Betalen voor plugins… wat is daar op tegen?

Gratis plugins – Nederlanders zijn er dol op!

plugin goudWordPress is gratis. Daarnaast zijn er duizenden thema’s voor WordPress beschikbaar, die ook gratis zijn. Tenslotte zijn er ook nog eens tienduizenden plugins waar je niets voor hoeft te betalen. Je kunt dus helemaal gratis zelf je website in elkaar knutselen. Is dat niet geweldig!

Als WordPress professional zou ik nu natuurlijk met een betoog moeten komen, waarom je beter geld aan mij uit kunt geven, dan dit allemaal zelf te doen. Maar eigenlijk wil ik jou daar helemaal niet van overtuigen. Als jij zelf een professionele site kunt maken, moet je het zeker doen. En ik moet eerlijk zeggen, dat ik tientallen klanten heb, die dat ook prima kunnen. Alleen voor die paar dingen die ze zelf niet kunnen hebben ze een support strippenkaart. En dat werkt prima voor hen… en voor mij.

Wat losse reflecties

Open Source is een geweldig systeem. Maar het staat of valt bij de mogelijkheid van de makers om er ook geld mee te verdienen. Nu, midden in de zomervakantie, eens een keer een artikel wat niet direct over WordPress zelf gaat… maar mijn reflecties over gratis en betaalde plugins.

Goedkoop is duurkoop… of niet?

Een Nederlands spreekwoord zegt, dat goedkoop duurkoop is. Als dat zo is, dan moet een gratis systeem als WordPress wel heel erg tegenvallen, dacht je niet? Niets is echter minder waar. Een aantal jaren gelden hebben twee software reuzen (Microsoft en Google) tevergeefs Matt Mullenweg geprobeerd over te halen ‘WordPress’ te verkopen… en de bedragen die genoemd werden hadden 9 nullen voor de komma! Dit zouden de bedrijven niet geboden hebben, als de software ‘niets waard’ was. WordPress is niet gratis! Het is onbetaalbaar!

Waarom moet ik soms toch betalen?

Het nadeel van zoveel gratis goeds is dat we snel denken, dat we er recht op hebben, dingen gratis te krijgen. Wat we echter vaak vergeten, is dat onze website het middel is, waarmee we geld hopen te verdienen. Een plugin of thema moet je dan ook nooit waarderen op wat het kost, maar op wat je verwacht, dat het voor je oplevert. Een klant van mij heeft het eens prachtig verwoord: Als ik een bedrag niet neer wil tellen voor een product of dienst, betekent dat in feite, dat ik twijfel aan de mogelijkheden, dat het product of dienst mij daadwerkelijk wat op zullen leveren. Als ik overtuigd ben, dat het mij iets oplevert, dan leen ik desnoods geld. Maar heb ik hier enige twijfel over, dan is zelfs 10 euro een groot bedrag.

Is er ook een betaalde versie van?

Een andere klant van mij is een echte ondernemer. Zij verdient een groot deel van haar inkomen direct via haar website en wat zij inmiddels heeft gemerkt, is dat het vaak beter is wel voor een plugin te betalen. Want in de praktijk is het vaak zo, dat een gratis plugin of een ‘uitgeklede versie’ van een plugin is waar je toch voor moet betalen (en dan ook extra functies krijgt), of  dat de plugin op een gegeven moment ophoudt ondersteund te worden. En zelfs als hij ondersteund wordt, en je hebt een probleem, duurt het vaak lang (de programmeur van de plugin verdient zijn brood immers niet met de plugin) voor je wordt geholpen. Aangezien zij er van houdt, snel en direct geholpen te worden, betaalt zij liever voor een plugin, dan dat ze een gratis plugin moet gebruiken.

En nog iets ongerijmd…

Wij Nederlanders kunnen ons soms wat ongerijmd gedragen. Ik heb klanten, die er geen moeite mee hebben om mij honderden of duizenden euro’s te betalen voor hun website, maar wanneer ik bijvoorbeeld vertel dat de Pronamic plugin voor iDEAL (die op dit moment 39 euro per jaar kost) aan te bevelen is boven een andere betaal plugin, omdat je betaalsysteem op je website geld kost, als het niet goed werkt en mijn ervaring met de Pronamic jongens is, dat ze prima service bieden… moet men toch even over die 39 euro nadenken. En ik moet eerlijk zeggen, dat ik in het begin van mijn bedrijf eenzelfde houding had: Liever ingewikkeld zelf lopen knutselen in PHP om iets voor elkaar te krijgen (wat mij uren kostte), terwijl ik voor een paar tientjes een plugin kon kopen die hetzelfde en meer deed.

Het leven is goed!

WordPress is een prachtig systeem waar Matt en collega’s gelukkig -ondanks dat het niets kost- genoeg geld kunnen verdienen. Maar het feit dat er zoveel gratis wordt gegeven, wil nog niet zeggen, dat we er recht op hebben plugins en thema’s gratis te krijgen en nog minder dat de makers die er geld voor vragen fout bezig zijn. Beoordeel een plugin niet op zijn prijs… maar op de mogelijkheid, dat hij jou geld oplevert en het risico wat je hebt, als hij plotseling faalt… en er niemand is om je te helpen…

In zo’n geval, kan goedkoop inderdaad duurkoop zijn.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Flinke kortingen op cursussen van WordXPression.