Hoe je WordPress in combinatie met web- en mobiele apps kan gebruiken voor je multi-channel strategie.

Ongeveer een week geleden hebben we gekeken naar manieren waarop je WebApps kan gebruiken ter ondersteuning van WordPress en als vervanging van sommige plugins. In dat artikel ging ik vooral in op het technische aspect van de apps zelf, maar in dit vervolg hierop ga ik wat verder in op strategische redenen en -ook niet onbelangrijk- de kosten. Aan het eind van dit artikel kom je hopelijk tot de conclusie dat in sommige gevallen een ‘moderne’ oplossing niet alleen op lange, maar ook al op korte termijn goedkoper zal zijn.
Multi-Channel marketing
Multi-channel verwijst naar de strategie waarbij bedrijven hun content en producten aanbieden via meerdere platforms en kanalen, zoals websites, mobiele apps, sociale media, en zelfs fysieke winkels. Het doel is om de klant overal te bereiken waar ze actief zijn en een consistente ervaring te bieden, ongeacht het kanaal. Dit vereist een geïntegreerde aanpak waarin gegevens en communicatie naadloos tussen de verschillende kanalen worden gedeeld.
Een prachtig abstract verhaal, maar in dit blogartikel ga ik het aan de hand van een tweetal voorbeelden uitleggen. Een voorbeeld van een winkel met webshop, en aan hand van een sportschool.
Het belang van consistentie in content en gebruikerservaring over verschillende kanalen heen kan niet worden onderschat. Consistentie zorgt ervoor dat klanten dezelfde boodschap en kwaliteit ervaren, ongeacht het kanaal dat ze gebruiken. Dit versterkt de merkidentiteit en het vertrouwen van de klant. Bovendien maakt een uniforme aanpak het eenvoudiger om klanten te begeleiden in hun klantreis, van eerste interactie tot aankoop of betrokkenheid, ongeacht of ze een website, app, of een ander platform gebruiken.
De meesten van ons zijn in meer of mindere mate al vertrouwd met ‘multi-channel’ marketing. Want waarschijnlijk gebruik jij al een marketing mail provider voor je nieuwsbrieven. Maar Multi-Channel gaat verder. En voor een deel kan je dit doen met diensten die je inkoopt, voor een deel kan je dit ook doen door zelf die diensten te integreren in je aanbod.
De voorbeelden
Zoals gezegd, we gaan naar Multi-Channel marketing kijken aan de hand van een tweetal fictieve voorbeeldsituaties.
De sportschool

Het eerste voorbeeld is een sportschool. Niet zo’n grote keten, maar het initiatief van een noeste ondernemer, Theo, in het midden en kleinbedrijf. In ons voorbeeld heeft hij een sportschool, waarbij goede ondersteuning en persoonlijke begeleiding centraal staan.
Om dat mogelijk te maken wil hij zijn klanten een app aanbieden, waarin ze hun resultaten en hun dieëten vast kunnen leggen. Nu zal je zeggen: maar er zijn toch al talloze mobiele apps die dat doen? En dat is helemaal waar, maar zijn reden om een ‘eigen’ app te hebben heeft ook alles met zijn personal branding te maken. Een ‘eigen’ app van je sportschool geeft natuurlijk meer cachet. En bovendien heeft hij een aantal van de bestaande apps nauwkeurig bekeken, en kwam tot de conclusie dat die niet aanbieden, wat hij eigenlijk wil hebben.
Dat stukje ‘persoonlijke branding’ is een belangrijk marketing aspect.
De bricks-and-mortar winkel
Het tweede voorbeeld is de Margreet. Margreet heeft al jaren een winkel waar ze handwerk producten verkoopt. Jaren terug heeft haar zoon haar een keer aangepraat, dat ze ook een webshop moet hebben en dat advies heeft ze gevolgd. Ondanks de moeilijke economie is haar business booming. Tenminste in haar fysieke winkel. Die webshop loopt niet zo lekker en na onderzoek bleek dat haar doelgroep eigenlijk heel weinig tijd achter de computer doorbrengt. Daarentegen wel heel veel tijd achter de mobiele telefoon.
Zij heeft dus besloten, dat ze haar webshop beter voor mobiele telefoon moet optimaliseren en ook app aan wil bieden voor haal doelgroep. Daarnaast is ze een groep op Facebook begonnen waar enthousiaste leden hun handwerkjes aan elkaar laten zien.
Hoe past WordPress in dit plaatje?
Wanneer je vandaag de dag een nieuwe website voor je bedrijf wilt, is WordPress eigenlijk een keuze waar je niet omheen kan. Op zijn minst moet je het overwegen. En vaak zijn er weinig goede redenen te bedenken, met name voor startende ondernemers, om niet met WordPress te beginnen. Het is echter ook niet zo, dat je per sé altijd met WordPress door moet blijven gaan. Of, dat alles in WordPress gedaan moet worden. Mijn eerder genoemde artikel over WebApps gaf al mooi aan, hoe je bepaalde taken kunt ‘uitbesteden’ aan WhatsApp.
In onze twee voorbeelden lijkt het misschien, of dit tweemaal eenzelfde verhaal is. Immers, het gaat om een tweetal ondernemers die allebei een mobiele app willen laten ontwikkelen. Toch is er tussen beide situaties een groot verschil.
In het voorbeeld van Theo gaat het om een compleet nieuwe dienst die hij wil ontwikkelen. Er is immers nog niets waarmee de sporters hun trainingsgegevens vast kunnen leggen .
In het voorbeeld van Margreet, wil ze een bestaande dienst, haar webshop, aanbieden via nieuwe kanalen. Twee situaties die allebei vragen om een verschillende aanpak.
Een mobiele app (laten) ontwikkelen
Het klinkt vaak zo moeilijk en zo duur. ‘Een mobiele app laten ontwikkelen’. Toch valt dat in de praktijk wel mee. Toen ik rond 2011 voor het eerst ‘belandde’ in de app ontwikkeling was het inderdaad behoorlijk complex. En het grote nadeel was toen nog, dat het ontwikkelen van een mobiele app voor beide platforms (of eigenlijk voor alle vier de platforms, Blackberry was op zijn retour en Windows voor mobiel was even in de lift. Het Windows platform heeft het echter nooit echt ‘gemaakt’ op de mobiel) kon in die tijd eigenlijk alleen maar door een soort van ‘webpagina emulator’ rond HTML pagina’s te bouwen. Iets was nu in principe iedereen kan dankzij de mogelijkheden van Progressive Web Applications.
Maar door de jaren heen zijn er commercieel en Open Source verschillende frameworks ontstaan die het ontwikkelen van apps voor een mobiel platform makkelijker maken. Zelf gebruik ik React Native of Flutter (een voor de Nederlandse markt slecht gekozen naam, het is een geweldig framework, maar het klinkt alsof het erger dan ‘flut‘ is), met een sterke voorkeur voor Flutter, omdat met de laatste ook standalone desktop applicaties ontwikkeld kunnen worden, wat met React (Native) niet mogelijk is.
Hoeveel de ontwikkeling van een mobiele app werkelijk kost is natuurlijk sterk afhankelijk van de complexiteit van de app zelf.
Het ‘hebben’ van je eigen app kan marketing technisch een geweldig idee zijn. Het geeft je allereerst extra exposure: Via de app shops van Apple en Google. Op voorhand wel een waarschuwing, beide webshops hebben een behoorlijk strenge set algemene voorwaarden voor wat wel en niet is toegestaan, dus voor je een opdracht voor het bouwen van een app geeft, is het goed om eerst te onderzoeken of een dergelijke app wel is toegestaan.
Ga er ook niet van uit, dat wanneer de ene app shop het toestaat, de ander het ook zal doen. Apple heeft veel strictere richtlijnen dan de app shop van Google heeft.
Soms heeft de app bouwer al een ‘geraamte’ voor een app op de plank liggen. Ik beschik zo zelf over een ‘standaard WooCommerce app’, waar 80% van de functionaliteit al in zit, en de andere 40% (klanten willen altijd meer dan 100% functionaliteit) ingebouwd moet worden. In zo’n geval betaal je vaak minder voor de app.
Maar soms is jouw idee uniek, zoals in ons voorbeeld het idee van Theo. Er is geen ‘raamwerk’ op mijn planken voor enig soort van fitness app, dus die zal ‘from scratch’ gebouwd moeten worden. In zo’n geval is het altijd wijs om te beginnen met de ‘minimale eisen’ aan je app. Laten we de fictieve app van Theo eens verder uitwerken:
Specs voor Theo’s oplossing
Theo wil dat de leden van zijn sportschool de beschikking hebben over een app, waar de leden een trainingsschema in vast kunnen leggen en hun persoonlijke doelen (gewichtsverlies, toename/afname lichaamsomvang etc) kunnen vastleggen.
Daarnaast wil hij dat zijn leden zowel via de app als via de website toegang hebben tot hun gegevens.
Ook ziet hij graag, dat hij per lid een voorstel voor een trainingsplan kan geven, wat het lid al dan niet kan goedkeuren en eventueel aanpassen.
Bij ieder trainingsonderdeel horen instructies die met fotos of video verduidelijkt worden.
Los van de instructies bij het trainingsonderdeel moet van ieder apparaat in de sportschool een pagina zijn met (veiligheids) instructies die ook verrijkt kunnen zijn met foto/video.
Dat is nogal wat, nietwaar?
De uitwerking voor Theo’s oplossing
In eerste instantie weet Theo natuurlijk helemaal niet hoeveel leden van zijn sportschool daadwerkelijk interesse zouden hebben in zijn app, en hoeveel die app ook daadwerkelijk zouden gebruiken. Het is dan ook een goed idee om de app in fasen in te voeren.
In een eerste fase zou bijvoorbeeld de registratie van de trainingsgegevens en het vastleggen van de trainingsplannen een goede start kunnen zijn.
Blijkt, dat de app aanslaat, dan kan dit in een tweede fase met de overige zaken worden begonnen.
Omdat deze functionaliteit nog niet voorkomt in Theo zijn WordPress website, is het een goed idee om dit onder te brengen in een losstaande webapp om een aantal redenen:
- Zoals je later zal zien, kost het veel minder tijd en moeite om dit als een externe app aan te bieden, dan het zou kosten om een plugin te ontwikkelen, die ook nog eens zou moeten kunnen communiceren met een mobiele app.
- Minder belasting van de server door geen complexe nieuwe plugin toe te voegen.
- Een toekomstvaste investering. Wanneer om wat voor reden Theo ooit zou besluiten om geen WordPress website meer te willen, heeft hij nog steeds zijn app, met de hele achterliggende technische infrastructuur. Alles hoeft niet helemaal opnieuw ontwikkeld te worden.
Realisatie van Theo’s oplossing
In principe is het gegevensmodel achter Theo zijn app idee vrij eenvoudig. Met moderne tools als Laravel en Filament is het hele verhaal van de webapp in een dag te realiseren. Theo houdt zijn gegevens bij via de gebruikersinterface gebouwd met Filament op webapp.
Het mooie van Laravel is, dat wanneer het gegevensmodel goed beschreven is (in programmacode weliswaar) en de onderlinge relaties goed zijn vastgelegd, vanuit het datamodel direct de REST interface en de Filament beheerschermen gegenereerd kunnen worden. Dat komt ondermeer omdat Laravel een vrij starre kijk op code standaarden heeft: Houd je je aan die standaarden, ‘begrijpt’ het Laravel framework wat je wilt, en kan veel code hiervan afgeleid worden.
Zou de functionaliteit als een WordPress plugin gebouwd worden, dan zou ik letterlijk dagen bezig zijn om eenzelfde functionaliteit in WordPress te bouwen. De evenzeer noodzakelijke WP-REST interface om met een mobiele app te kunnen communiceren zou daar nog een dag of twee aan toevoegen.
De mobiele app zal wat langer duren om te realiseren, maar hier maakt de technische ‘achtergrond oplossing’ (direct via WordPress WP-REST of via een headless webapp in Laravel) niet veel verschil uit, de mobiele app zou in beide gevallen ongeveer evenveel ontwikkelingstijd kosten.
Specs voor Margreet haar oplossing
Margreet kan hier eigenlijk aan een tweetal verschillende oplossingen denken. Ze zou voor een PWA kunnen kiezen, maar gezien de leeftijd en IT ervaring van haar doelgroep, zal het een uitdaging zijn deze doelgroep de motiveren haar site als PWA te installeren.
Een tweede oplossing is natuurlijk een werkelijke mobiele app. Voor je aan een mobiele app begint, is het altijd belangrijk eerste te onderzoeken of de app wel toegelaten zal worden in de app winkeltjes van Google en Apple. Maar handwerk producten staan gelukkig niet op de verboden lijst van de app-winkeltjes van beide grote jongens.
Uitwerking en realisatie van Margreet haar oplossing
De uitwerking van Margreet haar oplossing is eigenlijk vrij eenvoudig. De fout die je echter niet moet maken is dat je denkt dat de ‘WooCommerce Mobile App‘ die door WooCommerce zelf wordt aangeboden een oplossing voor haar is. Die app is een app om je webshop via je mobiele telefoon te beheren, niet om mensen te laten winkelen.
Het (laten) maken van een webshop is echter relatief eenvoudig, omdat vrijwel iedere online shop op mobiel dezelfde functionaliteiten heeft. Een manier om je producten te presenteren, de bezoeker deze in een winkelwagen te laten plaatsen en uiteindelijk af kan laten rekenen. De meeste app-bouwers die iets met WooCommerce en mobiele apps doen hebben een ‘geraamte’ voor zo’n app in de kast liggen, en het inkleden hiervan voor een specifieke shop hoeft niet veel tijd te kosten en vooral -gelukkig- ook niet duur te zijn. Houdt er wel rekening mee, dat je voor het aanbieden van je app zelf een account bij de app-winkeltjes van Google en Apple moet hebben.
Platform keuze voor mobiele apps
Het te kiezen platform om de app in te realiseren maakt op zich niet zo gek veel uit, zolang het maar een platform is, wat op beide mobiele Operating Systems kan draaien. Er is echter inmiddels een groot aantal programmeertalen die een platform aanbieden waarop voor zowel Android als iOS ontwikkeld kan worden.
Wat belangrijk is, is dat het platform waarin de App ontwikkeld wordt een stabiele basis en een brede ondersteuning heeft. Op dit moment is een aantal populaire platforms
- Flutter / Dart.
Deze combinatie van de Dart programmeertaal met het Flutter framework is ontwikkeld door Google en vooral populair geworden door het brede toepassingsgebied. Je kunt niet alleen voor de mobiele operating systems ontwikkelen, maar ook voor Windows, MacOs, Linux en je kunt er zelfs webinterfaces mee bouwen.
Het maakt snelle ontwikkeling van apps met een mooie UI en een goede performance mogelijk. Bovendien is er een brede community voor ondersteuning. - React Native
React Native is een omgeving die van React is afgeleid. De taal is ontwikkeld door Facebook/Meta, in eerste instantie voor intern gebruik. Met React Native kunnen uitsluitend mobiele apps ontwikkeld worden, de ‘moedertaal’, React, is bedoeld voor web interfaces. React Native heeft een grote community, biedt veel herbruikbare componenten en veel plugins.
Het grote nadeel van React Native is echter, dat bij ‘inefficiënt gebruik van de resources’, de performance exponentieel slechter kan worden. - Ionic
Ionic is makkelijk te leren voor webdevelopers, maar heeft als groot nadeel dat de performance stukken later is dan bij de eerste twee genoemde. - Cordova
Cordova was het eerste platform wat behoorlijk populair werd voor de ontwikkeling van mobiele apps voor beide OS-en. Het is relatief eenvoudig om mee te werken, maar verouderd qua functionaliteiten en je hebt beperkte toegang tot native functies.
Daarnaast zijn er ook zogenaamde ‘low code’ en ‘no code’ platforms. Met deze platforms kan je een app bouwen als het ware door ‘Lego blokjes aan elkaar te passen’.
Nadeel hier is dat de meeste omgevingen beperkte flexibiliteit hebben, trage apps opleveren en eigenlijk ongeschikt zijn voor meer complexe apps (en geloof me, een webshop is een complexe app).
Waarom je het verschil tussen deze omgevingen zou moeten weten? Wanneer je diverse offertes met elkaar vergelijkt, dan is het ook goed om te weten waarvoor je uiteindelijk betaalt. Het bouwen van een interface voor WooCommerce is bijvoorbeeld met Ionic prima te doen, maar je krijgt er wel een tergend trage app door, die op de iets oudere telefoons al helemaal niet meer vooruit te branden is.
Met een blik op de toekomst
De toekomst van jouw bedrijf? Die draait om multi-channel! Je kunt niet meer leunen op alleen een website of social media—mensen willen je overal kunnen vinden. Of ze nou op hun telefoon scrollen, via een app shoppen of zelfs in een fysieke winkel rondlopen, de ervaring moet overal soepel en herkenbaar zijn.
Als je slim bent, zorg je ervoor dat al je kanalen naadloos samenwerken. Geen losse eilandjes, maar één sterk merkverhaal dat overal consistent is. Dat maakt niet alleen indruk, maar schept ook vertrouwen bij je klanten. En laten we eerlijk zijn: hoe makkelijker je het ze maakt, hoe sneller ze voor je kiezen.
Wil je echt vooruit? Dan is een multi-channel strategie geen luxe, maar een must. Met de juiste tools en aanpak zorg je ervoor dat je overal aanwezig bent waar jouw klanten zich bevinden. En dat geeft je een dikke voorsprong op de concurrentie.
Dit artikel geeft een antwoord op ondermeer de volgende vragen:
- Wat is een multi-channel strategie en waarom is het belangrijk voor mijn bedrijf?
- Hoe zorg ik ervoor dat mijn website, social media en andere platforms goed op elkaar aansluiten?
- Welke valkuilen moet ik vermijden bij het implementeren van een multi-channel aanpak?
- Hoe kan ik mijn klanten een consistente ervaring bieden, ongeacht het kanaal dat ze gebruiken?
- Welke technologieën en tools helpen bij het effectief beheren van meerdere kanalen?