Schrijf coaches zijn geen blog coaches

Bloggen is meer dan schrijven alleen.

Blog Coaching

Veel ondernemers zien er tegenop om te beginnen met bloggen. Het is dan ook geen wonder, dat blog coaches en schrijf coaches als paddenstoelen uit de grond springen. Maar een blog coach en een schrijf coach is niet hetzelfde…

Wij Nederlanders zijn een creatief volkje. Volgen diverse onderzoeken zou één op de drie volwassen Nederlanders schrijfaspiraties hebben. Of het nu om fictie of non-fictie gaat: Eén op de drie Nederlanders zou graag een boek willen schrijven. De laatste keer, dat ik een dergelijk onderzoek heb gelezen is echter in 2005 geweest en vandaag, tien jaar later, schat ik in, dat de wens om zelf iets te schrijven alleen maar gegroeid is onder de Nederlandse bevolking.

Democratisering van het schrijven

Wat zeg nu zelf : De mogelijkheden om een eigen boek te publiceren zijn inmiddels sterk gedemocratiseerd! Tot de uitvinding van de boekdrukkunst waren we voor het bewaren van onze epistels helemaal afhankelijk van goedwillende mensen, die bereid waren geschriften met de hand te kopiëren. Met recht een monnikenwerk. De uitvinding van de boekdrukkunst zorgde er voor, dat de kerk niet het alleenrecht meer had op het vermenigvuldigen van boeken en ook wat ‘lichtere’ werken vonden de weg naar een groter publiek. Vandaag de dag kan iedereen echter een boek uitgeven: Als je geen reguliere uitgever kunt vinden, heb je altijd nog mogelijkheden om het in eigen beheer of via een zogenaamde POD (Printing On Demand) uitgever te laten drukken. Iedereen kan schrijven! Maar niet iedereen weet hoe dit goed aan te pakken.

Een relatief nieuw beroep: Schrijfcoaches

Het is dan ook niet verwonderlijk, dat de laatste jaren het aantal schrijfcoaches sterk is gegroeid. En ook helemaal terecht! Het schrijven van een boek kost veel tijd en creatieve inspanning en het is goed, wanneer je hier goed bij geholpen wordt. Een goede schrijfcoach is echter niet iemand die jou helpt met de d-tjes en de t-tjes (om over de dt-jes maar helemaal niet te spreken). Iemand die dat doet, noem je een corrector. Maar een goede schrijfcoach helpt je met een verhaallijn, een plot, de spanningsboog, wanneer het fictie betreft en een goede structuur, logische indeling, duidelijke leerdoelen wanneer het non fictie betreft. Een goede schrijfcoach weet hoe de uitgeverswereld in elkaar zit en heeft binnen deze wereld ook zijn of haar contacten om jou, na het beëindigen van het creatieve proces, te helpen je boek ook gedrukt en gelezen te krijgen.

Steeds meer ondernemers bloggen. Steeds meer ondernemers maken op een heel andere manier iets waar van hun schrijfdroom. En het leuke van bloggen, is dat het direct iets oplevert. Je hoeft geen maanden te wachten tot je boek is geschreven en gedrukt, maar vanaf dag 1 kun je terugkoppeling verwachten. Wat echter veel ondernemers niet realiseren, is dat je voor bloggen en schrijven heel andere talenten nodig hebt. En dat niet iedere schrijfcoach per definitie ook een goede blogcoach is.

Bloggen is een andere manier van schrijven

Laten we beginnen met de grootste meerwaarde van een goede schrijfcoach: Zijn netwerk. Als blogger heb jij dat hele netwerk niet nodig, om jou epistels te publiceren. De knop ‘Publiceren’ in je favoriete blogprogramma doet dit al voor je! Maar een nog veel belangrijker verschil is, dat je als (zakelijk) blogger op een heel andere manier moet schrijven, dan de gemiddelde schrijfcoach is gewend!

Bloggen is een directe, interactieve, vorm van communicatie. Een goed blogger neemt geen afstand van zijn lezer. Een goed blogger spreekt zijn lezer direct aan… en zijn lezer voelt zich direct aangesproken. Op dit moment richt ik mij tot jou en tot niemand anders die dit blog eventueel ook zou kunnen lezen. Tenminste, dat is het gevoel wat ik je wil geven. Wij zijn in een conversatie beland, waarin ik jou verder wil helpen het beste te maken van jouw business. En raad eens? Mijn communicatie met jou kan groeien in de richting die jij graag wilt. Simpel door hieronder in het commentaarveld commentaar te geven! De waarde van een goed blogartikel stopt niet bij het blogartikel zelf, maar loopt door in de commentaren.

Schrijfcoaches zijn geen blog coaches

Een blog coach doet dus meer als een schrijfcoach. Hij helpt je een artikel te schrijven, waarmee je direct je doelgroep aan kunt spreken. Je blogcoach helpt je een artikel te schrijven wat door de zoekmachines gevonden wil worden. En hij helpt je een artikel te schrijven, wat je helpt je product te verkopen. Want laten we gewoon heel eerlijk blijven. Jij en ik zijn allebei ondernemers en hoe graag we ook laten zien, hoeveel we over ons vakgebied weten, uiteindelijk willen we allemaal, dat ons vakmanschap in klinkende munt wordt afgerekend. En dat is niets om je voor te schamen.

Een componist wordt niet bekend, door de muziek theorie te bestuderen. Een schilder wordt niet beroemd door zijn kennis van compositie en kleurenleer.  En een blog coach kan jou niets leren, als hij of zij niet ook zelf blogt! Sterker nog,  de blog coach die het best bij jou past, is die blog coach van wie jij zijn artikelen altijd zo graag leest. Want in bloggen heb je stijlen en iedere blog coach zal jou zijn stijl aanleren. Is dat niet een stijl die bij je past, dan kom je niet authentiek over en kun je die ‘persoonlijke communicatie’ met je lezer wel vergeten.

Overschatten vs. Onderschatten

Eén op de drie Nederlanders wil een boek schrijven. Maar laten we heel eerlijk zijn. Tussen die mensen zitten er heel wat die hun eigen vermogens schromelijk overschatten. Bij ondernemers die willen/moeten bloggen, ontmoet ik echter heel wat mensen, die hun eigen vermogens schromelijk onderschatten. Een goede blogcoach is in staat jou je eigen talenten te laten ontdekken en je enthousiast te maken om niet alleen te gaan schrijven, maar vooral ook, om te blijven schrijven.

Eén van de mooiste voorbeelden vind ik persoonlijk Machteld, een klant van mij. Toen ik Machteld en Peter inmiddels weer bijna een jaar geleden hielp met hun website, zag zij enorm tegen het bloggen op. Maar toen ik haar mijn methode leerde, ontdekte ze niet alleen, dat ze het kon, ontdekte ze niet alleen, dat ze het leuk ging vinden, maar vooral, dat haar blogs enorm gewaardeerd werden door haar doelgroep!

Iedereen kan bloggen!

Iedereen kan bloggen. Mocht je twijfels hebben, of jij nu ook tot deze ‘iedereen’ gerekend mag worden, is een goede blog coach de aangewezen persoon om jou te laten ontdekken, dat dit inderdaad zo is. Als jij denkt, dat je blogartikelen beter kunnen, is een goede blog coach de aangewezen persoon om je te helpen een eigen stijl te ontwikkelen. En als je denkt, dat je blogs wel wat meer op zouden mogen leveren, is een blog coach de aangewezen persoon om de brug te slaan tussen informatie en commercie.

(En als je toch vol wilt blijven houden, dat jij niet kunt bloggen, dan vertel ik je (niet voor de eerste keer) graag over de blogger Jon Morrow. Jon is één van de best betaalde bloggers ter wereld. Jon is ook vanaf zijn nek compleet verlamd. Hij blogt met behulp van spraakherkenningssoftware en een lip-muis. Als jij een beter excuus dan Jon hebt, om niet te bloggen… hoor ik het graag!)

Blog coaching door Wilko van der Ploeg

Blog coaching is iets wat ik nooit als apart product aan heb willen bieden. Maar ik kreeg steeds vaker de vraag ‘hoe ik het deed’ en ‘of ik het de klant ook wilde leren’. Inmiddels heb ik met mijn beproefde (ik gebruik hem zelf met succes!) methode van bloggen heel wat ondernemers een stap verder kunnen helpen.

Sinds kort heb ik blog coaching ook als ‘product’ in het WordXPression pakket zitten, speciaal voor de ondernemer die wil (her)starten met zijn blog: In een maand tijd help ik jou je eerste tien blogposts schrijven en leer ik jou mijn methode die bloggen leuk en uitdagend maakt. Om mijn volle aandacht bij jouw blog te kunnen hebben, accepteer ik maximaal één ‘blog leerling’ per maand. Heb je interesse? Lees dan eerst de informatie en neem eventueel contact op.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Flinke kortingen op cursussen van WordXPression.