Yoast Duplicate Post: Probleemloos editen van oude content!

Yoast Duplicate Post: Meer versiebeheer dan een kopieerfunctie

Soms kan het handig zijn om bestaande content als template te gebruiken voor nieuwe content. Voor ik Elementor Pro ontdekte deed ik dat onder andere met de trainingen die ik aanbood. Omdat iedere training een min of meer zelfde structuur had, scheelde het mij enorm om één post aan te maken als ’template’ die ik kopieerde met behulp van een willekeurige ‘duplicate’ plugin.

Het handige van zo’n plugin is dat je zonder veel problemen een post -inclusief alle bijbehorende gegevens als categorieën en tags, maar ook alle andere informatie, kan kopiëren en naar hartelnust bewerken.

Al sinds WordPress heugenis was de ‘Duplicate Page’ plugin van mndpsingh287 hiervoor mijn favoriete oplossing. En gezien de populariteit van deze plugin (meer dan 2 miljoen downloads op dit moment en een star-rating van 4.5) absoluut geen foute keuze.

Een aantal keren zag ik de ‘Yoast Duplicate Post‘ langskomen in zoekopdrachten. En hoewel ik overtuigd ben van de waarde van Yoast SEO, vroeg ik mij af en toe af wat een grote plugin maker als Yoast nu eigenlijk zou kunnen verbeteren aan een simpele ‘Duplicate post’ plugin. Want laten we eerlijk zijn. Een ‘duplicate’ plugin doet niet veel meer dan een aantal records uit twee tabellen van A naar B kopiëren. Op een regenachtige vrijdagmiddag zou ik er zelf één kunnen schrijven als er al niet zoveel waren.

Maar nieuwsgierigheid is des duivels oorkussen en curiosity thrills the cat… dus ik liet mij toch verleiden om eens uitgebreider naar deze plugin te kijken.

En in ieder opzicht overtrof deze plugin mijn verwachtingen.

Dus luister… en huiver…

Zo’n verkeerde titel! Yoast onwaardig!

Het enige wat er fout is aan deze plugin is de naam. Omdat iedereen is wat een ‘duplicate post’ plugin is en iedereen er min of meer dezelfde verwachtingen bij heeft, is deze naam wel de meest onwaardige naam om aan deze plugin te geven. Want de plugin zal absoluut niet aan je verwachtingen voldoen.

Hij overtreft ze.

Yoast Duplicate Post lost namelijk heel andere problemen op.

Laten we even duidelijk zijn. Als je Yoast Duplicate Posts download, download je absoluut geen kat in de zak. Want de plugin doet precies wat je van een ‘duplicate post’ plugin verwacht. Maar hij doet meer. En juist dit ‘meer’ is meer dan de moeite waard.

Wat de plugin wel doet…

Wanneer we de plugin installeren en naar het overzicht van pagina’s of posts (of welk andere willekeurig custom post type dan ook) gaan, zien we ongeveer het volgende:

Yoast Duplicate Post

Naast de gebruikelijke acties die we kunnen toepassen zijn er twee acties bijgekomen.

  • Nieuw Concept
  • Herschrijven en opnieuw publiceren.

Dat ‘Nieuw Concept’ is eigenlijk precies wat we verwachten met alle toeters en bellen die er bij het kopiëren van een post horen. Maar het is juist die ‘Herschrijven & Opnieuw publiceren’ optie die mij als muziek in de oren klinkt. Want daarmee wordt een toch wel enorm probleem van WordPress opgelost. Een goed versiebeheer van pagina’s.

WordPress is geen goed document versie-beheersysteem!

Yoast duplicate post
Document ring binders in business office

Of laten we gelijk maar helemaal eerlijk zijn. Het WordPress ‘document beheersysteem’ is compleet dysfunctioneel. Laat me je dat even uitleggen.

Wat moet een goed document versie-beheersysteem kunnen?

Ik ben mijn carrière in de ICT sector begonnen bij een overheidsorganisatie. Als gevolg daarvan weet ik het één en ander van elektronisch document versie-beheer. Het idee van ‘versiebeheer voor documenten’ is dat alle aanpassingen in een document worden vastgelegd, inclusief de datum/tijd en de persoon die deze wijzigingen aanbracht.

Dat werkt in WordPress perfect. Tot op het moment dat je besluit het document te publiceren.

Voor alle duidelijkheid, in de context van een CMS als WordPress is een ‘document’ geen stuk papier, ook geen Word bestand, maar een pagina voor het Internet.

Heb je jouw document namelijk eenmaal gepubliceerd, dan wordt het wijzigen van het document wel heel lastig, wanneer je met een groep mensen werkt.

Een denkbeeldig veel voorkomende situatie

Stel je voor. Jan en Piet werken allebei voor de website XYZ. Jan is de webmaster en Piet is zijn chef. Jan heeft een geweldige salespagina geschreven voor hun product. Na het publiceren van deze pagina loopt het allemaal lekker, maar op een gegeven moment krijgt Piet het gevoel, dat deze pagina beter zou moeten kunnen converteren. Hij vraagt Jan dus deze pagina te herontwerpen.

En hier komt het grote probleem van WordPress naar voren. Na publicatie zal iedere keer als een pagina wordt opgeslagen, deze ook zichtbaar zijn voor het grote publiek.

Nu kan Jan eigenlijk drie dingen doen:

  1. Met Piet naast hem de pagina op nieuw op te bouwen. Piet kijkt mee, geeft aanwijzingen en uiteindelijk wordt de pagina opnieuw gepubliceerd.
    Deze methode werkt goed, maar is eigenlijk heel arbeidsintensief, Jan en Piet moeten namelijk samen aanwezig zijn om de pagina bij te werken. Twee mensen doen het werk wat één persoon ook had kunnen doen.
  2. Jan stuurt een document met de aan te passen tekst naar Piet.
    Dit is de methode die ik bij veel klanten waar meerdere mensen met één site werken zie. In een Word document worden de wijzigingen aangegeven, besproken, en eventueel doorgevoerd.
    Het nadeel van deze methode is, dat deze goed werkt voor pagina’s die hoofdzakelijk uit tekst bestaan, maar niet zo goed op pagina’s met veel afbeeldingen etc.
    Bovendien wordt hier veel extra werk gedaan. De WordPress inhoud wordt opgenomen in een Word document, aanpassingen worden gemaakt. Het Word document wordt besproken en er worden opnieuw aanpassingen gemaakt. Tenslotte worden de goedgekeurde aanpassingen opgenomen in WordPress.
  3. Jan maakt een kopie van de pagina. In de kopie doet Jan de aanpassingen. Deze kopie legt Jan voor aan Piet en er worden nog wat extra aanpassingen gemaakt.
    Zijn ze klaar dan wordt de oude pagina verwijderd, de URL van de nieuwe pagina wordt aangepast in die van de oude, en dit wordt gepubliceerd.
    Dit is eigenlijk de methode waarop ik werkte voor ik Yoast Duplicate Post ontdekte. Het nadeel van deze methode is, dat je een stuk wijzigingshistorie kwijtraakt. Omdat je de ‘oude pagina’ verwijderd, kan je daar nooit meer naar terug… of naar een versie daarvoor.

Een bijkomend nadeel is dat ik in alle gevallen hierboven eventuele commentaren op het bericht kwijtraak.

En dat is precies het probleem wat Yoast Duplicate Post oplost op een heel galante manier. En bovendien biedt de plugin nog een aantal extra voordelen, waarop ik later in dit artikel in zal gaan.

De oplossing

De oplossing voor het probleem is eigenlijk even simpel als geniaal. Je automatiseert gewoon het hierboven genoemde punt 3. Maar dan wel op een manier waarop ook het omschreven nadeel wordt opgelost.

Stel. Je hebt een blogbericht gepubliceerd. Na het publiceren wil je nog zaken wijzigen. Het maakt niet uit, of je die wijzigingen voor wilt leggen aan een ander, of zelf wilt kijken hoe het bericht er met de wijzigingen uitziet.

Ik kan natuurlijk de ‘Publish’ status vervangen door ‘Privé’ of ‘Concept’. Maar dan is het bericht niet meer zichtbaar tot de uiteindelijke versie klaar is.

Of ik kan gebruik maken van de oplossing die Yoast bedacht heeft. En dat is eigenlijk meer dan de moeite waard.

Incomplete vertaling

Op het moment dat ik dit schrijf is er nog iets ‘mis’ met de vertaling van de Yoast Duplicate Post plugin. In de afbeelding hierboven heb je mogen zien, dat de teksten netjes zijn vertaald in het Nederlands. Op een aantal andere plaatsen staat het allemaal nog in het Engels, zoals bijvoorbeeld in het scherm om berichten te bewerken.

Yoast duplicate post

Je ziet het. Hier heet ‘Nieuw concept’ ‘Copy to a new draft’ en ‘Herschrijven &opnieuw publiceren’ ‘Rewrite & Republish’.

Dat mag de pret echter niet drukken.

Stel nu dat ik deze blogpost aan wil passen. Dan klik ik of in het overzicht op ‘Herschrijven & opnieuw publiceren’ of in het scherm om een post te bewerken op ‘Rewrite & Republish’.

Wanneer ik dat gedaan heb, dan wordt er een extra nieuwe post aangemaakt.

Yoast duplicate post

Hier zie ik nu dus ineens een tweetal dezelfde posts. De ‘Hallo Wereld’ in zijn algemeen en de ‘Hallo Wereld’ met een groot aantal toevoegingen.

De ‘Hallo Wereld’ zonder toevoegingen is het bericht zoals het op dit moment te zien is op de website. De tweede ‘Hallo Wereld’ is een nog onzichtbaar concept. Ik kan dit bijwerken, delen met andere mensen die meewerken aan de redactie van de site en eigenlijk kan ik er alles mee doen, wat ik wil.

Maar op het moment dat we het erover eens zijn dat de nieuwe ‘Hallo Wereld’ de juiste versie is (ik moet niet vergeten hem als concept op te slaan tot die tijd), heb ik een compleet andere knop tot mijn beschikking.

Yoast duplicate post

De ‘Publish’ knop heet namelijk opeens ‘Republish’. En dat is meer dan gewoon een naamswijziging.

Klik ik namelijk op de ‘Republish’ knop gebeuren er de volgende zaken.

  1. De post wordt opgeslagen
  2. De post wordt samengevoegd met de afgeleide post, ‘Hallo Wereld’ zonder verdere toevoegingen.
  3. De commentaren van de originele post (de eerste ‘Hallo Wereld’) blijven bestaan.
  4. Alle revisies van de originele en de latere post worden samengevoegd en
  5. Aan het einde van het proces wordt de latere post gewist. Hierdoor heb je -terwijl de oude content intact bleef tot het moment van publiceren- de content toch aangepast.

Het eindresultaat heeft dus de samengevoegde documentgeschiedenis, plus alle statistische gegevens en comments die bij de originele post horen!

Of je nu alleen of met meerderen een blog moet onderhouden, dit heeft enorme meerwaarde.

Het revitaliseren van je content

Yoast Duplicate Content

Soms schrijf je een goede blogpost die bovendien ook nog eens goed gevonden wordt door Google. Maar er zijn een paar jaar voorbij en de blogpost is eigenlijk een beetje verouderd. Je gebruikt bijvoorbeeld screenprints van een computerprogramma wat inmiddels een totaal veranderde gebruikersinterface heeft.

Om je content toch te actualiseren kan je, wanneer je zo’n blogpost tegenkomt, deze als ‘Herschrijven en opnieuw publiceren’.

Zit je tijdelijk verlegen om inspiratie, kan je in je ‘concepten’ (jouw ’te herschrijven blogpost’ krijgt de ‘concept’ status, wanneer je ze hierop selecteert, vind je het makkelijk) een ‘oude’ blogpost oppakken om te vernieuwen.

Zo krijgen je lezers ‘nieuwe’ content en heb jij een ‘nieuwe’ blogpost geschreven.

Ten slotte

Een tijdje geleden heb ik de plugin ‘Version Press‘ beschreven. Op zich een leuke plugin, maar hij is nog steeds in een ‘beta’ fase. Bovendien heb je een ‘git’ account nodig, om deze plugin te kunnen gebruiken.

Yoast Duplicate Post werkt op een veel eenvoudigere manier. De plugin gebruikt eigenlijk heel simpel alle functies die al in WordPress zitten, maar nooit op een logische manier zijn samengevoegd.

Zelf heb ik Yoast Duplicate Post op een drietal sites geïnstalleerd en ik ben er heel tevreden over. Ik test nog even door, maar als die tevredenheid blijft, dan ga ik geleidelijk alle ‘duplicate post’ plugins op mijn sites vervangen met Yoast Duplicate Posts.

Tenslotte, de plugin is gratis. Maar Yoast Duplicate Post voegt wel een voor mij heel belangrijke functionaliteit toe, die ik eigenlijk al jaren mis.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.