Hoe kom je aan een kleurschema voor je website?

Hoe je zelf een kleurschema voor je website kunt bepalen…

Kleurstelling van je websiteOver smaak valt niet te twisten. Wanneer jij een nieuwe website wilt, sta je altijd weer voor de keuze. Zal ik de looks van mijn oude website hergebruiken, of gaat het roer ditmaal helemaal om?

In mijn contacten met mijn klanten ontdekte ik, dat soms heel veel tijd zit in het samenstellen van het juiste kleurenpalet voor een nieuwe website of een nieuwe huisstijl. Toen ik mijn verbazing een keer uitte over de kosten die een klant gemaakt had met haar vorige website, was haar verweer: ‘Ja, maar hij (de grafisch designer) heeft wel acht uur met mij gekeken naar de juiste kleuren voor mijn doelgroep’.

Een goede reden om vandaag eens te kijken of er geen andere manieren zijn om een kleurschema voor je website samen te stellen.

De luie methode : Je visitekaartje of logo

Het is een gruwel voor grafisch ontwerpers, maar een alledaagse realiteit. De meeste ondernemers laten niet direct een complete huisstijl ontwerpen! Wanneer je pas met je onderneming begint, dan als je al enigszins bewust bent van huisstijl, begin je met een logo of visitekaartje en ‘de rest komt vanzelf wel een keertje’.  Op zich een goede en pragmatische aanpak. Ik ben zelf ook op deze manier begonnen met WordXPression. Ik had een vaag idee over een logo en heb dit laten ontwerpen. En tot op de dag van vandaag ben ik daar heel tevreden over. De kleuren van de website zijn een afgeleide van de kleuren van het logo.

Maar wat, indien je nog geen logo  hebt, of wanneer je logo maar één enkele kleur heeft ?

De uitgebreide methode : Colourlovers.com

Colourlovers.com is een website voor mensen die van kleur houden. Eén van de leuke dingen van colourlovers is de verzameling paletten die ze hebben. Gebruikers van de site hebben eigen kleurcombinaties samengesteld en maken deze publiek aan andere sitegebruikers. Voor jou kan het ook een geweldige bron van inspiratie zijn, als je op zoek bent naar een goede kleurcombinatie voor jouw website of logo. Je kunt ook een bepaalde kleur als basis gebruiken om te gaan zoeken naar andere, bijpassende kleuren.

Het gevaar van colourlovers is echter dat je oneindig blijft zoeken. Het is als een snoepwinkel vol lekkers, waar je echter maar één snoepje uit mee mag nemen.

Mijn favoriete methode : Adobe Color CC

Er zijn meer sites die deze functionaliteit bieden en wanneer je goed zoekt, kom je op Colourlovers dezelfde functionaliteit tegen, maar Adobe Color CC is de enige site die ik tot nu toe heb kunnen ontdekken, die deze functie aanbiedt zonder allerlei drukke en irritante banner reclames. Het idee is éénvoudig, je geeft één kleur op en bij die ene kleur kun je, door aan te geven welke compositieregel je toe wilt passen, een set bijbehorende kleuren vinden.

Is dat je nog te ingewikkeld, dan kan het nog makkelijker: Je kiest een foto waarvan de sfeer (dus niet de opname zelf) je aanspreekt. Deze foto kun je vervolgens uploaden en op basis van deze foto wordt een kleurschema voor je gekozen. Dit kun je eventueel nog bijwerken.

In onderstaande video kun je zien hoe dit allemaal in zijn werk gaat.

[awsmvid play=”0″ hide=”0″ skins=”6″ size=”2″ ]zMnY93bsXgI[/awsmvid]

Het aardige is bovendien, dat je een eenmaal gevonden kleurschema kunt opslaan en delen met de rest van de wereld… of indien je jouw site in het kader van WordPress XPress laat maken, met mij!

Wil je ook betekenisvolle kleuren aan je website geven, moet je zeker ook mijn artikel over Kleurenpsychologie eens lezen.

[text-blocks id=”webdesign”]

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht