En weer maken we je WordPress website sneller…

Je WordPress website sneller maken in simpele stappen…

wordpress website snellerNaar aanleiding van mijn artikel enkele wegen geleden over het sneller maken van je website: Ik heb een aantal reacties van mensen ontvangen, die aangaven, dat ze mijn ‘recept’ precies hadden opgevolgd, maar dat Google PageSpeed op eenzelfde manier over de website bleef klagen.

Omdat ik zelf nieuwsgierig was naar een mogelijke reden, ben ik op onderzoek uitgegaan en ontdekte, dat in alle gevallen, waar deze ‘truc’ niet werkte de website niet onder ‘Apache’, maar onder NGINX , andere webserver software, draaide. Deze instructies werken klaarblijkelijk niet onder deze webserver. In feite werken deze uitsluitend onder de (overigens nog steeds wel meest gebruikte) Apache webserver. Mijn excuses dat ik in het vorige artikel vergeten ben dit te vermelden.

Maar niet getreurd, de mogelijkheden om je website toch sneller in de browser te laten verschijnen zijn nog lang niet uitgeput. In het blogartikel van vandaag zal ik een tweetal andere methoden behandelen, die je website zienderogen sneller zullen maken.

Verwijderen van de ‘Query String’.

De eerste methode is een vrij simpele. WordPress heeft een groot aantal CSS en JavaScript bestanden die gebruikt worden door diverse plugins. Om te voorkomen, dat ‘verkeerde’ bestanden worden geladen vanuit de cache, wordt er door WordPress standaard vaak een ‘query string’ toegevoegd aan de URL van het bestand, bijvoorbeeld ‘?ver=1.5.2’. Het nadeel hiervan echter is dat de meeste browsers nu ook helemaal het bestand niet meer uit de cache willen laden, iets wat kan zorgen voor een groot aantal extra verzoeken om de bestanden richting server.

De beste manier om dit te voorkomen is door een aantal heel eenvoudige regels code toe te voegen aan bijvoorbeeld het ‘functions.php’ bestand van je thema. Doe dit overigens alleen wanneer je een child-theme gebruikt… anders wordt bij de volgende update je aanpassing overschreven.

function wxp_remove_wp_ver_css_js( $src ) {
  if ( strpos( $src, 'ver=' ) )
    $src = remove_query_arg( 'ver', $src );
  return $src;
}
add_filter( 'style_loader_src', 'wxp_remove_wp_ver_css_js', 9999 );
add_filter( 'script_loader_src', 'wxp_remove_wp_ver_css_js', 9999 );

 

En mocht je nu niet begrijpen, waar ik het allemaal over heb, één troost: De hierboven beschreven ‘functions.php’ aanpassing heeft de voorkeur, maar een goed alternatief is de gratis plugin ‘WXP Version Remover Tool‘ die iets vergelijkbaars doet, die je gewoon hier van de WordXPression site kunt downloaden. Eén waarschuwing: Je krijgt hier geen enkele vorm van support op (wat gezien de eenvoud van de plugin ook helemaal niet nodig is). Het is simpel een kwestie van plugin installeren en activeren. Klaar!

Optimaliseren van de JS en CSS bestanden

Wil je nog een stap verder gaan, dan kun je JS & CSS Script Optimizer installeren en activeren.

Er is een groot aantal plugins wat vergelijkbare taken uitvoert, maar na het testen van de meest populaire plugins op dit gebied tegen een drietal van mijn eigen sites, kwam JS & CSS Script Optimizer als beste uit de bus.

Deze plugin pakt eigenlijk alle JavaScript en CSS bestanden op en voegt deze samen een kleiner aantal grote bestanden.  Bovendien wordt er een zogenaamde ‘minify’ actie op het bestand uitgevoerd. Alle niet noodzakelijke spaties, enters en commentaren worden verwijderd. Hierdoor worden de bestanden onleesbaar, maar wel veel kleiner. En omdat je die samengevoegde bestanden toch nooit aan zal willen passen, is het ‘onleesbaar’ zijn nauwelijks een probleem.

In de meeste gevallen is het voldoende om de plugin te activeren en in de instellingen op te geven, dat je zowel JS als CSS wilt optimaliseren. De ‘default’ instellingen die er per optie worden opgegeven zijn meestal de best werkende. Heb je problemen met je site, wanneer je de plugin hebt geactiveerd, speel dan even met de settings. Vergeet niet iedere keer je browser cache te legen! (Je hebt er immers voor gezorgd, dat dit niet zomaar meer gebeurt ;)).

En de snelheid vliegt omhoog

Wanneer je de tips in dit en het vorige blog artikel over dit onderwerp hebt uitgevoerd, zal je merken, dat de laadsnelheid van je pagina’s zienderogen toe zal nemen. Waarschijnlijk zal je score op PageSpeed en YSlow nog steeds geen 100% zijn. Dit is vrijwel onhaalbaar wanneer je werkt met WordPress omdat bijvoorbeeld ‘cookievrije domeinen’ al niet meer mogelijk is. Tenminste niet als je een site hebt, waar je ook nog iets van statistieken bij wilt houden. Je hebt er in ieder geval uitgehaald wat er in zit, en dat is al heel wat waard.

Je pagina snelheid en met name je ‘PageSpeed’ score is een belangrijk gegeven om beter uit de bus te komen bij Google zoekresultaten. Pagina snelheid is voor Google een belangrijke factor en ‘PageSpeed’ is hun eigen tool om dit te meten.

Met het WordXPression Plus Service Contract heb je een constante terugkoppeling met betrekking tot je SEO resultaten, de veiligheid en de snelheid van je website. Drie belangrijke factoren met betrekking tot je vindbaarheid!

En ook niet onbelangrijk: Er worden dagelijkse back-ups gemaakt en er is een 24/7 bewaking met betrekking tot het online zijn van je website.

Dit artikel geeft een antwoord op onder meer de volgende vragen:

 • Hoe maak ik mijn WordPress website sneller?
 • Wat is PageSpeed en wat kan ik er mee?
 • Wat is YSlow en wat kan ik er mee?

 

 

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Flinke kortingen op cursussen van WordXPression.