Versiebeheer in WordPress – Wat is er mogelijk, en wat niet?
In meerdere blogartikelen heb ik terloops genoemd, dat WordPress een ingebouwd ‘versiebeheer’ heeft. Je hebt er dus geen speciale plugins voor nodig. Maar wat is nu dat ‘versiebeheer in WordPress’, en waarom is dat handig… of juist niet?
En wanneer is het versiebeheer in WordPress onvoldoende, en heb je toch een extra plugin nodig?
Wat is versiebeheer?
De eerste vraag is natuurlijk wat ‘versiebeheer’ is. Voor de meeste mensen zal dit op basis van de naam wel duidelijk zijn, maar het is toch goed om er even bij stil te staan.
Wanneer je een bericht of een pagina maakt in WordPress dan wordt iedere keer dat jouw post wordt opgeslagen de vorige versie daarvan apart weggeschreven. Op deze manier kan je altijd terug naar een vorige versie van je blogpost of pagina.
Dat kan handig zijn, wanneer je ontdekt, dat je eigenlijk beter terug kan gaan, naar een vorige versie van je pagina. Helaas is deze functie enigszins ‘verborgen’ geïmplementeerd en spreekt de wijze van werken ook niet echt voor zichzelf. Dus laten we eens kijken hoe je versiebeheer in WordPress kan gebruiken.
Als voorbeeld gebruiken we mijn recente blogpost over LocalWP.
Hoe werkt versiebeheer in WordPress
De plaats waar je versiebeheer terug kan vinden is recentelijk iets gewijzigd. Wanneer jouw scherm er iets anders uitziet, is het handig om eerst WordPress te upgraden naar minimaal WordPress 6.6
Onder ‘Revisies’ zie je staan hoeveel revisies (versies) er inmiddels van je blogpost zijn gemaakt. Ik heb tijdens het schrijven van dit artikel, het kennelijk twee keer tussendoor opgeslagen, want ik heb drie versies. Klik ik op die ‘3’ dan kom ik op een volgend scherm.
Wanneer je denkt, dat dit toch wel een heel onduidelijk scherm is, dan heb je helemaal gelijk. Maar laat ik stap voor stap dit scherm eens doornemen.
Zoals we al hadden geconcludeerd, er zijn drie revisies. En dat zie je ook aan de ‘schuifregelaar’ midden boven aan de pagina. Wanneer je deze schuifregelaar naar links schuift, krijg je een oudere, en naar rechts een nieuwere revisie van je post te zien. In dit voorbeeld zal je daar echter weinig van merken, omdat de veranderingen pas verderop in het scherm staan.
Met de knoppen ‘vorige’ en ‘volgende’ op het scherm doe je overigens precies hetzelfde.
In het overzicht wat we nu hebben, zien we twee kolommen. ‘Verwijderd’ en ‘Toegevoegd’. Hier wordt aangegeven wat er in deze laatste versie is toegevoegd.
De checkbox ’twee revisies vergelijken’ laten we even voor wat het is.
Scrollen we op deze pagina verder naar beneden wordt alles -hopelijk- iets duidelijker.
De laatste veranderingen aan deze versie was het vervangen van een paragraaf (zacht-rood) door een andere paragraaf (zacht groen). En het werkelijke verschil dit hem in het toevoegen van een link naar de URL van de code-snippets.
Dat is dus duidelijk.
Twee revisies vergelijken
Klik ik het keuzevakje ’twee revisies vergelijken’ aan, dan krijg ik ineens een iets ander scherm te zien.
Op de schuifregelaar heb ik nu ineens twee schuifknoppen, en twee regels met betrekking tot de bewerker van de blogpost (in beide gevallen ikzelf). Je ziet dus niet alleen wie een blogpost heeft geschreven maar ook wie welke veranderingen heeft aangebracht.
In de eerste variatie van ons verhaal zagen we, welke veranderingen zijn aangebracht op een bepaalde revisie sinds de daaraan voorafgaande revisue. Maar met ‘Twee revisies vergelijken’ kunnen we twee willekeurige revisies met elkaar vergelijken.
Want we zijn soms niet alleen in een voorgaande revisie, maar misschien wel in een revisie van 10 versies terug geïnteresseerd.
Hieronder een afbeelding waarin we de eerste versie met de meest recente versie vergelijken. Natuurlijk kunnen we niet alle veranderingen in beeld brengen, omdat die over de hele pagina verspreid zijn.
Je ziet, sinds we de eerste versie voor de eerste keer hebben opgeslagen, hebben we in de uiteindelijke versie een stuk over het gebruik van groepen in localWP toegevoegd.
Het terugzetten van een revisie
Stel nu, ik heb besloten, dat een oudere versie van een artikel beter was en wil terug naar die versie. Hoe doe ik dat dan?
Het antwoord zal duidelijk zijn. Ik klik op de knop ‘Deze revisie terugzetten’. Maar wat gebeurt er precies, wanneer ik dat doe. Ben ik dan alle latere revisies kwijt?
Nee hoor. Wanneer ik ervoor kies om een revisie terug te zetten, wordt er een nieuwe revisie aangemaakt met exact dezelfde inhoud als de revisie die ik terug had willen zetten. Dus mocht ik enige tijd later besluiten, dat ik toch graag de wijziging ongedaan wil maken, dan kan dat altijd.
Het bewaren van revisies en het beslag op de database
Nu weet je dus ongeveer hoe het versiebeheer in WordPress werkt. Maar hoe lang blijven die revisies bewaard?
In principe onbeperkt. Het nadeel hiervan is echter, dat hierdoor de database vrij snel zal groeien. Helemaal wanneer je een pagebuilder gebruikt. Want het ligt helemaal in onze aard om bij het bouwen van een pagina met een pagebuilder iets vaker ’tussendoor’ te kijken hoe het eruit zien. En iedere keer wanneer we de pagina opslaan tussendoor maken we een nieuwe revisie aan.
Dus af en toe willen we al die revisies toch een keer op kunnen ruimen. Er zijn verschillende plugins waarmee je dit kan doen.
De plugin Optimize Database after Deleting Revisions is een handige plugin hiervoor, omdat je hierbij zowel kan kiezen hoeveel of hoe oude revisies je nog wilt bewaren. Zelf bewaar ik mijn revisies namelijk liever niet op aantal maar op ouderdom. Bij een post die drie maanden niet meer is aangepast, ga ik ervan uit, dat ik niet meer terug wil naar een oude versie.
Een andere manier om helemaal automatisch je revisies te verwijderen, is door dit in je wp-config.php bestand op te nemen.
Hierbij geef je aan, hoeveel revisies je maximaal wilt bewaren. Kom je over dat aantal, wordt de oudste revisie helemaal verwijderd.
define('WP_POST_REVISIONS', 10);
Met deze regel in je wp-config.php komen er nooit meer dan 10 revisies van een post.
Wil je helemaal geen revisies, dan kan dit ook:
define('WP_POST_REVISIONS, false);
Elementor en WordPress versiebeheer
Wanneer je met Elementor werkt, dan hoef je niet iedere keer naar de blogpost gegevens voor het WordPress versiebeheer. Wanneer je de nieuwe Elementor ‘Top bar editor’ gebruikt (en ik raad je zeker aan dit te doen), dan vind je als tweede optie in het ‘hamburger menu’ de optie ‘Geschiedenis’.
Onder geschiedenis vind je twee tabbladen. ‘Acties’ en ‘Revisies’.
Acties
Onder acties vind je iedere actie terug die je hebt uitgevoerd sinds de laatste keer, dat je iets hebt opgeslagen. Je kan dus heel fijnmazig terug gaan naar iedere situatie.
Revisies
Onder revisies vind je de de WordPress revisies terug. Hier ontbreekt echter de mogelijkheid om te zien wat het verschil tussen twee revisies is, een ‘vergelijkingsscherm’ zoals in het versiebeheer in WordPress zelf ontbreekt hier.
Geen paniek!
Ik krijg nogal eens een spoedberichtje van een klant die ‘iets’ veranderd heeft in Elementor en plotseling ligt de hele pagina overhoop. Dat is natuurlijk rampzalig. Er is echter geen enkele reden voor paniek! Want wanneer je terug gaat naar de laatste versie waarvan je wist dat hij goed was, dan heb je in ieder geval je uitgangssituatie terug. En omdat het versiebeheer in WordPress ook de andere situaties bewaart, kan je altijd terug naar die situatie.
Wat je natuurlijk altijd beter had kunnen doen is grote aanpassingen eerst in een staging omgeving uit te proberen.
Versiebeheer voor gevorderden
Het WordPress versiebeheer is uitstekend geschikt om terug te kunnen gaan naar een vorige situatie. Wat echter niet mogelijk is, is alvast te werken aan een nieuwe versie van een pagina, terwijl de oude versie van die pagina nog steeds zichtbaar blijft.
Gelukkig zijn er verschillende plugins die wel in deze functionaliteit voorzien.
Yoast Duplicate Post
Ik heb Yoast Duplicate Post enkele jaren terug al uitgebreid besproken. Ik gebruik deze plugin al weer enkele jaren naar volle tevredenheid.
PublishPress Revisions
Yoast Duplicate Post is goed geschikt voor een situatie waar jij -voornamelijk- de enige bent die de content beheert. PublishPress Revisions is een onderdeel van het gehele ‘PublishPress‘ ecosysteem, waarbij meerdere bijdragers, die geen eindredactie mogen plegen suggesties voor aanpassingen en verbeteringen op een artikel kunnen doen, die door een eindredacteur worden goed- of afgekeurd. Kortom een geschikte oplossing voor een website van een groter bedrijf of een vereniging, waarbij de bijdragen van meerdere medewerkers nog steeds onder de eindredactie van een redactie(team) staan.
Blijf bij!
De WordXPression blog is één van de meest gelezen WordPress blogs in het Nederlands taalgebied. Zorg dat je bij blijft en schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of meld je aan via de browserberichten via de rode bel linksonder aan de pagina.