We gaan knallen! Knal je mee!
Vanavond kreeg ik een email over wat we in Elementor en Elementor Pro als vernieuwingen mogen verwachten. Normaliter waren dat altijd gescheiden berichten, maar ditmaal publiceert Elementor zowel over wat we in de gratis versie als in de betaalde versie mogen verwachten. De informatie over Elementor 3.8 en Elementor Pro 3.8 is voor het eerst in de geschiedenis van Elementor gelijktijdig vrijgegeven.
In hetzelfde bericht houden ze echter een slag om de arm, wanneer welke versie precies publiek zal verschijnen.
Maar laten we met de ‘mooie dingen’ van Elementor Pro 3.8 beginnen! Want dat maakte mij wel heel erg enthousiast.
Pro feature : De Elementor Loop Builder!
Ben je ook zo uitgekeken op de drie mogelijkheden in de Elementor Post en de Elementor Archive Widget om jouw informatie te presenteren? Ik in ieder geval wel. Dat is ook een reden, dat ik heel snel op zoek ging naar andere mogelijkheden, die ik onder andere heb gevonden in Elementor Custom Skin en Unlimited Elements.
Het probleem? De manier waarop je je custom post types als archief of post lijst wilde presenteren was beperkt tot een drietal weergaven. En hoewel het mogelijk was om meerdere ‘skins’ te programmeren voor deze weergave, was daar toch enige bekwaamheid als WordPress Developer voor nodig.
Zowel ‘Elementor Custom Skin’ en ‘Unlimited Elements’ hadden hier een betere oplossing voor bedacht, door het mogelijk te maken -overigens op verschillende manieren- door eerst een template te definieëren en deze daarna in een ‘custom loop’ te kunnen gebruiken.
Vanaf nu gaat een nieuwe ‘Loop Builder’ van Elementor standaard onderdeel uitmaken van Elementor. En met deze ‘Loop Builder’ kan je zelfgemaakte templates opnemen in jouw ‘archive’ of ‘posts’ widgets.
In een vergelijking met de Loop Builder van Unlimited Elements vind ik de mogelijkheden van de Loop Builder nogal beperkt. En kijkend naar de commentaren van andere Beta testers merk ik, dat ik niet de enige ben.
Op dit moment heeft nog steeds de Unlimited Elements versie van deze functie mijn voorkeur, maar laten we afwachten, wat het uiteindelijke resultaat wordt, want ik merkte ook, dat de makers van Elementor serieus willen luisteren naar mensen met goede suggesties.
Flexbox is ‘stable’
Ik heb al een aantal keren geschreven over de Flexbox in Elementor. In Elementor 3.8 krijgt Flexbox de status ‘Beta’ en ‘Stable’. ‘Beta’ wil in de taal van de Elementor Experiments zeggen, dat het voor wat betreft de userinterface niet meer zal wijzigen, maar nog geen deel uit zal maken van de ‘standaard functies’. Je moet het eerst aanzetten, als je het wilt gebruiken.
Stable wil zeggen, dat de gebruikers van Elementor geloven, dat je weinig tot niets te vrezen hebt, wanneer je dit gaat gebruiken.
De combinatie van ‘Beta’ en ‘Stable’ is eigenlijk uniek in de opleveringen van de Elementor experimenten tot nu toe. Want ‘Stable’ en ‘Standaard’ liepen altijd gelijk op.
Maar nu is er dus een ‘Stable’ experiment wat niet standaard geactiveerd wordt. Wat wil dat zeggen?
In de eerste plaats is dit een indicatie dat de makers van Elementor onderkennen dat het gebruik van ‘Flexbox’ niet zomaar het toevoegen van een nieuwe feature is. Het is een compleet andere manier van denken over siteontwerp. En iedere WordPress bouwer moet dat pad op zijn of haar eigen snelheid afleggen.
Maar wanneer jij er klaar voor bent, is ook Elementor 3.8 klaar voor Flexbox!
Remove kit
Site Kits maken al een tijdje deel uit van Elementor. Het is een mechanisme waarmee je een voorgedefinieerd ontwerp voor een site kan installeren, of een ontwerp wat je gemaakt hebt als zo’n kit te exporteren.
Heb ik bijvoorbeeld een siteontwerp, met kleurstellingen, fonts, en een aantal standaard pagina’s waar ik heel tevreden over ben, kan ik die zomaar op een andere site installeren.
Maar soms ‘bijt’ zo’n ontwerp met wat er al op die site aanwezig was. De enige manier om dat ongedaan te maken was tot nu toe het terugzetten van een backup voor ik de kit installeerde. Maar wat nu, wanneer ik geen backup zou hebben gemaakt?
Met ingang van versie 3.8 wordt bij het installeren van een nieuwe ‘site kit’ automatisch een versie van de site daarvoor opgeslagen. Bedenk wel, dit is alleen met betrekking tot de vormgeving en niet met betrekking tot de content van de site.
En op het moment, dat ik een bestaande sitekit wil verwijderen, ga ik terug naar de voorafgaande situatie (voor wat betreft de vormgeving). Geweldig!
Kanttekeningen
Op dit moment is de beta versie een beta versie en als zodanig zijn er nog een aantal serieuze problemen, die in de uiteindelijke versie opgelost zullen zijn. Wil je alvast de mogelijkheden zelf uitproberen, kan je een kopie van je eigen website nemen om als staging website te gebruiken.
Op die staging site -nooit op de live website- kan je vervolgens het ‘beta’ testen van Elementor activeren.
Ga hiervoor naar ‘Elementor -> Extra’ en onder ‘Versiecontrole’, kies je bij ‘Word beta-tester- voor ‘Inschakelen’.
Nogmaals, doe dit alleen op een staging website en liefst alleen op een locale versie van je website.
Wanneer te verwachten?
Maar wanneer mag je deze extra functies op je website verwachten? De makers van Elementor houden altijd een slag om de arm, maar op dit moment is de voorlopige publicatiedatum op 23 oktober 2022 gepland.
Een goede reden om deze wijzigingen ook mee te nemen in het WordXPression cursustraject van Elementor beginner naar aankomend expert.
Dus wanneer jij klaar bent met deze Elementor expert training, ben je ook helemaal op de hoogte van de nieuwste aanpassingen!
Blijf op de hoogte
Werk jij met Elementor, of heb je een Elementor website? Dan wil je zeker op de hoogte blijven. En de WordXPression blog is één van de meest gelezen blogs rond Elementor in het Nederlands taalgebied. Ben je een WordPress professional en blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief onder aan deze pagina.
Wist je trouwens dat WordXPression ook white label diensten aanbiedt aan andere WordPress professionals op basis van de WordXPression strippenkaart? Dus heb je een keer een helpend handje nodig, doe dan wat meer dan 30 WordPress professionals in de afgelopen twee jaar voor jou hebben gedaan en laat je ondersteunen op het gebied van Elementor, eCommerce, eLearning en andere dienstverlening, waaronder bijvoorbeeld ook kleine programmeer taken en technische trouble shooting.