AI Content en WordPress – realiteit of toekomstmuziek?
Het zal je waarschijnlijk al wat langer opgevallen zijn, maar overal om ons heen wordt er gesproken over ‘Artificial Intelligence’, ‘Machine Learning’ en andere termen, die je doen vermoeden, dat computers toch wel heel intelligent zijn geworden.
In 1954 schreef Fredrick Brown een kort verhaal. ‘The Answer’. Het verhaal gaat over een computergeleerde Dwar Ev. In het verhaal verbindt Ev alle computers in het hele universum met elkaar. Wanneer alle voorbereidingen zijn getroffen haalt Ev de schakelaar over en stelt zijn eerste vraag aan de nieuwe supercomputer: “Bestaat God?”
Het antwoord van de computer is “Nu wel!” Ev beseft wat er gebeurd is en probeert de schakelaar van de supercomputer terug te zetten. Maar een bliksemschicht laat hem dood neervallen en doet de schakelaar smelten.
Computers vervangen de mens
Dit korte verhaal uit 1954 van Fredrick Brown laat één van de grootste angsten van de mens zien: Te worden vervangen door machines. En dat terwijl in zijn tijd computers eigenlijk maar heel weinig konden, het waren grote veredelde rekenmachines.
Toch hebben thema’s waarin de mens vervangen wordt door robots of computers -of een combinatie hiervan- altijd een grote rol gespeeld in science fiction verhalen.
En laten we eerlijk zijn, mechanisatie, automatisering en informatisering hebben heel wat beroepen uit het verleden vervangen.
Mijn vader was boekhouder bij een aannemersbedrijf. Hij is daar ergens begin zestiger jaren begonnen en heeft daar tot aan zijn (vervroegd) pensioen gewerkt. Zijn belangrijkste reden om voor een vervroegd pensioen te kiezen ‘dat het werk niet meer leuk was’. Want gewend aan een handmatige doorschrijfboekhouding, was zo’n computer toch een stuk minder leuk. Bovendien had mijn vader constant conflicten met de computer. De computer begon.
Maar in deze blogpost wil ik het niet hebben over de mechanisatie, automatisering en informatisering en de invloed op onze werkomgeving. Zonder al deze factoren zou ik waarschijnlijk niet eens een werkomgeving hebben. Waar ik het wel over wil hebben is over kunstmatige intelligentie en WordPress. Of iets duidelijker: Over AI content en WordPress. Want laten we wel zijn, vandaag de dag kunnen we blogcontent laten genereren met behulp van kunstmatige intelligentie. Is dit een ideaal voor iemand die niet kan bloggen? Laten we er eens wat dieper induiken.
De basis
Op dit moment zijn er allerlei online diensten waarmee je volgens de principes van ‘AI’ of van ‘Machine Learning’ automatisch blogartikelen kan genereren. En als je eens een keer een blik op zo’n toepassing wilt werpen, dan heeft AppSumo hier regelmatig aanbiedingen voor.
Niet al deze toepassingen zijn echter hetzelfde. Je hebt namelijk bijvoorbeeld toepassingen die met behulp van Machine Learning je SEO verbeteren of je helpen met op andere manieren je site te optimaliseren. Misschien dat ik hier in de toekomst nog eens een aantal blogartikelen besteed, maar op dit moment kijken we daar niet naar. We kijken vooral naar toepassingen om met behulp van AI content te genereren.
Toen ik een aantal van deze toepassingen onderzocht, viel mij al snel op, dat de meeste van deze toepassingen een ‘schil’ zijn om een online dienst : Open AI.
Open AI is een -zoals de naam al doet vermoeden- online platform voor kunstmatige intelligentie. Het is vooral bedoeld als een platform voor programmeurs, die hun eigen app kunnen maken, die met Open AI communiceert. Maar om te laten zien hoe alles werkt hebben de makers van Open AI ook een aantal eigen apps gemaakt.
Hoe werkt Open AI
Je zou kunnen zeggen dat ‘aan de achterkant’ Open AI een soort superintelligente Google is. Open AI heeft een gigantisch aantal pagina’s met informatie geïndexeerd, en gebruikt de inhoud hiervan om vragen die jij stelt te beantwoorden. Maar wel met één heel belangrijk verschil met Google: Open AI laat de links naar de pagina’s niet zien, maar gebruikt de content van die pagina’s om vragen te beantwoorden.
Een voorbeeld
Open AI heeft een leuke ‘speeltuin’ waarin je allerlei mogelijkheden van Open AI zelf uit kan proberen. Deze speeltuin hebben ze heel origineel ‘Playground‘ genoemd.
Laten we gelijk in het diepe springen.
Wat zou er gebeuren, wanneer ik als ‘opdracht’ in zou geven, dat OpenAI een blogpost over Elementor Pro zou moeten schrijven.
Elementor Pro is een geweldig WordPress-plugin die je website sneller en gemakkelijker te maken. Met Elementor Pro kun je snel en eenvoudig een professionele website bouwen zonder enige technische kennis. Dit maakt het een populaire optie voor veel WordPress-gebruikers.
Elementor Pro biedt een breed scala aan functies om uw website te verbeteren. Met deze plugin kunt u eenvoudig drag-and-drop widgets gebruiken om uw website te personaliseren.
U kunt ook een breed scala aan thema’s en templates gebruiken om de look-and-feel van uw website aan te passen.
Met Elementor Pro kun je ook moeiteloos een mobielvriendelijke versie van je website maken. Met deze functie kunnen bezoekers vanaf elk apparaat toegang krijgen tot uw website.
Ook kunt u met behulp van deze plugin SEO-optimalisatie toepassen op uw website zodat u de ranking op zoekmachines kunt verbeteren.
Verder kun je met Elementor Pro’s geavanceerde opties, zoals formulieren bouwen, animaties toevoegen, video’s toevoegen, en meer. U kunt ook een aantal handige tools gebruiken om uw website te analyseren en optimaliseren.
Met deze tools kunt u beter begrijpen hoe bezoekers op uw website reageren en hoe uw inhoud het beste kan worden ingericht. Al met al biedt Elementor Pro een geweldige manier om uw WordPress-website te verbeteren.
Met veel geweldige functies en opties, is dit een mogelijkheid die u zeker moet overwegen. Of u nu een website bouwt voor uw zakelijke of persoonlijke doeleinden, met Elementor Pro kunt u het meeste uit uw website halen.
Maar… wat zou het resultaat zijn, wanneer ik nog een keer dezelfde vraag stel?
Ik krijg dan een compleet ander verhaal!
Dit was het resultaat :
Elementor Pro is een plugin voor WordPress die je helpt bij het maken van unieke en professionele websites. Het is een veelzijdig platform dat je in staat stelt om je website te bouwen met behulp van een drag-and-drop editor, zonder dat je technische kennis vereist is.
Met Elementor Pro kun je zelfs complexe websites bouwen met behulp van een eenvoudig te gebruiken interface. Het biedt een grote verscheidenheid aan opties voor het ontwerpen van de pagina’s, zoals gecodeerde thema’s, widgets en andere aanpassingen. Met Elementor Pro kun je ook verschillende functies toevoegen zoals vormen, sliders, parallax effecten, animaties en meer.
Daarnaast biedt Elementor Pro ook een aantal handige tools voor het beheren van je website. Je kunt bijvoorbeeld de SEO-instellingen beheren, de laadtijd verbeteren, de prestaties monitoren en de pagina’s beheren.
Ook biedt het een geïntegreerde optie voor het beheren van uw beveiliging, waardoor het eenvoudig wordt om uw website te beschermen tegen hackers.
Elementor Pro is ook een uitstekende oplossing als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijke oplossing voor het maken van een professionele website. Het biedt een aantal krachtige tools en functies die je kunt gebruiken om je website te maken zoals je wilt.
Bovendien is het ook betaalbaar, waardoor het een ideale oplossing is voor iedereen die op zoek is naar een goede WordPress-plugin. In het kort is Elementor Pro een uitstekende oplossing voor iedereen die een professionele website wil bouwen met behulp van WordPress.
Het biedt een grote verscheidenheid aan opties voor het ontwerpen van je pagina’s, beheer je SEO-instellingen en verbetert de prestaties van je website. Als je op zoek bent naar een krachtige en betaalbare WordPress-plugin, dan is Elementor Pro een uitstekende keuze.
Op de achtergrond worden er namelijk iedere keer verschillende bronnen geraadpleegd. Op basis van deze bronnen wordt het verhaal opnieuw geschreven. Tenzij je dit nadrukkelijk wilt, zal je iedere keer een ander resultaat krijgen.
Er is namelijk een drietal instellingen, waarmee je de waarschijnlijkheid op een geheel nieuw verhaal kan vergroten over verkleinen.
Temperature
Met de ‘Temperature’ controleer je de mate van ‘randomness’ van je hele verhaal. Hoe lager de waarde, hoe minder er ‘random’ zal zijn. Bij een waarde van 0 zal het resultaat iedere keer qua verhaallijn hetzelfde zijn, maar er kan sprake zijn van andere woordkeus.
Frequency penalty
Met de Frequency penalty beïnvloed je de kans dat dezelfde woorden herhaaldelijk terug blijven komen. Bij een waarde van 0 zal het verhaal iedere keer woordelijk hetzelfde zijn.
Presence penalty
De presence penalty bepaald de kans, dat er nieuwe aspecten bij een gegenereerd verhaal toegevoegd worden. Ofwel, hoe hoger je presence penalty, des te groter de kans, dat er nieuwe onderwerpen worden geïntroduceerd.
De maximum lengte van een resultaat is ook instelbaar. In de ‘Playground’ is dit bepaald op 4000 tokens maximaal.
Wat is zo’n token? Ruwweg kan je een ’token’ het best vergelijken met een lettergreep. En in de Engelse taal is een token gemiddeld 4 tekens. Dus een tekst van 4000 tokens is ongeveer 1000 woorden lang.
Maak je gebruik van eigen apparatuur en de OpenAI API dan geldt dit maximum niet.
Automatisch blogposts genereren
En op deze manier heb je dus iedere keen een compleet nieuw verhaal. Makkelijk toch? Of niet?
Dat ligt er helemaal aan, hoe je jouw blogpost wilt gebruiken. Laten we eens wat beter naar de eerste blogpost kijken.
Alle informatie in de eerste blogpost is juist. Maar is het ook interessant?
Het eerste wat het al heel oninteressant maakt is de nogal saaie manier van schrijven. In de zesde klas lagere school hield ik interessantere spreekbeurten. Deze ‘blogpost’ is eigenlijk niet veel meer dan het nogal ongeïnspireerd opdreunen van een aantal feitjes.
En aan het einde van het verhaal kan de lezer nog steeds niet precies zeggen, wat Elementor Pro nu werkelijk is.
Het tweede verhaal is nog veel erger. Laten we eens naar deze bewering kijken:
Ook biedt het een geïntegreerde optie voor het beheren van uw beveiliging, waardoor het eenvoudig wordt om uw website te beschermen tegen hackers.
HUH?
Hoe komen ze daar nu bij?
Dit is werkelijk absoluut onjuist.
En dat is één van de problemen met AI gegenereerde content. Er wordt vanuit gegaan dat de informatie waarmee het systeem gevoed wordt juist is. En tja… dat is echt absoluut niet zo. Mensen geven wel eens -bewust of onbewust- foute informatie.
Dat wordt nog veel beter zichtbaar wanneer je niet vraagt om feiten, maar om een opinie. Ik heb zo bijvoorbeeld vier keer OpenAI een artikel laten genereren, waarin DIVI en Elementor Pro met elkaar werden vergelijken. Twee keer was het artikel in het voordeel van Elementor Pro, éénmaal in het voordeel van DIVI en één keer… tja wat zal ik zeggen, in het artikel werd beweerd dat Elementor Pro goedkoper is dan DIVI bij de voordelen, en bij de nadelen werd aangegeven, dat Elementor Pro duurder is dan DIVI.
Met andere woorden, je zal bij ieder blogartikel moeten controleren of het artikel wel juist is.
Zijn AI blogopties dan (vooralsnog) nutteloos?
Uit het bovenstaande waarschijnlijk de conclusie getrokken dat vooralsnog ‘automatisch’ bloggen niet echt nuttig zal zijn. Toch is dat niet helemaal waar. In een tweetal recente artikelen heb ik geschreven over ‘Glossaries’ en ‘FAQ’. Nu is het schrijven van een goede Glossary of FAQ best een uitdaging. En OpenAI is hier een geweldig hulpmiddel bij.
Kort om te beginnen het aantal tokens in tot 300-400 tokens, dus 100-130 woorden. Of als je het liever nog beknopter houdt, maak het nog korter.
Stel vervolgens je FAQ vraag of tik in ‘Wat betekent woord in de glossary’
Natuurlijk moet dit wel algemene informatie zijn. Een FAQ vraag ‘waarom jij het liefst op zaterdag appels eet’ zal OpenAI niet weten te beantwoorden.
Opnieuw een voorbeeld:
Wat is een pagebuilder?
Een pagebuilder is een softwareprogramma waarmee gebruikers een website kunnen maken of aanpassen zonder te hoeven coderen. De software is bedoeld om het maken van webpagina’s toegankelijker en gemakkelijker te maken voor gebruikers die geen kennis hebben van HTML, CSS of andere webontwikkelingscoderingen. Het werkt meestal door middel van het slepen van elementen naar de pagina en het aanpassen van deze elementen met behulp van een grafische gebruikersinterface.
Dit hele verhaal is niets mis mee. Wanneer ik dit zelf had willen schrijven was ik met denken en schrijven denk ik toch al snel een kwartiertje tijd kwijt zijn geweest. OpenAI deed dit in seconden.
Conclusie
Voorlopig hoef ik niet bang te zijn dat ik als blogger overbodig word. Hoewel het een aardige prestatie is wat er vandaag de dag mogelijk is met AI, ontbreekt het toch aan een ‘eigen stijl’. Daarnaast is er geen enkele garantie op de juistheid van de informatie.
Waar OpenAI wel geschikt voor is, is voor het genereren van relatief korte teksten (FAQ, Glossaries). Ondanks dat het wel goed is de teksten goed te controleren, kan je behoorlijk wat tijd besparen door zulke teksten via AI te genereren.
Bloggen – Je moet het nog even zelf doen! Maar niet alleen!
Voor degenen die hadden gehoopt dat ik aan het einde van deze -menselijk geschreven- blogpost zou vertellen, dat je voortaan het bloggen over kan laten aan je computer is het misschien een teleurstelling, dat we nog steeds zo ver nog niet zijn.
Maar hoewel je het bloggen wel zelf zal moeten doen, hoef je het beslist niet alleen te doen.
Al sinds jaar en dag help ik ondernemers ‘op gang te komen’ met hun blog. En dat tegen de voordelige tarieven van de WordXPression support strippenkaart. Daarnaast is er natuurlijk ook nog altijd de ‘PowerBlogging met WordPress‘ online training. En binnenkort kan je ook weer deelnemen aan de PowerBlogging MasterClass. Wist je trouwens, dat je bij de MasterClass de online cursus ‘PowerBlogging met WordPress’ cadeau krijgt?