Widget

Wat is een 'Widget'?

« Back to Glossary Index

Wanneer je werkt met WordPress zal je de term ‘Widget’ nogal vaak tegenkomen. Laten we er dus eens bij stilstaan, wat een widget nu eigenlijk is.

Het eerste wat je je zal moeten realiseren, dat de definitie van Widget heel rekbaar is in de software wereld. We beperken ons dus tot wat een widget nu eigenlijk in WordPress is. Iets wat op zichzelf al uitdaging genoeg is.

Een widget in WordPress is een op zichzelf staande visuele software component die een specifieke functie implementeert.

Traditioneel was de ‘sidebar’ de plaats waar je widgets kon plaatsen. Op zo’n manier kon je in een sidebar naast de blogpost bijvoorbeeld een lijst van eerdere blogposts, een lijst met categorieën of gewoon een willekeurige afbeelding laten zien.

Door de geschiedenis heen heeft WordPress steeds verder het idee van een ‘sidebar’ (of zoals later genoemd een ‘widget area’, omdat het al lang niet meer alleen aan de zijkanten stond) lostgelaten. In de nieuwe Gutenberg editor kan je bijvoorbeeld Widgets ook gewoon in de content zelf gebruiken.

Daarnaast noemt de Page- en Theme Builder Elementor de afzonderlijke elementen die je hier gebruikt ook ‘widgets’. Elementor Widgets en ‘traditionele’ WordPress widgets zijn echter andersoortige software componenten.

WordPress Widgets zijn gewoon in Elementor te gebruiken. Elementor Widgets kan je niet zomaar buiten Elementor om in WordPress gebruiken.

« Terug naar de index van de woordenlijst

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht