Meer omzet met een gratis Membership site

Gratis membership sites?

Wat nu, Wilko?  ga je nu van twee walletjes eten? Je was toch tegen Membership sites?

Membership siteIn het verleden heb ik een aantal malen nogal duidelijk uitgehaald tegen het concept ‘membership sites’. Dit is niet, omdat er in principe iets mis is met de formule, maar omdat slimmer marketeers jou wijsmaken, dat dit model een garantie voor ongekende rijkdom is. Sterker nog, je mag achteroverleunen in je stoel, want deze site gaat jou zelfs passief inkomen opleveren. Hoe kan ik dan in vredesnaam beweren, dat je geld kunt verdienen met een gratis membership site?

Om te ontdekken, dat een uitgestippelde route je de verkeerde kant op brengt, zal je in veel gevallen zelf dit pad ook moeten gaan. Dat heb ik dus gedaan met het concept ‘Membership sites’. Ik ontdekte in welke gevallen dit wel en niet werkt. Gelukkig heb ik sinds het schrijven van dit artikel kennis gemaakt met meer ondernemers met een werkende ‘membership’ formule. In alle gevallen was er één belangrijke, constante factor. De acquisitie voor nieuwe leden werd gedaan binnen een reeds bestaande doelgroep. Dat is ook heel logisch: Wie waagt het om een langdurige financiële verplichting aan te gaan, met een persoon en voor een product wat hij helemaal nog niet kent?

Vandaag rekken we de definitie van ‘Membership site’ echter een beetje op. In de zomermaanden ga ik je meer vertellen over een aantal mogelijkheden van deze ‘opgerekte membership sites’. Vandaag gaan we vooral kijken naar het doel wat je met zo’n membership site zou willen bereiken. En om dat doel te kunnen bereiken, overwinnen we eerst één van de grootste obstakels om van een membership site een succes te kunnen maken: De kosten!

De verschillende typen van membership site en de verschillende doelen die we gaan bespreken hebben namelijk allemaal één ding gemeenschappelijk: Degene die lid wordt van de membership site, hoeft hier niet voor te betalen. En toch ga jij hier geld aan verdienen. Hoe is dat in vredesnaam mogelijk?

Loslaten!

Om deze artikelreeks goed te kunnen volgen en begrijpen, moet je in ieder geval één idee loslaten… wanneer je ooit bij welke marketeer dan ook een training over membership sites hebt gedaan, dan heb je waarschijnlijk geleerd, dat de content van jouw website een training is, waarbij de mensen periodiek een les toegezonden krijgen. In de modellen die we in dit en komende artikelen behandelen, laten we dit idee helemaal los! Een ‘online training’ is slechts één van de mogelijke modellen om een membership website te creëren.

Wanneer ik het in deze artikelen heb over membership sites, heb ik het over ieder type van website, waar je als bezoeker in kunt loggen (met gebruikersnaam en wachtwoord of met gebruik van jouw social media gegevens). Een webmail dienst, een datingsite, een forum of een site waar je inlogt om online games te doen… het zijn allemaal ‘membership sites’ binnen het kader van deze artikelreeks.

Drie strategieën voor een verdienmodel

Het laten groeien van je mailinglijst

De eerste strategie waar je een gratis membership site voor kunt gebruiken is om je mailinglijst te laten groeien. Wanneer het hoofdonderwerp van jouw website in één lijn staat met jouw business is dit een goede manier om jouw bedrijf onder de aandacht te brengen van een zeer duidelijk gerichte doelgroep. Je kunt dit doen door heel direct de leden van je membership site te mailen. Het is ook mogelijk om jouw membership site als platform te gebruiken om jouw gratis listbuilding producten onder hun aandacht te brengen. Voor meer informatie over gratis listbuilding producten, kun je het gratis e-boek ‘Verleid je Klant‘ lezen.

 

Passief inkomen door Affiliate Marketing

Mocht ik de indruk hebben gewekt, dat ik niet geloof in het bestaan van passief inkomen,  wil ik dit bij deze wegnemen. Eén manier om passief inkomen te genereren is ‘Affiliate Marketing‘. Tot mijn grote verbazing zijn er nog steeds mensen, die niet weten wat hier mee bedoeld wordt. Wanneer ik een product heb en het wil verkopen, is het mogelijk dat ik anderen vraag mijn product te promoten. Ik kan hier natuurlijk een vast maandelijks bedrag voor betalen, maar dan betaal ik, zonder dat ik weet of de promotie resultaat heeft.

Een meer geavanceerde -en effectieve methode- is om voor iedere verwijzing die iemand (de ‘Affiliate’ of de ‘Partner’) maakt naar mijn website een vast bedrag of een percentage van de omzet uit te betalen aan de verwijzer. Om passief inkomen met je membership site te verdienen, ga jij dus aan de kant van de affiliate zitten. De persoon die producten onder de aandacht brengt en hiervoor een bedrag ontvangt, indien het tot een verkoop leidt. Wat belangrijk is, om hier daadwerkelijk succes mee te hebben, is dat de producten die je promoot in lijn zijn met het onderwerp van je membership site. Het verdienmodel is duidelijk: Je verdient direct aan verkopen gegenereerd vanuit jouw membership site.

Vergroten van je expert positie / product support

Een aantal membership modellen kan gebruikt worden om jou als expert met betrekking tot jouw business neer te zetten. Stel, jij bent een expert op het gebied van gezond leven. En je hebt een site met tips over gezonde voeding, oefeningen en een vraagbaak, waar mensen je vragen kunnen stellen. Op deze manier positioneer jij jezelf als een expert op dit gebied. Vanuit deze expert positie maak je het voor jezelf makkelijker aanvullende producten te verkopen.

En als bonus: Het Fremium model!

Ik had je drie strategieën beloofd om geld te verdienen met gratis membership sites. Ik ben mijn belofte nagekomen, maar er is nog een vierde model om geld te verdienen met gratis memberships. Het ‘Fremium’ model. In dit model is de basis dienstverlening gratis, maar is er een ‘hoger niveau’ van dienstverlening, waar wel voor betaald moet worden. Let op: De gratis dienstverlening is volledig en waardevol!

Een ‘gratis proefles’ is dus geen onderdeel van een Fremium model, want hier wordt geen volledig product geboden. Een gratis introductietraining (en een betaalde vervolgtraining) wel. Een datingsite, waar je wel een profiel aan kunt maken, maar geen contact kunt maken met andere leden is geen Fremium model. Een datingsite waar je met een gratis lidmaatschap beperkt ben tot 5 berichten per dag wel. Een ‘Vraagbaak’ waar je de vraag en de eerste drie regels van het antwoord kan lezen is geen Fremium model. Een vraagbaak waarbij het aantal categorieën wat gratis toegankelijk is beperkt is, wel.

Nog een bonus: De ‘Salad strategie’.

Natuurlijk is het mogelijk om de bovenstaande verdienmodellen te ‘mixen’ in jouw membership site. Op een zelfde manier, waarop je losse groenten samen kunt voegen tot een heerlijke salade. Wat let je om  aan je listbuilding te werken en passief inkomen te verwerven via Affiliate Marketing. Of een Fremium model te integreren in een supportsite voor je producten? Je kunt de hierboven benoemde strategieën probleemloos samenvoegen tot een oplossing voor jou op maat!

Wanneer je een membership site hebt, is de bereikbaarheid hiervan van het grootst belang. Met het WordXPression Plus Service Contract heb je jouw website 24/7 gemonitord. Zo weet je direct wanneer je site onbereikbaar is en kan je ook direct actie ondernemen. Kies je daarbij ook nog eens voor een doorlopende backup van je website, dan is bij een eventuele storing je site ook binnen de kortste tijd weer online. Voorkom langdurige uitval en ontdek wat het WordXPression Service Contract jou te bieden heeft.

 

 

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht