Handige plugins voor de integriteit van je website te bewaren

Maar Wilko… ik heb integere bedoelingen met mijn website!

Wanneer ik het heb over het bewaren van de integriteit van je website dan suggereer ik beslist niet, dat je ‘foute bedoelingen’ met je website zou hebben. In deze blogpost komt de integriteit van je website uitgebreid aan de orde, maar ik heb het beslist niet over een ethische integriteit. Meer over de technische en vooral de logische integriteit van je website.

Ik heb het hier over dode -en nog steeds levende- links, over missende afbeeldingen en andere zaken die -als er teveel van voorkomen- het bezoek aan jouw website tot een nachtmerrie voor de bezoeker kunnen maken.

En de plugins die ik hier bespreek heb ik heel uitgebreid in de praktijk getest. Ik heb ze namelijk gebruikt bij de bouw van de nieuwe WordXPression website.

Wat was ook al weer het geval met de WordXPression website?

De oude WordXPression website was meer dan 10 jaar in gebruik geweest. En in die tien jaar zijn er heel wat plugins en thema’s gebruikt, heb ik heel wat pagina’s voor speciale acties gemaakt en nog veel meer…

Bovendien was tien jaar geleden de geplande paginastructuur compleet anders dan de structuur die tien jaar later de juiste structuur bleek te zijn. Hierover heb ik in een recente blogpost meer verteld.

Kortom, ik wilde de site van scratch af aan opnieuw opbouwen. Maar natuurlijk wilde ik niet tien jaar bloggeschiedenis verloren laten gaan. Dus behalve dat ik helemaal opnieuw wilde beginnen, wilde ik ook nog eens ‘iets ouds’ importeren.

Ik was mij er dus van bewust, dat ik een probleem zou gaan krijgen. De pagina’s moest ik allemaal met de hand opnieuw opbouwen (ook omdat ik door de geschiedenis heen 3 verschillende pagebuilders had gebruikt en alle drie nog actief waren omdat er nog een paar pagina’s instonden die hiermee waren gemaakt), maar ik moest ook ‘oud spul’ overhalen, namelijk de berichten (de ‘Posts’, de blogposts).

Op zich geen probleem. Wel een flinke klus. Ik had daar dus een heel weekend voor uitgetrokken en een uitgebreid plan gemaakt.

Herinner je je John Lennon nog? ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’.

Dat heb ik dat weekend goed ervaren.

WordPress Im- en Export… werkt niet altijd even goed

Het eerste probleem was eigenlijk niet zo’n grote verrassing voor mij. WordPress heeft ingebouwde import- en export functies en die werken prima… voor relatief kleine aantallen.

Hoe werkt dat hele proces? Wanneer je WordPress gegevenstypen exporteert, dan wordt er een XML bestand gedownload. Dat XML bestand bevat alleen de tekst (waarin ook de hele structuur in is opgeslagen), niet de media.

Bij het importeren gaat WordPress namelijk proberen de media op te halen van de server waar deze oorspronkelijk waren opgeslagen.

En wanneer je -zoals ik- nogal wat bestanden in je medialibrary hebt staan (in mijn geval ruim 4600) dan kan zo’n proces een tijdje duren. En ‘hikt’ dat proces een keer, dan mag je helemaal opnieuw beginnen.

Dat heb ik dus 2x geprobeerd. Toen het de eerste keer mislukte zette ik de backup die ik net daarvoor had gemaakt terug en begon opnieuw. Toen deed ik hetzelfde.

Toen het de derde keer fout ging, bedacht ik me, dat ik maar op zoek moest gaan naar een ander hulpmiddel.

Wel afbeeldingen, geen media library

de integriteit van je website

Natuurlijk. Het is een kleine moeite om de bestanden via FTP over te zetten. FTP is een robuust protocol en hoewel het wel even zou duren, zou ik zeker weten dat alles netjes over zou komen.

Het probleem is echter, dat je in zo’n geval wel de bestanden hebt, maar niet de ‘meta gegevens’ van deze bestanden. En die heb je wel nodig om je bestanden in de ‘MediaLibrary’ zichtbaar te maken.

Staat een bestand niet in je MediaLibrary dan heb je een serieus probleem met de integriteit van je website. Niet alleen, omdat je dan geen ‘Featured Image’ (Uitgelichte Afbeelding) bij je blogpost hebt, maar ook omdat zo’n beetje iedere massabewerking op afbeeldingen begint met de MediaLibrary. Een plugin als ‘Regenerate Tumbnails‘, plugins voor het comprimeren van je afbeeldingen zoals WebP plugins… ze vertrouwen allemaal op de informatie in de MediaLibrary.

Dus ging ik zoeken naar een plugin die de MediaLibrary opnieuw zou kunnen genereren naar aanleiding van de afbeeldingen. En die heb ik dus gevonden.

Plugin nummer 1 : Media Sync

Media Sync doet eigenlijk precies wat ik hierboven heb beschreven. Op basis van de afbeeldingen in de gebruikelijke ‘upload’ folders van WordPress bouwt de plugin de media library opnieuw op.

Je begint met het scannen van de folders. Je zorgt er natuurlijk eerst voor, dat alle afbeeldingen in die folders staan. Dat deed ik door deze via FTP van de éne naar de andere site over te brengen.

Wanneer de plugin klaar is met het scannen, kan je aangeven welke bestanden je opgenomen wilt hebben in de library. In mijn geval was dat ‘Alles wat er nog niet inzit’. Gelukkig biedt de plugin mij een filter om ook daar exact op te filteren en door het zetten van één checkmark op het hoogste niveau worden alle bestanden voor import klaargemaakt.

Het is altijd goed om voor je aan dit proces begint (opnieuw) een backup te maken.

Je kan kiezen of je de plugin eerst een ’test run’ wilt laten maken, of direct echt aan de gang wil laten gaan. Omdat ik een backup had, leek een ’test run’ mij niet nodig en een verspilling van mijn tijd. Dat zou het waarschijnlijk ook geweest zijn, want de complete import kostte ongeveer twee uur. (We hebben het hier wel over 4600 afbeeldingen die in meerdere groottes zijn opgeslagen).

Maar na die twee uur was de MediaLibrary compleet!

Dezelfde plugin heeft de mogelijkheid om entries in de library op te sporen, waar juist wel een vermelding is in de library, maar de bestanden ontbreken. Dat had ik niet nodig, maar mocht je ‘gebroken image links’ in je library hebben, dan kan deze plugin ook aardig van pas komen.

Featured images ontbreken!

En natuurlijk kom je dan bij het tweede probleem aan. De ‘Featured Images’ zijn niet gekoppeld aan de (juiste) blogartikelen. Deze zag ik al aankomen en is eigenlijk heel logisch. Dit probleem heeft ook weer te maken met de integriteit van je website. Want in de blogposts staat een verwijzing naar wat die ‘featured image’ is, via een verwijzing naar eenzelfde entry in de MediaLibrary, maar dan op volgnummer. En die volgnummers waren -omdat de MediaLibrary helemaal opnieuw opgebouwd moest worden, helemaal veranderd.

Zou ik nu al die blogposts met de hand na moeten lopen om de featured image aan de blogpost te koppelen?

Ja dus. Maar gelukkig hoef ik daar niet iedere blogpost apart voor te openen, dank zij een andere handige plugin.

Plugin nummer 2: Quick Featured Images

Quick Featured Images is een plugin waarmee je vanuit het lijstoverzicht van je posts de Featured Images kan beheren. Ok, dat is nog steeds geen lolletje, maar het werkt wel een stuk sneller dan 600 posts openen, featured image toevoegen, opslaan en weer sluiten.

De integriteit van je website

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik de helft van de afbeeldingen inmiddels weer ‘gekoppeld’. Door iedere dag een beetje te doen, blijft het leuk. Volgens planning zou ik na het volgende weekend klaar moeten zijn.

De plugin biedt overigens wel de mogelijkheid om min of meer at random afbeeldingen aan blogposts te koppelen. De omschrijving in de MediaLibrary wordt dan gebruikt om zo ‘logisch mogelijk’ afbeeldingen aan artikelen te matchen. Het probleem is echter, dat -omdat ik die media library opnieuw had moeten aanmaken- deze omschrijvingen ontbreken. Dus toch maar het handwerk.

Broken links en redirects

Integriteit van je website

Eén van de dingen die gepland waren te gebeuren was het compleet herstructureren van pagina’s. De complete hiërarchische structuur van de pagina’s zou gaan veranderen en bovendien zou 70% van alle pagina’s verdwijnen.

Dat is een operatie waarbij je heel wat ‘broken links’ in je blogposts mag verwachten.

Redirects opschonen

Een bijkomend ‘probleem’ was dat ik in het verleden, wanneer ik bijvoorbeeld om SEO technische redenen de naam van een URL veranderde, ik een redirect had aangemaakt. En ‘redirects op redirects’ is geen goed idee. Browsers houden er niet zo van en als er teveel redirects optreden, dan geven ze een foutmelding ’too many redirects’ en wordt de pagina helemaal niet getoond.

Om de integriteit van je website in stand te houden is het dus van belang, dat je redirect op redirect vermijdt. Bovendien is iedere redirect een nieuwe ‘server call’, iets wat je performance ook niet ten goede komt.

Mijn voornemen was dus de complete redirects tabel te negeren, en nieuwe redirects op te gaan bouwen. En om dat te doen is het handig, wanneer je bijhoudt welke URL’s niet worden gevonden (‘broken links’), zodat je op dat moment kan bepalen of je wel of geen redirect toe wilt passen.

Maar laat me jou eerst eens iets meer over ‘broken links’ vertellen.

Verschillende soorten broken links

Brute Force Attack - De zwakke schakel in WordPress beveiliging

Voor we verder gaan is het goed om te realiseren dat er eigenlijk drie categorieën ‘broken links’ zijn.

Broken links binnen de site

De eerste categorie broken links is eigenlijk de makkelijkste. Het zijn de links die van de éne pagina binnen je site naar de andere pagina binnen je site gaan. Het is eigenlijk niet eens nodig om hier een redirect voor aan te maken. En hoewel zo’n redirect wel heel makkelijk is (je ondervangt alle plaatsen waar de ‘foute’ link nog voorkomt), is het eigenlijk niet wenselijk om dit probleem door middel van een redirect op te lossen. Hoewel het de integriteit van je website wel in stand houdt, gaat het ten koste van je performance en wordt eenzelfde URL te vaak omgeleid zal dit vroeg of laat tot problemen met browsers leiden.

Zo’n redirect is eigenlijk een ’tijdelijk verband’, tot alle verwijzende links zijn aangepast. En wat verderop in dit artikel zal ik je laten zien, dat dit eigenlijk makkelijk kan.

Broken links naar andere sites

Een ander probleem kunnen de broken links naar andere sites zijn. Het is mogelijk dat de pagina’s waar je naar verwijst op een andere site niet meer bestaan of verplaatst zijn. Hoewel het niet direct met de integriteit van je website te maken heeft, wil je natuurlijk voorkomen, dat je bezoeker gefrustreerd raakt, omdat allerlei links niet werken. En het laatste wat je wilt is natuurlijk iedere week honderden links controleren om te zien of ze nog werken. Dat wil je automatisch doen.

Hier kan je niet met redirects werken, omdat een redirect alleen op de doelsite zou werken. De enige optie die je hier hebt is de URL’s direct aan te passen.

‘Broken’ links van andere sites naar jou toe!

Wanneer jij de link structuur van je website aanpast, dan werken links van andere sites -inclusief Google- naar jou toe niet meer. En hoewel dit natuurlijk geen gevaar voor de integriteit van je website is, is het wel verdraaide lastig, wanneer je hierdoor verkeer gaat missen.

Het is dus van belang, dat je bij het veranderen van je link structuur in ieder geval rekening houdt met redirects voor je inkomend verkeer. Redirects is de enige manier om de integriteit van je website voor ‘verkeer van buiten’ in stand te houden.

Probleem is, dat links van buiten soms ook gewoon fout door de eigenaar van die andere website wordt opgegeven. Zelf wanneer ik een link toevoeg, dan kopieer en plak ik gewoon, maar er zijn ook mensen die het klaarblijkelijk overtikken. Ik krijg namelijk toch regelmatig ‘404’ meldingen van mensen die op zoek zijn naar URL’s met de meest vreemde tikfouten erin.

En daarom is het handig om altijd ‘iets’ aan 404 monitoring te doen.

404 Monitoring

De integriteit van je website

In de strijd om de integriteit van je website intact te houden is 404 monitoring eigenlijk een wapen, wat niet in je arsenaal mag ontbreken. Hier zijn verschillende plugins voor en in veel SEO plugins is het ook ‘ingebouwd’ als een extra functie. Want de ‘vindbaarheid’ van je pagina’s is natuurlijk essentieel voor goede SEO.

Ik was dan ook van plan om de 404 monitor functie van RankMath te gebruiken. Maar tot mijn grote verdriet werkte deze functie niet! Uiteindelijk is het probleem wel opgelost dank zij de hulp van de mensen van RankMath, maar dat was na het weekend waarin ik tegen het probleem aanliep.

En ik ben hier blij om, want door deze (on)gelukkige samenloop van omstandigheden heb ik een geweldige plugin gevonden voor het afhandelen van 404 fouten.

Plugin nummer 3: 404 Solution

De 404 Solution plugin is één van die plugins waarvan je het jammer vindt, dat je hem tien jaar geleden nog niet kende. Nou ja, toen was hij er ook nog niet, maar deze plugin is toch eigenlijk wel een ‘404 monitor’ waar ik absoluut niet meer zonder ga willen.

Ik ben dan ook heel blij, dat mijn RankMath 404 monitor tijdelijk even faalde! Want anders had ik deze plugin nooit gevonden!

Want deze plugin doet aanzienlijk wat meer dan alleen het rapporteren van ‘404’ boodschappen. Eén van de andere dingen die deze plugin doet is proberen een verzoek te matchen aan de bestaande content.

Wat wil dat zeggen. Stel, ik heb ooit een permalink hernoemd van ‘dit-is-een-veel-te-lange-url’ naar ‘veel-te-lange-url’.

Wanneer de 404 Solution plugin een bepaalde URL niet kan vinden, gaat deze op zoek naar een URL die hier op lijkt, geeft deze terug en maakt gelijk een redirect aan. Hier wordt ook een log van aangemaakt, dus aan de hand van de log kan jij precies zien, wat de plugin heeft gedaan.

Blijkt bijvoorbeeld dat ‘dit-is-een-veel-te-lange-url’ niet naar ‘veel-te-lange-url’ moest verwijzen ,maar naar ‘dit-is-een-url’, dan kan je dit achteraf alsnog aanpassen, maar de bezoeker van je site heeft in ieder geval iets te zien gekregen.

En natuurlijk zijn niet al deze gevallen oplosbaar, soms is er geen match mogelijk. In dat geval geeft de plugin de standaard 404 pagina terug en vermeld dit ook in de log.

Straks ga ik nog verder over deze plugin, maar eerst wil ik een andere de revue laten passeren.

Plugin nummer 4 : Broken Link Checker

Het geheime wapen in het bewaren van de integriteit van je website is denk ik wel een tool om te controleren of alle links nog werken. Een 404 monitor is belangrijk, maar deze signaleert wat er fout gaat. Een plugin die actief controleert of alle links nog werken voorkomt dat het fout gaat.

Mijn favoriete plugin op dit moment is Broken Link Checker.

Ik heb in het verleden diverse plugins uitgeprobeerd, maar om een aantal redenen vind ik dit toch de beste.

Hierbij is echter één waarschuwing op zijn plaatst. Zoals de meeste plugins om de link integriteit van je website te controleren vertraagt ook deze plugin je website enorm.

Dit is typisch een plugin die je standaard uit hebt staan, en alleen aan zet, wanneer de integriteit van je website gecontroleerd moet worden. Niet eerder!

Waarom ik Broken Link Checker zo’n fijne plugin vindt? De meeste link checkers die controleren waar ‘broken links’ voorkomen. Sommige link checkers bieden direct de mogelijkheid om deze links te verwijderen, maar Broken Link Checker biedt ook de mogelijkheid om de links aan te passen.

Komt bijvoorbeeld een bepaalde link op 6 plaatsen voor en geef ik aan dat de link van x naar y moet worden veranderd, dan wordt dat op alle zes de plaatsen gedaan en hoef ik er verder niet in te duiken.

Een tweede voordeel van ‘Broken Link Checker’ is dat het niet alleen de ‘broken links’ detecteert, maar ook kijkt welke links pas na een redirect op een bepaalde plaats uitkomen. Ik heb dus de optie om ook mijn redirects te verminderen, door URL’s direct naar het einddoel te laten verwijzen.

Externe diensten

Nu kan je de integriteit van je website voor wat de links betreft ook op andere manieren garanderen. Er is een groot aantal online diensten, zoals bijvoorbeeld AHREF.com die als onderdeel van een groter dienstenpakket ook het controleren van je links aanbieden. Het grote voordeel hiervan is, dat je site er niet door vertraagd wordt. Het grote nadeel is, dat je niet de makkelijke manier van het aanpassen van de links hebt. Je zal iedere pagina stuk voor stuk aan moeten passen.

Bovendien mag je rijkelijk betalen voor de meeste van deze diensten. En betalen om meer werk te moeten verrichten is niet mijn idee van efficient werken.

Het paar van het jaar – Hoe ik 85% van mijn ‘dead links’ oploste zonder iets te doen!

En dan nu mijn grote verrassing. Ik had er rekening mee gehouden een enorme hoeveelheid werk te verzetten te krijgen met het aanmaken van allerlei redirects. Maar 85% van dat werk werd simpel voor mij gedaan, terwijl ik dat helemaal niet verwachtte. En dat mocht eigenlijk ook wel na al die tegenslagen met de afbeeldingen. Met de combinatie van 404 Solution en Broken Link Checker wordt de integriteit van je website als automatisch ‘bijgewerkt’.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Broken Link Checker doorloopt alle pagina’s op de site en kijkt of deze pagina’s wel of geen 404 fout opleveren. Bestaat een URL niet, dan pakt 404 Solution dit verzoek op en probeert alsnog de URL te matchen aan een bestaande pagina. Lukt dit, dan wordt er automatisch een redirect aangemaakt, lukt dit niet, alleen dan wordt dit geregistreerd als een ‘broken link’.

Het aantal ‘broken links’ wat je dus krijgt is veel kleiner en makkelijker af te handelen. Uiteindelijk bleek er maar 15% van alle gevonden broken links ook daadwerkelijk opgepakt hoeven te worden, de rest was opgelost door de perfecte samenwerking tussen deze twee plugins.

Natuurlijk, om de snelheid te optimaliseren moet ik straks ook alle interne redirects verwijderen door de URL’s te corrigeren, maar dat heeft geen spoed meer.

Het gaf mij meer tijd voor het oplossen van de onverwachte problemen met de afbeeldingen.

De vijfde (bonus) plugin:PopUp trigger URL for Elementor Pro

De PopUp trigger URL for Elementor Pro plugin heb ik in een andere context eerder besproken. Waarom ik deze plugin toch hier ook weer naar voren breng is omdat dit heel handig gecombineerd kan worden met Elementor pop ups.

In mijn oude site had ik diverse pagina’s met bijvoorbeeld een contact of een opt-in formulier. In de huidige site komt er geen aparte contactpagina meer voor, maar wordt dit als een popup getoond.

Dat is natuurlijk verwarrend voor al die keren in het verleden, dat ik mensen verwees in een blogpost naar een contact- of optin formulier.

Hoe lost je dat op?

En daar komt de ‘PopUp trigger URL for Elementor Pro’ prachtig aan bod. want door de oorspronkelijke link voor een pagina te ‘redirecten’ naar een pop up URL, wordt dit toch nog mooi getoond. Heel handig!

Vijf verrekt handige plugins

Vier van deze vijf plugins zijn plugins die je dagelijks zal gebruiken. Maar het zijn toch plugins die enorm handig zijn, wanneer je een probleem met je website hebt. Natuurlijk, ik zou je willen aanbevelen om al mijn blogposts onder je favorieten op te slaan, maar deze blogpost toch in het bijzonder. Want wanneer je dit echt nodig gaat hebben, dan ben je mogelijk vergeten, waar je over deze handige plugins hebt gelezen.

Blijf bij!

Wanneer je bij wilt blijven met WordPress, e-Commerce, e-Learning en/of WordPress Marketing, dan spreekt het bijna voor zich, dat je regelmatig deze blog wilt lezen. En om geen artikel te missen kan je twee dingen doen.

Allereerst kan je je natuurlijk inschrijven voor de nieuwsbrief. Blijf je liever wat anoniemer op de hoogte dan kan dat ook. Wanneer je op de rode bel linksonder klikt, dan volgen de instructies om je aan te melden voor ‘browser push berichten’. Bij iedere nieuwe blogpost wordt jij hiervan op de hoogte gesteld.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Beginnen met Elementor?

Nu is het juiste moment!

Tijdens de BFCM Sales van Elementor heb je tot 75% korting op de Elementor producten

De tijd tikt...

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Cursus Elementor Pro voor Designers

Leer Elementor Pro in detail kennen tijdens deze driedaagse cursus

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.