Zestig plugins die je minimaal overwogen moet hebben

Zestig gratis plugins die de moeite waard zijn

Zestig plugins

Ik kreeg recent een berichtje van iemand die al jaren mijn blog leest. Hij vond dat ik de laatste tijd steeds teveel de diepte in ga. Of ik niet weer eens gewoon een lijstje met interessante plugins zou kunnen geven.

Bij deze dus. Met dank aan Henk voor de suggestie. Zestig plugins op verschillende gebieden die ik bij verschillende klanten ben tegen gekomen, en waar zij in ieder geval tevreden over zijn.

Beveiliging

Zestig plugins - vijf over veiligheid

Beveiliging is vaak een heikel vraagstuk. Want hoe goed is beveiliging, wanneer je niet regelmatig je plugins update? Hoe goed is je beveiliging, wanneer je op iedere website het wachtwoord Geheim#123!56(78) gebruikt?

Maar voor het geval je dat niet doet, heb ik de volgende suggesties

1. WordFence Security

WordFence Security is een plugin die in ieder geval op WP Hive insights op dit moment alleen maar groene vinkjes scoort. Het is een heel uitgebreide plugin, die -zelfs in de gratis versie- je website scant op allerlei beveiligingsrisico’s. Het probleem wat ik zelf met deze plugin heb gehad is een te groot aantal ‘False positives’, ‘malware’ die werd gevonden, maar helemaal geen malware was, maar een gebrek aan synchronisatie tussen de nieuwste versie van de WordFence plugin en de plugins die als ‘onveilig’ werden beschouwd. Maar in ieder geval de moeite waard, wanneer je niet bij iedere ‘waarschuwing’ direct in paniek raakt.

2. iThemes Security/Solid Security

Solid Security (voorheen iThemes Security) is een wat meer ‘gebruikersvriendelijke’ beveiligings plugin, waarbij je in principe door het instellen van je site profiel het ‘nodig beveiligingsniveau’ instelt. In de dagelijkse werking heeft deze plugin dezelfde problemen als WordFence, teveel ‘false positives’.

Kijkend naar de negatieve reacties in de WordPress repositories en de huidige status op WP Hive insights (maar dit is altijd een moment opname) ligt de update frequentie laag. Wat voor een beveiligings plugin toch een enigszins bedenkelijke eigenschap is.

3. Sucuri Security

Omdat dit eigenlijk geen ‘gratis’ plugin is, is het een beetje een vreemde eend in de bijt. Sucuri is een betaalde dienstverlening voor je website. Hoewel de plugin gratis is, is de dienst het beslist niet. Op dit moment betaal je voor één site 200 dollar per jaar. Waarom heb ik hem dan onder de lijst met ‘gratis plugins’ staan? Voornamelijk omdat een groot aantal hosters in hun ‘Managed Hosting’ programma’s Sucuri als standaard beveiligings plugin aanbieden. Mocht je de plugin dus in je lijstje met plugins terugvinden, geen redenen om je zorgen te maken.

Omdat deze dienst -in tegenstelling tot de eerste twee- voor het grootste deel buiten WordPress draait, en de plugin slechts een lichtgewicht interface met de dienst-op-afstand is, heeft deze plugin veel minder impact op de performance van je site. Zowel WordFence als Solid Security kunnen je site aardig vertragen.

4. All in One WP Security & Firewall (AIOS)

De AOIS plugin heeft een deel van de nadelen van de eerste twee genoemde beveiligingsplugins, maar daarnaast toch ook een groot aantal functies die je in de eerste twee niet terug zal vinden. Twee van de functies die je niet bij de andere twee terug zal vinden is de ‘Comment spam beveiliging’ en de ‘copyright protection’. Deze laatste functie maakt het gebruik van de rechter muisknop onmogelijk, zodat mensen jouw content niet kunnen copy/pasten.

Een ander mooi iets aan deze plugin is -vind ik- de overzichtelijke dashboards die ook voor de niet-technische gebruiker dingen duidelijk maken.

AIOS bevat veel meer functies dan WordFence en Solic Security, maar hebben hetzelfde nadeel: Door de enorme hoeveelheid activiteiten om je site te beschermen, vertragen ze hem ook.

5. Limit Login Attempts Reloaded

Dit is één van de vele vertakkingen van ‘Limit Login Attempts’, toen deze plugin niet meer door werd ontwikkeld. Limit Login Attempts Reloaded is een plugin die ‘Brute Force’ aanvallen tegen gaat, door na een x-aantal foute wachtwoord ingaven het IP van deze ingave te blokkeren. Dezelfde functie vind je in de eerder genoemde plugins, maar wanneer je al de rest van de performance vretende functies niet nodig hebt, maar wel je logins wilt beveiligen, is deze plugin een prima start.

SEO

Zestig plugins - SEO
magnifying glass and gear teeth with the letters SEO or the word Search Engine Optimization

De kop is er af. Van de zestig plugins hebben we nu de eerste vijf plugins besproken, die moeten voorkomen, dat onbevoegden toegang tot de site vinden. Maar natuurlijk hebben we onze website online, omdat we gevonden willen worden, en daar komen SEO plugins bij kijken.

Het noemen van een SEO plugin is zoiets als het noemen van je geloof, of je favoriete band. Er zijn altijd mensen die het niet met je eens zijn en een andere mening hebben. Ik zal me daarom niet al te veel uitlaten over welke plugin ‘de beste’ is. Ik wil alleen vier goede plugins noemen, en nog een vijfde aanvullende plugin, om een heel andere reden.

Een tweede belangrijk punt wat ik toch met SEO plugins aan wil kaarten, is dat we op dit moment met SEO in een grijs gebied zitten. De eerste vier hieronder besproken plugins haken vooral in op de -verouderde- methode van keyword optimalisatie, terwijl Google en andere zoekmachines hebben aangegeven, dat vandaag de dag ‘Natural Language Processing’ veel belangrijker is. De context is meer van invloed op je vindbaarheid dan het x-maal voorkomen van jouw favoriete keyword. Die ‘context’ wordt onder meer bepaald door de inhoud van andere content -binnen en buiten je site- waar je naar toe linkt, en die naar jou to linken. Maar dat even terzijde.

6. Rank Math

Zelf ben ik het meest gecharmeerd van RankMath, met name omdat deze veel meer functionaliteiten in de gratis versie aanbiedt dan enig van de andere SEO plugins. Daar staat tegenover, dat wanneer je naar de betaalde versies overstapt je niet zoveel meer krijgt. De betaalde versie van Yoast bijvoorbeeld bied je dan veel meer, maar als je het bij ‘gratis’ wilt houden is Rank Math m.i. de beste keuze.

7. Yoast SEO

Yoast SEO was de eerste SEO plugin die SEO begrijpelijk wist te maken voor ‘het gewone volk’. Niet zonder reden, hanteren ze tegenwoordig het motto ‘Yoast SEO for everyone‘.

Yoast SEO is een product van Nederlandse bodem, geïnitieerd door Joost de Valk. De gratis versie van de plugin heeft minder functionaliteiten dan Rank Math, maar de suite van premium plugins van Yoast SEO bestrijkt vrijwel ieder denkbaar veld van zoekmachine optimalisatie.

8. All in One SEO

Dit is de eerste SEO plugin waarmee ik ooit gewerkt heb. In die tijd was het een simpele manier om een meta-titel, meta-omschrijving en meta-keywords aan je post of pagina toe te voegen. Tegenwoordig bieden ze veel meer opties en op hun pagina komen ze met een lange lijst ‘Wat maakt AIOSEO beter dan andere WordPress SEO plugins’.

Wanneer je die lijst leest, merk je dat die niet veel verschilt van Yoast of Rank Math. Zoals ik al zei, SEO is zoiets als je favoriete band of geloof. Jouw band of geloof is natuurlijk het beste, maar verschilt niet veel van de rest.

9. The SEO Framework

Ik heb twee klanten die de SEO Framework plugin gebruiken en erbij zweren. Voor zover ik het heb gezien is de plugin heel eenvoudig in het gebruik. En aangezien de plugin zeer zeker niet ‘keyword gericht’ is, zoals de eerste drie, zal je in ieder geval geen tenenkrommende teksten schrijven om toch genoeg keywords te krijgen.

Ik ben er niet bijster enthousiast over, maar ik merk dat dit toch een vreemde houding van mijzelf is, aangezien ik zeer zeker niet geloof dat ‘het allemaal om de keywords draait. Wellicht ga ik hem nog eens een keer beter onderzoeken.

Overigens, code technisch is het de best scorende plugin volgens WP Hive, het is de enige SEO plugins die 100% groene vinkjes scoort.

10. Broken link checker

Broken link checker is een plugin waar ikzelf een liefde / haat verhouding mee heb. Dode links zijn niet alleen slecht voor je SEO rankings, maar ook reuze frustrerend voor de bezoekers aan je site. En Broken link checker is de ideale tool om deze links te vinden.

Maar… dit gaat poep-traag. En vertraagt bovendien je website.

Dus voor mij is dit een plugin die ik af en toe aanzet, en wanneer ik ermee klaar ben weer uit. Het is een extreem effectieve plugin, werkt hard… zelfs zo hard, dat de andere processen bijna niet meer aan bod komen.

Performance

60 plugins - performance

De derde groep van de 60 plugins voor WordPress is de groep van ‘Performance’ plugins. Een vijftal gratis plugins die je helpen je site te versnellen.

11. Cache Enabler

Cache Enabler is zonder enige twijfel de snelste gratis caching plugin voor WordPress. En gratis is letterlijk zoals in ‘gratis’, er is geen ‘pro’ of ‘premium’ versie van deze plugin. Het is daarnaast ook de makkelijkst te installeren caching plugin die ik zelf ooit heb gezien. Het enige nadeel van Cache enabler in vergelijking met de grotere -en meer ingewikkelde, en uiteindelijk ook duurdere plugins- is dat Cache Enabler niet aan ‘preloading’ doet. Dat wordt prima opgelost met de volgende plugin die wordt besproken.

12. Cache warmer

Cache warmer zorgt dat de verlopen gecachte pagina’s opnieuw gecachet worden, zodat een bezoeker vrijwel altijd een snelle pagina krijgen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de XML sitemap, het is dus belangrijk dat je in je SEO plugin ook die sitemap genereert. Het is overigens verstandig wanneer je de cache warmer plugin gebruikt je WP-cron op te starten via een extern cron script.

13. Autoptimize

Autoptimize helpt je CSS en JavaScript files efficienter te laden en zo je site te versnellen. Deze plugin werkt prima samen met Cache Enabler.

14. WebP Express

WebP Express is een eenvoudig te configureren plugin (laat je niet afschrikken door alle opties, voor de meeste websites zijn de vooraf gekozen opties de juiste) die de relatief grote PNG en JPG bestanden converteert naar WebP bestanden. En ondersteunt de browser van je bezoeker WebP nog niet? Geen probleem. Op intelligente wijze wordt dan de originele afbeelding aangeboden.

Omdat WebP bestanden gemiddeld 50% kleiner zijn dan de PNG en JPG formaten kan deze plugin het laden van de afbeeldingen enorm versnellen.

15. FreeSoul Deactivate Plugins

FreeSoul Deactivate Plugins is een plugin waarmee je selectief plugins in- en uit kan schakelen afhankelijk van de te laden pagina. In een recent blogartikel heb ik deze plugin besproken, en ik raad je zeker aan dit artikel ook te lezen, om een idee te krijgen hoe makkelijk je jouw website 30-50% kan versnellen.

Handige tools voor beheerders

Zestig plugins - Tools voor beheerders

De volgende vijf plugins die ik bespreek in deze lijst van zestig plugins zijn handige gratis tools die het beheren van je WordPress website een stuk leuker maken.

16. Admin Columns

Staat er te veel overbodige informatie in de kolommen van jouw posts, pagina’s en custom post types? Met de knop ‘scherm opties’ rechtsboven vrijwel iedere pagina in het WordPress dashboard, kan je dit soort instellingen aanpassen. Wat je echter niet kan doen, is hier kolommen aan toe voegen, zoals je uitgelichte afbeelding of samenvatting. De Admin Columns plugin maakt dit wel mogelijk. Wil je ook nog custom fields (bijvoorbeelf van ACF of ToolSet) toe kunnen voegen, heb je echter de betaalde versie nodig.

17. User Role Editor

Wanneer je niet de enige admin bent van een site, is het vaak handig om één admin meer rechten dan andere admins te geven. In het bijzonder het recht om gebruikers aan te kunnen maken, wil je eigenlijk niet bij teveel mensen neerleggen.

Met de User Role Editor kan je vrij eenvoudig nieuwe rollen aanmaken, of de bevoegdheden in bestaande rollen wijzigen.

18. WP Activity Log

En wanneer je inderdaad met meerdere mensen binnen één WordPress site werkt, is het vaak goed om vast te leggen wie wat doet. WordPress houdt vanuit zichzelf geen logging bij, maar met WP Activity Log wordt iedere handeling die leidt tot wijzigingen van informatie op je site in detail gelogd.

19. Redirection

Redirection is een ‘must have’ plugin. Wanneer je -bijvoorbeeld om SEO redenen- een URL wilt veranderen, dan is het belangrijk dat de ‘oude’ versie nog steeds naar dezelfde pagina leidt. In veel SEO plugins zit deze functie ‘ingebakken’ (Yoast en RankMath bijvoorbeeld), maar ik merkte dat de Redirection plugin van John Godly (er zijn meerdere plugins met de naam ‘Redirection’, dus kies de juiste) veel sneller werkt dan de voornoemde SEO plugins. Dus schakel de ‘Redirection’ function in je SEO plugin uit, en gebruik deze simpele plugin van Godly.

20. Admin Menu Editor

Het dashboard menu van WordPress kan na verloop van tijd behoorlijk chaotisch worden. Met de Admin Menu Editor kan je de menu titels, volgorde en de structuur van het Dashboard menu in detail aanpassen. Ook handig om menu opties te verwijderen die alleen maar verwijzen naar functies die alleen in een betaalde versie van een plugin beschikbaar zijn.

En nu we het over betaalde versies hebben, in de betaalde versie van deze plugin kan je ook menu’s aan rollen koppelen. Daarmee maak je het voor je gebruikers wel heel makkelijk.

Formulieren

60 plugins - Formulieren

Aangezien mijn top-3 van favoriete formulieren plugins alle drie betaalde plugins zijn, zal ik deze hier niet noemen. Maar laten we eens kijken naar een aantal formulieren plugins die helemaal gratis zijn, of tenminste een gratis versie hebben.

21. Contact Form 7

Contact Form 7 is één van de oudste, nog steeds bestaande, formulieren plugins voor WordPress. De ‘standaard’ versie van de plugin doet maar één ding: De inhoud van een formulier via email ergens heen sturen. Dus geen opslag in de database of integratie met allerlei andere diensten (zoals een e-mail marketing provider).

De gebruikersvriendelijkheid laat wat te wensen over. Geen prachtige ‘drag en drop’ interface, maar HTML en shortcodes.

Aangezien deze plugin echter vrijwel geen overhead heeft, is de impact op de performance van je site echter minimaal.

Er zijn diverse gratis- en betaalde plugins van derden die de functies van Contact Form 7 verder uitbreiden.

22. WPForms Lite

WPForms Lite is op dit moment denk ik wel één van de meest populaire gratis formulieren bouwers. De gratis versie is niet echt slecht, hoewel heel beperkt. Op zich is dat natuurlijk geen punt (Contact Form 7 is veel beperkter), maar de pagina in de WordPress repository doet vermoeden, dat de plugin rijk aan allerlei functies is, terwijl deze ‘extra functies’ allemaal tot de -nogal dure- uitbreidingsversies van de plugin horen.

Gezien hun misleidende manier van reclame, heb ik een persoonlijke aversie tegen de plugin. Voor ‘alledaagse’ webformulieren volstaat de gratis plugin verder prima.

23. Forminator

De gratis versie van Forminator is uitgebreider dan de gratis versie van andere formulieren plugins die ik op deze pagina noem. In de gratis versie heb je onder meer Formulieren, Enquetes, Toetsen, Polls (‘mini enquete’) berekeningen en meer. Zaken die je normaliter slechts aantreft in de ‘pro’ versies van formulieren plugins.

24. Ninja Forms

Wanneer je alleen webformulieren nodig hebt om gegevens per email te verzenden, is de gratis versie van Ninja Forms de meest gebruikersvriendelijke optie. Een groot aantal verschillende veldtypen, volledige drag en drop interface… kortom, heel volledig. Wil je de gegevens ook verder kunnen verwerken, dan heb je echter de betaalde versie nodig.

25. Fluent Forms

De gratis versie van Fluent Forms is niet zo uitgebreid als Forminator, maar biedt wel een aantal mogelijkheden die de andere formulierenplugins (met uitzondering van Forminator) in de gratis versie niet bieden.

Fluent Forms slaat namelijk alle entries op -net zoals Forminator- en biedt de mogelijkheid deze entries te exporteren in CSV/Excel/ODS of JSON formaat. Met andere woorden, hoewel de gratis versie geen actieve koppelingen biedt, kan je via de export bestanden andere systemen voeden vanuit Fluent Forms. De betaalde versie biedt 50+ actieve koppelingen, waaronder één met Zapier (waarmee er duizenden andere koppelingen voor je beschikbaar komen).

e-Commerce

Zestig plugins - e-Commerce

Ik zou in de volgende vijf plugins van de zestig plugins die ik beloofd heb natuurlijk makkelijk 5 WooCommerce plugins kunnen noemen. Maar dat doe ik al genoeg. Laat ik eens de aandacht vestigen op 5 e-Commerce plugins die nu eens helemaal niets met WooCommerce te maken hebben.

26. Easy Digital Downloads

Easy Digital Downloads wordt wel eens de ‘WooCommerce voor digitale producten’ genoemd, en wanneer je met EDD werkt, dan doet de interface je waarschijnlijk inderdaad wat aan de oudere versies van WooCommerce denken. Wil je EDD in combinatie met een Nederlandse betalingsprovider gebruiken dan heb je voor Mollie de EDD Mollie Gateway of de betaalde Pronamic Pay gateway (De Pronamic plugin doet voorkomen in de repository alsof hij gratis is, maar na twintig betalingen moet je een abonnement nemen, staat niet vermeldt in de repository pagina. Foei toch!).

27. WP EasyCart

Ik denk dat één van de grootste problemen met betrekking tot de populariteit van WP EasyCart de markt acceptatie is. De gratis versie van WP EasyCart is beslist niet ‘slechter’ dan WooCommerce en heeft een aantal aardige ingebouwde functies die WooCommerce niet heeft.

Het werkelijke ‘probleem’ voor WP EasyCart is echter, dat er geen derde partijen zijn die plugins voor WP EasyCart maken en de API gesloten is, waardoor allerlei aardige dingen die je met code-snippets zou kunnen doen, niet mogelijk zijn. Naast de gratis versie zijn er twee betaalde versies van deze plugin, waarbij iedere versie extra functionaliteiten toevoegt. Voor iDEAL en Bancontact ben je met de gratis versie aangewezen op Stripe, met de betaalde versies is ook de -veel duurdere- betaalprovider ‘WorldPay’ een optie. Mollie of andere gangbare Nederlandse betaalproviders zijn niet mogelijk.

Voordeel ten opzichte van WooCommerce is dat WP EasyCart echt behoorlijk snel is, in vergelijking tot WooCommerce. Maar aangezien het een ‘gesloten’ plugin is, zonder uitbreidingsmogelijkheden zie ik deze plugin niet snel echt success krijgen.

28. WP Simple Pay

Heb je maar één of enkele producten aan te bieden en dus de hele overhead van WooCommerce niet nodig? Dan is wellicht WP Simple Pay iets voor jou. Een beperking hier is dat de enige mogelijke betaalprovider Stripe is, gelukkig bieden die ook gewoon iDEAL en Bancontact aan. Dus voor jouw salesfunnel of een enkele sales pagina is WP Simple Pay een goede oplossing.

29. Ecwid eCommerce shopping cart

Wanneer je via meerdere kanalen je producten aan wilt bieden is Ecwid een mogelijke oplossing, wanneer je tenminste maximaal 5 producten hebt (verkoop je meer, heb je een betaald account nodig). Je bouwt je shop pagina’s op de Ecwid site en via de Ecwid eCommerce shopping cart plugin, kan je de producten aanbieden op je WordPress website. Afrekenen gebeurt weer op de Ecwid site. Je kan je ‘shopping cart’ op meerdere websites plaatsen.

Met een betaald account is het ook mogelijk je producten op Facebook, Instagram en diverse andere marktplaatsen te verkopen.

30. SureCart

SureCart is een voor mij nieuwe ontdekking, waar ik binnenkort zeker in zal duiken. Het is een product van Adam Preiser, iemand die in de WordPress e-commerce wereld al een aantal keren met leuke initiatieven is gekomen. Het aardige is dat SureCart ‘out of the box’ ook abonnement- en termijnbetalingen ondersteunt.

In de toekomst zal je zeker meer over dit product van mij horen.

Bezoekstatistieken

Zestig plugins - Statistieken

Meten is weten. En hoewel voor velen Google het middel is om je sitebezoeken te meten, noem ik bij deze zestig plugins ook graag enkele andere methoden om te meten.

31. MonsterInsights

MonsterInsights is niet mijn favoriete plugin voor Google Analytics, omdat naast de informatie die ik wel wil weten, ik word doodgegooid met reclame voor andere plugins.

32. Google Site Kit

Google Site Kit is een in principe eenvoudig te configureren plugin waarmee je Analytics, Search Console, AdSense en Speed verbindt waardoor je behoorlijk wat inzichten krijgt over de prestaties van je website.

33. Statify

Statify is een lichtgewicht ‘pagina bezoeken teller’. Gegevens over de gebruiker worden niet vastgelegd (dus ook geen IP of IP-hash) en daarmee voldoet Statify per definitie aan alle eisen van de GDPR.

34. Matomo

Matomo -voorheen PIWIK- is mijn favoriete meetinstrument. Er in feite twee Matomo plugins voor WordPress met ieder een eigen toepassing. Laat me je in het kort even iets meer over Matomo vertellen. Matomo (Piwik) was oorspronkelijk een Open Source pakket voor het meten van de statistieken van allerlei soorten websites. Daar kwam al snel een betaalde dienst naast, voor degenen die zelf geen meet applicatie wilden hosten.

En een tijdje later -toen Piwik allang Matomo was- kwam daar een ‘embedded’ Matomo plugin bij, waarbij je Matomo binnen WordPress kan registreren.

Het voordeel van de ‘standalone’ (cloud of self-hosted) is dat de impact op de performance vrijwel nihil is, het voordeel van de embedded plugin is dat het gratis is, en zeer makkelijk te installeren.

Met Connect Matomo maak je verbinding met een externe server, en met Matomo Analytics installeer je Matomo binnen je WordPress installatie.

35. WordPress Popular Posts

WordPress Popular Posts is een heel ander soort ‘statistieken plugin’. De aantallen bezoekers aan de verschillende pagina’s wordt gemeten om binnen de site (door middel van shortcodes of Gutenberg-blokken) ook weer gerapporteerd te worden. Zo kan je makkelijk laten zien, wat de meest bezochte (aantal bezoekers) of meest populaire (aantal discussies) posts op je site zijn.

Pagebuilders

Zestig plugins - Pagebuilders

Jaren geleden ondenkbaar, maar nu kunnen we niet meer zonder. Pagebuilders voor WordPress Natuurlijk verdienen de gratis pagebuilders ook hun plaatsje tussen de ‘gratis plugins’. Het zal je misschien opvallen dat ik een aantal van de ‘grote namen’ op het gebied van pagebuilders niet noem. Dat is niet omdat ik hun bestaan wil verzwijgen, maar omdat deze plugins geen gratis versie hebben.

36. Elementor

Wat zal ik zeggen. Toen ik in 2017 Elementor begon te gebruiken, had ik er nog geen idee van, dat dit zeven jaar later de ‘de facto’ standaard van de pagebuilders zo worden. De gratis versie van Elementor is een page builder, waarmee je alleen pagina’s op kan maken, de betaalde versie is ook een ’theme builder’, maar tja… als je meer over Elementor wilt weten, kan je het best gewoon mijn andere blogposts lezen.

37. Beaver Builder lite

Wanneer ik Elementor en Beaver Builder Lite met elkaar zou moeten vergelijken, is het enige wat ik kan zeggen, dat ze elkaar qua mogelijkheden niet ver ontlopen. De manier om er mee te werken is echter behoorlijk anders, en mijn persoonlijke voorkeur is de manier waarop Elementor werkt. Maar in de ‘Lite’ editie kan Elementor vrijwel alles wat Beaver Builder Lite kan en omgekeerd. Ga je naar de betaalde versie, dan is Elementor Pro zonder twijfel een veel krachtiger platform.

38. Brizy

Brizy is een op zich prettig werkende page builder, maar waar Beaver Builder nog enige support van derde partijen heeft, is Brizy vrijwel totaal een Brizy product. Absoluut geen slecht product, heel fijn om mee te werken, maar door de geringere marktacceptatie zou ik er zelf niet voor kiezen.

39. SiteOrigin PageBuilder

De SiteOrigin Pagebuilder is denk ik de oudste pagebuilder die nog bestaat. Ooit, toen het nog ‘SiteOrigin Panels’ heette heb ik er mee gewerkt. Destijds was het ontwerpen van de pagina’s allesbehalve ‘visual’, je had de ‘gewone’ pagina editor van WordPress met de mogelijkheid naar een ‘panel view’ te gaan, waarin je -niet visueel- de pagina op kon bouwen per panel.

Ik heb dit vrij veel gebruikt toen ik nog met Genesis-Dynamik werkte voor het bouwen van websites.

De SiteOrigin Pagebuilder is geëvolueerd en werkt nog steeds met ‘panels’ zoals vroeger, maar nu met een directe pageview er naast. Vandaag uit nieuwsgierigheid weer even mee lopen spelen, en ik moet zeggen, dat de werking van SiteOrigin Pagebuilder heel wat meer intuitief is, dan de meeste andere pagebuilders.

Zou ik terug gaan van Elementor naar SiteOrigin? Beslist niet. Kijk je naar de betaalde plannen, denk ik dat ze wel de goedkoopste pagebuilder op de markt zijn.

40. Gutenberg Blocks

En wat we natuurlijk ook niet moeten vergeten, is dat we met Gutenberg een behoorlijk krachtige pagebuilder tot onze beschikking hebben, wanneer we een goed block ondersteunend thema gebruiken.

Vind je het aantal ‘ingebouwde’ blokken wat mager, dan kan je nog altijd een plugin installeren die meer blokken aan Gutenberg toevoegt, zoals bijvoorbeeld Gutenberg Blocks by Kadence Blocks.

Gebruikersbeheer en gebruikerservaring

Zestig plugins - Gebruikersbeheer en gebruikerservaring

Wanneer je je gebruikers niet met de ‘achterkant’ van WordPress wilt confronteren, is er een aantal plugins, die je daarbij kunnen helpen.

41. Buddypress

BuddyPress is een plugin waarmee je van WordPress een ‘Social Media site’ maakt met discussiegroepen, activity feeds en vele andere functies zoals je bij social media als Facebook of LinkedIn tegen komt.

42. bbPress

bbPress is een forum wat je aan je WordPress site toe kan voegen. In combinatie met Buddypress is het ook mogelijk om de leden van je community de mogelijkheid te geven eigen ‘groepen’ met een eigen forum op te starten.

43. LoginWP (Peter’s Login Redirect)

Wanneer je je gebruikers op basis van rol naar een specifieke pagina wilt doorsturen, dan is LoginWP daar de perfecte plugin voor.

Stel je voor, je hebt een webshop. Wanneer een klant inlogt, wil je hem naar ‘mijn account’ doorverwijzen, is het een medewerker van de winkel naar ‘Orders’ en is het de shopeigenaar, naar de centrale dashboard pagina, dan is LoginWP de plugin die je zoekt. Lichtgewicht, maar wel heel handig.

44. LoginPress

En vind je de standaard Login pagina van WordPress ook niet al te fraai, dan kan je natuurlijk ook altijd nog kiezen voor LoginPress om de login pagina zelf aan te passen. Met een betaalde add-on kan je er daarna voor zorgen, dat de ingelogde persoon op de juiste pagina komt, maar hier kan je natuurlijk ook de eerder genoemde gratis plugin LoginWP voor gebruiken.

45. Ultimate Member

De plugin Ultimate Member beperkt de toegang van ingelogde gebruikers tot specifieke pagina’s (en de niet-ingelogde gebruikers krijgen vanzelfsprekend helemaal geen toegang). Daarmee is het een prima basis-plugin om een membership site omheen te bouwen. Voor betaal- en andere plannen zijn extra -betaalde- add ons nodig.

Los van de beperking van de toegang, beschikt de plugin over een ‘builder’ om formulieren (registratie / login) en profielpagina’s te maken.

E-mail en nieuwsbrieven

Zestig plugins - E-mail en nieuwsbrieven.

Het grote probleem met WordPress is altijd al de delivery van je email geweest. Massaal, of per individueel bericht, wanneer je de standaard mail opties van WordPress gebruikt is met de technische stand van zaken vandaag de kans groot, dat de email in de spam belandt.

Laten we daarom eens kijken naar een paar mogelijkheden om dat te voorkomen. Het volgende handjevol van de zestig plugins heeft betrekking op plugins die ervoor zorgen, dat jouw berichten ook aankomen bij je klant.

46. Post SMTP

Het heeft me een tijdje gekost, maar eindelijk heb ik hem gevonden, de ideale SMTP plugin voor WordPress. Wat ik namelijk verwacht van een SMTP plugin, is dat ook de foute verzendingen gelogd worden. Dat deed vroeger vrijwel iedere SMTP plugin, maar sinds een paar jaar hoort een ‘log’ bij de ‘Pro’ versie van meeste SMTP plugins.

Deze plugin biedt het loggen (nog?) gratis aan en het configureren gaat via een eenvoudige wizard. Een tweede mooie optie is, dat je een ‘fallback optie’ op kan geven. Een tweede server die de mail kan versturen, wanneer de eerste (tijdelijk) niet werkt.

Natuurlijk heeft Post SMTP ook allerlei niveau’s van ‘Pro’ plannen, maar op de functionaliteit van de gratis versie hebben ze beslist niet beknepen.

47. MailPoet

Wanneer je een nieuwsbrief aan maximaal 500 mensen wilt versturen is MailPoet een geschikte applicatie voor je om jouw nieuwsbrief te versturen. Heb je meer dan 500 subscribers, of wil je meer dan 1500 mails per maand versturen, dan heb je een betaald plan nodig. Omdat, ook in het gratis plan, je gebruik maakt van de MailPoet sending service, en niet van je eigen mailservers, verlaag je de kans aanzienlijk dat jouw mail in de ‘SPAM’ folders terecht komt.

Over de mogelijkheden van MailPoet in combinatie met WooCommerce lees je meer in dit blogartikel.

48. MailChimp for WordPress

Gebruik je liever een externe service voor het versturen van je marketing mail, zoals MailChimp, dan biedt MailChimp’s eigen ‘MailChimp for WordPress‘ een goede integratie.

49. Newsletter

Met de korte en eenvoudige naam ‘Newsletter‘ komen we aan bij de tweede plugin die nieuwsbrieven verstuurt via jouw eigen website. In de gratis versie kan je alleen verzenden via SMTP, en bedenk hierbij, dat dit niet via de SMTP van je eventuele SMTP plugin gaat. Je moet de SMTP verzending apart instellen.

Maak niet de fout de SMTP van je hostingpartij te gebruiken, maar gebruik een SMTP service (bijvoorbeeld Amazon SES via de SMTP interface), om ‘spam-markering’ te voorkomen.

Via de betaalde versies is het gebruik van automations ook mogelijk.

50. Mailtrap voor WordPress

Eh… had ik verteld, dat ik je vijf plugins zou geven, die ervoor zorgen dat jouw mail aankomt? Dat is dan een kleine vergissing mijnerzijds. Want Mailtrap for WordPress zorgt er juist voor dat jouw mail niet aankomt. Je zal je afvragen, waar dat nu weer goed voor is, maar wanneer een website in ontwikkeling of in staging is, dan wil je waarschijnlijk voorkomen, dat er mail ‘naar buiten’ gaat. Mailtrap for WordPress is een eenvoudige plugin die het mogelijk maakt om de externe dienst ‘MailTrap‘ te gebruiken. Alle mails gericht aan MailTrap komen aan in jouw account (moet je natuurlijk wel aanmaken) op MailTrap, waar je dan alle verzonden mails kan lezen. Met een gratis account kan je 50 ‘fake mails’ per maand ontvangen. Dat is voor testen meer dan voldoende.

Afbeeldingen en multimedia

Zestig plugins - Afbeeldingen en Multimedia

Wat is het internet zonder beeld? De volgende vijf gratis plugins zijn plugins rond afbeeldingen en multimedia.

51. Filebird

Eén van de grote nadelen is dat WordPress alle afbeeldingen en andere media bestanden opslaat in één lange lijst. Wanneer je een afbeelding terug wilt vinden in de media-library dan mag je hopen, dat je hem nog terug weet te vinden.

FileBird maakt het mogelijk je media bestanden in een mappenstructuur op te slaan en zo de bestanden makkelijker terug te vinden.

52. Regenerate Thumbnails

Om de juiste afbeeldingen in het juiste formaat op de juiste momenten te tonen slaat WordPress afbeeldingen op in een aantal verschillende formaten, zodat wanneer nodig, het ‘juiste’ formaat direct beschikbaar is. Wanneer je een nieuwe plugin of een ander thema installeert, wat ook afbeeldingen van andere formaten gebruikt, is het mogelijk dat ‘de juiste formaten’ niet aanwezig zijn. Regenerate Thumbnails is een plugin waarmee vanuit de ‘moeder afbeelding’ de afgeleide kleinere formaten (opnieuw) gegenereerd kunnen worden.

Dit is een typische ‘utility plugin’. Na gebruik kan je hem deactiveren of zelfs deinstalleren.

53. Enable Media Replace

Wanneer je een afbeelding op een aantal plaatsen gebruikt, en je wilt hem vervangen, dan is dat een avontuur op zich. Upload je het bestand opnieuw, dan zal je afbeelding een nieuwe URL krijgen.

Enable Media Replace is een plugin waarbij je een afbeelding door een nieuwe afbeelding kan vervangen, en de bestandsnaam en het pad daarheen hetzelfde blijven.

Stel je bijvoorbeeld voor, dat je op je site op verschillende plaatsen je bedrijfslogo hebt. Na een aantal jaren heb je een nieuw logo, en wil je het vervangen. Met behulp van deze plugin gaat dat pijnloos.

En omdat het niet alleen over afbeeldingen gaat, maar alle media bestanden, een ander aardig voorbeeld is een download bestand voor een PDF. Heb je een nieuwe versie van het document wat vanuit verschillende plaatsen wordt gelinkt, zal dat geen enkel probleem geven.

54. FV WordPress Flowplayer – VideoPlayer

FV WordPress Flowplayer is een videospeler voor zelf-gehoste MP4, OGG of WebM bestanden of videostreams in de formaten HLS, MPEG DASH of RTMP. De speler biedt standaard ondersteuning voor Amazon S3 gehoste videos en video gehost op de meeste gangbare CDN’s. De speler heeft een kleine footprint en beschikt in de standaard uitvoering onderstuening voor Google Analytics, Cuepoints, Fullscreen, Subtitels, Slow Motion en nog veel meer. De gratis videospeler is voorzien van het FlowPlayer logo, Met de ‘Pro’ licentie kan je de speler van eigen logo voorzien. Dit is een eenmalige uitgave.

55. Envira Gallery Lite

Envira Gallery Lite is een makkelijk te gebruiken ‘drag and drop’ responsive afbeelding gallery

Talen en vertalen

Zestig plugins  - Talen en Vertalen

En we zijn nu bijna klaar met de lijst van zestig plugins. Rest nog een aantal gratis plugins te benoemen die je kunnen helpen bij het vertalen van je website. Enkele van de meest populaire zal je niet in deze lijst vinden, omdat ze geen gratis versie hebben.

56. Loco Translate

Wanneer een plugin niet, of niet helemaal in jouw taal vertaald is, of je vindt de gekozen vertaling maar niets (‘In which order do you want to sort it?’ vertaald met ‘In welke bestelling wilt u het soort?’), dan kan je met Loco Translate vrij eenvoudig de taalbestanden van een plugin of thema aanpassen.

57. Polylang

Met Polylang kan je je website in een willekeurig aantal talen vertalen. Er is geen begrenzing -zoals bij sommige andere plugins in hoeveel talen je een site kan vertalen. De gratis plugin is echter niet geschikt voor het vertalen van WooCommerce, daar heb je een betaalde add-on voor nodig.

58. TranslatePress

Wil je je site maar in één taal vertalen (bijvoorbeeld Engels en Nederlands) dan is TranslatePress zonder meer de beste keuze. Werkt ook goed samen met een groot aantal page builders. Ook WooCommerce wordt totaal ondersteund.

59. Translate WordPress with GTranslate

Deze manier van vertalen is absoluut niet mijn favoriete manier. Mijn eerdere ‘vertaalgrapje’ bij Loco Translate is typisch het soort vertaling wat je mag verwachten van GTranslate, de vertaalservice van Google. De gratis plugin voegt trouwens niets toe aan jouw vindbaarheid in meerdere talen, omdat de vertaling pas in de browser gebeurd. Het is dus niet zo, dat je Nederlandstalige website nu ineens ook in Zweden gevonden zal worden. Er is een aantal betaalde add-ons overigens, die wel alle pagina’s in vertaalde vorm opslaan, waarmee je site dus ook in Zweden gevonden zou worden.

Maar ‘machine vertalingen’ van websites is over het algemeen geen goed idee, als er geen menselijk controle op is.

60. Weglot for WordPress

Weglot for WordPress is plugin waarmee je contact legt met ‘Weglot‘ een betaalde dienst, en niet echt een goedkope. Het is echter wel een krachtige manier om je website te vertalen. Bij het activeren van de plugin -en het hebben van een geschikt account- begint de plugin je hele website te vertalen in de gewenste talen.

Uit een eigen test enkele jaren terug heb ik gemerkt, dat de ‘Weglot’ vertaling een stuk nauwkeuriger is dan een GTranslate vertaling, alhoewel je merkt, dat vertalingen van één taal naar de andere altijd ‘via’ het Engels gaat. Toen ik een Nederlandse tekst naar het Pools liet vertalen, kwamen daar een paar typische vertaalfouten van Engels naar Pools naar voren.

De vertaalde tekst kan je vervolgens bewerken. En het fraaie is, dat Weglot ook ‘leert’ van jouw bewerkingen. Wanneer je een bepaald woord liever met een andere term vertaalt, zal daar in toekomstige vertalingen ook rekening mee worden gehouden.

Ook voor SEO heeft Weglot alles goed ingeregeld. Het enige ‘nadeel’ van deze service is de vrij hoge prijs, maar wanneer je je site door een menselijke spreker van de taal laat vertalen ben je heel wat meer kwijt.

Zestig plugins in twaalf categorieën

Het is mij gelukt. Zestig plugins in twaalf categorieën, allemaal met een korte bespreking. En het is jou ook gelukt! Je hebt de laatste sectie van mijn blogpost bereikt.

Dan rest mij de vraag, heb jij nog goede plugin tips voor de lezers? Of zie je graag een bepaalde plugin of categorie van plugins nader besproken op deze blog?

Laat je commentaar hieronder achter. Bedankt alvast!

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.