Leuker kunnen ze het niet maken… en makkelijker is het ook niet geworden!
Ken je de slagzin nog van de Belastingdienst? Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel? Is het je ook opgevallen, dat sinds de Europese BTW perikelen, deze kreet is ingekort tot ‘Leuker kunnen we het niet maken?’ Want sinds januari 2015 is het een definitief feit: De nieuwe BTW regels in Europa hebben het niet makkelijker gemaakt voor de gemiddelde webwinkelier!
Maar hoe zit het nu eigenlijk met de BTW voor Europese leveringen? En vooral, waar moet je als webshop eigenaar rekening mee houden, indien je aan andere Europese landen wilt leveren? Lees verder en huivert.
Business to business : Verdorie, het is makkelijker geworden!
Voor Business to business is het een aantal jaren terug eigenlijk wel makkelijker geworden. De oorspronkelijke situatie was, dat wanneer je een product in een ander Europees land kocht, je hierover BTW moest betalen. Die kon je vervolgens in je eigen land terugvorderen. Een hoop administratieve rompslomp om niets. Want netto verdienden noch jij, noch je klant, noch de belasting hier een Euro aan. Een goede beslissing was dus de mogelijkheid om de belasting te verleggen. Als jij het BTW/VAT nummer van je buitenlandse zakenpartner vastlegt in de factuur hoef je geen BTW in rekening te brengen. Dit bespaart iedereen een hoop administratief werk. Maar dit is alleen in een Business to Business situatie. Hoe zit het met Business to Consumer?
Voor 2015 : Je betaalt BTW in het land waar je koopt!
Voor 2015 was het voor Business to Consumer webwinkels vrij makkelijk: Als koper betaal je de BTW voor het land, waar de verkoper is gevestigd. Koop ik in een Duitse webwinkel, betaal ik Duitse BTW, koop ik in een Belgische webwinkel, betaal ik de Belgische BTW… voor de webwinkelier dus heel overzichtelijk: Het maakt niet uit, waar je klanten vandaan komen, ze betalen allemaal dezelfde BTW.
En nu na 1 januari 2015… Je betaalt de BTW van je land van herkomst
Vandaag de dag wordt de BTW voor Europese leveringen bepaald door het land waar de koper is gevestigd. Koopt een Belg iets in jouw webwinkel, dan moet die Belg de Belgische BTW betalen. Dat is dus 21%. Maar dat maakt toch helemaal niets uit? Want in Nederland hebben we ook gewoon 21%. Wanneer je door de BTW tabellen van Europa kijkt, zal je ook ontdekken, dat 21% zelfs vrij veel voorkomt. Geen vuiltje aan de lucht dus. Of wel? Geloof mij maar, er is niet alleen een ‘vuiltje aan de lucht’ maar als je verder kijkt zie je de donderwolken en de bui al hangen! Want die 21% die de Belg betaald heeft, moet uiteindelijk in de schatkist van de Belgische fiscus verdwijnen. Je moet een aparte administratie bij gaan houden aan welke landen je hoeveel geleverd hebt en welke BTW hierover is betaald. Lust je nog peultjes?
Reduced rates – De nachtmerrie van iedere webwinkelier!
Nu we het toch over peultjes hebben, in de meeste landen vallen voedingsmiddelen onder het zogenaamde ‘gereduceerde BTW tarief’… Je betaalt minder BTW over je dagelijkse behoeften. Toch aardig van de fiscus nietwaar? Helaas is het niet zo, dat de fiscus het in heel Europa eens is over wat tot je dagelijkse levensbehoeften behoort! Bovendien heeft een deel van Europa besloten het ‘Reduced rate’ tarief ook nog eens op te willen splitsen in een ‘Reduced Rate hoog’ en een ‘Reduced rate laag’ tarief. In België bijvoorbeeld heb je een 6% en een 12% reduced rate. In de Europese BTW Tabel kun je terug vinden welke BTW je wanneer moet gebruiken, maar helaas… het stemt niet helemaal overeen met de BTW tabellen en bijbehorende producten van andere EU landen. Bovendien heeft ieder land ook weer zijn eigen uitzonderingen, zoals uit de eerdergenoemde tabel mag blijken.
Nu naar de praktijk!
Gelukkig hoef je nooit de hele BTW tabel in jouw webwinkel te implementeren. Je kunt volstaan met de BTW voor de producten die jij levert. De BTW voor Europese leveringen is voor wat de meeste BTW ‘hoog’ categorieën gelukkig redelijk eenduidig. Het enige ‘probleem’ wat je hebt is dat ieder land zijn eigen percentage heeft en het inkloppen van de BTW een behoorlijke klus is. Lever je echter ook producten uit de BTW laag groepen kan de Europese BTW tabel een goede indicatie geven, waar je de problemen kunt verwachten. Gezien de complexiteit van je de BTW is het verstandig om het aantal landen waaraan je wilt leveren binnen de EU te beperken tot de landen, waar je ook een redelijke omzet kunt verwachten.
Veranderlijk als het weer!
Helaas hoeft een verandering van BTW tarief niet altijd per de eerste dag van een bepaald jaar te zijn. In het verleden hebben heel wat BTW wijzigingen (zoals bijvoorbeeld van 19 naar 21% in Nederland) gewoon ergens midden in het jaar plaatsgevonden. Er is geen enkele reden, dat dit niet opnieuw kan gebeuren. Nu zal de verhoging of verlaging van de BTW in Estland de voorpagina’s van de Nederlandse kranten waarschijnlijk niet halen. Toch blijft het jouw verantwoordelijkheid om de juiste tarieven te hanteren! De enige manier om dit veilig te doen is maandelijks de Europese BTW tabel te controleren. Is de stand datum nog steeds de laatste datum die je gezien hebt, dan is er niets veranderd. Is het een andere datum, dan hebben er enige veranderingen plaats gevonden.
Een plug-in om je te ondersteunen.
Het bijhouden van de verschillende landen waar je aan levert en de manier waarop de BTW is beslist geen pretje. Gelukkig is er een plug-in die je hier bij kan helpen. De WooCommerce EU VAT compliance plugin zorgt er voor dat jouw bezoeker gebruik maakt van de juiste BTW tabellen en dat alle noodzakelijke logging voor het bijhouden van de manier waarop de BTW is berekend op de juiste manier plaats vindt. Helaas biedt de plug-in geen functies om de BTW tabellen automatisch te vullen.
(Configuratie notitie : Tijdens de configuratie moet je opgeven welke afkortingen er voor de BTW gebruikt moeten worden. Het is belangrijk, dat deze afkorting terug komt in de omschrijvingen in je belasting tabellen. De afkorting ‘BTW’ ontbreekt in het lijstje met geldige waarden, deze zal je zelf toe moeten voegen).
Het wordt er niet leuker op!
Leuker kunnen we het je niet maken… om de één of andere onduidelijke reden schijnt het zo te moeten zijn, dat naarmate Europa meer verenigd wordt, de bureaucratie niet af- maar toe moet nemen! Ik ben inmiddels de eerste website tegen gekomen die ‘due to overly complicated tax rules’ niet wil leveren aan EU landen. Voor een gemiddelde webwinkel is het configureren van de belastingtabellen één tot twee uur werk! Heb je bovendien een productaanbod in de ‘Reduced rate’ BTW groepen, maak dan je borst maar nat! Afhankelijk van je aanbod kan het uitzoeken van de juiste toepassingen voor de verschillende product/BTW combinaties per land van enkele uren tot enkele dagen kosten.