Meer verkoop door WordPress Affiliate Marketing

WordPress Affiliate marketing voor ZZP-ers

Affiliate Marketing in WordPressSoms ontdek je, dat je teveel zaken voor vanzelfsprekend aanneemt. Zo ben ik er eigenlijk altijd vanuit gegaan, dat iedereen wel zou begrijpen, wat er bedoeld wordt met een ‘Affiliate Programma’. Ik verbaasde mij dus zeer, dat ik toch regelmatig volmaakt lege blikken zie in de ogen van de ondernemers, met wie ik spreek over Affiliate Marketing. Als ik vervolgens dan ook nog vertel, dat het mogelijk is voor je eigen product of dienst een affiliate programma op te zetten, worden de lege ogen aangevuld met een mond die openvalt van verbazing.

Natuurlijk behoor jij tot die groep ondernemers, die hier al wel van op de hoogte was, maar het kan toch nooit kwaad om eens stap voor stap te kijken naar wat er voor jou nodig is om een goed affiliate programma op te zetten om jouw producten beter of makkelijker te kunnen verkopen.

Voor degenen, die het even kwijt zijn vertel ik nog even in vogelvlucht wat een affiliate programma inhoudt. We kijken hierbij vanuit het oogpunt van degene die zijn product wil verkopen, vanuit jouw point-of-view dus.

Heel in het kort, moedig jij enthousiaste gebruikers van jouw product of dienst aan om op hun website of via Social Media je producten aan te prijzen. In ruil daarvoor betaal je een provisie voor iedere verwijzing die uiteindelijk tot een verkoop leidt. Additioneel is het mogelijk, dat je ook een provisie uitbetaald voor iedere toekomstige verkoop aan diezelfde nieuwe klant, of hij nu voor die andere verkopen is doorverwezen of niet. Om dat mogelijk te maken, is er natuurlijk wel specifieke software nodig.

Wat zijn dus zoals de basis-eisen voor een succesvol affiliate programma in WordPress ?

(Potentiële) Affiliates

Een affiliate programma zonder affiliates heb je natuurlijk weinig aan. Het werven van affiliates is een kunst apart, maar vrijwel iedere ondernemer heeft natuurlijk een betrouwbare basis om mee te beginnen: de bestaande afnemers van zijn product. Je kunt heel goed beginnen je bestaande klanten aan te schrijven met de mededeling, dat ze door anderen naar jouw producten door te verwijzen een leuk bedrag bij kunnen verdienen.

Passende Affiliate plugin

Ik krijg regelmatig de vraag ‘wat is de beste Affiliate plugin voor WordPress?’ Het antwoord is even duidelijk als de vraag: Die is er niet! Want de beste plugin is de plugin die het best aansluit op de door jou gebruikte e-commerce plugin en daarnaast het best past bij de manier waarop je jouw affiliate programma op wilt zetten. Maar -wees gerust- er is een groot aantal goede affiliate plugins beschikbaar voor WordPress

Duidelijke affiliate voorwaarden

Bij het aangaan van een affiliate afspraak met jouw affiliates is het natuurlijk van belang, dat je duidelijk de afspraken vastlegd met betrekking tot het affiliate programma. Een aantal belangrijke zaken zijn :

 • Hoeveel wordt er per verwijzing uitbetaald? Zowel jij als je affiliate willen natuurlijk zo goed mogelijk verdienen aan de verkoop van je producten. Tot overmaat van ramp, wil je klant natuurlijk ook je product nog zo goedkoop mogelijk hebben. Drie wensen die elkaar bijten dus. Hier zal je zelf een evenwicht in moeten vinden. Om het voor je affiliate echter interessant te houden, is mijn advies minimaal 20% van de marge op het product voor jouw affiliate af te staan. Dit verwoord je natuurlijk niet als ‘20% van de marge’, omdat het je affiliate eigenlijk helemaal niet aangaat wat je marge is, maar als een percentage op de bruto prijs. Op digitale producten (omdat de marge hier 100% is) kan een vergoeding dus heel wat hoger liggen, dan op fysieke producten.
 • Wanneer wordt er uitbetaald.
  Voor het tijdstip van uitbetaling is een aantal factoren van belang. Wanneer er sprake is van een termijn waarop de verkoop ongedaan gemaakt kan worden, wil je natuurlijk pas na deze termijn uitbetalen. Bovendien wil je niet na iedere verkoop, maar liever periodiek (maandelijks bijvoorbeeld) aan de slag met je affiliate administratie. En tenslotte is het goed om een minimum bedrag af te spreken voor de uitbetaling. Hiermee voorkom je dat je iedere maand tientallen overboekingen van enkele centen moet doen, voor affiliates die heel sporadisch iets weten te verkopen.
 • Hoe mogen je producten worden gepromoot.
  Iets anders wat je absoluut niet wilt, is dat jouw product op allerlei denkbare en ondenkbare wijzen gespamd gaat worden. Zorg daarom, dat je altijd duidelijk in je voorwaarden opneemt, dat in geval van spam, je het recht hebt een affiliate overeenkomst te beëindigen en opgebouwde tegoeden komen te vervallen. Met andere woorden: Maak spam op voorhand niet lonend. Benoem ook duidelijk wat ‘spam’ is of liever nog, benoem de manieren van promotie die wel zijn toegestaan en laat je affiliate voor iedere andere vorm expliciet om toestemming vragen.
 • Verwijs duidelijk naar je affiliate programma
  Wanneer je niet alleen bestaande klanten wilt als affiliate, maar ook andere mensen een mogelijk wilt geven jouw producten te promoten, zorg ervoor, dat de pagina met affiliate informatie makkelijk is te vinden. Neem de pagina op in een menu.
 • Train je affiliates
  Veel mensen hebben een vaag begrip wat affiliate marketing inhoudt. Begin een aparte mailinglijst voor je affiliates en geef ze regelmatig tips hoe ze je producten kunnen promoten. Durf ook af en toe eens gek te doen: Geef tijdelijk 100% affiliate bonus voor digitale producten (met andere woorden, geef tijdelijk de hele opbrengst aan je affiliate!). Vooral omdat dit een tijdelijke actie is, zal je affiliate tijdelijk meer energie in de promotie steken… en als hij eennmaal gezien heeft, hoe makkelijk er met jouw producten te  verdienen is zal hij die moeite blijven doen, ook als hij straks een lagere bonus krijgt.

Wil je meer weten over Affiliate Marketing in WordPress, dan is de Affiliate Expert Workshop exact de training die jij nodig hebt. In een drietal zaterdagen leer jij alle ins- en outs van affiliate marketing en hoe je zelf jouw affiliate programma op kunt zetten en dit tot een groot succes kunt maken.

 

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht