One Page to bind them all – De Kracht van een Single Page Website
De kinderen van de bakker eten oud brood en mijn eigen websites krijgen niet altijd dezelfde aandacht als de websites van mijn klanten. Als het om mijn company website gaat, dan krijgt deze nog voldoende aandacht, maar de websites voor mijn hobbies zijn vaak stiefkindjes. Maar over enkele weken is dan eindelijk als het goed is mijn website voor mijn hobby fotografie klaar.
Wat anders is aan deze website is dat het een zogenaamde Single Page Website is. In eerste instantie zou je misschien denken, dat een single page website slechts uit één pagina bestaat, maar niets is minder waar. Vanwaar dan deze verwarrende naam. Om dit duidelijk te krijgen, kijken we allereerst naar het doel van zo’n website.
Goed voor mobiel
Een Single page website is primair bedoeld om de mobiele gebruiker tegemoet te komen. Zelfs wanneer je over een snelle 4G verbinding beschikt, duurt het laden van een webpagina altijd nog wel even. Als je dus veel heen en weer moet navigeren op een website, kan dit op een telefoon wat lastiger zijn. Het bijzondere aan een single page website is de homepage… en het menu op deze pagina.
Het standaard gedrag van een menu ken je natuurlijk: Je klikt op een item en de pagina wordt geladen. Waarschijnlijk ben je ook bekend met een ander fenomeen: het ’tekstanker’. Een ‘anker’ is een deel in de pagina waar afzonderlijk heen genavigeerd kan worden binnen de pagina zelf. Je kent het valt wel in de vorm van een opsomming van de letters van het alfabet boven aan een pagina. Als je op een letter klinkt ga je naar de namen of begrippen op die pagina die met die letter beginnen. Of een verwijzing in de algemene voorwaarden. Als je klikt op de term ‘artikel x punt y’ dan ga je direct door naar dat artikel.
Het menu in een Single Page Website werkt op eenzelfde manier. Wanneer je op een menu-item klikt, dan laad je geen nieuwe pagina, maar ‘schiet’ je naar een sectie op de homepage waar meer wordt uitgelegd over dat specifieke menu-item. Door deze sectie een andere kleur of achtergrond-afbeelding te geven, krijg je de indruk dat je ‘doorschiet’ naar een andere pagina.
Snelle interactie
Het voordeel is duidelijk. De homepage wordt in zijn geheel geladen. Het menu geeft je de mogelijkheid makkelijk van sectie naar sectie te navigeren. Per sectie krijg je een beknopte samenvatting over wat je bij dat item kunt verwachten. Deze samenvatting kan visueel of tekst zijn. Vanuit de sectie zelf kun je door middel van een ‘lees meer’ knop doorklikken naar meer informatie over dit onderwerp op een andere pagina… en op deze pagina zul je ook een ander – meer traditioneel – menu aantreffen.
Voor de mobiele gebruikersvriendelijkheid van je website is dit natuurlijk ideaal, maar het kan ook voor je traditionele website een krachtig instrument zijn. De bezoeker leest als het ware eerst de samenvatting van wat je allemaal te bieden hebt en beslist dan waarover hij meer wil lezen.
Vaak is een Single Page Website ook uitgevoerd in ‘Flat Design‘… dit omdat zowel Flat Design als Single Page beide bedoeld zijn om je site ‘mobiel vriendelijker’ te krijgen.
Waar moet ik op letten bij zo’n Single Page Website?
Veelal wordt een website ’top down’ gebouwd. Je begint met een idee voor de homepage en stapje voor stapje bouw je de website uit door er meer pagina’s aan toe te voegen. Bij een Single Page website werk je eigenlijk precies andersom. Je weet al precies welke informatie je aan wilt bieden. Alle pagina’s heb je eigenlijk al ‘op zijn plaats’, voor je de homepage samen gaat stellen. De individuele secties van de homepage zijn immers samenvattingen van de pagina’s waar ze heen verwijzen. Ook moet er aandacht besteed worden aan de volgorde waarin de pagina’s gepresenteerd worden. De individuele secties moeten makkelijk leesbaar zijn, maar ook in een volgorde staan die logisch is. De bezoeker leest het immers als een enkele pagina.
Welke websites zijn geschikt voor een Single Page?
Niet iedere website is geschikt om in het model van een ‘Single Page’ gebouwd te worden. De meeste websites die een product of dienst aanbieden zijn echter uitermate geschikt om op deze manier te worden ontworpen.
Jouw site bouwen als een Single Page Website is ook mogelijk in het kader van een WordPress XPress website. Er wordt alleen voor je daadwerkelijk kunt beginnen iets meer voorwerk verwacht van jouw kant. Heb je interesse in een Single Page website, laat dit dan op voorhand even weten.