LMS of ELO, Courseware voor WordPress
Update maart 2020 :Dit artikel is op dit moment al weer meer dan vijf jaar oud en in vijf jaar kan er veel veranderen. Voor een meer recent vergelijk tussen WP Courseware en LearnDash verwijs ik je graag naar het nieuwe productvergelijk tussen WP Courseware en LearnDash
Iets meer dan een jaar geleden heb ik voor het eerst iets geschreven over WP Courseware. Toen vergeleek ik het nog met een gerelateerd product, LearnDash. Inmiddels is het mij meer dan duidelijk dat WP Courseware met kop en schouders boven andere WordPress Learning Management Systemen uitsteekt. Als er iets is, waar de makers van het product goed in zijn, dan is het luisteren naar de wensen van de gebruikers. En in het afgelopen jaar heb ik heel wat wensen laten horen aan de makers Ben en Nate. Veel van deze wensen zijn in de recent nieuw verschenen versie gehonoreerd. Het enige wat wel jammer is, is dat met de recente 3.0 versie de prijzen van deze plugin ook aanzienlijk zijn gestegen.
Een Electronische Leeromgeving
Maar wat moet je met een Learning Management System of een Electronische Leer Omgeving? Heb jij dat als ondernemer nodig? De eerste vraag is dan natuurlijk, wat nu eigenlijk je product is. Verkoop jij waterfilters, gestroomlijnde fietsbellen of slankmakende slagroomsoezen, dan mag je dit artikel overslaan. Behalve dat er misschien enige vermakelijkheidswaarde in zit, zal je verder niets tegenkomen wat echt iets toevoegt aan jouw kennis. Maar op het moment dat jij bezig bent met de planning van je membership site, dan zou WP Courseware net die ontbrekende schakel in jouw ketting kunnen zijn, waar je eigenlijk naar op zoek was.
Voetangels en klemmen
In de eerste helft van dit jaar heb ik je gewaarschuwd, in welke valkuilen je kunt stappen, wanneer je begint met een membership site. En geloof me, dit zijn heel reële problemen. Ik heb de afgelopen jaren tientallen mensen geholpen die op de één of andere manier ‘vastgelopen’ waren met de membership site. Die hadden ze in een enthousiaste bui tijdens een marketing training van één van de grote namen hadden aangeschaft. Een groot probleem is vaak het ontbreken van een leerdoel.
Heel enthousiast probeer jij jouw kennis over te brengen op je potentiële klant. Dit zonder er eerst bij na te hebben gedacht, wat de kennis is, die je op hem over wilt brengen. Minstens net zo belangrijk, hoe jij deze kennis ook daadwerkelijk kunt toetsen.
WP Courseware dwingt je als het ware na te denken over de structuur. Dit doet men door de stof in cursussen, modules en eenheden op te delen. En ieder onderdeel kun je beëindigen met een toets. Hierdoor kan de cursist ook controleren of hij zich deze kennis ook eigen heeft gemaakt. Het aardige van de nieuwste versie van WP Courseware is echter, dat deze ’toets’ nu ook een stuk professioneler opgepakt kan worden. Je kunt bijvoorbeeld zogenaamde ‘vragenpools’ maken, waarvan bij de test een willekeurig aantal (random) vragen zal worden aangeboden. Hiermee voorkom je dus, dat je niet de lesstof, maar het vermogen van je cursist de antwoorden op de vragen te onthouden, test.
Geen membership systeem
WP Courseware is geen ‘membership plugin’. Zoals al aangegeven in mijn artikel van vorig jaar, ‘rijdt’ WP courseware mee op de rug van een membership site om betaalde toegang mogelijk te maken. Dat kunnen er verschillende zijn. Ook is sinds enige tijd een koppeling met WooCommerce mogelijk. Hierdoor is het eenvoudig geworden toegang te krijgen via iDEAL via éénmalige betalingen.
Content dripping
Wat WP Courseware ook beslist niet doet is het ‘drippen’, het geleidelijk beschikbaar stellen, van de content *). Mijn eigen ervaring is echter, dat het succes van online trainingen vaak afhankelijk is van het feit dat het niet in periodieke lessen wordt aangeboden! De meeste trainingsprogramma’s die ik van klanten ken, zijn de programma’s waarbij de cursist direct toegang krijgt tot alle stof. Je wilt immers in je eigen tempo aan de slag gaan. Je wacht immers niet graag dagen of weken op een volgende les. En laat WP Courseware hier nu heel geschikt voor zijn!
Wanneer jij serieus denkt over het ontwikkelen van een online lesprogramma, durf het idee van een ‘membershipsite’ met maandelijkse lessen los te laten en kijk eens serieuzer naar Learning Management Systemen. Er gaat een wereld voor je open!
*) In latere versies van Courseware is dit wel ingebouwd!