Vijf tips die je WordPress website (gegarandeerd) sneller maken.
Een klacht die ik terecht nogal eens over WordPress te horen krijg, is dat WordPress traag kan worden. En dat is ook zonder meer waar! WordPress is een vrij complex systeem (en dat is om het werken daarmee voor jou zo eenvoudig mogelijk te houden) en het kan nogal eens gebeuren, dat WordPress heel traag wordt. Gelukkig zijn er ook oplossingen, om deze traagheid te bestrijden.
De juiste host kiezen!
Wanneer je het Internet met een digitale snelweg zou willen vergelijken, dan vind ik het zorgwekkend, hoeveel ondernemers met een Zastava, Lada of Trabant genoegen nemen! Natuurlijk hoeft niet iedereen BMW te rijden, maar persoonlijk zou ik mij veiliger op de digitale snelweg voelen met het equivalent van een Japanse middenklasser. Te veel ondernemers kiezen voor hosting van hun website een partij die wel goedkoop, maar niet voordelig is! Ik maak het helaas maar al te vaak mee, dat klanten 24 uur of langer offline zijn, omdat hun hostingpartij uitsluitend per email bereikbaar is! In het verleden heb ik zelf hostingdiensten aangeboden, maar hier ben ik meer gestopt, omdat ik als hostingpartij niet de bereikbaarheid en dienstverlening kan waarborgen, die jij verdient! En dat is bijvoorbeeld de reden, dat ik geen hosting meer aanbiedt, maar geïnteresseerde klanten graag doorverwijs naar Ermis (een betrouwbare Japanse Middenklasser) of Savvii (een BMW topmodel). Beide bedrijven die naast betrouwbare hosting een goede telefonische bereikbaarheid en een top dienstverlening kunnen garanderen.
Het aantal externe diensten beperken
Social media is in… maar iedere site die je buiten jouw eigen site bezoekt, zorgt er voor, dat het langer duurt om jouw pagina op te bouwen. Je moet het zo zien: Vanuit jouw pagina wordt contact gezocht met enkele (druk bezochte) servers die allemaal informatie voor jouw site aan moeten leveren. Een eenvoudige widget met de mensen op Facebook die jouw pagina’s liken, kost al snel 0.5-2 extra seconden om jouw pagina op te bouwen, afhankelijk van de drukte op Facebook. En het verwijderen van die o-zo populaire JetPack plugin die allerlei ‘leuke speeltjes’ beschikbaar stelt op jouw site levert je al snel 1-2 seconden snelheidswinst per pagina op.
Beperk de koppeling met externe diensten tot de noodzaak… en ervaar je snelheidsproblemen, gooi deze diensten er als eerste uit!
Afbeeldingen in de juiste grootte gebruiken
Gelukkig kom ik het niet vaak tegen… maar soms! In het kader van de support strippenkaart kreeg ik het verzoek van een klant om eens kritisch naar zijn site te kijken om hem te versnellen. Hij was niet vooruit te branden. De belangrijkste oorzaak was na een paar minuten al opgelost: Op iedere pagina werd een afbeelding als achtergrond gebruikt. Deze afbeelding was ruim 5MB. Het WordPress Thema zorgde er netjes voor dat het bestand visueel kleiner werd en netjes op het scherm paste, maar de afbeelding was 3x breder dan het breedst denkbare scherm! Door de afbeelding te verkleinen en in de instellingen de compressie iets te verhogen, was het uiteindelijke bestand bijna 20x kleiner dan het origineel. Je kunt je voorstellen, wat dit voor snelheidswinst opleverde!
Niet teveel plugins gebruiken en gebruikte plugins in geval van problemen selectief activeren
Soms sta ik verbaasd wat nieuwe klanten ‘in huis’ hebben… of wat bestaande klanten spontaan zelf installeren. Drie plugins voor facebook, Twee voor Twitter, drie verschillende MailChimp plugins en dan ook nog eens 4 plugins om… Het gemak om zelf zaken in WordPress te installeren is soms toch iets te groot. Je kunt een goede snelheidswinst behalen, door kritisch te kijken welke plugins er echt nodig zijn. Blijf je er nog veel overhouden (Een meertalige website met WooCommerce waarop je online trainingen via WP Courseware wilt verkopen heeft nu éénmaal aardig wat krachtige plugins nodig), dan kun je overwegen om deze selectief te activeren. Meer info hierover vind je in het artikel ‘Een Wondermiddel bij WordPress Plugin Problemen‘.
(WordPress) Caching gebruiken
Er zijn diverse Caching plugins voor WordPress beschikbaar, waarvan WP SuperCache misschien wel de bekendste is. Iedere keer wanneer er een pagina wordt opgebouwd, dan moet WordPress iedere keer weer allerlei informatie uit de database halen en dit ‘mixen’ met de instructies in je thema’s en plugins om tot een eindresultaat te komen. Wat een caching plugin in principe doet, is dit periodiek uit te voeren, maar het resultaat wordt daarna tijdelijk (voor bijvoorbeeld een uur) opgeslagen. Komt er later iemand die dezelfde informatie wil, dan wordt de pagina niet opnieuw opgebouwd, maar vanuit de cache geserveerd. Wanneer je kiest voor hosting bij Savvii zit er al supersnelle server-caching ‘inbegrepen’ bij de hosting.
Wat weinig zoden aan de dijk zet – WP Clean up
Er is een aantal plugins wat allemaal iets met ‘WP’ en ‘Clean’ in de naam heeft. Zoals je weet houdt WordPress een versie-historie bij van de blogposts en de pagina’s en deze versies worden opgeslagen in de database. Deze cleanup plugins verwijderen oude versies en andere irrelevante informatie uit de database. Tenzij je over een site beschikbt met honderden tot duizenden blogposts en pagina’s, zal dit echter niet tot merkbare verbeteringen van je performance leiden. Leidt dit op een kleine site wel tot verbeteringen, geloof mij dan, dat het hoog tijd is om van host te wisselen: Indien database-vraagstellingen op een kleine database al veel tijd kost, dan is er echt iets mis met de hoster zelf. Voor grotere sites kan het heel verstandig zijn wel regelmatig een cleanup plugin in te zetten. (‘regelmatig’ in mijn geval is éénmaal per jaar. Met ruim 100 pagina’s en ruim 200 blogposts, plus een groot aantal malen, dat ik content herschrijf, ben ik in staat om op jaarbasis de database ongeveer 4x groter te krijgen dan strikt noodzakelijk. Ik heb er geen meetbare snelheidswinst door, maar wel een ‘opgeruimd gevoel’).
Samenvatting
De punten hierboven staan in de volgorde waarin de uitvoering hiervan ook het meeste effect zal hebben. Een betere hostingpartij heeft bijvoorbeeld vrijwel altijd een direct merk- en meetbaar effect. Verstandig met je afbeeldingen omgaan komt daarna… wil jij dus de snelheid van je website verbeteren is het verstandig, dat je de volgorde hierboven aanhoudt, wanneer je onderzoekt wat het best helpt.
Voel jij jezelf wat minder thuis met al die techniek, maar heb je wel het gevoel, dat je website toch echt sneller moet, dan kun je dit natuurlijk ook met behulp van een support strippenkaart door WordXPression laten doen.