Zomervakantie 2019 – En vijf plugins om eens nader te bekijken
Als ondernemer heb je het maar druk. En kom je maar zelden toe aan de belangrijke dingen voor je website. Zoals bijvoorbeeld eens wat nader te kijken naar bepaalde plugins die niet die functionaliteit aan je website toevoegen, waar je net naar op zoek was.
Voor de meeste ondernemers is de zomer echter een rustige tijd. En natuurlijk staat het je helemaal vrij om de hele WordXPression site te doorzoeken op al die plugins, waar ik in het verleden over heb geschreven, maar speciaal om jou van dienst te zijn heb ik ook een blogpost speciaal geschreven voor deze zomervakantie voor jou. Ik laat je hier vijf plugins zien die een stukje aan je site toevoegen, waar je wellicht naar op zoek was.
UnGrabber – Content protector for WordPress
De eerste plugin die we hier bespreken is er één waar ik veel vragen over heb mogen ontvangen van mijn klanten. Niet zozeer over de plugin zelf, maar over de gewenste functionaliteit.
Wanneer je online content hebt, dan wil je die content natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen eventueel misbruik.
Dit is speciaal van toepassing wanneer je online trainingen aanbiedt. Wat je wilt voorkomen is dat je concullega op de loop gaat met jouw content en deze gratis aanbiedt op andere sites.
Er zijn allerlei goede en effectieve methoden om video content te beschermen. En wanneer je Vimeo Pro gebruikt, hoef je daar niet eens veel moeite voor te doen.
Maar hoe zit het nu met tekst content. Hoe kan je deze het best beschermen?
UnGrabber biedt hier een oplossing. Wat de plugin doet is het uitschakelen van elke methode binnen je browser om de inhoud van een pagina te kunnen kopiëren. En daar gaat de plugin vrij ver in. De plugin verbergt niet alleen het ‘rechter muis menu’ (wat in feite met één regel JavaScript code al kan), maar maakt ook allerlei shortcode combinaties onmogelijk. En om het allemaal nog lastiger te maken voor je eventuele content piraat: De plugin maakt de inhoud van je pagina ook nog eens onzichtbaar voor een groot aantal browser extensies die juist proberen dit soort beveiligingen te omzeilen.
Persoonlijk ben ik niet een grote voorstander van deze methode. Wanneer ik wil zoeken op Google dan markeer ik graag een fragment van de tekst en gebruik Chrome’s ingebouwde capaciteit om dit direct als een zoekopdracht naar Google te versturen. Dat kan dan dus niet meer.
Maar de methode is wel effectief. Hoewel de plugin niet 100% waterdicht is (ik heb een truc gevonden om toch tekst te kunnen kopiëren), is het voor de doorsnee gebruiker onmogelijk geworden jouw teksten ongewenst te kopiëren.
Als je behoefte hebt aan dit soort functionaliteit is de plugin van harte aan te bevelen.
File Viewer – WordPress File Embed Plugin
In een grijs verleden heb ik GoogleDoc Embedder als plugin besproken. Helaas is deze plugin inmiddels niet meer bruikbaar. De GoogleDoc API is in de loop der jaren danig veranderd en de maker van de plugin heeft het bijltje erbij neergegooid.
Er is een groot aantal plugins beschikbaar om PDF bestanden op de één of andere manier binnen je site zichtbaar te maken, maar hoe zit het met bijvoorbeeld Word- of Excel documenten?
File Viewer is een niet al te dure handig plugin waarmee je PDF bestanden plus de belangrijkste Microsoft Office bestanden probleemloos op kan nemen in je website.
Voicer – Text to Speech Engine
Voicer is een plugin die het mogelijk maakt voor de bezoekers aan jouw site om de pagina voor te laten lezen. En dat op dit moment in 35 verschillende talen.
De plugin maakt gebruik van de Google ‘Text To Speech engine’.
Het principe is eenvoudig. Je markeert een tekstgebied en op dat moment wordt een ‘play’ knop zichtbaar.
Wanneer je hier op klikt wordt de tekst voorgelezen.
In de set up kan je de taal van je site instellen en een stem kiezen waarmee de tekst wordt voorgelezen.
Maar voor wie dan?
Voor alle duidelijkheid, Voicer is geen optie om jouw website voor visueel gehandicapten toegankelijk te maken. De pagina wordt namelijk pas voorgelezen, wanneer de bezoeker ‘iets doet’ om het te activeren. Maar voor mensen met leer- of leesmoeilijkheden is de optie ideaal.
De ‘voorleesstem’ klinkt wat robotachtig, maar is prima te verstaan.
Elementor Page Intro
Wil je dat iemand die je site bezoekt altijd een intro te zien krijgt? Dan is Elementor Page Intro de plugin die je zoekt.
Met behulp van deze plugin kan je een fraaie introductiepagina maken die of alleen bij het bezoeken van de homepage, of éénmaal per sessie (ongeacht de pagina waar je binnenkomt) of afhankelijk van een ingestelde cookie getoond wordt.
Vind je het belangrijk dat iedere bezoeker toch minimaal éénmaal jouw intro te zien krijgt en gebruik je de Elementor Page Builder, dan kan je hier je creativiteit op botvieren.
Visual Composer Page Intro
Het is geen geheim: Ik ben geen groot liefhebber van Visual Composer. Realiteit is echter dat een groot aantal lezers en klanten toch werkt met dit product.
Mocht je bij de ‘Elementor Page Intro’ plugin het gevoel hebben gehad ‘he, wat jammer nu, dat ik Visual Composer heb’, dan heb ik relatief goed nieuws voor je. Dezelfde functionaliteit is door dezelfde maker ook gemaakt voor Visual Composer.
Visual Composer Page Intro doet en werkt in grote lijnen hetzelfde als de Elementor Page Intro plugin.
Meer doen met WordPress?
Wil je meer halen uit je WordPress Website dan is een WordXPression Basistraining WordPress wellicht de manier om dit te doen. Compacte, voordelige trainingen met betrekking tot diverse aspecten van WordPress en aanverwante producten.