Rank Math Pro – Is het de moeite waard?

Enige tijd geleden heb ik een vergelijk gemaakt tussen Rank Math en Yoast. Ik heb van beide plugins de gratis versies met elkaar vergeleken, vooral omdat er van Rank Math de Pro versie nog niet beschikbaar was. Inmiddels is Rank Math Pro er wel. En op dit moment met een aardige introductieaanbieding.

Rank Math Pro

Ik kwam er al snel achter dat het vergelijken van Rank Math Pro en Yoast Premium eigenlijk onbegonnen werk is. Dat is vooral omdat Yoast Premium er hoofdzakelijk op gericht is je site op allerlei manieren goed vindbaar te maken. Iets wat we natuurlijk allemaal graag willen. Maar Rank Math Pro heeft daarnaast ook een aantal heel krachtige analytics en rapportage modules die in Yoast Premium compleet ontbreken.

Je kan dus niet alleen je vindbaarheid verbeteren, maar je hebt ook allerlei rapporten waarin je precies kan zien hoe bepaalde pagina’s het doen.

Rank Math Pro – Een ‘All-in-one’ pakket’

Het aardige van Rank Math Pro is dat je ook gelijk alles krijgt. Rank Math Pro kent twee licentie types, waarover later meer, maar de goedkoopste licentie is gelijk al voor al jouw sites. Dus met één licentie kan je dus alle sites die in jouw bezit zijn van deze plugin voorzien.

Positionering van je keywords

Hierbij moet overigens wel worden opgemerkt, dat Rank Math Pro één beperking heeft. Je kan namelijk een aantal zoektermen laten ‘volgen’ door Rank Math Pro. Je kan dan zien, wat jouw gemiddelde positionering voor die keywords is.

Rank Math Pro | Rank Math Pro - Is het de moeite waard?

Natuurlijk is dit niet de enige plugin die dit kan, en in het verleden heb ik plugins als SEO Rank Reporter en WP Rankie besproken. Een groot verschil is hier echter dat deze beide plugins op jouw WordPress site zelf de ranking bijhouden door de job via een WP Cron uit te voeren. Ofwel, het opvragen van jouw positionering gaat ten koste van je site performance.

Rank Math doet dit anders. Want onderdeel van jouw Rank Math account is ook een service die voor jou bijhoudt welke keywords hoe hoog gepositioneerd zijn.

Dit kost natuurlijk capaciteit van de servers van Rank Math en daarom hebben ze een beperking gesteld aan het maximum aantal keywords wat je op deze manier kan laten ‘volgen’.

Hier hebben we het over een totaal aantal keywords. Dus gemeten over al je sites.

Dus hoewel het aantal sites wat je toe kan voegen onbeperkt is, is er wel een beperking op de keywords die je wilt volgen.

Complete integratie

Rank Math Pro | Rank Math Pro - Is het de moeite waard?

Ik ben gek op cijfertjes. En wanneer jij goed vindbaar wilt zijn, zou jij dat ook moeten zijn! Maar vroeger moest ik altijd cijfers uit allerlei bronnen bij elkaar harken en verwerken in een spreadsheet voor ik echt iets moois en leesbaars had.

Rank Math Pro integreert naadloos met Google Search Console (voorheen Google Webmaster Tools) en Google Analytics. En hierdoor kan je precies per pagina de volgende zaken zien :

  • Hoe vaak komt jouw pagina naar voren in zoekresultaten
  • Op welke positie staat jouw pagina gemiddeld in die zoekresultaten
  • Hoe vaak wordt er dan ook daadwerkelijk geklikt op jouw pagina.

In een toekomstig artikel zal ik je meer in detail vertellen, wat je met deze gegevens kan.

Ondersteuning voor schemes

Schemes / Schema’s is een manier om aan Google meer in detail door te geven wat voor type content je eigenlijk aanbiedt. Google gebruikt dat weer voor de ‘Rich Snippets’ in de zoekresultaten.

Door jouw blogpost door middel van een ‘schema’ aan Google door te geven, geef je eigenlijk wat extra informatie door over de inhoud en de structuur van je content.

Je kan op deze manier bijvoorbeeld aangeven of jouw blogpost een video, een boekbespreking of een review van een product is.

In de nabije toekomst zal ik verder ingaan op het gebruik van schemes met Rank Math. Dit kan overigens ook al met de gratis versie van de plugin, maar Rank Math Pro voegt er enkele leuke extra opties aan toe.

Site Maps

Rank Math Pro | Rank Math Pro - Is het de moeite waard?

Natuurlijk ondersteunt de gratis versie van Rank Math al XML Site Maps. Maar Google kent ook een aantal ‘speciale sitemaps’.

Gebruik je video op je site? Dan kan je ook een ‘video sitemap’ laten genereren, waardoor Google jouw video’s makkelijker weet te vinden en jij bovendien extra informatie aan de video toe kan voegen.

Heb je een nieuws site? Met de Google News Sitemap geef je het laatste nieuws direct door aan Google..

De licentiemodellen

Rank Math Pro komt met een tweetal licentiemodellen. In het ene model kan je de plugin op een onbeperkt aantal websites die van jezelf zijn installeren. Er is echter wel een beperking met betrekking tot het aantal keywords wat je kan volgen.

In het tweede model kan je naast je eigen websites de plugin ook op websites van klanten installeren. Je krijgt meer ‘keywords’ tot je beschikking, waarvan je zelf in kan stellen hoeveel keywords een specifieke klant kan gebruiken. Je kan het gebruik van de plugin zo aan je klant doorberekenen en hierbij bijvoorbeeld aparte bundels definiëren, met in iedere bundel een maximum aantal keywords.

Deze ‘Business’ licentie heeft echter een maximum aantal sites waarop je de plugin mag installeren. Wil je meer, dan kan je bij de makers van de plugin om een maatwerk offerte vragen.

Prijsvergelijk met Yoast

De plugins inhoudelijk met elkaar vergelijken is onbegonnen werk, maar wat nu als we Yoast Premium nu eens qua prijs met Rank Math Pro vergelijken. Wie komt er dan als voordeligste uit de bus?

Op dit moment komt Rank Math Pro tegen een introductieprijs, maar laten we uitgaan van de prijs die is aangekondigd als de ‘uiteindelijke verkoopprijs’, 129 dollar per jaar voor de ‘Pro’ licentie.

Wil ik alle Yoast Premium plugins hebben -die bij elkaar minder functionaliteit bieden dan Rank Math Pro- dan betaal ik 199 euro per jaar voor één website!

Dat is nogal een verschil.

Zelf heb ik de Rank Math Pro plugin aangeschaft. En hij is zeker de moeite waard. Wanneer jij serieus aan de slag wilt gaan met je SEO, dan zou ik je zeker willen aanbevelen om de Pro versie van deze plugin te gebruiken. Gebruik je de plugin uitsluitend om je pagina’s te optimaliseren, dan heb je aan de gratis versie van Rank Math of de gratis versie van Yoast meer dan voldoende.

Meer weten over SEO en Rank Math?

In de online cursus PowerBloggen komt Rank Math uitgebreid aan de orde. Voor 1 december 2020 zal hier ook een aantal videolessen over het werken met Schemes aan worden toegevoegd.

Wil jij meer uit je blog halen? Dan is deze cursus van harte aanbevolen!

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht