De Juiste Hosting voor je WordPress site

WordPress Hosting is een uitdaging apart…

Spreken is zilver... bloggen is goud!Wanneer je een website hebt, dan heb je hier natuurlijk ook hosting voor nodig.En ik word nogal eens benaderd met de vraag welke hosting partij de beste is voor een WordPress site. Helaas is het niet éénduidig mogelijk hier een goed antwoord op te geven, omdat niet iedere WordPress site hetzelfde is.

Bovendien is de juiste hosting ook altijd een momentopname. Vier jaar geleden zou ik je een hostingpartij hebben aanbevolen, die op dat moment heel goed was. Helaas, ze kregen niet alleen mijn aanbevelingen, maar ook die van anderen en het bedrijf groeide een beetje uit zijn voegen. Met als gevolg, dat de perfecte telefonische service die zij eerst boden werd vervangen door een ticket systeem. Het niveau van de service liep zienderogen achteruit.

Het is daarom goed om ieder jaar opnieuw te evalueren of de partij, waar je op dit moment bij bent gehost nog steeds de juiste is.

Maar wat zijn belangrijke kenmerken om op te letten, wanneer je op zoek bent naar een hoster?

Is je hosting partij ook telefonisch bereikbaar ?

Stel je voor. Je website ligt er uit. Op het moment, dat je de hele conversatie via email of een ticketsysteem zou moeten voeren zit er een logische vertraging in de conversatie. Op het moment dat er zes berichten over en weer noodzakelijk zijn, om tot de oplossing van het probleem te komen en de wachttijd tussen ieder bericht een uur is, ligt mijn website er minimaal zes uur uit, voor er maar aan een oplossing wordt gewerkt. Kan ik daarentegen mijn hosting partij direct bellen, dan hoef ik alleen een paar korte vragen te beantwoorden en zes minuten later wordt er al aan een oplossing gewerkt.

Ondersteunt je hosting partij ook WordPress ?

Dit is een verraderlijke! Tegenwoordig bieden de meeste hosters een zogenaamde ‘One Click Install’ voor WordPress aan, maar dat wil niet zeggen, dat ze WordPress ook ondersteunen! De meeste aanvragen voor een support strippenkaart krijg ik van panische ondernemers, wier website er uit ligt en waarbij de hostingpartij weigert actie te ondernemen, omdat zij de geÏnstalleerde software niet ondersteunen. En als je hun algemene voorwaarden leest, dan klopt dit ook inderdaad: De meeste hosters stellen opslagruimte, rekencapaciteit en datatransport ter beschikking, wat je ook maar op hun servers installeert inclusief de software die zij zelf aanbieden, zoals bijvoorbeeld WordPress, is helemaal je eigen verantwoordelijkheid.

Nu ken ik -zowel via eigen websites als de websites van klanten- ook genoeg hosters die wel ondersteuning bieden. Een aantal is zelfs een speciale ‘WordPress hoster’ en levert naast de gebruikelijke opslag- en transportcapaciteit ook WordPress gerelateerde diensten, zoals het onderhoud aan de website. Ook -en dat maakt het wat ondoorzichtig- zijn er hosters die op papier geen ondersteuning bieden, maar wanneer je WordPress installatie problemen oplevert, je maar al te graag ondersteunen.

Wat vinden vergelijkbare ondernemers van de hosting partij ?

Wat natuurlijk altijd goed is om na te vragen, is wat een ondernemer die een vergelijkbare website heeft vind van de hoster die jij op het oog hebt. Wil jij bijvoorbeeld een meertalige webwinkel met WooCommerce, een website die best wat eisen aan de hosting stelt, dan heeft het weinig zin om je buurman die een site van vijf pagina’s heeft, te vragen, wat hij van zijn hoster vindt. Vraag het altijd aan iemand, die een website heeft die minimaal zo zwaar is als de jouwe!

Biedt de hosting partij ook VPS en Dedicated Servers aan  ?

Wanneer jij zeker weet, dat je nooit verder zal komen, dan een website van zes pagina’s, dan is dit niet zo van belang, maar wanneer je mogelijk je site met een webwinkel, meertaligheid, een forum of een membership systeem uit wilt breiden, kan ‘shared hosting’ (hierover later meer) al snel te beperkt blijken. Zorg dat je jouw hosting partij op de groei kiest!

Is je hoster niet te goedkoop ?

Goedkoop is duurkoop. Wat niet altijd wil zeggen, dat datgene waar je veel voor betaalt ook veel waarde biedt. Maar hosting voor een euro per maand met onbeperkte dataopslag, onbeperkt dataverkeer en een onbeperkt aantal websites is voor geen enkele hoster economisch haalbaar. Er zijn echter wel hosters die dit aanbieden!

Lees je dan goed de voorwaarden, dan ontdek je al snel, dat ‘onbeperkt’ helemaal niet zo onbeperkt is (tot het systeem vol zit). De hoster die dit aanbiedt installeert meestal een veel te groot aantal accounts op één server.  Hierdoor wordt het systeem -en dus jouw website- traag. Want wanneer je een ‘gewoon’ hostingpakket neemt, deel jij de computer waarop je site staat geïnstalleerd met meerdere andere gebruikers. En hoe meer er op staan, hoe voordeliger jouw hosting partij de hosting aan kan bieden. Maar het wordt er niet sneller op.

Een hoster die meevecht in een prijzenslag zal over het algemeen geen snelle hosting aanbieden.

Is jouw hoster gespecialiseerd in hosting ?

Het laatste wat je moet doen, is je website door je webbouwer zelf laten hosten. Ik heb in het verleden hostingdiensten aangeboden. Maar hosting en het daadwerkelijk ondersteunen van je klanten is niet tot moeilijk met elkaar te combineren. Ik ben dus daarom op zoek gegaan naar partijen die naar mijn idee goede hosting aan mijn klanten aan kunnen bieden.

En wanneer jij je website door WordXPression laat bouwen, help ik je graag de voor jou passende hoster te vinden. Maar er is nog een tweede gevaar. In de jaren dat ik nu websites voor klanten bouw, ben ik het driemaal tegen gekomen, dat de oude webbouwer de site als het ware ‘gijzelde’ omdat zijn klant weg wilde gaan. Let overigens ook op, dat jij ook de eigenaar van de domeinnaam bent!

Tenslotte

Het vinden van de juiste hoster is belangrijk! Toch noem ik in dit artikel bewust geen namen van hosting partijen. In het verleden heb ik mij hier iets te vaak de vingers aan gebrand, omdat dit altijd een momentopname is. De goede hoster van vandaag kan de ramp van morgen zijn. Er is een tweetal hosting partijen die ik op dit moment zeker aan mijn klanten durf te adviseren. Dit doe ik liever bij het bouwen van de site. Op dat moment weet ik dat de hoster nog steeds goede diensten levert! Als ik het hier op zou moeten schrijven, zou ik het jaarlijks bij moeten werken.

Commentaar

Heb jij tips hoe je goede hosters kunt vinden of vragen over dit artikel, dan kun je dit op het commentaar hieronder laten weten. Het expliciet noemen van bepaalde hosters in positieve of negatieve zin is echter niet gewenst. Dergelijke commentaren zullen worden verwijderd.

 

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht