Dit blogartikel is al wat ouder en nog steeds geldig, maar ik wil er toch even op wijzen, dat bij het gebruik van Elementor Pro er betere manieren bestaan om flexibele sidebars te krijgen.
Leren werken met Elementor? Dat kan ook. Kijk eens naar de Basiscursus Bouw Zelf je WordPress Website met Elementor Pro.
Flexibele widgetareas voor meer betrokkenheid
In een grijs verleden heb ik een keer geblogd over de Custom Sidebars plugin. Een geweldige plugin, wanneer je de behoefte hebt om de sidebars op je pagina’s af te kunnen wisselen. Helaas is deze plugin al weer een tijdje terug flink onder het mes gegaan en zijn enkele opties, die eerder wel voorkwamen, uit de plugin verdwenen.
Maar even in het kort: Waarom zou je de behoefte aan wisselende sidebars kunnen hebben?
Wanneer we een site bekijken concentreren we ons op de content, de meest belangrijke inhoud op de site. Sidebars (of meer correct widgetareas, want tegenwoordig staan ze niet alleen aan de zijkanten van de pagina, maar kunnen bijvoorbeeld ook in de footer voorkomen) worden minder bekeken: Na een paar pagina’s weet je immers wat er in staat. Toch is een sidebar een prima gelegenheid om de bezoeker langer op de site geïnteresseerd te houden: als hij daar informatie tegenkomt, die hem interesseert zal hij eerder doorklikken. En langere sitebezoeken leiden tot meer conversie, een lagere bouncerate en hogere Google scores…
De beste manier om een bezoeker betrokken te houden is in de sidebar die informatie te tonen die op dat moment inhoudelijk relevant is. Bijvoorbeeld door op de pagina’s met blogberichten in de sidebar relevante informatie te zetten met betrekking tot de blog (zoals recente blogberichten, recente commentaren, enkele oudere ‘random’ blogberichten en de categorieën en een tagwolk), op de ‘winkel’ pagina -indien het bijvoorbeeld een woocommerce webwinkel betreft- het winkelwagentje, de meest recente en meest gekochte producten en speciale aanbiedingen en wanneer je pagina’s met evenementen hebt, widgets die hier interessant voor zijn. Daarnaast wil je natuurlijk op iedere pagina de mogelijkheid laten zien om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.
Je kunt de betrokkenheid zelfs nog verder verhogen, indien je in de sidebar niet alleen naar vorm (blog, winkel etc), maar ook naar inhoud de sidebar(s) varieert: Stel, je hebt een modewinkel. In je blog-categorie over ‘Kindermode’ toon je niet alleen de eerdergenoemde zaken voor de blogpagina’s, maar bijvoorbeeld ook de meest recent toegevoegde producten in de winkel-groep ‘Kindermode’. En op de winkelpagina’s toon je niet zomaar de aanbiedingen, maar alleen de aanbiedingen in de groep ‘Kindermode’.
Standaard gaat WordPress hier niet zo goed mee om: Je thema heeft één of meerdere sidebars, maar altijd zal dezelfde inhoud getoond worden. Op een gegeven moment treed er gewenning in en je bezoeker zal niet eens meer kijken naar de inhoud: Hij kent dit immers al. Gelukkig kwam er al snel een plugin om dit probleem op te lossen : Custom Sidebars.
Sinds 2011 heb ik deze plugin met grote tevredenheid voor mijzelf en mijn klanten gebruikt. Tot het beheer van deze plugin door WPMUDEV werd overgenomen en ze enkele grote veranderingen in de gebruikersinterface doorvoerden. Ineens waren een aantal opties, die ik met name voor WooCommerce sites gebruikte- verdwenen! En omdat deze opties tot aantoonbaar meer betrokkenheid van de webwinkelbezoeker leidde, zag ik dit als een grote tekortkoming. Op zoek dus naar een alternatief.
En dat alternatief is niet alleen gevonden: Deze alternatieve plugin bleek mogelijkheden te bevatten, waarbij ik met Custom Sidebars niet eens van kon dromen! Deze plugin heet Content Aware Sidebars. Na installatie is het even opletten: De naam van de plugin wordt ‘meevertaald’, in het overzicht zul je hem dus als ‘Inhoudsafhankelijke Sidebars’ terugvinden, als je de Nederlandse WordPress versie gebruikt.
Na installatie verschijnt er in je dashboard menu de nieuwe optie ‘Sidebars’. Kies je daar voor ‘Nieuwe sidebar’ dan krijg je hier een scherm, wat in eerste instantie heel onoverzichtelijk over kan komen (ook omdat reclame voor de Premium versie midden in het scherm staat).
Je begint in ieder geval met deze plugin een naam te geven. Dat doe je ‘Titel’ veld bovenin de pagina. Daarna scroll je een eindje naar beneden om de reclame te ontlopen.
Je begint met het definiëren van ‘Conditiegroepen’. Een conditiegroep geeft namelijk aan, wanneer de sidebar getoond mag worden. Je klikt in de middelste kolom daarom op ‘Voeg nieuwe groep toe’.
Links op het scherm zie je een lange rij met ‘soorten content’ op je website. De kolom begint met ‘Statische pagina’s’ en afhankelijk van geïnstalleerde plugins komen daar nog ‘Media, Berichten, Pagina’s’ en andere waarden in voor. Klik je op één van deze kopjes (bijvoorbeeld berichten) zie je alle voorkomende items (in het geval van berichten, alle blogberichten). Door deze aan te klikken en daarna op ‘Voeg toe aan groep’ te klikken, zal de conditie aan de conditiegroep worden toegevoegd. Kies ik bijvoorbeeld voor ‘Categorieen’ en een bepaalde categorie (Plugins bijvoorbeeld), dan zal de conditie ‘Categorie is Plugins‘ gaan gelden voor deze sidebar: Wat ik er ook mee wil, het gebeurt alleen in de categorie ‘Plugins’.
Zijn we klaar met de voorwaarden te bepalen, dan kunnen we in de rechterkolom kiezen wat we verder willen doen.
De eerste instelling is ‘Opties’. Hier kan ik aangeven of ik de sidebar wil activeren op overzichtpagina’s (Archief), alleen op detailpagina’s (Singular) of op beide.
In de instelling ‘Locatie’ kies ik vervolgens, waar ik de sidebar wil plaatsen en hoe ik dat wil doen. De voor ons relevante opties zijn ‘Vervang’ en ‘Samenvoegen’. In het geval van ‘Vervang’ zal de sidebar die ik er onder kies (Eén van de thema sidebars) worden vervangen door deze sidebar. Kies ik voor ‘Samenvoegen’, dan zal de nieuwe sidebar worden toegevoegd aan de thema sidebar.
In het tweede veld van de ‘Locatie’ kies je dus de thema sidebar waar de actie ‘Vervang’ of ‘Samenvoegen’ op moet worden uitgevoerd.
Kies je voor ‘Samenvoegen’, is het nog van belang om te weten, hoe je het wilt samenvoegen: Moet de nieuwe sidebar boven of onder de themasidebar worden geplaatst.
Tenslotte krijg je nog een optie om een prioriteit te kiezen: Indien er meerdere sidebars voor een bepaalde pagina aan een regel voldoen, welke sidebar moet er eerst ‘afgehandeld’ worden?
Conclusie
Content Aware Sidebars is een goede vervanging voor ‘Custom Sidebars’. Helaas heeft de huidige versie nog niet de gebruikersvriendelijkheid die de oude versie van ‘Custom Sidebars’ had (in de nieuwe versie is deze gebruikersvriendelijkheid ook ver te zoeken), maar door de extra opties die er geboden worden door sidebars ook samen te kunnen voegen, is deze plugin toch zeer het overwegen waard.