Screen recording met Camtasia 2022 – of toch een andere optie?
Omdat mensen mij gevraagd hebben nieuwe Camtasia cursussen te geven, iets wat ik sinds 2018 niet meer gedaan heb, heb ik recentelijk mijn Camtasia 2018 geupdate naar Camtasia 2022. Eigenlijk zonder te kijken, wat de extra mogelijkheden van Camtasia 2022 nu eigenlijk zijn.
Parallel daaraan had ik de vraag van een klant van mij. Hij gebruikt Corel Videostudio Pro voor zijn video editing en wilde weten, of de meegeleverde ‘Screen recorder’ net zoveel kon als Camtasia.
Twee vragen dus om in één artikel te beantwoorden. En voor je denkt, dat ik Corel Videostudio Pro op de één of andere manier probeer aan te prijzen. Dat is absoluut niet het geval. Persoonlijk vind ik dit een nachtmerrie van een software pakket. Ik heb dit door de jaren heen op verschillende computers geprobeerd en het heeft mij geleerd heel geduldig te zijn.
Wanneer je ook maar iets serieus probeert te doen, is het pakket niet vooruit te branden. Ook niet op een Pentium i7 met uitsluitend SSD schijven, 32 GB intern geheugen en een snelle grafische kaart.
Op mijn desktop presteert DaVinci Resolve geweldig, Adobe Premiere Pro goed en Corel Videostudio Pro besluit ieder half uur dat het tijd voor een koffiepauze is en toont mij een zandloper tot ik minimaal twee koppen koffie heb gedronken.
Het zou mij niets verbazen als Corel aandelen in koffieplantages heeft.
Maar het bij Corel Videostudio Pro meegeleverde ‘Screen recorder’ appje lijdt niet aan de kwalen waaraan Videostudio Pro lijdt. Dus laten we de vraag van mijn klant meenemen in de hele evaluatie van Camtasia 2022. Vooral ook, omdat er meer ‘screen recording’ programma’s zijn. Vimeo heeft het. ZOHO heeft het. En op Appsumo vind je regelmatig nieuwe diensten en apps die het ook hebben. Voor het opnemen van wat er op je beeldscherm gebeurd heb je dus beslist Camtasia niet meer nodig.
Waarom zou je het wel gebruiken?
Van 2018 naar 2022 – Weinig verschil te bekennen!
Ooit in een grijs verleden heb ik Camtasia 7 gekocht, omdat het ‘opnemen van beeldschermen’ toch wel een heel belangrijk onderdeel van mijn trainingen is. Daarna heb ik eigenlijk blind geupgrade naar Camtasia 8 in 2016 en ik schrok mij werkelijk een hoofddeksel.
De complete userinterface was omgegooid. En niet ten goede! Er waren wel veel nieuwe functies toegevoegd, die ik zeer verwelkomde, maar het was alsof ik een compleet nieuw softwarepakket moest aanleren.
Nog maar half bekomen van de schrik, kreeg ik al een nieuwe aankondiging, dat ook versie 9 in aantocht was. Gelukkig kan je bij Camtasia altijd eerst een ’trial’ downloaden, en zodra ik de nieuwe interface zag, besloot ik rustig met versie 8 door te gaan.
Camtasia zag er weer totaal anders uit, maar ik kon geen verdere voordelen ontdekken.
En omdat Camtasia altijd aan mijn behoeften voldeed heb ik na Camtasia 8 nooit meer een behoefte gevoeld om te upgraden. Het programma voldeed prima aan mijn wensen.
Maar omdat ik tijdens mijn video gerelateerde cursussen constant vertelde, hoe blij ik was met Camtasia, werden mijn cursisten ook nieuwgierig. Wat is dat voor software? En geef je ook cursussen?
Eh… geven van cursussen over Camtasia stond eigenlijk nooit op mijn agenda. Maar wanneer je een tiental klanten/cursisten hebt, die je er letterlijk om vragen, dan is dat toch een serieuze overweging waard.
Maar toen ik Camtasia 2018 downloadde, leek dit in de verste verte niet op Camtasia 8 of 9. Ik moest dus serieus gaan ‘studeren’ op de verschillen in de userinterface.
Dus in september 2018 gaf ik mijn eerste ‘Camtasia (2018) cursus aan een zevental ondernemers. En in Januari 2019 deed ik dat nog een keer. Ditmaal een tiental.
Enkele maanden later kwam Camtasia 2019 uit. Om mijn cursisten, vooral die uit Januari 2019, van dienst te zijn downloadde ik de gratis ‘uitprobeerversie’, en tot mijn grote geluk was er tussen 2018 en 2019 niet veel veranderd.
Toen kwam COVID. En omdat ik veel cursussen die ik eerst in een leslokaal had gegeven nu ineens online moesten, moest ik een keuze maken tussen mijn cursussen. En ‘Camtasia’ had op dat moment geen prioriteit. Dus ik heb een aantal jaren opnieuw niet naar Camtasia gekeken, omdat Camtasia 2018 goed genoeg was voor mijn eigen doelen.
Maar nu vragen klanten mij letterlijk om een Camtasia cursus. Dus tijd om eens naar Camtasia 2022 te kijken.
Is er iets fout gegaan?
Veel programma’s proberen oude versies van het programma te overschrijven. Camtasia heeft dat nooit gedaan. Wanneer ik versie 8 installeerde, kon ik daarnaast versie 7 nog steeds opstarten. En de trial van versie 9 overschreef 7 en 8 ook niet. Versie 2018 kon ik naast versie 8 openen (ik had inmiddels 7 en trial 9 zelf verwijderd) en ik verwachtte met versie 2022 hetzelfde.
Maar toen ik 2022 dacht op te starten, zag ik geen enkel verschil met 2018. Had ik iets fout gedaan en was 2022 toch niet geïnstalleerd?
Visuele verschillen
De visuele verschillen zijn minimaal. Het meest belangrijke verschil wat ik ontdekte -behalve een licht veranderde indeling van de ‘workspace’, was het verschil in het menu. Sinds versie 7 was het ‘Export’ wanneer je een video wilde exporteren. Dat was ook wat ik verwachte, omdat in alle andere video editors die ik kende deze menuoptie ‘export’ heette. Maar in versie 2018 moest ik werkelijk Google raadplegen om deze optie te vinden. En het forum van TechSmith, de maker van Camtasia leerde mij, dat ik niet de enige was. Er waren letterlijk tienduizenden mensen die zich afvroegen waar de ‘export’ optie was gebleven.
TechSmith had gedacht dat ‘Share’ een betere benaming was.
Ik ben blij dat in de 2022 versie van hun screen capture programma ze impliciet hebben toegegeven dat hun escapade naar een nieuwe naam in 2018 eigenlijk een serieuze blunder was.
2018 vs 2022. Wat zijn de werkelijke verschillen?
Voor wat betreft de visuele verschillen zijn er niet veel. Ik kon eigenlijk met mijn ervaring in versie 2018 in de 2022 versie mijn weg prima vinden.
Als er zo weinig verschil is, maar je hebt toch voor een upgrade moeten betalen, dan wil je natuurlijk vooral weten, waarvoor je hebt betaald. Ten slotte, ik ben en blijf een Hollander!
Snelheid
Dus gelijk mijn eerste test uitgevoerd. Ik ‘renderde’ (het converteren van een project naar een daadwerkelijke video file) een video met een tijd van 30 minuten en een paar seconden in beide versies. De 2022 versie deed dat 2.3 maal sneller dan de 2018 versie. Klaarblijkelijk heeft er een goede performance optimalisatie plaatsgevonden.
Bij een kortere video (3 minuten) bleek overigens de 2022 versie niets sneller dan de 2018 versie. Maar dat terzijde. In een videocursus zal je cursus hopelijk niet hoofdzakelijk bestaan uit videos van 3 minuten.
Een tweede verschil is een veel uitgebreidere library van verschillende video resources die je kan gebruiken.
Leuk. Maar niet significant, iets waar ik later in dit artikel op in zal gaan
Ondertiteling
In eerste instantie raakte ik compleet opgewonden van de mogelijkheid om je videos automagisch van ondertiteling te laten voorzien. Dat was precies waar een klant van mij recentelijk om had gevraagd, en aangezien zij -onder andere- Camtasia gebruikt, was dit de ideale oplossing voor haar.
En omdat zij één van mijn oudste klanten is (in klant jaren, niet in haar jaren. In haar jaren is ze piepjong. Ongeveer van mijn leeftijd) wilde ik dat gelijk testen.
Dus ik sprak een test video in, genereerde een ondertiteling en kreeg bijna een hartstilstand. In de ondertiteling stonden een aantal woorden die ik nooit zou gebruiken. En mijn ouders zouden zich omkeren in hun graven, als ik dit wel zo doen! De rest van de ondertiteling leek zelfs niet vaag op Nederlands. Of wat voor andere taal dan ook, die ik zou kunnen herkennen. In de ondertiteling stonden tussen de Latijnse lettertekens ook enkele tekens die ik als Japans herkende. Toch knap. Ik spreek geen woord Japans behalve おはよう of こんにちは.
Een zoektocht op het Internet maakte mij duidelijk, dat ik eerst de Microsoft spraakherkenning voor het Nederlands moest activeren. Koste mij opnieuw enige moeite, om te ontdekken hoe ik dat moet doen, maar het lukte mij.
Dus terug naar Camtasia in een poging ditmaal mijn video van ondertiteling te voorzien.
Weer niet gelukt. Aangezien ik een betaalde versie van de 2022 versie van de software heb, heb ik echter recht op helpdesk ondersteuning. En van de helpdesk kreeg ik te horen, dat op dit moment -en ze voorzien ook geen toekomstige momenten- alleen de talen ondersteunen die de applicatie zelf ondersteunt. En dat zijn Engels, Frans, Duits, Japans, Mandarijn-Chinees en Spaans. Met deze talen dekken ze natuurlijk de halve wereld, maar helaas wordt ons kleine kikkerlandje (en ook onze Zuiderburen die Vlaams spreken) overgeslagen.
Er is ook een ‘speech to text’ functie, waarmee je getypte tekst ‘uit kan laten spreken’ door een stem naar keuze. Maar ook hier bleek Nederlands geen optie te zijn. Niet dat mij dit werkelijk speet, want op zich heb ik geen enkele intentie om mijn cursisten naar een Borg achtige uitspraak van het Nederlands te laten luisteren. Als mijn stem niet voldoet voor online cursussen, moet men maar elders zoeken.
Kortom, leuke functies, maar omdat mijn eigen taal hier geen deel van uitmaakt, niet geïnteresseerd.
Audiate
Wat ik wel enorm interessant vond op de website van TechSmith was hoe ze hun product ‘Audiate’ beschreven. Om je even een indruk te geven, ‘Audiate’ is een programma waarmee je tekst kan inspreken of een geluidsbestand kan uploaden. Deze tekst wordt dan omgezet in daadwerkelijke ‘geschreven tekst’ en door het editen van die tekst als tekst wordt dit ook in het geluidsbestand aangepast.
Bovendien, wanneer je een Camtasia projectbestand van Camtasia 2022 of later (later bestaat nog niet, maar dat komt vanzelf) importeer, wordt ook het beeld gesynchroniseerd met het aangepaste geluid.
Klinkt je dat niet als muziek in de oren?
Aangezien ik zelf heel wat “eeh’s” en “aah’s” invoeg, wanneer ik voor een microfoon praat mij wel! Dus dat ging ik gelijk uittesten. Ik maakte een klein project aan in Camtasia 2022, wat ik importeerde in Audiate.
De twee regels tekst waren simpel :
Dit is een test en ik wil proberen of het programma ook daadwerkelijk werkt
en
Liesje leerde Lotje lopen langs de Lange Lindelaan
Met de eerste regel had het programma nog de minste moeite.
Dit is een kerst en ik wil voor het beheren of het programma dat werkelijke werkt
Ok, ik heb geen idee wat hier gezegd wordt, maar ik heb in ieder geval nog een vaag idee wat het zou kunnen zijn. De tweede zin was echter compleet onherkenbaar
Rechercheur de lekker lopen langs een lange blinde man
In ieder geval één troost. We hoeven de eerste paar jaar niet bang te zijn dat de Borg de mensheid zal assimileren.
Daarna hebben mijn dochter en ik nog een uur lang allerlei tekst ingesproken in Audiate en we hebben werkelijk krom gelegen van de ‘geschreven tekst’ die Audiate ons gaf. In de huidige status van het programma is -hoe de Nederlandse taal herkend wordt- Audiate geweldig om met een glas bier of wijn eens heerlijk hard te lachen, maar ongeschikt voor welk ander doel dan ook.
Ook geen reden om Camtasia 2022 aan te schaffen.
Niets nieuws onder de zon
Zoals de Engelsman zo mooi kan zeggen, ik ben absoluut ‘underwhelmed’ met betrekking tot de nieuwe features in Camtasia 2022. Vergelijk ik Camtasia 2018 met Camtasia 2022 dan is de enige verbetering die ik in 2022 zie, dat de nogal onhandige menuoptie ‘Share’ hernoemd is naar ‘Export’. Verder heb ik geen verbeteringen die relevant zijn voor het Nederlands taalgebied op mogen merken. Kortom, niet de ruim 150 euro waard, die ik voor de upgrade neer heb mogen leggen.
Nou ja, die 150 euro was eigenlijk om tijdens de cursus de meest recente versie te mogen hebben, dus die verdient zichzelf wel terug. Maar ik zou niemand die 2018 al heeft aan willen raden naar 2022 te upgraden, tenzij hij of zij eens heel hard wil lachen met Audiate. Want dat programma is toch wel heel hilarisch.
Maar Camtasia 2022 en 2018 zijn niet echt significant verschillend. En upgraden is eigenlijk de moeite niet waard.
Is het dan wel de moeite waard om te kopen? Wat krijg je eigenlijk voor het geld?
Camtasia 2022 – Een screen recorder. Wat is daar nu nieuw aan?
Camtasia is een screenrecorder. En toen het programma in het begin van deze eeuw uit kwam, was het een uniek programma, want op dat moment was het nog niet mogelijk om je beeldscherm op te nemen. In eerste instantie was het een gratis programma, maar al snel moest je er voor betalen.
Dus zo’n 20 jaar geleden was het revolutionair. Nu niet meer! Is Camtasia dan nog steeds de moeite waard?
Dat heb ik mijzelf ook heel regelmatig afgevraagd, wanneer ik nieuwe mogelijkheden om mijn desktop op te nemen ontdekte. En toch iedere keer opnieuw heb ik besloten, dat Camtasia toch wel iets heel ‘speciaals’ heeft.
Wat is dan het verschil tussen Camtasia en de meeste -zo niet alle- andere desktop recorders.
Metainformatie
De meeste, zo niet alle- screenrecorders leggen het beeld van het beeldscherm als videobestand vast.
Ik zeg het nogmaals de meeste screenrecorders leggen het beeld van het beeldscherm als videobestand vast.
Als videobestand. De enige vastgelegde informatie is beeldinformatie.
Camtasia pakt dat geheel anders aan. Niet alleen de beeldinformatie maar ook andere informatie zoals bijvoorbeeld de muisbewegingen, muiskliks en toetsaanslagen worden vastgelegd.
Wanneer ik een sessie heb opgenomen en ga bewerken kan ik op grond van die informatie een aantal dingen doen, die ik met een videobestand niet zou kunnen doen.
Muiskliks
zoals ik zojuist al schreef. Alle muiskliks worden vastgelegd. Daar is verder niets van te zien, tot ik besluit, dat het wel zichtbaar moet worden.
Dan kan ik besluiten dat voor een bepaalde periode in de ’timeline’ van de opname, alle muiskliks zichtbaar gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld door een gekleurde cirkel te tonen op het moment van een klik. Zodat de kijker precies kan zien wanneer en waar er op dat moment geklikt werd.
Muisbewegingen
Stel je voor. Om wat voor reden van ook -bijvoorbeeld door een lange wachttijd tijdens het laden van een pagina, terwijl een sessie werd opgenomen- wil ik een stuk wegknippen uit een video. Jij wilt immers niet de 20 seconden wachten terwijl je de video kijkt, die ik heb moeten wachten, toen ik het opnam.
Maar omdat ik mij stierlijk verveelde tijdens het wachten tijdens de opnamen, heb ik wat met de muis heen en weer geschoven. Door een stuk ‘weg te knippen’ uit de video, zie je de muiscursor ineens van links naar rechts springen.
Wanneer ik zo’n stuk video heb weggehaald, heb ik in Camtasia echter de optie om het ‘muispad’ te vullen. En jij zal de cursor netjes van links naar rechts zien bewegen, zelfs wanneer ik die beweging zelf nooit met de muis heb gemaakt.
Toetsaanslagen
En je raadt het al. Wanneer ik bijvoorbeeld een video opneem en uitleg, dat een bepaalde toets combinatie gebruikt kan worden voor een bepaalde functie, kan ik ook heel eenvoudig zichtbaar maken welke toetsen ik op dat moment heb aangeslagen. Als automatisch krijgt de toeschouwer in het scherm te zien wat de toetshandelingen waren om het effect te bereiken!
Inzoomen
Soms wil je niet het hele scherm laten zien, maar inzoomen op een deel van het scherm. Dat is goed mogelijk met een videobestand, maar je verliest toch heel wat scherpte.
Ik weet niet hoe Camtasia het doet (hoewel ik wel een vermoeden heb), maar wanneer ik in Camtasia inzoom op een bepaald deel van het scherm, blijft het beeld haarscherp.
Wanneer ik eenzelfde handeling probeer met een regulier videobestand, dan krijg ik vage beelden, wanneer ik iets te ver inzoom. Bij Camtasia niet. Het beeld blijft haarscherp wanneer ik inzoom.
Edit mogelijkheden
Naast de mogelijkheden om bepaalde controle elementen zoals cursor en sneltoetsen zichtbaar te maken, is Camtasia ook een eenvoudige video editor. Met de nadruk op eenvoudig. Camtasia biedt meer mogelijkheden dan bijvoorbeeld iMovie, maar laat programma’s als DaVinci Resolve en Adobe Premiere Pro ver achter zich.
Zelf heb ik in een grijs verleden mijn eerste ‘talking head‘ video’s geëdit met Camtasia (7), maar ik zou het eigenlijk niemand aanraden om voor grotere projecten Camtasia te kiezen. Je bent letterlijk vele uren langer bezig om een resultaat te behalen, wat nog eens ver onder de mogelijkheden van DaVinci Resolve of Premiere Pro ligt. En aangezien DaVinci Resolve gratis is, hoef je het in ieder geval om het geld niet meer te laten!
Voor het opnemen van Screen Cast videos heb ik tot op heden echter nog geen beter programma mogen ontdekken.
Interactieve video en quiz mogelijkheden
Daarnaast is er nog de optie die bij Camtasia heel vaak over het hoofd wordt gezien. De mogelijkheid om Camtasia te gebruiken om interactive video op te nemen.
Wat is interactive video?
Interactive video is video waarbij de voortgang van de video afhankelijk is van de terugkoppeling van de kijker.
Stel je voor, ik wil weten of een kijker een bepaald concept wel goed heeft begrepen. Van het begin van de video heb ik dit concept uitgelegd. Op de ‘5 minuten timestamp’ stel ik een vraag waarin ik wil controleren of de kijker het allemaal goed heeft begrepen.
Geeft hij een goed antwoord, dan krijgt hij vanaf ‘5 minuten plus 1 seconde’ een korte uitleg, waarom zijn antwoord goed is en op ‘5 minuten plus 20 seconden’ springt de video automatisch naar het einde.
Geeft hij een fout antwoord, springt de video naar ‘5 minuten en 21 seconden’, om vervolgens tot het einde door te lopen om het nogmaals, maar anders’ uit te leggen.
Wat de bezoeker dus te zien krijgt, is afhankelijk van het antwoord op een vraag.
Camtasia voorziet in verschillende mogelijkheden om zo’n interactieve video op te nemen.
De eerstvolgende tool (in prijsklasse) die dezelfde mogelijkheden heeft is Adobe Captivate voor bijna 40 euro per maand. De andere tools die ik ken met vergelijkbare mogelijkheden liggen in een nog hogere prijsklasse.
Camtasia voor zo’n 350 euro per maand ligt wat dat betreft toch wel zeer voordelig in de markt.
Camtasia leren kennen?
Zoals aangegeven is één van mijn belangrijkste redenen om Camtasia te ‘vernieuwen’ een nieuwe Camtasia cursus geweest.
Ontwikkel jij cursussen, of ben je van plan cursussen te gaan ontwikkelen, waarbij screen recording een belangrijke rol speelt, dan kan je eigenlijk niet om Camtasia heen. En in twee dagen tijd leer ik je graag effectief en efficient met dit programma werken.
Wil jij dit programma in zijn volledigheid leren kennen? Schrijf je dan nu in voor deze cursus!