Online betalen in WordPress – Stap voor stap uitgelegd

Online betalen in WordPress

Dit artikel is compleet herschreven en geactualiseerd. Het oorspronkelijke artikel was op 18 maart 2015 gepubliceerd.

Dit weekend was ik weer eens in Spijk (gemeente Lingewaal) bij mijn zus. Eigenlijk kom ik daar best vaak, maar wat ik minder vaak doe, is met de camera in dit prachtige plaatsje rondwandelen. Zaterdag deed ik dit dus wel en met een goed gevoel heb ik diverse leuke foto’s gemaakt, waaronder deze foto van misschien wel het meest eenvoudige betaalsysteem ooit: Gooi je geld in de buis en neem een doos eieren mee!

Online betalen in WordPress is eigenlijk net zo eenvoudig, met als enig verschil, dat we uitgebreid controleren of jij je geld wel in de digitale buis hebt gestopt, voor jij je virtuele eieren mee mag nemen. Toch merk ik, dat het voor veel mensen onduidelijk is en blijft, hoe dit online betalen nu precies werkt vanuit het oogpunt van de online winkelier. En daarom heb ik mij voorgenomen jou in dit artikel voor eens en altijd duidelijk te maken, hoe het betaalproces in WordPress nu precies in elkaar steekt.

online betalen in wordpress

Online betalen is in WordPress geen standaard optie. En dat is eigenlijk ook best vanzelfsprekend: Van oudsher is WordPress een blog programma en heeft het niets met e-Commerce te maken. e-Commerce plugins zijn ‘extra’ in WordPress. Er bestaat dus niet zoiets als een ‘iDEAL koppeling’ voor WordPress… het enige wat mogelijk is, is een iDEAL koppeling voor een e-Commerce plugin binnen WordPress.

iDEAL – Nog een misverstand uit de weg geruimd!

En nu we het toch over iDEAL hebben… ook hier heerst een veel voorkomend misverstand. Veel mensen blijken te denken, dat een webwinkel met ‘iDEAL’ gekoppeld moet worden… maar een directe koppeling met iDEAL -zoals bijvoorbeeld wel kan met Paypal- is niet mogelijk. Koppelen met iDEAL moet altijd via een tussenpersoon, zo’n tussenpersoon noem je een betalingsprovider. In het verleden heb ik je het één en ander verteld over betalingsproviders. En hoewel deze informatie inhoudelijk wat verouderd is, is het principe nog steeds geldig: Jij kiest geen betalingsprovider, maar een betalingsprovider en jij kiezen elkaar.

Een pragmatische keuze

Nu is er een enorm aantal betalingsproviders. En het landschap van de betalingsproviders is in de afgelopen jaren ook behoorlijk veranderd. ‘Oude’ blogartikelen over dit onderwerp, zoals de eerste versie van dit artikel, geven informatie die inmiddels weer achterhaald is. Zo’n 7 jaar geleden was bijvoorbeeld ‘Mollie’ nog maar een kleine speler, en ‘Stripe’ was in Nederland helemaal nog niet populair, onder andere omdat Stripe alleen voor credit cards was.

Vandaag de dag ziet het hele landschap er echter wat anders uit. Zoals eerder gezegd, er is geen ‘standaard ondersteuning’ voor online betalen in WordPress, dus bij een keuze voor betalingsproviders kijk je vooral naar welke providers het best ‘aan te sluiten zijn’ bij de door jouw gekozen plugins.

Wanneer ik dan kijk naar verschillende plugins met betaalfuncties, en de ‘betaalmethoden’ die gekoppeld kunnen worden, springen er eigenlijk drie partijen uit. En die drie wil ik toch graag even benoemen.

PayPal

PayPal behoeft denk ik weinig introductie. Het is één van de oudste online betaalmethoden die we in Nederland en België konden gebruiken. Als webwinkelier ben ik echter niet zo heel erg enthousiast over PayPal, en dit heeft alles te maken met de hoge transactietarieven. Die tarieven veranderen nogal eens, maar op het moment dat ik dit schrijf, betaal ik per transactie 35 cent aan vaste kosten, plus 3.4% over het complete transactiebedrag. Dus betaalt een klant mij 100 euro, dan krijgt PayPal hier 3,75 euro over (3,40 + 0,35). Dat is dus best een stevige kostenpost, wanneer je bedenkt, dat bij de meeste grote betalingsproviders ik rond de 30 cent -ongeacht de grootte van het transactiebedrag- moet betalen voor een iDEAL transactie.

PayPal is dus heel makkelijk, maar beslist niet goedkoop.

Stripe

Een tweede betalingsprovider die door heel veel plugins wordt ondersteund is Stripe. En sinds een aantal jaren ondersteunt Stripe ook iDEAL. Maar wil je online betalen in WordPress via iDEAL, dan is het toch even oppassen geblazen. Want ondanks dat Stripe iDEAL ondersteunt, doen de meeste WordPress plugins met ingebouwde betaalfuncties dat niet.

Stripe is op zich heen prima betaalprovider. Je betaalt een redelijk bedrag per transactie, en qua tarieven is Stripe concurrerend met de andere partij, die ik zo dadelijk zal bespreken. Mollie. Ze zijn alleen iets trager met uitbetalen, maar dat komt voornamelijk door het internationaal betalingsverkeer. Bij Mollie kan ik mijn betalingen de volgende dag op mijn bankrekening verwachten, Bij Stripe duurt dit gemiddeld 5 werkdagen, omdat dit via een Amerikaanse bank komt.

Mollie

Mollie was toen het oorspronkelijke artikel schreef nog maar een relatief kleine speler. Nu is het de grootste speler van Europa geworden, en ook op de internationale markt hebben ze aardig wat invloed. Als gevolg hiervan zit het met de ondersteuning voor online betalen in WordPress met Mollie eigenlijk best wel goed. Steeds meer plugins beginnen ook Mollie te ondersteunen, en dan ook het hele pakket. Toch is de ondersteuning voor Mollie nog niet zo wijd verbreid als de Stripe ondersteuning.

E-commerce plugins voor online betalen in WordPress

online betalen in wordpress

Uit het bovenstaande verhaal mag duidelijk zijn, dat voor ons -Nederlanders en Belgen- Mollie toch eigenlijk wel de meest voor de hand liggende betalingsprovider is. Lage kosten, een groot aantal ondersteunde betaalmethoden, snelle uitbetaling en een Nederlands sprekende helpdesk. Wat wil je nog meer?

Nou, wat ik nog meer wil is dat ik die betaalmethode ook kan gebruiken voor online betalen in WordPress in combinatie met een specifieke plugin. En dat kan af en toe een uitdaging opleveren. Want niet alle plugins zijn bereid om te wille van betaalmethoden in ons kleine kikkerlandje extra zaken in hun plugins in te bouwen. Gelukkig is hier een aantal workarounds voor te bedenken.

WooCommerce

WooCommerce is een plugin om van je WordPress site een webshop te maken. En voor WooCommerce is er een gigantisch aantal integraties met betaalproviders beschikbaar.

Omdat WordPress zelf geen ‘betaalfuncties’ heeft en de meeste makers van plugins niet alle denkbare betaalinterfaces willen implementeren, is er een heel groot aantal plugins wat bijvoorbeeld standaard PayPal en Stripe ondersteunt en voor overige betaalinterfaces gebruik maakt van WooCommerce.

Een voorbeeld hiervan is WP Courseware, wat alleen PayPal en Stripe direct ondersteunt, maar waarbij je ook je cursussen via WooCommerce kan kopen, of ‘Booked’, een boekingenplugin, waarbij je een boeking direct af kan rekenen via WooCommerce.

Een nadeel van deze aanpak is echter, dat WooCommerce een gigantische applicatie is en je behoorlijk wat overhead zal installeren, wat je site niet sneller maakt, die je eigenlijk niet nodig hebt.

Dus laten we ook nog eens naar een aantal andere opties kijken.

Easy Digital Downloads

Je zou Easy Digital Downloads een ‘uitgeklede webwinkel’ kunnen noemen. Deze plugin biedt bijna alles wat je in een gewone webwinkel mag verwachten, maar gaat er van uit, dat je product digitaal geleverd wordt. Dus geen verzendmodules, geen gewichten en afmetingen en geen voorraadbeheer. Net zoals voor WooCommerce zijn er voor Easy Digital Downloads zeer veel ‘add ons’ beschikbaar. Onder andere diverse koppelingen met betalingsproviders.

En een groot aantal plugins kan ook gebruik maken van Easy Digital downloads, zodat online betalen in WordPress vaak ook met deze plugin -die veel lichter is dan WooCommerce- mogelijk is.

Pronamic Pay Plugin

De ‘Pronamic Pay Plugin‘ is een plugin die als het ware een brug slaat tussen aan de éne kant een 14 tal (dit is in beweging) betalingsproviders en aan de andere kant een 10 tal WordPress plugins. Deze plugin is overigens niet gratis.

Eén van de handige toepassingen van Pronamic Pay is de mogelijkheid om op je site een bestelformulier met betaalfuncties te kunnen plaatsen. Heb je geen complete winkel nodig, maar wil je wel, dat iemand via je site kan bestellen, kan je dit eenvoudig doen met de Pronamic Pay plugin en een plugin als NinjaForms, Formidable Forms of Gravityforms.

Studiocart

Ik heb Studiocart in het verleden al eens uitgebreid besproken. Deze plugin is vooral bedoeld om salesfunnels op je site te implementeren. Maar omdat Studiocart integreert met een groot aantal plugins en er een Mollie add on voor Studiocart is, is Studiocart ook een goede manier om voor (een aantal) plugins die standaard geen ondersteuning voor iDEAL hebben, dit via Mollie en Studiocart toch mogelijk te maken.

GetPaid

GetPaid is een relatieve nieuweling in deze lijst met plugins, maar is het zeker waard uitgebreid genoemd te worden, want GetPaid maakt online betalen in WordPress toch eigenlijk wel heel makkelijk. GetPaid is een gratis plugin, maar om te kunnen betalen via Mollie heb je een betaalde add on nodig. Op het moment van het schrijven van dit artikel kost deze 39 dollar per jaar.

GetPaid is eigenlijk een soort ‘gereedschapskist’ om zelf je betaalfuncties in een website te integreren.

In de eenvoudigste (gratis) versie heb je een aantal zaken tot je beschikking.

De basis zijn de ‘items’. De zaken die je wilt verkopen. Dat kunnen zowel diensten als producten zijn. Wat je typisch zal willen doen, is een betaalknop op een pagina zetten, waarmee jouw bezoeker dat product of die dienst kan kopen. En is het een dienst op basis van een abonnement, dan kan je een item instellen op ‘recurring payments’. Periodiek zal de klant een factuur ontvangen.

Zo’n item zal je typisch koppelen aan een betaalknop (waarvoor voor verschillende pagebuilders integraties zijn). Klikt iemand op de betaalknop gaat hij naar een checkout form.

Die checkout forms kan je ook weer per item definiëren. Meld ik mij bijvoorbeeld voor een online dienst aan, dan is mijn fysieke adres niet echt noodzakelijk, en dit kan je dan gewoon achterwege laten. Of je hebt juist extra informatie nodig… zoals maat of kleur… die de klant in zal moeten geven.

Los van dit ‘online proces’ biedt GetPaid ook de mogelijkheid om handmatig facturen aan te maken, die met een betaallink betaald kunnen worden.

Nu zou ik het zelf niet als factureringssysteem willen gebruiken omdat iedere bewaking van de betaaltermijnen ontbreekt, maar het is een aardige gereedschapset om mee te starten.

Daarnaast is er een aantal -betaalde- add-ons, zoals de Mollie integratie.

Wil je gebruik maken van meerdere add-ons dan is er ook een ‘Member’ programma, waarin je voor 99 dollar per jaar toegang tot alle add-ons krijgt. En samen met de beschikbare add-ons is eigenlijk GetPaid een heel geschikte oplossing voor ‘maatwerk payment oplossingen’ binnen een website.

In de toekomst zal ik hier zeker vaker over schrijven.

Samenvattend, wat komt er kijken bij een iDEAL betaalkoppeling?

Wil je online betalen in WordPress, dan heb je dus voor een iDEAL koppeling minimaal de volgende zaken nodig:

  • Een account bij een betalingsprovider als Mollie of Stripe. Hierbij heeft Mollie mijn persoonlijke voorkeur, maar dat is mede afhankelijk, welke betalingsproviders er ondersteund worden voor de plugins die je wilt gebruiken.
  • Een plugin die iDEAL van jouw betalingsprovider ondersteunt. Is dat niet het geval, is het als ’tweede optie’ goed om te kijken of de plugin wel ondersteund wordt door één van de hierboven genoemde plugins -in volgorde van voorkeur van licht naar zwaar- Pronamic Pay, GetPaid, StudioCart, Easy Digital Downloads, WooCommerce.
  • En natuurlijk de plugin voor de dienst die je wilt gebruiken. Wil je overigens alleen bestelformulieren met betaalmogelijkheid op je site, dan kan ik je zeker GetPaid als eerste keuze aanbevelen.

Dit blogartikel geeft een antwoord op onder meer de volgende vragen:

  • Hoe werkt iDEAL?
  • Hoe kan ik iDEAL op mijn WordPress website gebruiken?
  • Welke iDEAL aanbieder is het best?
  • Hoe maak ik een bestelformulier op mijn website?
  • Online betalen in WordPress – Hoe implementeer ik dat?

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Gratis e-Boek: Een Goed Converterende Webshop

Realiseer de omzet die je verdient!

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.