Ze weten je altijd weer te vinden… Page not found voorkomen

Handige plugins voor minder Page not Found – fouten

Je kent vast de foutmelding ‘404 – Page not Found’ wel. De reden voor deze melding is eenvoudig : Er is een URL ingetypt, die niet verwijst naar een pagina. Dit kan verschillende redenen hebben, maar de meest voorkomende reden is denk ik wel het maken van een typefout in de URL.

De meeste WordPress thema’s hebben hiervoor een speciale pagina. Deze pagina heeft de bestandsnaam ‘404.php’ en zal getoond worden, als de pagina niet gevonden kan worden. De inhoud van de pagina kan verschillen van een eenvoudige melding met een link terug naar de homepage, tot een complete plattegrond van je site (de sitemap).’

Maar deze oplossingen zijn leuk voor een bezoeker, Google heeft er geen boodschap aan: Een site die veel ‘404’ fouten veroorzaakt verdwijnt al snel naar de lagere regionen van de Google rankings. Onvindbare pagina’s wil je dus eigenlijk tot elke prijs voorkomen. Maar hoe doe je dat ? En nog belangrijker, in welke situaties ontstaan deze ‘fouten’ eigenlijk.

Situatie 1 : De Permalinks aanpassen

Er zijn echter ook andere redenen te bedenken. Stel je bijvoorbeeld eens voor, dat je ooit WordPress geinstalleerd hebt met de standaard ‘SEO vriendelijke’ Permalink structuur die vroeger werd geboden. Een structuur waar voor de daadwerkelijke naam van de pagina nog de datum werd meegecodeerd in de vorm van ‘/2012/09/17/dit-is-de-pagina-naam/’. Deze structuur wordt als zoekmachine-onvriendelijk beschouwd. Deze kost je zeker enige punten in de vindbaarheid via Google. Die ziet liever een structuur ‘/dit-is-de-pagina-naam/’, zonder al die onbetekenende cijfertjes ervoor.

Situatie 2 : Migreren van de blog-folder.

Of stel je voor dat je een niet-WordPress website had -WordPress is immers alleen een blogging programma toch?- maar je wel een blog wilde hebben. Jouw webdesigner was zo vriendelijk om onder de directory ‘/blog/’ een complete WordPress installatie te plaatsen. Maar na verloop van tijd merkte je toch, dat WordPress meer kon en ging je naar een complete WordPress website. En natuurlijk niet meer alleen bereikbaar vanuit de blog directory.

Situatie 3 : Oeps… tikfout

Of in de derde situatie: Je hebt een URL naar een pagina op je site gemailed naar 2000 klanten… en plotseling ontdek je, dat er een tikfout in de URL zit… mail je die klanten nog een keer, of los je het op een andere manier op?

Voor al deze bovenstaande problemen is er een drietal zeer handige plugins beschikbaar.

Deans Permalink Migration

Deans Permalink Migration van Dean Lee is de plugin om het probleem geschetst in situatie 1 op te lossen. Het is een zeer eenvoudige plugin, die zich makkelijk laat installeren. Na installatie is het enige wat je hoeft te doen onder ‘Instellingen -> PermalinkMigration’ de structuur van de oude permalink in te geven (de juiste syntax haal je uit de ‘Instellingen->Permalinks’ voordat je de permalinks hebt aangepast) en na het bijwerken van de instellingen werkt alles als een trein.

Velvet Blues Update URLs

Onder deze kleurrijke naam gaat een krachtige plugin schuil, waarmee je in principe iedere denkbare update van URL’s binnen WordPress uit kan voeren. Een geweldige tool om het probleem van situatie 2 op te lossen, maar je kunt er nog veel meer mee. Omdat je in principe iedere URL die voorkomt in WordPress kan ‘hernoemen’, is het bijvoorbeeld ook geschikt om externe verwijzingen in een enkele actie bij te werken. Wanneer je dus een link naar een externe site hebt staan, maar deze is gewijzigd, is het eenvoudig op te lossen.

Onder ‘Instellingen->Update URL’s’ vind je de plugin terug en als je er op klikt krijg je het volgende scherm te zien :

page not found | Ze weten je altijd weer te vinden... Page not found voorkomen

Het scherm wijst zichzelf. Als ik bijvoorbeeld de URL’s onder ‘http://domeinnaam.nl/blog/’ had staan en het wil verplaatsen naar ‘http://domeinnaam.nl/’ tik ik de eerste waarde voor de oude, de tweede voor de nieuwe URL’s in en klik alle vakjes aan met uitzondering van het laatste! Klikken op de knop ‘Update URLs Now’ doet daarna al het werk.

Redirection

De Redirection plugin van John Godley is een heel krachtige tool met veel mogelijkheden, waarvan ik in dit artikel alleen de eenvoudigste aan wil geven (wellicht dat ik in een toekomstig artikel dieper inga op de andere mogelijkheden), namelijk een URL naar een andere URL laten verwijzen. Stel, je hebt een URL in een mailing verzonden, maar je hebt een tikfout gemaakt. In plaats van http://domeinnaam.nl/wilko-van-der-ploeg/ heb je de onvergefelijke tikfout http://domeinnaam.nl/wilco-van-der-ploeg gemaakt. En je raadt het al. Mensen komen niet op de pagina die ze zoeken. Je komt hier gelukkig direct na het verzenden van de mail achter en start de ‘Redirection’ plugin op. Deze plugin vind je overigens niet in het Dashboard menu terug, maar je moet in het ‘Plugins’ overzicht op de optie ‘Instellingen’ onder de naam van de plugin klikken.

Het werkt vrij eenvoudig. Je geeft bij ‘Bron-URL’ de ‘foute’ URL in. Bij de ‘Doel-URL’ geef je de URL waar je wel heen wilt. Als laatste voeg je de redirect toe. Een tweede methode van gebruik krijg je binnenkort te lezen in mijn artikel ‘Stap voor stap naar WordPress’, wat je over twee weken kunt verwachten.

En als het dan toch fout gaat…

Natuurlijk kan je niet altijd voorkomen dat het fout gaat. Bezoekers tikken soms gewoon een verkeerde URL in, sites die naar jou verwijzen hebben een fout in de link. Het kan allemaal. Maar als dat gebeurt, dan  heb je natuurlijk het liefst een pagina die ‘past’ bij je website. Er zijn verschillende zogenaamde ‘404 page not found’ plugins, ook zijn er diverse thema’s die deze functie hebben ingebouwd. Om te weten wat je ‘anders’ kan doen, probeer gewoon eens een zelf een url in te tikken naar een niet bestaande pagina op deze site. Dan zie je in ieder geval hoe ik het probleem heb opgelost.

Meer informatie hoe je van je ‘niet bestaande’ pagina een converterende pagina kan maken? Lees dan ook dit blogartikel eens. 

Wat je natuurlijk ook wilt voorkomen, is dat je hele website niet bereikbaar is. En daarom wil je bij een storing het liefst direct op de hoogte worden gesteld. Dan kan gelukkig: Met het WordXPression Service Contract wordt jouw site 24/7 gemonitord op storingen, voor veiligheid en snelheid.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.