Blended Learning – Online en offline leren in een juiste mix…
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen : Blended Learning is een nieuw modewoord, niets meer, niet minder. Vroeger, toen ik nog op school zat noemden we het gewoon ‘huiswerk’. Het enige verschil met ‘Blended Learning’ is dat ik mijn boek open moest slaan. De ‘blended learning’ student doet hetzelfde met zijn laptop.
In dit artikel wil ik wat serieuzer ingaan op Blended Learning. Dit artikel maakt deel uit van een serie van artikelen die binnenkort over Online Leersystemen zullen verschijnen. In deze artikelen spits ik mij in het bijzonder toe op WP Courseware.
Blended Learning is een combinatie van online en offline leren. Dit kan in principe op twee manieren. De eerste manier lijkt op het klassieke ‘schoolvoorbeeld’ wat ik in de eerste alinea heb gegeven. Je gaat naar een cursus of training en thuis krijg je daar de mogelijkheid om verder te studeren. Je kunt vaardigheden te testen en je voor bereiden op de volgende ‘live les’.
Online leeromgeving met praktijk sessies
Bij de tweede manier, is niet de ‘live’ les, maar juist de online leeromgeving die centraal staat. Je studeert binnen de online leeromgeving en krijgt de mogelijkheid om -al dan niet facultatief- aanvullend deel te nemen aan een aantal lezingen, workshops of andersoortige lessen.
Wanneer je op de één of andere manier werkzaam bent in de trainings branche kan een Learning Management System op diverse manieren een goede aanvulling op je dienstverlening vormen. Allereerst is een online cursus natuurlijk een ‘risicoloze’ kennismaking met jou en je product. In ‘Verleid je Klant’ heb je natuurlijk gelezen over het gratis e-boek, maar laten we eerlijk zijn: Verleid je Klant is uit 2012 en het idee van dat gratis e-boek is ook aan vernieuwing toe! Een online training, inclusief een korte quiz is natuurlijk een prima kennismaking met jou. Een goede manier om mensen over de drempel te helpen om naar je ‘live’ trainingen te komen, of om online vervolgtrainingen af te nemen.
Blended Learning kan ook ideaal zijn, om een groter publiek te kunnen bereiken. Stel: Je geeft nu een training die in totaal 10 cursusdagen omvat. Je weet, dat er een groter aantal mensen is geïnteresseerd, maar helaas… je tijd is beperkt. Tijdens de trainingen is de persoonlijke interactie echter zo belangrijk, dat het vrijwel niet mogelijk is, de trainingen online te geven… of toch wel?
Het is allemaal interactie
Vrijwel iedere training bestaat uit een deel ‘droge stof’, waar je gewoon doorheen moet (soms wat minder droog, maar dan nog…) en een stuk waar de onderlinge interactie heel belangrijk is. Ik merk het tijdens mijn eigen trainingen: Mijn cursisten zijn vrijwel altijd een inspiratie voor elkaar!
Wanneer je echter in staat bent, om die interactie en de droge stof wat van elkaar te scheiden. Dan kun je je training opsplitsen in een deel online en een deel ‘live’. Kun jij dit bijvoorbeeld opsplitsen in 5 klassikale lessen en 5 ‘online modules’, dan heb je nog steeds diezelfde training, maar heb jij 5 dagen extra voor een volgende groep!
Een Learning Managent System als ‘WP Courseware‘ is ideaal voor het opzetten van het online deel van een ‘Blended Learning’ aanpak. In combinatie met bijvoorbeeld H5P kun je die meerwaarde nog verder verhogen!
[text-blocks id=”courseware”]