Niet iedereen heeft een Rolls Royce nodig om te reizen…
In een aantal blogposts heb ik zowel Elementor als Elementor Pro besproken. En hoewel ik het niet onder stoelen of banken steek, dat Elementor Pro de Rolls Royce onder de page- en theme builders is, ben ik mij er zeer van bewust, dat niet iedereen een Rolls nodig heeft om boodschappen te gaan doen. Sterker nog, in dat geval pak ik zelf de fiets.
Elementor Pro is ongeëvenaard. Maar dank zij de geweldige en ook open architectuur van Elementor, is het voor de concurrentie relatief eenvoudig om eigen ‘variaties’ op Elementor Pro te bouwen.
En natuurlijk is dat gebeurd.
In dit artikel bespreek ik enkele alternatieven voor Elementor Pro. En ik concentreer mij hier met name op het ’theme builder’ deel van Elementor Pro. Er zijn genoeg plugins met (al dan niet gratis) widget collecties voor Elementor en eerlijk gezegd, kunnen mij die niet zoveel boeien. Het zijn met name de ’theme builder’ faciliteiten die het interessant maken.
Ok, Wilko… vertel het me nog eens een keer… wat is nu eigenlijk een theme builder
De meeste page builders die er op dit moment in omloop zijn verdienen de naam ‘page builder’ niet echt. Je kan er namelijk niet echt een pagina mee maken, je maakt er de content voor een pagina mee.
Natuurlijk, wanneer je besluit, dat de ‘content voor de pagina’ gelijk is aan de pagina zelf, door headers en footers van de pagina te verwijderen en in feite gewoon met een blanco canvas te beginnen, dan is een theme builder gelijk aan een content builder. Maar bij iedere verandering in de presentatie van de site moet ik dan een veelheid van pagina’s nalopen. Da’s ongeveer hoe Divi en WPBakery (voorheen Visual Composer) werken.
Een Theme Builder is meer dan een ‘Laten we een blanco pagina volproppen met visuele grappen’ builder. Ik kan een standaard template voor bijvoorbeeld blogposts maken. Daarnaast kan ik besluiten dat ik bijvoorbeeld alle blogposts in een bepaalde categorie een compleet andere template wil geven.
Op het moment dat ik aan de slag ga met het vullen van de site, kan ik dit gewoon doen via de standaard tools die WordPress mij biedt. Zoals bijvoorbeeld de ‘Gutenberg’ editor. En toch zal de presentatie van de site helemaal bepaald worden door mijn theme builder.
Een goede Theme Builder is eigenlijk exact het tegenovergestelde van een page builder als Divi of WPBakery.
Door een Theme Builder blijft de content van mijn site onafhankelijk van de gekozen builder. Bij een builder als Divi wordt de content van mijn site afhankelijk gemaakt van Divi. Je komt er nooit meer vanaf.
Voor een beter begrip is het goed om mijn artikel over Elementor vs Gutenberg te lezen.
Maar dan nu… de alternatieven
Maar het gaat in dit artikel natuurlijk niet om opnieuw uit te leggen hoe goed Elementor Pro is. Wat ik je duidelijk wil maken, is dat -indien Elementor Pro voor jou ver boven budget is- er heel redelijke alternatieven zijn… die toch Elementor gebruiken.
Dynamic Content (for Elementor)
Dynamic Content for Elementor is één van de meest interessante Elementor Add ons die ik tot op heden ben tegengekomen. In de eerste plaats is het een verzameling van nuttige Elementor Widgets. Maar de meeste kom je in bijna iedere Elementor uitbreiding tegen, dus daar loop ik niet echt warm van.
Ten tweede bevat het een aantal uitbreidingen op de Elementor (Pro) furmulieren, waar ik wel heel enthousiast van wordt. Want dit brengt de Elementor Pro formulieren bijna op een niveau vergelijkbaar met GravityForms. En voor de meeste formulier-gebruikers is dit niveau goed genoeg.
En aangezien deze plugin zo ontzettend veel te bieden heeft, bespreek ik hem graag in een aantal toekomstige artikelen, maar hier wil ik mij even concentreren op het belangrijkste in het kader van dit artikel. De ‘Single Post’ en de ‘Archive’ template builder.
Single Posts
Dynamic Content komt met een aantal widgets, waarmee je directe koppelingen kan maken met content vanuit alle post types. Op dit gebied verschilt het niet veel van Elementor Pro. Een groot verschil -in het voordeel van Elementor Pro- is dat Dynamic Content geen ‘preview’ mogelijkheden heeft bij het maken van de template. Je plaatst het veld dus, maar je kan niet de inhoud van het specifieke posttype zien, waarvoor je dat veld maakt. Niet erg gebruikersvriendelijk dus. En dit maakt het direct minder geschikt voor andere gebruikers dan ‘PowerUsers’.
Aan de andere kant, biedt Dynamic Content een unieke extra functionaliteit. De ‘dynamic tokens’ zijn codes die je in de speciale ‘Token Ware Editor’ als widget in kan voegen. Zo’n token haalt informatie op uit een post type, zoals een Bericht, Pagina, Product of een custom post type. En door een simpele code als {post:title} kan je deze in een tekst of een HTML fragment gebruiken.
Op deze manier kan je -als je een geschikte HTML template hiervoor hebt- heel makkelijk ‘maatwerk widgets’ toevoegen. Sla die op in templates en gebruik ze in je Single Post templates en je hebt een krachtig systeem met veel herbruikbare code.
Het template system
In Elementor Pro moet je voor je een template maakt, eerst ‘vertellen’ wat voor soort template het is. Als ik een template wil gebruiken voor Single Posts, dan begin ik met dit aan Elementor te vertellen bij het aanmaken van het template.
Bij Dynamic Content is dit absoluut niet nodig. Natuurlijk, je moet weten, dat het een single post template is voor wat het ontwerp betreft, maar technisch gezien bestaat deze noodzaak niet. Pas als het template is gemaakt, besluit je het voor een bepaald single post type te gaan gebruiken. En dat doe je onder de menu optie ‘Template System’.
Je krijgt een lijst met beschikbare post types en nadat je er één gekozen hebt, krijg je het volgende te zien.
Voor een single post type is het heel makkelijk. Wanneer ik het veld wat nu op ‘No’ staat aanklik, dan krijg ik een lijst met beschikbare templates. Wanneer ik een template kies, dan zal dat template voortaan voor alle single posts van dat post type gebruikt worden.
Hiermee is ook gelijk het verschil met Elementor Pro overduidelijk geworden. Ik kan voor één post type verschillende templates maken in Elementor Pro. Bijvoorbeeld afhankelijk van auteur, tag of categorie. met het Template System van Dynamic Content heb ik deze mogelijkheid niet.
Maar nu we het idee begrijpen van het Template System van Dynamic Content, kunnen we verder kijken naar het Post Type archief.
Post type archive
Laten we eens beginnen met het plaatje van het Template System wat bij het Post type archive, ofwel de ‘lijstpagina’ hoort.
De archive pagina opmaken
Normaal gesproken bestaat een overzichtspagina uit een drietal onderdelen. Een algemene op (bijvoorbeeld met een titel en nog wat extra informatie), een lijst of matrix met de individuele posts en tenslotte eventueel met een footer. Verwar de footer van je archive niet met de footer van je pagina.
Iets wat je in een footer van je archive zou kunnen verwachten is bijvoorbeeld de ‘pagination’. In de footer van je pagina -die onder de footer van je archive staat- kan je algemene informatie met betrekking tot de site verwachten.
In ‘before’ kies je de template die de informatie die boven je listing moet komen te staan. In ‘after’ kies je wat eronder moet komen te staan en wat je kiest als ’template’ is de template die je wilt gebruiken in de lijst met posts zelf.
En in deze vergelijking wint Dynamic Content het op alle fronten van Elementor Pro. Want in Elementor Pro heb ik feitelijk maar één keuze voor een widget die ik in de lijst kan gebruiken. En middels talloze parameters kan ik die bijna naar mijn hand instellen. Maar toch net niet helemaal. Omdat ik met Dynamic Content iedere bouwbare template in mijn archive pagina op kan nemen, zijn hier mijn mogelijkheden bijna onbegrensd.
De prijs?
Wanneer je een alternatief zoekt voor Elementor Pro, dan verwacht je waarschijnlijk op zijn minst dat het alternatief voordeliger is. En dat is ook het geval. Het prijsverschil tussen Elementor Pro en Dynamic Content is echter slechts enkele tientjes per jaar.
Dit verandert echter, wanneer je ervoor kiest om een ‘Lifetime Licence’ te kopen. Want dat is bij Elementor Pro geen mogelijkheid.
Op korte termijn ben je met Dynamic Content iets goedkoper uit. Op lange termijn kan je grote bedragen besparen.
Conclusie?
Dynamic Content is een goed alternatief voor Elementor Pro, wanneer je niet vies bent van ‘niet visueel werken’ en af en toe een beetje HTML. Voor de gemiddelde gebruiker is Elementor Pro veel makkelijker en daarom ook geschikter in het gebruik.
De werkelijke kracht van Dynamic Content is hem niet gelegen in de concurrentie met Elementor Pro, maar juist als aanvulling hierop. Voor de meeste doeleinden maakt de combinatie Elementor Pro / Dynamic Content bijvoorbeeld iedere aparte formbuilder -zoals GravityForms of NinjaForms- helemaal overbodig. En veel van de functionaliteiten die ik binnen het Template System van Dynamic Content kan gebruiken, zijn ook te combineren met de Theme Builder van Elementor Pro.
De door mij geteste versie (1.7.x) bevatte nog heel wat kinderziekten in samenspel met Elementor Pro, die in de huidige versie (1.8.x) hoofdzakelijk opgelost lijken te zijn.
Het grootste nadeel van Dynamic Content is niet de plugin zelf, maar de gebrekkige documentatie. Ik denk niet, dat ik er uitgekomen zou zijn hoe het template system van Dynamic Content werkt, als ik niet een paar video’s op YouTube had gevonden die de basis van het systeem uitlegden.
Al met al is Dynamic Content een krachtige plugin. Wat mij bijzonder aanstaat is de mogelijkheid om gerelateerde informatie ‘naast elkaar’ weer te geven.
In de nabije toekomst zal ik in een post met video laten zien hoe dit werkt.