En vandaag gooien we het Internet plat – Flat design… modegril of?

Flat design: De diepgang zit hem in de content

Laten we heel eerlijk zijn: Webdesign is aan modegrillen onderhevig. Een website uit 1992 kan niet meer in 2014 en zelfs sites van voor 2011 zien er vandaag de dag ‘gedateerd’ uit. Is er echt iets mis met deze sites? Niet perse (in veel gevallen wel, maar dat is een serie blogartikelen apart), maar je ziet gewoon, dat de site ‘niet van deze tijd’ is. Iedere paar jaar veranderen inzichten over wat ‘modern’ en wat ‘bezoekersvriendelijk’ is.

Flat designVandaag de dag is ‘Flat design’ in. En het lijkt allemaal begonnen te zijn met Microsoft en Windows 8. Toen duidelijk werd, dat de ‘wapenwedloop’ tussen Apple en Microsoft voor de meest flitsende grafische interface nooit gewonnen zou kunnen worden, besloot Microsoft het over een andere boeg te gooien en alles juist om de eenvoud te laten draaien. En hoe afschuwelijk anders Windows ineens ook werkt: Het is een goede zet geweest, omdat het aansluit bij een stroming binnen het webdesign die ook af wil van de overbodige ‘frutsels’ aan de websites. Die de slagschaduwen, 3D effecten en andere grappige grafische grollen goed zat is en terug wil naar de basics… nou ja, niet helemaal, want een ‘basic’ HTML pagina heeft geen webbouwer en grafische designers nodig en we willen onszelf natuurlijk niet helemaal overbodig maken.

Maar bij ‘Flat Design’ draait het er helemaal om, dat de webpagina eenvoudig en ‘flat’, vlak, wordt gehouden. Geen 3D knoppen, geen schaduweffecten en simpele afbeeldingen. Een knop kan bijvoorbeeld heel goed alleen een gekleurd vlak met een anders gekleurde tekst zijn. Waarom is er een 3D effect nodig?

8-1Maar Flat design is meer dan het ‘vlak’ maken van je pagina’s. Ook de content zelf dient zich tot de ‘core’ te beperken. Dus geen lange salespagina’s, maar eenvoudige pagina’s met goed leesbare en duidelijke teksten. Of liever nog: Maak en houd het visueel: Flat design is communicatie voor lezers die niet van lezen houden! Bij Flat design horen infographics… eenvoudige afbeeldingen die in weinig woorden en met veel plaatjes complexe concepten simpel maken. De homepage is hoofdzakelijk een verzameling ‘kernpunten’ die de bezoeker uit moeten nodigen door te klikken naar vervolgpagina’s.

TabletMaar waarom is een flat design zo krachtig? Het zal je niet ontgaan zijn, dat het Internet niet exclusief via computers bezocht wordt. Tegenwoordig gebruiken we onze telefoons en tablets ook om op het Internet rond te dolen. Een ‘flat design’ is meestal ook een ‘fluid design’, met andere woorden een design wat zich makkelijk aan weet de passen aan het formaat van het scherm waarop we het bekijken. Bovendien leent de beknopte, sterk visuele informatie zich beter tot het gebruik om een klein scherm als dat van een mobiele telefoon.

Het is even wennen

In een beweging waabij sites steeds ‘fraaier’ en grafisch gezien complexer moesten worden, is een ‘flat design’ even wennen. Het succes van het ontwerp is vaak afhankelijk van de vraag hoe consequent het is doorgevoerd. Een ‘flat design’ met -bijvoorbeeld- semi transparante 3D ‘social media’ knoppen komt minder overtuigend over. Ook het gebruik van foto’s en illustraties in de blog moeten goed passen bij de basis van het ontwerp.

Bovendien hebben ‘platte websites’ vaak een ‘retro’, ‘vintage’ of ouderwetse uitstraling. Dit moet natuurlijk passen bij je doelgroep!

 

Flat design is meer dan een ‘leuke weergave’ van je website, het is een huisstijl. Een stijl die terug wilt laten komen in je logo (een logo met een 3D effect, hoge mate van detail of kleurverlopen leent zich minder goed voor deze stijl), visitekaartje, de omslag van je e-boek en andere ‘uitingen’ van je identiteit.

Wat vind jij van deze ontwerp stijl? En hoe blijvend denk jij dat het zal zijn? Kun je jouw site in een dergelijke stijl voorstellen? Ik lees jouw mening graag in het commentaar hieronder.

Wanneer jij je website in een Flat Design wilt laten bouwen, kan je ook prima bij WordXPression terecht. Een ‘Flat’ website past ook prima in de hele WordPress XPress aanpak. Genesis, het raamwerk wat gebruikt wordt voor de realisatie van WordPress XPress sites, leent zich ook prima voor deze stijl van ontwerpen. Heb je interesse, neem dan eens geheel vrijblijvend contact op.

 

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht