Vijf titel ideeën voor je online cursus

| Vijf titel ideeën voor je online cursus

De eerste kennismaking met je lessen doet er toe

Wanneer je een online cursus ontwikkeld, dan is het niet alleen goed om stil te staan bij de inhoud van de cursus zelf, maar ook bij de presentatie van de titel. Je wilt immers niet -of juist wel?- rauw op het dak vallen bij je cursist, maar ook iets van een intro laten zien.

Dat kan op verschillende manieren en ik heb er vijf voor je op een rijtje gezet.

De ‘titel slide’.

Deze manier is denk ik wel de meest gebruikte manier en overigens ook de manier die ik in de meeste van mijn online trainingen gebruik. Doodgewoon omdat het makkelijk is en je er weinig extra voor hoeft te doen. Vrijwel ieder videobewerkingsprogramma heeft de mogelijkheid om een aantal frames te tonen met tekst en een achtergrond. En als je wat meer en mooier wilt, dan maak je gewoon een afbeelding in Photoshop of een ander beeldbewerkingsprogramma en toon je deze.

Het is eenvoudig en efficient.

Lower thirds

| Vijf titel ideeën voor je online cursus

Deze titels zijn vooral geschikt voor zogenaamde talking head video’s, maar doen het ook prima op andere videolessen. Je kent lower thirds waarschijnlijk wel van het journaal of bij praatprogramma’s. Wanneer een nieuwe deelnemer aan een discussie in beeld komt, komt er onder in beeld te staan wie het is en wat deze persoon doet. Tegenwoordig schuift dit vaak geanimeerd het beeld in.

Dit ‘effect’ wordt een ‘lower third’ genoemd omdat normaliter een dergelijke kennismaking in het laagste derde deel van het beeld getoond wordt.

De meeste videobewerkingsprogramma’s beschikken over ingebouwde functies om dit soort lower thirds te tonen en het is dus zeker de moeite waard om je hierin wat meer te verdiepen. Wanneer je op een dergelijke manier aan het begin van de les de cursusnaam en de titel van de les laat zien, maak je direct een professionelere indruk.

Een geanimeerde titel – De eenvoudige animatie

Een volgende mogelijkheid is te kiezen voor een geanimeerde titel. In een eerder blogartikel laat ik zien hoe je een eenvoudige animatie met Powerpoint kan maken. Het artikel spreekt eigenlijk helemaal voor zich.

Een geanimeerde titel – De professionele animatie

Wil je het een stuk indrukwekkender aanpakken, dan is er voor AfterEffects een keur aan templates beschikbaar waarmee je -indien je over dit programma beschikt- geanimeerde titels kan maken van een hoog niveau.

Enige tijd terug heb ik ‘Envato Elements‘ besproken, een site waar je -tegen betaling- letterlijk duizenden van dit soort animaties kan downloaden.

Bij de meeste van deze animaties is kennis van AfterEffects niet eens nodig, zolang je maar weet hoe je het programma op moet starten en hoe je een video vanuit dit programma moet genereren. Veelal is het voldoende om aan de hand van een meegeleverde handleiding bepaalde teksten te vervangen door jouw eigen teksten.

De ‘live titel’

Bij het maken van de cursus van de T-Shirt Academy wilde ik ‘iets anders’ doen met de titel van een les. Bij het nadenken hoe ik dit wilde doen, werd ik geïnspireerd door een recept wat ik vond op YouTube. De maker van deze video had als intro voor haar video een korte video met een gedekte tafel, haar gerecht op tafel en een menukaart met de naam van het gerecht.

Het recept viel overigens best tegen, maar het titel idee was geniaal.

Dus, dacht ik, laat ik eens iets vergelijkbaars doen. En uiteindelijk werd het een kort filmpje (10 seconden) waarop iemand met een t-shirt aan zichtbaar is. En op dat shirt staat de titel van de les.

Hieronder zie je het resultaat… een zestal titels uit lessen in de eerste paar weken op een rijtje gezet.

Interessanter is natuurlijk hoe jij een vergelijkbaar idee kan realiseren. Want hoogstwaarschijnlijk zal de online training die jij aan het ontwikkelen bent niet over t-shirts gaan.

Enkele ideeën dus:

  • Voor wat betreft een kookcursus kan je natuurlijk direct mijn inspiratie-voorbeeld implementeren.
  • Geef je een teken- of schildercursus of een andere creatieve cursus, is het voor de titel wellicht een goed idee een stilleven te maken met het onderwerp van de les en een canvas of vel papier met de titel hierop getekend of geschilderd.
  • Een cursus voor een muziekinstrument… Toon het instrument en de titel van de les op een muziekstandaard.

Kortom mogelijkheden genoeg. En geef je een totaal andersoortige cursus, voel je vrij om hieronder om advies of inspiratie aan mij of de andere lezers van deze blog te vragen. Wie weet hoe leuk straks ook jouw intro kan worden.

Aan de slag met je training…

En wil je aan de slag gaan met het ontwikkelen van je eigen online training, weet dan dat de ‘Online Training Totaal’ workshop speciaal ontwikkeld is om jou van de eerste stappen tot de complete afronding te begeleiden. Een praktische serie workshops voor degene die in het komende half jaar zijn of haar training online wil zetten.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht