtual instances’.
Eén van de voordelen van een virtual private server is dus, dat we mogen vertrouwen op de systeem resources die ons zijn toebedeeld.
Veiligheid
Bij een shared hosting account is het altijd mogelijk dat één van de gebruikers van die machine een stukje software binnenhaalt, wat schadelijk blijkt te zijn voor alle andere accounts voor die machine.
Op een Virtual Private Server is dat niet mogelijk.
Omdat iedere instantie compleet ‘afgeschermd’ is van de andere instanties, is het ondenkbaar, dat de ‘fouten’ in het script van de één, invloed heeft op de site van de ander.
Zelfde pakket, verschillende prijzen?
Wanneer je gaat ‘shoppen’ voor een VPS dan kan je sterk uiteenlopende prijzen tegenkomen. Om maar eens een voorbeeld te noemen: Op basis van 4 CPU cores en 8GB RAM kom ik maandbedragen voor je hosting tegen tussen de 15 en de 90 euro. Hoe is dit mogelijk?
Managed vs. unmanaged VPS
Eén belangrijke factor in het prijsverschil is de vraag of er sprake is van managed, of unmanaged hosting.
Bij managed hosting zal het hosting bedrijf voor jou de site beheren. Zij zullen de backups maken, de software periodiek updaten en andere belangrijke beheerstaken uitvoeren. En die mensen die dit voor jou doen moeten natuurlijk ook betaald worden.
Bij een unmanaged VPS krijg je alleen het VPS. Je mag er mee doen wat je wilt, maar je moet het allemaal wel zelf doen.
En dat valt allemaal nog niet zomaar mee. In het ergste geval is het enige wat je kan doen een ‘SSL verbinding’ maken met de server. Daar heb je een apart programma voor nodig (een terminal emulator) en wanneer je bent ingelogd zie je een mooi zwart scherm met daarop een tekst als:
root@host12345:~#
Want ja. Jouw voordelige VPS is zo voordelig, omdat jouw hoster ervan uit gaat, dat jij bij het zien van bovenstaande cryptische regel, je precies weet wat je moet doen.
Wel of geen web based beheeromgeving
Wanneer je een shared hosting account hebt, dan ben je vast wel bekend met een ‘beheers panel’, een web based omgeving, waar je bijvoorbeeld je DNS gegevens in kan stellen, email adressen aan kan maken of met één druk op de knop WordPress kan installeren.
Deze ‘web based omgeving’ dient twee doelen. Ale eerste maakt het jou makkelijk om verschillende taken te kunnen verrichten. Je wilt waarschijnlijk niet allerlei dingen moeten doen door onbegrijpelijke tekst commando’s in een terminal venster in te tikken.
Het houdt je ook weg bij die onderdelen waar je eigenlijk niets te zoeken hebt. Want in een shared hosting omgeving kunnen de dingen die jij doet een grote invloed hebben op de andere sites die op die zelfde machine draaien.
Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar het is mogelijk om een webserver compleet via tekst commando’s te beheren. Je hebt dus zo’n web based beheeromgeving niet echt nodig. Er zijn zelfs mensen die daar de voorkeur aangeven. En omdat je voor een beheerpanel als CPanel, Plesk of DirectAdmin best een aardig bedrag aan licentiekosten neer moet leggen, kan je je wellicht voorstellen, dat zo’n ‘panel-loos’ VPS systeem voor een bepaald publiek heel aantrekkelijk kan zijn.
Wanneer je denkt, dat een VPS ‘lekker goedkoop’ is, is het goed om te controleren of hier wel of geen beheerpanel bij zit.
En zelfs als het er wel bij zit, is het goed om je af te vragen, of het ook geïnstalleerd is, of dat je alleen een licentie voor de beheeromgeving krijgt. Neem je bijvoorbeeld een VPS bij Strato, dan is dit in eerste instantie exclusief Plesk. Je zal zelf je virtual private server inclusief Plesk aan moeten maken.
En zelfs als je dat hebt, ontbreekt er nog het één en ander aan toch wel heel nuttige extensies.
Beperkingen in dataverkeer of datasnelheid
Een ander groot verschil tussen ‘goedekope’ en ‘dure’ VPS-en kan een beperking op het dataverkeer of de datasnelheid zijn. We weten het allemaal, een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. En één grote kostenpost voor een rekencentrum is de verbinding met de buitenwereld. Door op de capaciteit van de verbinding te bezuinigen, kan je ook je tarieven verlagen.
Een tweede mogelijkheid is niet om op de capaciteit te bezuinigen, maar gewoon op de hoeveelheid data die per maand verzonden mag worden. Komt iemand boven die hoeveelheid uit, dan moet er bijbetaald worden.
Dit zijn vaak de getallen die alleen in de ‘kleine lettertjes’ genoemd worden, soms zelfs helemaal niet. Maar wanneer er een groot prijsverschil tussen twee anderszins gelijkwaardige VPS pakketten zit, is het altijd de moeite waard om eens na te vragen wat nu precies de hoeveelheid dataverkeer en de maximale datasnelheid is.
Je keuze maken
Wanneer je overtuigd bent van de voordelen van een virtual private server en je inmiddels ook de verschillende pakketten naast elkaar hebt gelegd, is het tijd om een goede keuze te maken.
Datagebruik
Heb je al een website bij een shared hoster, dan heb je waarschijnlijk sowieso inzicht in je datagebruik. De meeste hosters laten zien hoeveel data je verbruikt.
Omdat je -hopelijk- ervan uitgaat, dat je zal groeien in de komende jaren, is het goed om bij een nieuw account rekening met een ruime groei te houden. Je wilt denk ik niet iedere maand je website verhuizen.
Managed, of unmanaged
Een tweede belangrijk punt om te overwegen is of je wel of geen ‘managed hosting’ wilt. Heb je geen kaas van internet hosting gegeten, begin dan alsjeblieft niet zelf met een unmanaged VPS. Er komt teveel bij kijken waar je mogelijk geen kaas van gegeten hebt. Zelf bied ik voor klanten waarvoor ik de website heb gebouwd een VPS optie aan. Een ‘unmanaged’ omgeving, die netjes wordt ingericht met Plesk en een aantal andere tools. En desgewenst door mij ook wordt bijgehouden.
Wel of geen beheerpanel
Kies je voor een unmanaged VPS, dan heb je nog steeds de keuze tussen een omgeving met of een omgeving zonder een beheerpanel. Nu heb ik zelf jaren lang linux servers onderhouden voor een bedrijf waar ik destijds voor werkte en wanneer je ervoor betaald wordt om deze zonder een beheerpanel te onderhouden is het misschien nog leuk, maar het is toch veel leuker, wanneer je dat allemaal niet hoeft te doen.
En kies je er voor één met een beheerpanel, is het natuurlijk de volgende vraag welk panel. Er zijn er meer, maar de drie bekendste zijn toch wel (en waarschijnlijk ook in deze volgorde) CPanel, DirectAdmin en Plesk.
CPanel
CPanel wordt door vrijwel iedere Amerikaanse hoster gebruikt en ook buiten de VS is het een populair panel. Het was één van de eerste beheerpanels en het is eigenlijk heel eenvoudig om er mee te werken. Een nadeel is dat CPanel ook best aan de dure kant is. Wanneer het niet bij je VPS account is inbegrepen, is het toch een aardig ‘extra bedrag’ wat je moet gaan betalen voor je hosting.
DirectAdmin
DirectAdmin is een beetje een ‘budget panel’ wat je nogal eens bij kleine hosters aantreft. Op zich een prima panel, wat beperkter in de mogelijkheden dan CPanel, maar ook vrij makkelijk om mee te werken.
DirectAdmin biedt echter een veel beperkter aantal mogelijkheden en wanneer je een Linux server moet gaan beheren, zal je toch regelmatig uitstapjes richting ‘command prompt’ moeten maken. Een leuk panel voor shared hosting dus, maar wat minder geschikt om een complete server mee te beheren.
Plesk
Plesk is een Duits product. En een tijdje lang leek het een beetje op zijn retour te zijn, maar de laatste jaren groeit het toch weer sterk. En niet helemaal zonder reden. Het is namelijk uitbreidbaar met verschillende extensies (waarvan je voor de meeste overigens wel moet betalen), maar al in het ‘standaard pakket’ vind je behoorlijk wat functies die je het leven een stuk eenvoudiger maken. Het onderliggende Linux systeem updaten is ongeveer net zo makkelijk geworden als het updaten van je Windows desktop. Maar dan zonder het constante opnieuw opstarten.
En een modern Plesk panel heeft niet alleen een prachtige web interface om je complete VPS te onderhouden, wanneer je de ‘Plesk Pro’ editie hebt, dan heb je zelfs de mogelijkheid om een ‘WordPress’ extensie voor Plesk te (laten) installeren, waarmee je makkelijk jouw websites kan updaten vanuit één enkele interface, de belangrijkste security issues kan oplossen en -hoe makkelijk!- ook heel makkelijk staging kopieën van je website kan maken, bijvoorbeeld om je updates te testen.
Binnenkort wil ik een blogartikel wijden aan een aantal toch wel heel handige tools binnen het Plesk panel, waarmee je veel meer uit je WordPress website kan halen. Voor alle duidelijkheid, deze functies zijn beschikbaar voor de server beheerders niet voor de klanten die een individueel account op een Plesk server hebben. Mocht je shared hosting hebben en op zoek willen gaan naar al die functies, dan moet ik je teleurstellen.
Hoeveel cores en memory?
En een laatste maar niet onbelangrijke andere keuze is natuurlijk hoe ‘zwaar’ het pakket is wat je moet hebben. Staar je hierbij niet blind op de hoeveelheid schijfruimte die wordt aangeboden. De meeste aangeboden VPS-en hebben meer dan voldoende opslag voor een gemiddelde WordPress website. De grootste website van één van mijn klanten op dit moment is een online leeromgeving, waar honderden mensen hun schilderwerk kunnen uploaden om aan andere cursisten te laten zien (en hier ook dankbaar gebruik van maken). Deze omgeving is ongeveer 9 GB groot. Het kleinste VPS wat ik tegen ben gekomen had een opslagcapaciteit van 40 GB.
Wat wel belangrijk is, is het aantal processor cores en de hoeveelheid RAM geheugen die jouw machine heeft. Het aantal processor cores geeft aan hoeveel opdrachten er gelijktijdig afgehandeld kunnen worden. Maar om dat te weten, moet je eigenlijk ook weten, hoe lang een gemiddelde opdracht er over doet.
Aantal cores berekenen
Hier komt bijvoorbeeld Matomo Analytics aardig van pas. Want wanneer ik kijk naar mijn gemiddelde over een bepaalde periode, dan kan ik zien, hoe lang de ‘Average Server Time’ was voor het opbouwen van pagina’s. Dat is in mijn geval voor WordXPression 0,09 seconden. Voor het rekengemak maken we daar 0,10 van. Dat wil dus zeggen, dat wanneer jij één pagina opvraagt op mijn site de server daar 0,1 seconde mee bezig is. Er spelen nog andere factoren mee buiten de server die overigens ook een belangrijke rol spelen.
Dus per seconde kan er met één core 10 pagina’s worden opgevraagd. Met 4 cores heb ik de capaciteit om maximaal 40 pagina’s per seconde aan te bieden.
En als je nog geen VPS hebt?
Maar bij dit rekenvoorbeeld zie je waarschijnlijk ook direct waar de schoen knelt. Jouw website staat namelijk nog niet op die server. Hij staat ergens anders, en je wilt juist weg, omdat je niet tevreden bent over de performance.
Dus we pakken de som iets anders aan. We gaan niet uit van de werkelijke servertijd, maar de gewenste servertijd.
Stel, jij meet nu een ‘Average Server Time’ van 1 seconde. Nogmaals, dat is niet de tijd waarin de pagina zichtbaar wordt gemaakt, alleen maar de tijd die het duurt voor de gegevens klaar zijn om naar de bezoeker te sturen. De tijd die het opbouwen van de hele pagina kost is volgens je Matomo Statistieken 8 seconden. Mede vanuit het oogpunt van de Core Web Vitals, moet dit echt korter! Omdat Google 2.5 seconde als maximum tijd heeft gesteld voor het tonen van de pagina, stel jij, dat je gemiddeld een pagina in 2 seconden aan wilt kunnen bieden.
Dat wil dus zeggen dat je je tot taak stelt om alle componenten van de totale pagina performance door vier te delen. En in plaats van een Average Server Time van 1 seconde, accepteer je er één van maximaal 0,25 seconden.
Wanneer we nu opnieuw hetzelfde rekensommetje doen, dan weet je dus, dat bij een Average Server Time van 0,25 seconde met 4 cores tot 16 pagina aanvragen per seconde kan verwerken.
En dan nu het RAM geheugen
Het ‘berekenen’ van de hoeveelheid RAM geheugen is gelukkig een stuk eenvoudiger. Wanneer je een computer gebruikt als Webserver, dan kan je de aanbevolen hoeveelheid RAM eigenlijk heel eenvoudig aflezen aan het aantal minimaal noodzakelijke cores
Cores | Type sites | RAM (GB) |
1/2 | Eenvoudige WordPress sites, gemiddeld bezoek | 2 |
3/4 | Webshop(s) of Online leeromgeving(en) met in totaal 150-300 bezoekers per dag | 4-8 |
5/6 | Webshop(s) of online leeromgevingen met in totaal 500+1000 bezoekers per dag MultiSite oplossing met 10-30 sites | 16 |
7+ | Alles wat meer is dan bovenstaande! | 32+ |
Een benadering
Bovengenoemde getallen zijn slechts een benadering. In werkelijkheid het aantal pagina’s per seconden wat je werkelijk kan verwerken lager zijn, dan de berekende getallen. Allereerst omdat je mogelijk meer sites hebt op je VPN moet je natuurlijk ook al die sites en hun verkeer in de berekening betrekken. Ook zal wanneer je als ‘Beheerder’ bent ingelogd, er een procesje beginnen te lopen op de achtergrond, de ‘heartbeat’, die er bijvoorbeeld voor zorgt, dat bij het schrijven van je blogposts en pagina’s op de achtergrond regelmatig gegevens worden opgeslagen.
En tenslotte heeft het systeem ook nog zijn eigen processen lopen op de achtergrond.
Je zal dus nooit de berekende capaciteit ook daadwerkelijk tot je beschikking hebben. Maar het geeft je een indruk.
Een VPS ‘uitproberen’
Bovenstaande berekeningen zijn natuurlijk leuk, maar werkt dit allemaal ook voor jou? Het is toch wel heel sneu, wanneer je een jaarcontract op een VPS neemt en dan ontdekt, dat het allemaal toch niet de snelheidswinst oplevert, waarop je had gehoopt.
Het aardige is echter, dat VPS aanbieders vaak een ‘niet goed, geld terug’ garantie van 30 dagen aanbieden. En maak hiervan ook gewoon gebruik om je VPS eerst ‘uit te proberen’.
Maak een kopie van je website en installeer die onder een subdomeinnaam of een speciaal voor dit doel uitgekozen domeinnaam op het VPS. Vergeet niet aan te zetten in de WordPress instellingen, dat zoekmachines de site moeten negeren.
En klik er vervolgens lekker op los. Vraag een aantal bekenden van je of ze ook naar je ’test site’ willen gaan en ga daar fijn met zijn allen flink klikken op alle pagina’s, terwijl Matomo registreert hoe lang het laden van de pagina’s duurt.
Dat is namelijk precies de reden, waarom veel hosters een VPS met een ‘niet goed geld terug’ garantie aanbieden!
Nogmaals alles op een rijtje – De voordelen van een virtual private server.
Laten we tenslotte nog één keer op een rijtje proberen te zetten, wat de voordelen van een virtual private server zijn.
- Jij hebt volledige controle over de resources.
Als er één ding is, wat het rekenvoorbeeld met de cores hopelijk duidelijk heeft gemaakt, dan is dat, hoe sites van anderen een invloed hebben op de performance van jouw site. Zijn al die processor cores druk bezig anderen te helpen, dan vertraagt dit het aanbieden van jouw pagina’s. - Meer keuzevrijheid in de configuratie van je server
Ik gebruik op mijn server bijvoorbeeld een Linux programma (Optimus Cache Prime) om ervoor te zorgen, dat ik een ‘warm cache‘ heb. Dat zou met een shared hosting account niet mogelijk zijn. Ook biedt het Plesk panel mij met allerlei uitbreidingen de mogelijkheden mijn WordPress sites binnen dat VPS makkelijker te beheren. - Snellere website(s)
Als gevolg van bovenstaande twee punten kunnen de websites op een VPS aanzienlijk sneller zijn. - Makkelijk de capaciteit te verhogen
En tenslotte, het is makkelijker om de capaciteit te verhogen. Stel, ik heb besloten, dat ik aan twee cores toch voldoende zou moeten hebben. In de praktijk blijkt mijn bezoekerspubliek wel heel snel te groeien, en die twee cores blijken toch te weinig. Het ‘bij laten plaatsen’ van enkele cores is meestal slechts een verandering in de software instellingen voor de hoster, het rebooten van je VPS en je hebt ineens 4, 8 of hoeveel processor cores meer… Wanneer ik van een shared server naar een account met meer capaciteit zou willen, dan zou dit een complete verhuizing van mijn website betekenen.
En een VPS hoeft niet eens duurder te zijn!
Laten we even over één ding duidelijk zijn: Goedkope hosting kost meer dan dure hosting. Het kost je namelijk bezoekers en klanten, en die kosten meer dan het prijsverschil tussen een ‘duur’ en een ‘goedkoop’ hosting pakket voor shared hosting.
Betaal jij minder dan 48 euro per jaar voor je hosting? Dan laat je waarschijnlijk heel wat geld liggen!
Een kwalitatief goed hosting pakket voor shared hosting verschilt van prijs niet eens zo gek veel met de prijs voor een unmanaged VPS.
Ok, daar zeg ik mij wat. Een ‘unmanaged’ VPS. Dan lever je dus wel in op het serviceniveau wat je mag verwachten. Maar wanneer jij in een shared hosting omgeving goed uit de voeten kunt met het beheerpanel voor je website, en niet constant aan de telefoon of de chat bent met de helpdesk van je website, dan kan je met een goed beheerpanel voor je VPS net zo goed uit te voeten.
Enkele VPS aanbieders waar ik goede ervaringen mee heb
Er zijn veel goede hosters en ik krijg vaak de vraag ‘wat de beste hoster’ is. Ten eerste, die beste hoster, die is er niet. Er zijn wel hosters die het best voor jou zijn. Zelf heb ik wel eens verteld, waarom ik zo gecharmeerd ben van Eco Webhosting. Om heel andere redenen ben ik ook heel gecharmeerd van SiteGround. Ik zal daar zelf niet zo snel mijn websites hosten, maar voor een groot deel van mijn klanten, biedt SiteGround uitstekende oplossingen. Alleen wat aan de prijzige kant. Maar zoek je goede ondersteuning voor al je vragen, is SiteGround zeker aan te bevelen.
Hieronder een shortlist van VPS aanbieders waar ik goede ervaringen mee heb. Omdat ik zelf hier deze ervaringen mee heb voor mijn eigen sites, of omdat mijn klanten een dergelijke ervaring hebben (er wordt gelinkt naar de pagina’s met VPS aanbiedingen)
- Siteground ‘Scalable Cloud’ – Managed VPS waarbij je indien je langere tijd aan de ’top’ van je capaciteit zit, tijdelijk bij kan schakelen. Dus extra cores ‘bijschakelen’ voor een beperkte tijd. 24/7 helpdesk (Meestal Engelstalig, soms Nederlands onder kantooruren) en geweldige support. Zeer beperkte mogelijkheden met betrekking tot je eigen ‘vrijheid als beheerder’.
- Eco Webhosting VPS – Officieel een ‘Unmanaged VPS’, maar iedere supportvraag over je VPS wordt netjes beantwoord. Support uitsluitend via hun ticket systeem, maar 24/7 (24/7 alleen wanneer je site down is, andere problemen tijdens ‘dag uren’ zeven dagen per week). VPS is met CPanel/WHM of ’text based’. Bij een keuze voor CPanel verdubbelt je maandbedrag. En met jouw hosting werk je mee aan het groener maken van deze planeet!
- Strato VPS – Werkelijk een ‘Unmanaged VPS’. Strato medewerkers hebben geen toegang tot jouw VPS en hoewel je allerlei vragen kan stellen, zal niemand je helpen met wat er ‘binnenin’ gebeurt. Support alleen op werkdagen tijdens kantooruren. Bieden zowel Linux als Windows VPS-en aan. Windows VPS in combinatie met WordPress is vragen om moeilijkheden, kies dus voor Linux.
Hun V30 pakket biedt Plesk als beheerpanel aan, maar dit moet je wel zelf installeren. Hetzelfde geldt voor de WordPress toolkit, een uitbreiding op het Plesk panel. Reken erop, dat je nog 2-3 uur werk hebt met het ‘klaar maken’ van je server, voor je daadwerkelijk aan de slag kan.
Bovenstaande geeft drie totaal verschillende oplossingen met totaal verschillende prijzen en verschillende niveau’s van dienstverlening.
Ben je een ‘website klant’ van WordXPression, lees dan ook even, wat ik je kan bieden op het gebied van een virtual private server.